Slovenija

Rogovci: 'Sprožili smo sodne procese proti samovolji MOL in še vedno smo na cesti'

Ljubljana, 19. 04. 2021 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, U.Z., STA
Komentarji
226

Avtonomna tovarna Rog je pred sejo mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, na kateri so svetniki prižgali zeleno luč ustanovitvi Centra Rog, pred Mestno hišo pripravila novinarsko konferenco. Izpostavili so, da v gradivu za ustanovitev Centra Rog ni zaznati, kako točno naj bi se upravljanje zavoda razlikovalo od vseh podobnih ustanov in kako točno naj bi le ta bil bolj "participatoren". Vztrajajo, da MOL do danes ni predložil nikakršnih dokumentov, ki bi bili podlaga izpraznitve nekdanje tovarne Rog.

Pred ustanavljanjem Centra Rog bi bila potrebna široka javna razpravo o tem, kaj čemu naj bi bil namenjen, menijo Rogovci, ki so ob napovedi tiskovne konference izpostavili, da jim MOL preprečuje prevzem stvari, ki so jih imeli v tovarni Rog, pripadniki avtonomne skupnosti pa so prav tako sprožili sodne procese "proti samovolji MOL-a"

Dodali so še, da občina še vedno širi laži in se izmika izkazovanju dokumentacije, "na podlagi katere bi pravno upravičila svoja dejanja". Opozorili so, da so še vedno na cesti, kjer so pristali 19. januarja letos, ko je MOL v posest prevzel nekdanjo tovarno Rog – dom in ustvarjalen prostor mnogih, ki jim je leta služil kot vir navdiha, izražanje kreativnosti in je bil stičišče različnih kultur. 

Ob evikciji stanovalcev in obiskovalcev so z MOL sporočili, da so bili seznanjeni, da je Rog že nekaj tednov prazen in da so objekt, "ki je v lasti Mestne občine Ljubljana", prevzeli v posest. Takrat so zagotovili, da bo nov Center Rog končan v dveh letih. Na sodišču je potekal spor z osmimi takrat začasnimi uporabniki, vseh osem sodb je bilo rešenih v korist MOL-a. Zoper dva dolžnika je sklep o izvršbi postal pravnomočen, za ostalih šest pa je sodišče ugotovilo, da so zapustili Rog, so takrat sporočili z MOL. 

Pojasnili so, da si že vrsto prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog in narediti javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov. 

Ljubljanski svetniki prižgali zeleno luč ustanovitvi Centra Rog

Danes pa so ljubljanski mestni svetniki potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. S tem dokumentom se ureja njegov status, razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter temeljna vprašanja glede organizacije, dejavnosti in načina financiranja zavoda.

Kot je povedala vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (Mol) Mateja Demšič, bo Center Rog lahko postal prostor mreženja in povezovanja vseh akterjev, ki delujejo na področju širšega kulturnega in kreativnega sektorja, s poudarkom na oblikovanju in arhitekturi, vizualnih umetnostih in novih tehnologijah tako v Ljubljani kot v širšem slovenskem in mednarodnem okolju. Za ustanovitev novega javnega zavoda se je Mol po njenih besedah odločila, ker glede na opredeljeno področje delovanja Centra Rog ni zaznala obstoječih javnih zavodov ali nevladnih iniciativ območju Mol, ki bi lahko prevzeli v upravljanje nepremičnine in načrtovane vsebine Centra Rog.

V razpravi je Milan Jakopovič (Levica) izpostavil, da se od kandidata za direktorja pričakuje le eno leto vodstvenih izkušenj, kar po njegovem mnenju predstavlja kontinuiteto nižanja standardov, pri čemer je kot podoben primer navedel Pionirski dom, medtem ko je Mol od kandidatov za direktorje javnih zavodov doslej zahtevala najmanj tri leta izkušenj na vodstvenih delovnih mestih. Sicer pa gre po njegovih besedah pri ustanovitvi Centra Rog za klasični javni zavod za kulturo, ki ne misli in upošteva prostora, na katerem bo deloval. Ustanavljanje zavoda po hitrem postopku tudi kaže, da si Mol participacije in mnenj o tem, kaj naj na tem prostoru nastane, ne želi, poleg tega bo izhodišče vsega ostalo nasilen izbris uporabnikov nekdanje tovarne Rog in v Levici projekta s tako popotnico, kot je dejal, ne morejo podpreti.

V LMŠ po besedah Katje Damij podpirajo projekt Centra Rog in menijo, da bo pomenil veliko obogatitev. Jo je pa zanimalo, ali je resnično potrebna ustanovitev novega javnega zavoda in ali ne bi bilo vsaj v začetku upravljanja Centra Rog zaupati kateremu od obstoječih javnih zavodov. Poleg tega je pogrešala strategijo ali vizijo delovanja, ki bi po njenem mnenju morala biti sestavni del gradiva. Slednjo je pogrešal tudi Dragan Matić (SMC) ter izrazil pričakovanje, da bodo do nje prišli čim prej.

