Slovenija

Kandidat za ustavnega sodnika Svetlič v pesmi Rasist: Res simpatičen sem šovinist

Ljubljana, 26. 10. 2021 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
408

Poslanci bi morali glasovati o kandidaturi Roka Svetliča za ustavnega sodnika, a so glasovanje preložili na eno od prihodnjih sej. Številni medtem opozarjajo, da za mesto ni primeren. Med drugim smo že poročali o njegovi domnevni izjavi o streljanju na migrante, zdaj pa je njegovo ustreznost za mesto ustavnega sodnika pod vprašaj postavilo še morebitno sodelovanje v glasbeni skupini Žabjak bend, ki v albumu z naslovom Aristokrat med drugim podaja rasistične in šovinistične opazke, homoseksualnost pa izpostavlja kot bolezen. Svetlič v odzivu pravi, da rasizem zavrača, pesmi banda pa da so bile "kritiziranje družbenih anomalij od znotraj".

"Res simpatičen sem šovinist," je le del besedila pesmi Rasist iz albuma Aristokrat, ki ga je Žabjak bend izdal leta 2004. Eden od izvajalcev je, kot vse kaže, tudi kandidat za ustavnega sodnika Rok Svetlič, ki naj bi v glasbeni skupini nastopil kot bas kitarist, kitarist in spremljevalni glas. Da je bil Svetilč član glasbene skupine potrjuje tudi intervju, ki so ga člani skupine leta 2004 dali za Dnevnik. "Rok Svetlič, filozof, ki je nedavno pri založbi Goga v zbirki Anagoga objavil filozofsko študijo z naslovom Dve vprašanji sodobne etike," ga je podpisal Dnevnik.

"Drzen kompozicijski izraz, stoodstotno avtorski, močna glasba. Mejne teme. Aristokracija duha. Pravi Aristokrat med albumi ...," je kot opis albuma, ki stane pet evrov, zapisano na spletni strani založbe Goga.

'Emigranti stran, pojdite brž drugam'

"Emigranti stran, pojdite brž drugam, bojte mene se, ker sem rasist," je besedilo pesmi Rasist. V nadaljevanju se besedilo osredotoči na dekle. "Nisem pa vselej tak, do tebe sem spoštljiv junak. Goreča strast iz tvojih las ponosno zažari, ker lepa si, lepa si z evropskimi očmi," zapoje pevec. "Bil nekoč je majhen komunist, po vrhu vsega čisti ateist. Rad bi ga ustrahoval, da bi se od tod pobral, pravijo, da sem fašist," nadaljuje.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glej, tam hodijo ljudje, moški, ki za roke se drže. Doktor, ki jih zdravit zna, takoj na delo se mu da. Res simpatičen sem šovinist," se nadaljuje besedilo. Svetlič v tej točki v video spotu nastopi tudi kot igralec, kjer odigra zdravnika, ki bo, kot namiguje besedilo, pozdravil homoseksualce. Na zaslonu se izpišeta tudi napisa 'Pokličite zdaj' in '23 evrov', kolikor naj bi očitno stalo zdravljenje.

Svetlič v glasbenem video spotu za pesem Rasist nastopi tudi kot igralec, kjer odigra zdravnika, ki bo, kot namiguje besedilo, pozdravil homoseksualce.
Svetlič v glasbenem video spotu za pesem Rasist nastopi tudi kot igralec, kjer odigra zdravnika, ki bo, kot namiguje besedilo, pozdravil homoseksualce. FOTO: Posnetek zaslona Youtube

A pesem Rasist ni edina, ki bi se marsikomu zdela sporna. Na seznamu skladb najdemo tudi pesem z naslovom Dekle iz drugega razreda, o kateri je že ob izidu albuma poročala tudi Mladina. Besedilo govori o dekletu, ki bo nekega dne postalo uspešna poslovna ženska. Pa vendar avtorje moti, saj je "nimfomanska spogledljivka, dejansko pa za manjšo rodnost kriva". V pesmi naj bi problematizirali rodnost. Ženske naj bodo v kuhinji in porodnišnicah, poslovneži pa naj bodo moški, in to tisti, ki so na pravi strani.

Žabjak bend: Aristokrat
Žabjak bend: Aristokrat FOTO: Posnetek zaslona - založba Goga

Svetlič nam je v odzivu potrdil, da je bil res član skupine, "ki je dobila ime po Žabjaku, delu Ljubljenje, kjer smo se dobivali, od začetka do njenega konca." Pojasnil je, da so začeli igrati kot študentski prijatelji sredi devetdesetih let in se zaradi različnih poti v življenju razšli pred dobrimi petnajstimi leti.

