Slovenija

Rok se izteka

Ljubljana, 10. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Volivci, ki bodo na dan referenduma o RTVS zakonu v tujini, lahko samo še danes prijavijo RVK, da želijo glasovati v tujini.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV

Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan referenduma o zakonu o RTV Slovenija, torej 25. septembra, v tujini, lahko samo še danes Republiški volilni komisiji (RVK) pisno sporočijo, da želijo glasovati po pošti iz tujine oziroma na enem od diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP) v tujini.

Izteka pa se tudi rok za volivce s prebivališčem v tujini, ki lahko le še danes sporočijo, da želijo glasovati po pošti oziroma na območju Slovenije. Republiška volilna komisija (RVK) pa je danes v časnikih Delo, Dnevnik in Večer objavila besedilo zakona, o katerem bodo volivke in volivci odločali 25. septembra, in akt o razpisu referenduma, ki vsebuje referendumsko vprašanje.

Možno bo glasovati na 33 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, in sicer v Atenah, Beogradu, Berlinu, Bernu, Bratislavi, Bruslju, Budimpešti, Buenos Airesu, Canberri, Celovcu, na Dunaju, v Haagu, Koebenhavnu, Londonu, Madridu, Moskvi, Münchnu, New Yorku, Ottawi, Parizu, Pragi, Podgorici, Rimu, Sarajevu, Skopju, Stockholmu, Tokiu, Torontu, Trstu, Varšavi, Vatikanu, Washingtonu in v Zagrebu. Naslovi DKP so dosegljivi na spletni strani www.rvk.si.

Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji morajo izpolniti zahtevek, v katerem navedejo osebne podatke, točen naslov stalnega prebivališča v Sloveniji in sedež DKP, na katerem želijo glasovati. Svoj glas bodo lahko oddali v nedeljo, 25. septembra, med 9. in 17. uro po lokalnem času.

Zahtevek za glasovanje po pošti pa vsebuje osebne podatke volivca, točen naslov stalnega prebivališča v Sloveniji in natančen naslov v tujini, na katerega bo volivec prejel volilno gradivo.

Pri ugotavljanju izida po pošti iz tujine bo RVK upoštevala glasovnice, ki bodo do petka, 30. septembra, do 12. ure prispele na okrajno volilno komisijo ali na RVK. Vse omenjene zahtevke je mogoče najti na spletni strani www.rvk.si, kjer se nahaja tudi besedilo vladnega predloga zakona.

Volivci s prebivališčem v tujini, ki so že vpisani v posebni volilni imenik teh državljanov, morajo izpolniti zahtevek za glasovanje po pošti, v katerem navedejo osebne podatke, točen naslov prebivališča v tujini in naslov v tujini, na katerega bodo prejeli volilno gradivo.

Volivci s prebivališčem v tujini, ki želijo državljansko dolžnost opraviti na volišču v Sloveniji, pa morajo poleg osebnih podatkov in naslova v tujini navesti še njihovo zadnje stalno prebivališče v Sloveniji. Če niso imeli prebivališča v Sloveniji, morajo vpisati naslov prebivališča enega od staršev, če pa tudi starši niso prebivali v Sloveniji, morajo navesti občino in kraj, kjer bi želeli uresničevati volilno pravico.

Seveda pa bodo lahko volivci s prebivališčem v tujini svoj glas oddali tudi na DKP, na območju katerega so vpisani v posebni volilni imenik državljanov brez stalnega prebivališča v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja