Slovenija

Rok za prijavo za glasovanje na domu ali voliščih omnia se izteka

Ljubljana, 07. 07. 2021 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
88

Pred referendumom o noveli zakona o vodah se izteka rok za prijavo še za nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča ali na domu, lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji. Še danes in v četrtek pa lahko volivci svoj glas oddajo tudi predčasno.

Volivci, ki nameravajo v nedeljo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), lahko to še danes sporočijo okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik. V nedeljo bo po državi odprtih 56 volišč omnia.

Kako se prijaviti za glasovanje na domu? 

Za glasovanje na domu se lahko prijavijo volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču. Ti bodo v nedeljo glas oddali pred volilnim odborom na svojem domu, najlažje se prijavijo preko vloge na spletni strani E-uprave. Zato ne potrebujejo digitalnega potrdila, saj je na voljo tudi možnost 'prijava brez digitalnega potrdila'.  To lahko zanje uredijo tudi svojci. Kako pa lahko vlogo oddajo tisti, ki nimajo dostopa do računalnika, denimo starostniki? 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, se glede glasovanja in ugotavljanja izida glasovanja na referendumu smiselno uporabljajo določbe Zakona o volitvah v državni zbor. ZVDZ v 83. členu določa, da volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu. 

To morajo sporočiti okrajni volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja. Zakon posebej ne ureja, na kakšen način volivec obvešča okrajno volilno komisijo: "Menimo, da se volivci poleg elektronskega obveščanja lahko poslužujejo tudi obveščanja po pošti. Pri tem pa je pomembno, da okrajna volilna komisija obvestilo prejme najkasneje tri dni pred dnem glasovanja. V tem primeru je obveščanje prek e-uprave volivcu bolj prijazno, saj lahko obvestilo odda do konca roka (7. 7. 2021 do 24. ure), prav tako pa obvestilo o glasovanju na domu lahko oseba odda za drugo osebo, ki nima dostopa do računalnika." Kot so dodatno pojasnili na DVK, v tem primeru veljajo vsi načini, kako obvestiti volilno okrajno komisijo. Tako lahko volivci okrajno volilno komisijo pokličejo, pošljejo elektronsko pošto, navadno pošto ali izpolnijo vlogo na e-upravi. Vloga oziroma obvestilo pa mora prispeti pravočasno, torej danes.  Za osebo lahko to storijo tudi svojci. 

Danes se izteče rok za prijavo za tiste volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji. To morajo sporočiti Državni volilni komisiji (DVK).

Prvi dan predčasnega glasovanja je zaznamovala gneča na volilnih mestih.
Prvi dan predčasnega glasovanja je zaznamovala gneča na volilnih mestih. FOTO: Aljoša Kravanja

Upokojenci omenjajo možnost, da gredo na ustavno sodišče

"Če v naslednjih dneh ministrstvo Janeza Ciglerja Kralja ne poskrbi zato, da bodo stanovalci domov za starejše lahko glasovali, gremo na Ustavno sodišče". Tudi to možnost omenjajo v sindikatu upokojencev, prepričani so, da jim je ministrstvo namerno onemogočalo priglasitev za glasovanje na referendumu o vodi preko pošte. V naslednjih dneh zahtevajo konkretne rešitve, v obratnem primeru se bodo obrnili na ustavno sodišče. Pravnik Rajko Pirnat meni, da imajo to možnost, vendar je vprašanje obvestila ministrstva, čeprav je bilo pozno, problematično: "Takega sporočila zakon ne zahteva in to je ključno. Do kršitve pravice glasovanja pride samo če je kršen zakon, če je postopkovno pravilo zakona kršeno, to je pa nek običaj, ki se je sicer uveljavil, vendar ni v zakonu," zato meni da do kršitve pravice do glasovanja ni prišlo.

Še vedno poteka predčasno glasovanje

Od torka do četrtka sicer poteka predčasno glasovanje, in sicer med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi. Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Volišča so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, zaradi nekaterih sprememb lokacij volišč pa so se v torek na nekaterih pojavljale težave. Zapleti so bili predvsem v Mariboru in Ljubljani. V Mariboru je namreč tokrat lokacij za predčasno glasovanje sedem, doslej pa so predčasne volitve potekale na skupni lokaciji. Nasprotno v Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev tokrat poteka na Gospodarskem razstavišču.

Zato so imeli v torek nekateri volivci težave pri iskanju volišč. Kot je pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, se mnogi volivci "ne pozanimajo, kam morajo iti, in potem je težava, ko niti ne vedo, v katerem volilnem okraju so".

Predčasno glasovanje o zakonu o vodah
Predčasno glasovanje o zakonu o vodah FOTO: Aljoša Kravanja

Pred nedeljskim referendumom bo sicer v soboto nastopil volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki noveli nasprotuje. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bucketofu
07. 07. 2021 19.39
+1
Vsi proti od 500 prjatlov na fb samo en sdsovec flanca na dovgo in široko ZA.. samo on to ne ve kak maj-moon je iz moje perspektive!
tornadotex
07. 07. 2021 14.12
-3
Tako kot v tujini,privat zemljišče, bo kmalu tudi pri nas.V gozdu, pri obali...Ni druge rešitve, ker v nasprotnem, horda turistov in nedeljcev vse pohodi in posvinja.Ja smo za zakon!!!
Enadvatristiripet
07. 07. 2021 15.47
malaraja
07. 07. 2021 14.03
+2
Preberite v DW časopisu diagnozo EU političnih analitikov. JJ se tako noro in nerazsodno obnaša zaradi svojih volilcev doma, ker jih ne želi izgubiti. Igra močnega in vplivnega politika in bo spremenil EU in svet. Kako se razdaja za vas koprive, prav patetično sedi in zre v prazno, ko mu poslanci dajejo klofute! HAHAHAHAHA! Tip je tako bolan oblasti, da se raje sramoti, kot odneha!
zibertmi
07. 07. 2021 13.45
+4
spomnimo se razmer v sosednji avstriji,kako dolgo smo hodili mimo tabelj -priva.predno smo prišli do koščka obale,ki ga ni označevala tabla PRIVAT.če mislite,da je glasovanje stvar politike boj levih in desnih, potem se motite.odločamo o tem ali se bomo še lahko sprehajali ob obalah rek in jezer.točno tam kjer se sprehajajo tako levi kot desni.gre za glasovanje med zelo bogatimi in vsemi ostalimi.če si nameravate na obali postaviti vilo vas čisto razumem ,da boste za.ostali smo proti
Tone 12345
07. 07. 2021 13.39
+0
BaGr67
07. 07. 2021 13.33
+7
V nedeljo bodo Ljubljanski in Mariborski taksisti brezplačno vozili ostarele iz DSO na volišča..Bravo za taksiste..:)
pojtrarara
07. 07. 2021 14.26
+1
to je pa reeees izjemna gesta. Vredna javne pohvale... in hkrati javne zaušnice oblasti. Bravo taksisti... in sem mnenja, da bolj nas hoče ta oblast stiskati... močnejši bomo skupaj in ne bo ji uspelo. sej je vsaka oblast po svoje požrešna... samo to kar ta dela ,da krši temeljne pravice, demoracijo in hoče uvesti diktaturo in policijsko državo... ne to pa je preveeeeč
Diabloss
07. 07. 2021 13.20
+2
Če pa vloge ne moreš oddat ker ne deluje
rob3rt
07. 07. 2021 12.59
+3
Janša veži zaupnico na rezultate referenduma...
pojtrarara
07. 07. 2021 14.27
+1
ne upa, preveč pogolten na oblast... hipotetično kot razlaga samo, kako je željan oblasti: on bi še na smrtni postelji dajal diktatorske ukaze in se ne odrekel oblasti
Marky331
07. 07. 2021 12.54
-3
NO POVEJTE ,KAJ BO REŠILA ZAVRNITEV ZAKONA KO PO STAREM ZAKONU SO VOZILI VSE TO BLATO IZ ČISTILNIH NAPRAV PO SLOVENIJI NA RAZNE DEPONIJE , GOZDOVE IN PO KATEREM ZAKONU TERMIT VOZI V MORAVČE VSE TE INDUSTRIJSKE ODPSDKE , ELEKTROFILTERSKI PEPEL IN ZAKAJ ARSO TO DOVOLJUJE ČE JE TA STARI ZAKON TAKO DOBER PA KLJUB TEMU TOLIKO EKOLOŠKIH AFER V SLOVENIJI
