Slovenija

Rop o odlogu uveljavitve ERC

Ljubljana, 04. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./M.T.
Komentarji
0

Premier Anton Rop je v intervjuju za 24ur povedal, da je dogovor o odložitvi uveljavljanja ERC dosežek tako za Slovenijo in Italijo kot za Hrvaško in tudi Evropsko unijo.

Premier Rop je prepričan, da dogovor koristi vsem vpletenim
Premier Rop je prepričan, da dogovor koristi vsem vpletenim FOTO: 24ur.com

Zakaj je Hrvaška popustila? Česa menite, da so se bolj zbali - slovenske in italijanske nepodpore pri vključevanju v EU ali samega Bruslja?

Menim, da sta dva ključna razloga. Prvi je, da se je očitno hrvaška vlada, hrvaška politika odločila za evropsko politiko, za resno vstopanje v Evropsko unijo. Na drugi strani pa se je potrebno zavedati, da je k temu pripomogla tudi koordinirana aktivnost tako Slovenije, Italije kot Evropske komisije. Na primer še včeraj sva se slišala z italijanskim premierom Silviom Berluscinijem in usklajevala današnje delo v Bruslju. Mislim, da je bilo današnje delo izjemno dobro, pomembno in da so ti sklepi, ki so bili sklenjeni, pravi.

Kako bo torej glasovala Slovenija na evropskem vrhu 17. junija? Za hrvaško kandidaturo ali proti njej?

Ladje
Ladje FOTO: Dare Čekeliš

Nedvomno je s to potezo Hrvaška naredila korak naprej in mi to zelo cenimo. Seveda sta pa še dva sestanka pred evropskim svetom, kjer bomo še usklajevali stališča. Smo pa bistveno bliže k temu, da hrvaško vstopanje v celoti, tako kot se tiče kandidature kot tudi datuma podpremo.

Odločitev Hrvaške naj bi bila zgolj začasna. Mislite, da bodo z razglasitvijo cone čakali do svoje vključitve v Evropsko unijo?

Tisto, kar je pomembno, so današnji sklepi, ki govorijo o tem, da suspenz cone velja vse do tedaj, dokler se ne najde celovita in celotna rešitev. Ne samo rešitev na področju ribolova. Status za Slovenijo, slovenska podjetja, slovenske ladje takšen, kot je bil pred uveljavitvijo cone in smo torej dosegli tisto, kar smo želeli.

Pogajanja o meji na morju pa se bodo še nadaljevala.

Tako je. In kar je zelo pomembno – ta cona, ti sklepi – v nobenem primeru, nikakor, ne morejo vplivati na pogajanja o meji in to je tudi eden od tistih ciljev, ki smo ga zasledovali.

Kaj pa samo ribištvo? Za Italijo je zdajšnje stanje najbolj ugodno, kaj pa za Slovenijo?

Za obe državi je to stanje ugodno, tudi za Evropsko unijo, za komisijo pa tudi za Hrvaško. Omogoča Hrvaški, da vstopa naprej v Evropsko unijo, da se ji približuje, za nas pa je pomembno, da smo ohranili in obranili naše nacionalne interese, kar se tiče morja in hkrati uveljavili evropsko politiko v regiji.