Slovenija

Rode: 'Vesel sem...'

Rim, 22. 02. 2006 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadškof Franc Rode je postal prvi kardinal v samostojni Sloveniji in tretji slovenskega rodu.

Prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja Franc Rode bo prvi slovenski kardinal
Prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja Franc Rode bo prvi slovenski kardinal FOTO: STA
Konzistorij, na katerem bodo kardinali potrjeni oziroma jim bo podeljen uradni naziv, bo 24. marca.

Na današnji splošni avdienci je papež Benedikt XVI. sporočil seznam 15 novih kardinalov, med katerimi je tudi prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja, slovenski nadškof Franc Rode. "Vesel sem, ker je bilo to nekako v logiki prejšnjih imenovanj svetega očeta, pa tudi vesel za ljubljansko nadškofijo, katere nadškof sem bil sedem let. Vesel sem za slovensko Cerkev, pa tudi za vse Slovence po svetu," je dejal Rode v svojem prvem odzivu.

Že tretji kardinal slovenskega rodu

Rode bo postal prvi slovenski kardinal, sicer pa že tretji kardinal slovenskega porekla v zgodovini Cerkve na Slovenskem. Pred Rodetom sta bila za kardinala imenovana še dva Slovenca. Prvi je bil ljubljanski knezoškof - goriški nadškof Jakob Missia, ki je bil imenovan v konzistoriju 18. junija 1899, drugi pa torontski nadškof Alojzij Ambrožič, Kanadčan slovenskega rodu, ki je bil za kardinala imenovan 21. februarja 1998.

Slovenska Cerkev navdušena

Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran je vesel ob imenovanju Rodeta za kardinala
Ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Alojz Uran je vesel ob imenovanju Rodeta za kardinala FOTO: M.K.

Imenovanje Franca Rodeta za kardinala so v ljubljanski nadškofiji sprejeli z velikim veseljem. Ljubljanski nadškof Alojz Uran je poudaril, da je papež s tem krajevno Cerkev in slovenski narod ponovno potrdil s svojim zaupanjem in priznanjem, Rode je namreč tretji kardinal slovenskega porekla v zgodovini Cerkve na Slovenskem.

"Kot Rodetov naslednik na metropolitanskem sedežu ljubljanske nadškofije in v imenu krajevne Cerkve ter s pomožnima škofoma Andrejem Glavanom in Antonom Jamnikom, mu ob imenovanju v zbor kardinalov izrekam iskrene čestitke. Enako tudi v imenu celotne Cerkve na Slovenskem," je dejal nadškof Uran. Ob tem je izrazil upanje, da bo novi kardinal še naprej povezan s svojo domovino in slovenskim narodom, da bi mogli "stati inu obstati". Kardinala Rodeta pa bodo kmalu povabili tudi v Slovenijo, da se skupaj z njim zahvalijo in priporočijo Bogu, je dejal Uran.

Rode, nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit, je tretji kardinal slovenskega porekla v zgodovini Cerkve na Slovenskem.

Mariborski škof in predsednik Slovenske škofovske konference Franc Kramberger je nadškofu Rodetu čestital ob imenovanju za kardinala: "To je za vse nas dan velikega veselja. S tem imenovanjem je vse njegovo dosedanje delo, služenje božjemu ljudstvu in prizadevanje za čast slovenske dežele in za svobodo Cerkve na Slovenskem dobilo najvišje priznanje in potrditev. Novemu slovenskemu kardinalu, nadškofu Francu Rodetu iskreno čestitamo in želimo obilje božjega blagoslova ter potrebnih preroških uvidov v prihodnost Katoliške cerkve doma in po svetu."

Koprski škof Metod Pirih je čestitko naslovil v svojem imenu ter imenu drugih sodelavcev koprske škofije. "Želimo ti zdravja in druge potrebne darove, da boš s svojim znanjem, pobožnostjo in preudarnostjo svetemu očetu v pomoč pri vsakodnevni skrbi za vso Cerkev," so zapisali v čestitki.

Politiki čestitajo Rodetu

Slovenski premier Janez Janša
Slovenski premier Janez Janša FOTO: POP TV

Francu Rodetu je ob imenovanju za novega kardinala že čestital premier Janez Janša. Premier je v čestitki poudaril, da visoka čast in odgovornost, ki ju prevzema Rode, pomenita globoko zaupanje rimskokatoliške cerkve in zasluženo priznanje za njegovo dosedanje delo, hkrati pa je imenovanje slovenskega kardinala tudi v čast in ponos Sloveniji. Janša je še dodal, da ceni pozornost, ki jo Rode skozi celotno poslanstvo namenja vprašanjem razvoja in blagostanja slovenske države in njenih prebivalcev.