Diabloss
07. 07. 2021 13.59
+3
Enadvatristiripet
07. 07. 2021 15.49
Ti si tud ta prav, ti ki so vozili sedaj so ze krsili obstojece zakone.
luna.3
07. 07. 2021 12.30
+0
Ljudje ne razumejo, zakaj je referendum, ker ni jasno napisano, kaj sledi. Na letakih je jasno napisano, naj se glasuje ZA, vendar iz raznih takih in drugačnih sestavkov je pa mogoče razbrati, da če hočemo čiste vode, vode, ki bodo v lasti nas, ljudi, ne pa države, naj se glasuje PROTI. Naj me kdo popravi, če nimam prav!
lojze3
07. 07. 2021 11.51
+1
Če prav razumem je referendum kdo je za Janšo in kdo proti
VirusX
07. 07. 2021 12.17
+1
Paine
07. 07. 2021 10.47
+5
Je zakon o vodah, ne koalicija trenutno nista tako pomembna, kot je pomembno dejstvo, da se izvaja nedopustno oviranje izvedbe referenduma! Pa ravno s strani teh, ki so jih vedno polna usta demokratičnosti. Zdaj se pa lepo vidi, da so še vedno atari zapriseženi partijci. Sramota!
RUBEŽ
07. 07. 2021 10.27
+4
PROTI, vsi normalni. Za - bodo samo ovce IVANA JANUZAJA JANSHE - ORBAN.
metronom
07. 07. 2021 10.06
-2
Dejstvo je da levicari kokr se imenujejo jih je premalo za zmago
VirusX
07. 07. 2021 12.19
+1
Niso samo levičarji, smo tudi ljudje ki smo politično neutralni in zakona ne podpiramo.... pa gdaj bo to nekaterim jasno
japk
07. 07. 2021 10.03
+0
... smrt janšizmu , vodo narodu ...
metronom
07. 07. 2021 10.11
-1
Lektor Jure T.
07. 07. 2021 10.01
-1
Enadvatristiripet trdi da lažem o twitih Tanje in ostalih social demokratih..kako dolg nos imaš? Do Albanije najbrž...a te ni sram? OBJAVA JE NA NJIHOVEM URADNEM TWITTER PROFILU, pa če se še tako trudiš zavajat!! Ponavljam, nisem komunist, da bi lagal in zavajal ljudi!!!
batom@pinkponk.com
07. 07. 2021 11.02
+0
Lektor Jure T.
07. 07. 2021 09.57
-3
Enadvatristiripet 07.07.2021, 9:41:19 +1 To daj povej kje si ti to nasel. Ravnokar preveril na njihovem uradnem twitter profilu in te objave ni. Tipicno za SDS in njihove placance; al ne znajo al lazejo al kradejo................na uradnem profilu social demokratov..tudi sedaj je še vedno gor objava..datum 05.07...nisem komunist da bi lagal in zavajal nevedneže...
zavetnik
07. 07. 2021 09.51
+6
Kako se onemogoča glasovanje različnim skupinam in kako se je Vučko šopiril na tv, po drugi strani hočete višjo udeležbo na volitvah, kakšno sprenevedanje sama žalost in diktatura, kam smo zašli v teh 30- tih letih.
igy02
07. 07. 2021 09.46
-2
340.000 volivcev ne bo prišlo na volitve. Nekaj jih je predčasnih v rdeči Ljubljani in to je to. So long.
Odrešenik666
07. 07. 2021 09.51
+4
Torej tolazba kao vecine je v tem, da ne bo udelezbe❓❓🤔🤔🤣🤣
Animal_Pump
07. 07. 2021 09.52
+1
Pa veš koliko je takih, ki so včeraj oboje obkrožili, da se ne bi komu zamerili...jaz npr.
supergigi
07. 07. 2021 09.41
+0
Glasuj ZA za prazne greznice in urejeno kanalizacijsko omrežje.
Enadvatristiripet
07. 07. 2021 09.44
+1
Glasuj za, za greznice polno hiso, ter glasuj za, za ograjo in vstopnino na plazo, ce pa noces tega pa proti.
Enadvatristiripet
07. 07. 2021 09.46
+1
Haha degac pa vidim da si tudi prepricanja da je za zamasenost tvoje wc skoljke krivo, da nimamo tega zakona.. Poklici raje vodovodarja al pa komunalo.