"Vodja skupine pesnik Klemen Pisk je za našo drugo ploščo pripravil pesniško podlago za niz skladb, v katerih se je posvetil družbenim anomalijam in nestrpnim osebnostim: poklicu rablja, namišljenemu aristokratu, šovinistu, homofobnemu psihiatru itd. Ena od njih je tudi skladba Rasist, ki na divji glasbeni podlagi razgrne blodne misli v glavi, polni slepega sovraštva," sporočilo pesmi razlaga Svetlič in dodaja, da omenjeni videospot ni nobena skrivnost, saj se je predvajal tudi na nacionalni televiziji. "Imeli smo zelo pozitivne odzive. Večkrat smo nastopili tudi na Festivalu slovenskega šansona. Sam sem na tej plošči prispeval tudi nekaj skladb in besedil, ki pa sodijo v povsem drug cikel."

Povedal je, da mu je sodelovanje v skupini ostalo v lepem spominu ter da je pri tem šlo za veliko več kot le "študentsko muziciranje".  Kot pravi je iz banda odnesel predvsem pogum, "da o problematičnih stvareh govorimo na neolepšan način" ter da družbene patologije kritizirajo od znotraj. "Sam obsojam rasizem in druge zavržne pojave na teoretski ravni, kar je razvidno iz moje, skoraj 300 vnosov obsegajoče bibliografije," je zapisal v odgovoru. 

Zapis Saše Zagorca o Svetliču na družbenem omrežju

Svetliča sicer, kot smo že poročali, bremeni tudi zapis, ki ga je na družbenem omrežju objavil profesor na katedri za ustavno pravo ljubljanske pravne fakultete Saša Zagorc. V zapisu je razkril domnevne podrobnosti enega od formalnih srečanj pravne stroke in predstavnikov vlade, med katerimi je bil tudi notranji minister Aleš Hojs

Med pogovori o popravkih razveljavljenega zakona o tujcih naj bi po Zagorčevih navedbah eden od prisotnih pravnih strokovnjakov zagovarjal streljanje na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje. Neuradno gre za Svetliča, kar bi bilo sicer skladno tudi z besedili pesmi Žabjak benda, je pa Svetlič sicer obtožbam ostro nasprotoval in trdil, da je izjavil ravno nasprotno.

