Slovenija

Rojenje proti diskriminaciji

Ljubljana, 26. 04. 2006 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so potekale protirasistične demonstracije pod geslom Rojimo proti diskriminaciji.

Demonstracije so se začele na Kongresnem trgu
Demonstracije so se začele na Kongresnem trgu FOTO: Dare Čekeliš

Z demonstracijami je več sto udeležencev opozarjalo na krčenje pravic prosilcem za azil z novelo zakona o azilu, na problem izbrisanih in na novelo zakona o zaposlovanju in zavarovanju za čas brezposelnosti. Povorko pisane druščine demonstrantov so med drugim sestavljali prebivalci Kolizeja, člani gejevskih in lezbičnih društev ter izbrisani.

Kot so povedali predstavniki neformalne skupine Njetwork, takšen odziv ljudi izraža realno situacijo stanja v Sloveniji, saj so se po njihovem mnenju današnje povorke udeležili tisti, ki so podvrženi diskriminaciji. Sicer pa se bodo demonstracije predvidoma končale okoli 19. ure.

Demonstracij so se udeležili tudi predstavniki gejevskih in lezbičnih organizacij...
Demonstracij so se udeležili tudi predstavniki gejevskih in lezbičnih organizacij... FOTO: Dare Čekeliš

Antirasistične demonstracije v Ljubljani so del Euromayday procesa. Evropska mreža Euromayday, ki je za lanski 1. maj v več kot 20 evropskih mestih aktivirala okrog pol milijona prekernih, zahteva ločitev socialnih in političnih pravic od državljanstva in dela.

... in izbrisanih
... in izbrisanih FOTO: Dare Čekeliš

Letošnje skupne zahteve Euromayday mreže so univerzalni temeljni dohodek oziroma življenjski dohodek, takojšnja in brezpogojna ureditev statusa vseh migrantov brez papirjev, sprejetje evropske direktive o temeljnih pravicah prožne delovne sile, takojšnje zaprtje vseh centrov za tujce, svobodna spletna izmenjava (proti privatizaciji skupnega na spletu) in dekriminalizacija porabe marihuane.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tanja.beno-cerce@triera.net
27. 04. 2006 22.28
EVROPSKA UNIJA V CELOTI MI MLADA PRIKLUČENA DRŽAVA SLOVENIJA BI RADA SOLILA PAMET VSEM VELIKIMM ČLANICAM. AVSTRIJA, NEMČIJA FRANCIJA IN DRUGE DRŽAVE EVROPSKE UNUJE IMAJO DODELAN NAČRT ZA EMIGRANTE. AZIL NI LAHKO PRIDOBITI V O MENJENIH DRŽAVAH KAKOR V SLOVENIJI. HANŽEKA PA SI NAJ, KATERI MISLIJO,DA MU PRIPADA 1.200,SIT NA MESEC PELJEJO DOMOV IN GA NAJ PLAČUJEJO V LASTNI REŽEIJI NE PA NA RAČUN IZ POBRANIH DAVKOV, KATEREGA ŠE SEDAJ HOČE UVELJAVITI REVENŠIST JANŠA, BAJUK IN NJIMA PODOBNI.KO ENKRAT VRŽEŠ BUMERANK SE TI VRNE.
theykilledKenny
27. 04. 2006 19.37
Vsak, ki ima 5 minut že afne gunca na Kongresnem trgu. Kmalu bo kot v Hyde Parku. No ja... freedom of speech.
MADMAX@EMAIL.SI
27. 04. 2006 10.59
tudi jaz bi se pridružil komentarjem, najprej naj država poskrbi za Slovence, marsikdo nima za preživetje, ampak očitno so pomembnejši izbrisani ali pa Darfur. Sramota.
jungle@email.si
27. 04. 2006 09.32
ne vem zakaj se vsi tako zavzemajo za tujce in njim podobnim ko pa obstajajo še čistokrvni Slovenci ki so jim kršene pravice in to v lastni državi. Ne vem zakaj se za njih ne demonstrira tako, da bi se jim rešile osnovne pravice. Državo je lahko sram da dopušča take shode ki so antipropaganda za Slovenijo. Zmeraj samo tujci, tujci pa spet tujci, velka SRAMOTA!!!!
blblblblb@siol.net
27. 04. 2006 07.51
Katastrofa!!! Kar je bilo Slovencev na tem protestu, jih je lahko sram, da tako zanikajo svojo identiteto. Prav tako je lahko sram njihovih staršev, da imajo otroka, ki misli, da je priletel iz drugega planeta. Vedno manj je slovencev, ponosnih na to, kar so. Če pa že govorimo o problemu izbrisanih, pa veliko pove zgornji posnetek, ko intervjuvajo človeka, ki po toliko letih življenja v Sloveniji (kakor oni pravijo) ne zna niti tvorit pravilnih slovenskih besed in stavkov. Če so se že odločili, da gredo živet nazaj od koder so prišli, naj tam tudi ostanejo. Dveh državljanstev človek ne more imeti, saj je drugače podoben medvedu, kateremu ugaja gozd vsake vrste ne glede na to, v kateri državi se nahaja. To je njihov problem in ne problem države Slovenije. Ko pa govorimo o rasizmu: Znanca so hrvatje zbrcali zato, ker so ga slišali govoriti slovensko. In to ni osamljen primer. Koliko hrvatov je bilo zbrcanih pri nas zaradi nacionalnega ponosa, ki pa ga našemu narodu ogromno primanjkuje??? S tem nisem rekel, da bi se mi morali spustiti na njihov nivo. Hočem povedati samo to, da če bi vsakemu preskakovalcu meja dali azil, vizo in ostalo, nas že zdavnaj požrejo, saj niso nič drugega kot navadni zajedalci. Pri toliko brezposelnih ne rabimo še več socialnih problemov, saj jih je že tako preveč takih, ki živijo na račun delavnih ljudi. Kateri slovenec, oziroma kateri koli priseljenec v Nemčiji oziroma ostalih severnih državah komunicira v svojem jeziku? Nihče. Pri nas bo s časom srbohrvaški jezik postal materin jezik in slovenec bo kmalu slovenac, vse to samo zaradi nepriznavanja narodnostne identitete. Slovenska država bi se morala najprej ukvarjati z dejstvom, da so slovenske nepremičnine dobesedno na razprodaji v tujini in da angleži gradijo izolirane vasi v prekmurju in na ostalih koncih slovenije. Mar to ni rasizem??? To je rasizem do avtohtonega naroda. Domače mlade družine si ne morejo privoščiti povprečnega stanovanja, medtem ko cigani s severa prihajajo in kupujejo naše nepremičnine, kakor pri nas kupujemo najcenejši avtomobil. Priseljenci nam že tako vedno bolj diktirajo, država pa jim popušča in popušča. Kaj se zgodi, če Slovenec zagreši kako kriminalno dejanje? Poberejo mu lastnino in ga zaprejo za vekomaj. Ko pa to naredi tujec, kar je njihova panoga, pa zahteva raznorazne pravice in izkorišča naivnost Slovenca, ki bo na veke nič drugega, kakor hlapec. In še nazadnje: Upam da bodo ti hipiji nekega dne protestirali za svoje pravice, katere jim jih bodo tujci popolnoma odžrli in bodo štrajkali zato, ker ne bodo imeli za kruh, katerega jim bodo ti tujci, za katere se borijo, požrli.