Slovenija

Rop na Danskem

Koebenhavn, 26. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski premier Anton Rop in njegov danski kolega Anders Fogh Rasmussen sta na pogovorih v Koebenhavnu poudarila dobre dvostranske odnose med državama in izrazila interes za poglobitev sodelovanja tudi na gospodarskem področju, osrednjo pozornost pa sta namenila razpravam v konvenciji o prihodnosti Evrope.

Danski premier je Ropu, ki je na Danskem na delovnem obisku, čestital za uspeh referendumov o vključitvi v zvezo Nato in o vstopu v Evropsko unijo. Danska je po besedah danskega premiera 15. maja že ratificirala pristopne protokole za vstop sedmih novih članic v zvezo Nato, prihodnji teden pa naj bi predvidoma še ratificirala pristopne pogodbe za vstop 10 novih članic v EU. Ob tem je danski premier dodal, da Danska podpira oba procesa.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Slovenski in danski premier sta v pogovorih poudarila možnost še tesnejšega sodelovanja med državama, h kateremu bo med drugim prispevalo tudi članstvo Slovenije v obeh povezavah, so povedali v slovenski delegaciji.

Rop in Rasmussen sta govorila tudi o delu konvencije o prihodnosti Evrope in se strinjala, da bo glede Evropskega sveta verjetno treba najti kompromis, katerega rezultat bo učinkovita razširjena Evropska unija, ki pa bo ohranila dovolj visoko stopnjo enakopravnosti tako med institucijami kot med državami članicami. V okviru konvencije in nove ustavne pogodbe imata državi veliko skupnih stališč in mnenj, sta še poudarila Rop in Rasmussen.

Premiera sta govorila tudi o možnostih sodelovanja pri stabilizaciji in obnovi Iraka, predvsem na gospodarskem področju, ki jih odpira nedavno sprejeta resolucija Združenih narodov o odpravi sankcij proti Iraku. Predloge za sodelovanje med državama v okviru te resolucije bodo preučili na ravni gospodarskega in obrambnega ministrstva. Premier Rop je v tem okviru predlagal oblikovanje skupnih evropskih policijskih enot po zgledu mednarodnih v BiH.

Rop in Rasmussen sta se v pogovorih dotaknila tudi razmer na Bližnjem vzhodu in v JV Evropi ter se strinjala, da je treba državam JV Evrope pustiti odprta vrata za naslednje širitve Evropske unije. Pri tem je Rop poudaril, da Slovenija podpira vključevanje Hrvaške v EU v naslednjem krogu širitve, in sicer ob izpolnitvi koebenhavnskih kriterijev.

Premier Rop se je skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Matejo Mešelj v Koebenhavnu srečal tudi z vodstvom danske industrijske zbornice, s katerimi je razpravljal predvsem o možnostih vzpodbuditve gospodarskega sodelovanja med državama, ki se sicer iz leta v leto izboljšuje. Predstavniki danske industrijske zbornice so ob tem pokazali interes za sodelovanje s slovenskimi podjetji tudi na tretjih trgih, predvsem trgih JV Evrope, za sodelovanje pri tehnoloških raziskavah in razvoju, pri razvoju infrastrukture ter na področju varstva okolja, so povedali v slovenski delegaciji.