Igor Horvat (SDS) je izrazil veselje, da se bo območje nekdanje tovarne Rog uredilo. V nadaljevanju se je dotaknil imenovanja članov v svet zavoda, kjer pogreša predstavnika ministrstva za kulturo. Mojca Škrinjar (SDS) se je med drugim dotaknila nabora dejavnosti, predvidenih v ustanovitvenem aktu, in pozdravila njegovo raznolikost, Mojco Sojar (NSi) pa je med drugim zanimalo, ali bodo dosedanji uporabniki Roga prišli nazaj v urejen center Rog.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da so sicer proučevali možnost, da bi Center Rog priključili kateremu od obstoječih zavodov, a se po svoji vsebini preveč razlikuje od vseh. Strateški dokument, ki so ga nekateri pogrešali, je po njegovih besedah naloga direktorja, za eno leto vodstvenih izkušenj pri kandidatu za direktorja pa so se odločili, da dajo prednost mladim na tem področju. Glede nabora dejavnosti so jih vključili več, "da ne bi česa pozabili in šli ponovno na sejo čez dva meseca", kar pa se vrnitve rogovcev tiče, se bodo po njegovih besedah v Center Rog lahko vrnili tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje na razpisu.

Protest proti odvzemu Roga.
Protest proti odvzemu Roga. FOTO: Bobo

Spomnimo 

MOL je z obnovitvenimi deli pričel že leta 2016, a so bila ta zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Tri leta kasneje, junija 2019, so želeli izvesti klančino, vendar so tudi takrat začasni uporabniki uničili gradbišče na zunanjem območju zidu tovarne. Z deli tudi takrat niso mogli nadaljevati. 

Tudi januarski prevzem tovarne ni minil brez incidentov. Na objektu so potekala gradbena dela, na zaprosilo varnostne službe so intervenirali ljubljanski policisti. Ob pričetku intervencije je bilo na kraju nekaj oseb, ki niso upoštevale ukrepov varnostnikov in zakonito odrejenih ukazov policistov, ter so še naprej hotele preskočiti ograjo gradbišča, zato so policisti zoper njih uporabili prisilna sredstva. Rogovci so takrat poročali, da so jih na cesto zmetali v nogavicah, brez bund in jih naredili brezdomne. MOL je pričel s praznjenjem prostorov, popisali ter fotografirali so opremo in predmete, ki so v lasti občine, uporabnikom Roga pa sporočili, da jih lahko prevzamejo v občinskih skladiščnih prostorih. 

Zaradi postopanja ljubljanske občine so se Rogovci, podporniki in istomisleči odpravili tudi na ulice. Protesti so potekali brez večjih izgredov, zbralo pa se je od 500 do 600 ljudi, ki so vzklikali, da "Roga ne dajo za gradbeno jamo".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