V dosedanjih postopkih za izvolitev na to mesto ustavnega sodnika je predsednik Borut Pahor predlagal tri kandidate: dr. Andraža Terška in dr. Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva in dr. Janeza Kranjca po lastni izbiri. Nobeden od predlaganih kandidatov ni prejel zadostne podpore.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da je bila "na zadnjih posvetovanjih s poslanskimi skupinami kandidatu dr. Svetliču zagotovljena zadostna podpora za izvolitev, po vložitvi kandidature pa jo je skupina nepovezanih poslancev odtegnila. Pred preloženim glasovanjem se bo predsednik republike po potrebi posvetoval s poslanskimi skupinami, ki kandidata podpirajo in kandidatom dr. Svetličem." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdenko Krajnc
10. 11. 2021 16.54
Cena 23€ v videu (kot zdravnik s kleščami) nakazuje na triindvajset parov kromosomov, kjer 23ti par kromosom določa spol človeka v kombinaciji s kleščami je jasno povedano, kaj bi on delal. Vidim pa da niti pisec članka ni dojel zakaj cena ravno 23€.
Enadvatristiripet
26. 10. 2021 20.50
+4
Sej ne mors verjet. JJ nastavlja slovenskega Banona. Slabi cajti neofasizma so vsak dan v vecjem vzponu..
BepaJoseph
26. 10. 2021 20.43
+7
Takega lahko samo Pahor najde...
mile952
27. 10. 2021 13.44
+1
Pomnim
26. 10. 2021 19.59
-7
SD, vaša podpora je cca 10%, Pahor jo ima skozi SDS cca 20%. Kaj si res domišljate, da boste kaj izgubili, če boste jasno povedali, da ga s podporo manekenu krepko biksate. Res nimate nikogar, ki bi bil sposoben spopada s Pahorju priljubljeno SDS (vas SD nima na svojem seznamu priljubljenih). Za spopad z SDS bo treba več kot neumno leporečenje trenutnega vašega vodstva.
Pomnim
26. 10. 2021 19.53
+5
Pahorja za dosmrtnega predsednika. Slabšega itak ne bomo našli, pa če ga z lupo iščemo.
tonivecnormalno
26. 10. 2021 19.52
+6
Od ustavnega sodnika....od cloveka, ki je toliko prestudiral clovekove pravice, vrednote, etiko, moralo, demokracijo... se pricakujejo tudi take lastnosti in tako obnasanje! Kera ga-m-ad in to izobrazena!
TolstojV
26. 10. 2021 19.51
-5
Bravo Svetlič boljša so tvoja besedila od ritocuka repera Zlatkota in res je begunci pojdite drugam Fajonka vas vabi v Bruselj! Svetlič ustavni sodnik realen človek. Levica v EU postavlja vrednote na tnalo in jih izničuje!
tonivecnormalno
26. 10. 2021 19.50
+5
Njihov je, zato so ga pa predlagal in ga forsirajo.
minkica91
26. 10. 2021 19.47
-4
ojoj, ti naši sodniki so res iz starega veka, ali pa še kasneje. Niso fleksibilni in ne gredo s časom naprej. Še najslabije je to, da so ponavadi vsi iz levičarske šole, ko so eni mislili da imajo vedno in povsod prav. Ti ki so danes sodniki so pa kimali, da so jih vratovi boleli in zato so potem tista mesta zavzeli. O pravičnosti in neutralnosti pa nimajo pojma.
Enadvatristiripet
26. 10. 2021 20.52
+4
Mah dej no, ce bi bli sodniki levicarski bi Jansa se sedaj sedel v zaporu.
Zdravko Lajh 1
27. 10. 2021 16.43
Rudi54
26. 10. 2021 19.20
-4
Kaj bi sedaj mediji naredili Franku Zappi? Na splosno je slo vse to rasist/homofob/antifeminist sranje predalec. A se zavedate, da je vecina serij v tem pogledu tek pred banom (od Big Bang Theory, do Little Britain)? Stand up komiki enako (tudi Sarec)? Veliko skupin in starejsih pesmi? Da o filmih sploh nr govorim... Nobeden vec nic ne sme reci, da ne izpade nekaj od zgoraj nastetega, ali pa se po moznosti fasist. Vse te besede so se izkrivile, sploh nimajo vec pravega pomena, na zalost. Pa ni vazno kdo to zapoje/zrecitira/zaigra ali pa magari zaplese. To je "sov"
Realni
26. 10. 2021 19.14
-1
Strokovnjaki, za dvajset let stare posnetke in leljenke.
Centurio_
26. 10. 2021 18.29
+0
seveda je rasist. Clovek je v svoji osnovi in naravi rasist. Prirojeno nam je to da nam je mar za svoje za ostale pa manj. Vsak ki trdi drugače trosi nebuloze
Bor Godeša
26. 10. 2021 19.27
+4
bol ko je človek omejen bol se bojio vsega kar je drugačno, to se ve ja.
Enadvatristiripet
26. 10. 2021 20.53
+1
Ti si res prirojen rasist, mogoce nesposoben visjega razumevanja in razsvetljenstva? Eni so pac se bolj nagonski pa ne tolk umski.
User1832247
26. 10. 2021 17.37
-7
kaj pa tiste sodnice ki so se našemile v titove pionirke?
gnoj222
26. 10. 2021 17.33
+10
Torej ko je razlagal pred kamero, kako je razlagal duametralno nasprotje, lahko vidimo kako laže v obraz. Velika vrlina iz področja prava za populiste.
gnoj222
26. 10. 2021 17.34
+12
Zdravko Lajh 1
27. 10. 2021 16.47
DUAMETRALNO nasprotje??? Ha, ha ... ne uporabljaj tujk, če jih ne poznaš, ne piši, če si polpismen!!
?ebula
26. 10. 2021 17.33
+11
Ta pravega je predlagal maneken. Je to njegova zamisel?
mile952
27. 10. 2021 13.49
+1
Adolph
26. 10. 2021 17.29
-4
Pri delenju tock petriga cenzor . . . . . .
Adolph
26. 10. 2021 17.24
-6
Poznas samo enega brezmadeznega SLOVENCA ? . . . . . . .
krucyfix
26. 10. 2021 18.30
+4
Ampak zakaj je treba dat za ustavnega sodnika ravno najbolj problematičnega?
polikarbonatka
26. 10. 2021 19.56
+5
Zdravko Lajh 1
27. 10. 2021 16.50
Jaz poznam enega - ZJ, a ja, a ta pa ni Slovenec ... nisem vedel
Luka Zeleznik
26. 10. 2021 17.21
-6
Po tem pisanju kjer ga blatite ga v resnici hvalite. In moje mišljenje je da je primeren za ustavnega sodnika,saj ima določene poglede ki ste jih posebno izpostavili kot vsak "normalen" človek.
borjac
26. 10. 2021 16.59
+11
Ko vidiš tega Svetliča po TV, ki ga je kandidiral Predsednik Pahor, imaš občutek da gledaš nekakšno groteskno komedijo, edina povezava z realnostjo je ta, da vsi vemo, da je Pahor totalen bedak, ki je popolnoma osramotil institucijo, Predsednika Republike.
Startracker
26. 10. 2021 16.56
+1
Smešno. Če pa ena gospa z leve razreže slovensko zastavo, je pa to umetniška instalacija ali pa visoka umetnost, ki je ne razumemo ... .
mile952
27. 10. 2021 13.53
Amerika je daleč od demokracije po mojem, lahko pa tam njihovo zastavo režeš ali zažigaš, delaš z njo karkoli, pa to tam ni kaznivo. Ne vem zakaj je pri nas?