Rodetu je čestital tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je v čestitki zapisal, da pomeni imenovanje Rodeta za kardinala veliko priznanje njegovemu dolgoletnemu delovanju v dobro slehernega človeka. "Delo ste vseskozi opravljali z ljubeznijo do Slovenije in slovenskega naroda," je zapisal minister Rupel in poudaril, da "zato današnja odločitev svetega očeta predstavlja tudi posebno čast za Republiko Slovenijo in vse slovenske vernike".

Papež Benedikt XVI. je ob imenovanju dejal, da novi kardinali "odražajo univerzalnost Cerkve, saj prihajajo iz različnih delov sveta in uresničujejo različne naloge". Prihajajo iz enajstih držav s štirih kontinentov, Amerike, Afrike, Evrope in Azije.

Predsednik republike Janez Drnovšek je v čestitki poudaril, da pomeni imenovanje priznanje za Rodetovo življenjsko delo, pa tudi posebno pozornost in čast, ki jo je sveti oče izkazal Sloveniji in slovenskim katoličanom. Drnovšek je še izrazil prepričanje, da bo kardinal Rode novo visoko funkcijo in čast nosil z enakim dostojanstvom kot vse druge naloge, ki jih je sprejel v življenju.

Predsednik državnega zbora France Cukjati je v čestitki zapisal, da je ponosen, da je Rode, sicer prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja v Vatikanu, "postal prvi kardinal v zgodovini Slovenije, kar je velika čast in priznanje za našo mlado državo". Ob tem mu je zaželel "veliko uspehov pri opravljanju tako pomembne dolžnosti in zadovoljstva pri soustvarjanju pozitivne vloge in podobe Cerkve doma in v svetu".

Predsednik državnega sveta Janez Sušnik pa je poudaril, da odločitev svetega očeta predstavlja veliko čast za Slovenijo in njene vernike, hkrati pa priznanje in zaupanje rimskokatoliške cerkve delu in poslanstvu Rodeta, njegovemu prizadevanju za dvig vrednosti in etičnosti človekovega življenja.

Med kardinali tudi Levada

Papež je imenoval 15 novih kardinalov
Papež je imenoval 15 novih kardinalov FOTO: Reuters

Kardinali, "škrlatni princi", so po papežu najvišji predstavniki rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve.

Papež je za kardinale imenoval 15 visokih cerkvenih dostojanstvenikov, katerih imena je prebral na splošni avdienci. Od teh jih 12 še ni dopolnilo 80 let, torej imajo tudi pravico voliti novega papeža. Med slednjimi so ob nadškofu Rodetu tudi ameriški nadškof William Joseph Levada, ki je kardinala Ratzingerja po imenovanju za papeža nasledil pri vodenju kongregacije za doktrino vere, nadškof poljskega Krakova Stanislaw Dziwisz, nekdanji dolgoletni tajnik bivšega papeža Janeza Pavla II., ter predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Bordeauxa Jean-Pierre Ricard.
Novi kardinali, ki bodo imeli pravico voliti novega papeža, so še nadškof Caracasa (Venezuela) Horge Urosa Savino; nadškof Manile (Filipini) Gaudencio Rosales; nadškof Toleda Antonio Canizares Lovera; nadškof Seula (Južna Koreja) Cheng Jing Sur; nadškof Bostona Patrick O'Malley; nadškof Bologne Carlo Caffarra; nadškof Hongkonga Zen Ze Kiun ter Agostino Vallini, prefekt vrhovnega sodišča apostolske signature.

Trije novi kardinali, ki so že dopolnili 80 let, pa so Andrea Cordero Lanza iz Rima, Peter Poreku Dery nadškof Tamaleja (Gana) ter Albert Vanhoye, tajnik škofovske svetopisemske komisije.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rahne@email.si
26. 02. 2006 16.39
Slovenskemu nadškofu dr.Francetu Rodetu iskrene čestitke ob imenovanju za bodočega kardinala, ki ga je imenoval sveti oče, papež Benedikt XVI na splošni avdienci v Vatikanu. Dr. Rodetu želim veliko zdravja in božjega blagoslova, da bi to zahtevno nalogo še dolgo in uspešno vodil.Če prav ste daleč od doma, vedno povsod povdarite, da ste Slovenec.V ponos ste celotni slovenski cerkvi in tudi nam vsem vernikom.