popovec
19. 04. 2021 21.06
+2
Kar ostanite na cesti.
CrackMilko
19. 04. 2021 20.11
+5
Haha, 6 klošarjev je sprožilo sodni postopek. Vse pozapret, ali pa jim odredit kakih 10 ur predavanj Milana Kreka, verjetno je to bolj mučno kot 30 let zapora.
nikhrast
19. 04. 2021 19.44
Janković si zbira točke, zgleda da bo uspešen še en mandat kot župan.
Uporabnik1812060
19. 04. 2021 19.25
+3
Ja, ta je pa lovska. Na podlagi kakšnih pravic si oni domišljajo, da so upravičeni do zastonjkarskega bivanja, pa kjerkoli že to je? Sicer se je pa za vprašat, zakaj jih pod streho ne vzamejo metelkovci, saj imajo tam ja ogromen prostor? Če imajo premalo stavb, naj si kupijo še kakšno prikolico ali pa kontejner, ga spremenijo v bivalni prostor, pa bo. Nekaj pa ja moraš dati od sebe, ne samo bluzit in čakat na dobrine, da ti padejo v naročje, istočasno pa okoli krasti in delat škodo prebivalcem.
LAPD
19. 04. 2021 19.03
+5
Ko bodo rogovci predložili veljavno in overjeno pogodbo o najemu občinskih prostorov v nekdanji tovarni Rog, sem prepričan, da jim bo občina pokazala vso dokumentacijo ki jo zahtevajo.
Janez Francl
19. 04. 2021 18.57
+5
Ne bojo dali prej miru , da bomo Ljubljančani začeli zbirati potpise za občinski referendum ,sam potem bodo zgubel pa še Metelkovo !! Kar zezajte se , na koncu tunela vas čaka samo temna črna noč !
Janez Francl
19. 04. 2021 18.53
+5
Vse popisat in tožiti za pokradeno elektriko , vodo in neplačanje odvoza smeti in kanalščine ! + kazen vsakemu za nelegalen priklop na elektriko in vodo !
1955123
19. 04. 2021 18.38
+11
Pravilno ,da so počistili to ekološko bombo sredi mesta.Kaj se bunijo še zaračunati bi jim morali čiščenje svinjarije ,ki so jo zapustili .In to je umetnost razumljivo za te je še drek umetnija če ga spusti sredi pločnika ROGOVEC.
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2021 18.33
+5
"Napovedala je, da bo svojo izjavo o odpovedi nazivu kmalu uradno posredovala občini." --- Svetlana? Si dala?
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2021 18.32
+5
Ali je Svetlana že vrnila naziv častne meščanke?
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2021 18.32
+2
To si morajo naslednjič dati maske čez oči, da virus ne napade očne sluznice, hehe. Oziroma, da te soseda ne bo opazila, da zagovarjaš rog brezdelneže.
elektroncek
19. 04. 2021 18.10
+11
spravite se v sluzbe da si bote hruh prisluzili ..ne pa da vam drzava daje denar za droge
Salomon
19. 04. 2021 17.09
+13
Kaj se ti mediji toliko ukvarjajo s temi onasnaževalci. Še dobro, da so razsuli to reč. Mogoče se tudi razdejanje zdaj po novem šteje že za kulturo, bi levaki temu hitro pritrdili Dovolj mi je že, da me matretirajo s slovenko glasbo, ki zdaj kar nastaja in nastaja, vrtijo besedila brez pomena, samo da je neka rima in ušesaparajoča glasove in melodije, ki so daleč od tega, da se sprašuješ, kdo je tu nor. S tem, služijo, prav, naj jim bo, ampak, presneto, kdo bo pa moja ušesa ščitil? Na nobenem slo kanalu ne moreš normalno poslušati, ne da bi te gnjavili z negativiznom ali nemogočo glasbo Potem pa še skačejo tki kulturniki, da jim ne gre. Pa vsak, ki ima minuto časa bi bil umetnik. Umetnost mora biti tržna, pa da vidimo . koliko jih je dobrih, za take ne bo problema, ostali pa delat, kot mi vsi drugi
Uporabnik1095190
19. 04. 2021 15.44
+10
Zakaj imajo vsi zastonjkarji v sebi prepričanje, da jim pripada nekaj kar ni njihovo oz., da jih je nekdo dolžan podpirati? Takih ljudi je čisto preveč v teh časih.
najvsivedo
19. 04. 2021 14.59
+12
SUKIČKI-TOMIČKI-MESEČARJU--KORDIŠU--VATOVCU..in vsam rogovcem naj zaračunajo podiranje te greznice ..potem še pa metelkovo podret.
m123451
19. 04. 2021 14.32
+11
Res nej se spravijo delat pa plačajo račune tako kot jih mi vsi.že prej bi jih mogl sterat ven.Pobiral so keš,da je folk mel notr partyje pa da so se lahko drogirali.sram jih je lahko.
zaba67
19. 04. 2021 14.21
+13
čas bi bil, da še njih nekdo toži za motenje posesti, za prisvajanje tuje lastnine in hkrati za veliko onesnaženje prostora in neplačevanje komunalnih prispevkov ipd.
123soba
19. 04. 2021 13.53
+16
Rogovci delajte doma, ali pa pri nekomu doma, ki je navdušen nad vami. Npr. pri svetlani...
zoran jankovi? 007
19. 04. 2021 14.27
+13
niktalop
19. 04. 2021 13.31
+13
Rogovci: 'Sprožili smo sodne procese proti samovolji MOL in še vedno smo na cesti'. ''Samovolja'' MOL-a ima podlago v dobljenih tožbah zoper ''rogovce''. Rogovci bi se morali dejansko imenovati drogovci.
niktalop
19. 04. 2021 13.28
+13
Skvoterji so do sedaj izgubili vse tožbe. Samo norci pričakujejo da se lahko dokopljejo tuje lastnine in da lastnik ne bo reagiral. Na ombočju Roga je konec z drogeraškimi zabavami, kopičenjem smeti in ''kulturnim ustvarjanjem'' dreka.
Berenika
19. 04. 2021 14.04
-13
Vso kulturno ustvarjalnost vas svečkarjev si strnil v svoji zadnji besedi. Čestitam.
zoran jankovi? 007
19. 04. 2021 14.31
+7
Tako kot je prisvojena vila kjer se je udomačil SD in seveda ta isti podpira rogovce, zato tudi oni mislijo da je vse lahko njihovo....