Slovenija

Rop: Obstrukcija je nepotrebna

Ljubljana, 27. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik vlade Anton Rop je na seji DZ odgovarjal na vprašanja, ki sta mu jih tokrat zastavila le opozicijska poslanca iz SMS in SNS. Poslanci socialdemokratov in Nove Slovenije se seje niso udeležili in napovedujejo celo izstop iz parlamenta. Premier meni, da je obstrukcija nepotrebna.

"Moj občutek je, da ne gre za to, da bi želeli odgovore na šest zahtev, ampak da se želi ustvarjati negativno politično atmosfero, ki bi metala slabo luč na koalicijo in na vlado," je dejal premier in ponovno poudaril, da so "mnoge" od zahtev neutemeljene.

Kot je znano, sta se SDS in NSi ob ponedeljkovem začetku majskega rednega zasedanja DZ odločili, da bosta zaostrili selektivno delo v DZ, delno obstrukcijo parlamentarnega dela pa utemeljili s tem, da kljub dogovorom še ni zagotovljen neposredni prenos sej državnega zbora, kar je sicer ena od šestih zahtev, ki sta jih ti dve opozicijski stranki že v začetku leta naslovili na predsednika vlade.

Premier Rop je danes izrazil obžalovanje, da se je del opozicije odločil za obstrukcijo, za katero pa, kot omenjeno, ocenjuje, da je nepotrebna. "Je pa to njihova pravica in možnost, nič ne moremo zoper to." Po njegovem mnenju se želi z obstrukcijo ustvarjati negativno politično ozračje. Premier je odgovarjal tudi na poslanska vprašanja.

Spomnil je, da je o šestih zahtevah že večkrat govoril: vsem, zlasti pa koaliciji Slovenija, je popolnoma jasno, da je "mnogo od postavljenih zahtev" popolnoma nesprejemljivih in da so strokovno sporne. Tudi strokovna javnost je zelo jasno povedala, da nekatere od njih ne držijo, da so nesprejemljive in da jih ni mogoče sprejeti, je dejal Rop.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Nekatere od zahtev je po njegovih besedah mogoče rešiti v državnem zboru in "bi jih lahko rešili z zadosti dobre volje" - pri tem je izpostavil prenose sej DZ, pa tudi razpravo o premoženju političnih strank. "To so zahteve, ki jih je mogoče rešiti v dialogu in je tudi zelo hitro mogoče ugotoviti, koliko so utemeljene," je dejal Rop in dodal: "V kolikor želijo, jim lahko ponovno odgovorimo na vseh šest zahtev: odgovarjamo jim lahko še desetkrat, petnajstkrat, vendar nikoli ne bodo zadovoljni."

Na vprašanje, ali bo prvaka koalicije Slovenija poklical na pogovor, pa je odgovoril: "Sam nimam nobene potrebe, da bi ga klical na pogovor. Z njim sem se bil vedno pripravljen pogovarjati, čeprav se je izkazalo, da ti pogovori doslej niso bili ravno dobronamerni. V kolikor bo opozicija želela, so vrata odprta, mi smo pripravljeni za pogovore." Pri tem pa je Rop napovedal, da bo razmislil, ali ne bi na pogovor poklical tudi drugi del opozicije, saj ne vidi potrebe, da bi "razlikovali pri opoziciji".

"Smo za odprti dialog, ki pa mora biti konstruktiven, tak, da pripelje do rezultatov, ne pa namenjen zlasti temu, da se ob vsakem sestanku sprožajo dodatne konfliktnosti in obtoževanja. V kolikor želijo, naj pridejo in se bomo pogovorili," je v zvezi s tem še dejal premier.

Pahor prepričan v skorajšnjo vrnitev poslancev SDS in NSi v parlamentarne klopi

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Čeprav so se poslanci koalicije Slovenija odločili za nadaljnjo delno obstrukcijo parlamentarnega dela, pa je predsednik državnega zbora Borut Pahor prepričan, da se bodo kmalu vrnili v poslanske klopi. Ta optimizem utemeljuje s prepričanjem, da bodo v DZ do naslednje, junijske seje dokončno rešili vprašanje neposrednih prenosov parlamentarnih zasedanj. Tako kot doslej bo predsednik DZ tudi zdaj skušal storil vse za normalno delo DZ: "Doslej nam je to uspelo, kar se tiče vprašanja neposrednih prenosov sej, nam bo tudi." Po njegovih besedah so lahko predmet pogovorov tudi ostala vprašanja, ki jih izpostavljata SDS in NSi, ne sme pa to biti stvar ultimata, ampak treznega premisleka, ki bi omogočil, da DZ medtem normalno dela.

Predsednik DZ bo v prihodnjih dneh skušal poiskati poti, da "bomo rešili vsaj vprašanje neposrednega prenosa sej". "Niso vse rešitve v moji pisarni, mnoge so stvar dogovora in odločitve vseh poslancev." Nekatere tudi niso v pristojnosti DZ, je poudaril Pahor, ki ocenjuje, da obstrukcija ni najboljša pot za reševanje odprtih vprašanj.

Pahorjevo pismo Štakulu

Predsednik DZ Borut Pahor je generalnemu direktorju RTV Slovenija Aleksu Štakulu danes poslal pismo, v katerem ga prosi za odgovor, ali je nacionalna TV zainteresirana in pripravljena neposredno prenašati seje državnega zbora v celoti ter pod kakšnimi pogoji. Ker predsednik DZ želi, da bi lahko na sestanku kolegija v juniju že predlagal dokončno rešitev glede neposrednih prenosov sej, generalnega direktorja RTV Slovenija prosi, da ga čimprej obvesti o odločitvi - predvidoma naj bi jo v četrtek sprejel svet RTV Slovenija.

RTV Črna gora v svoji programski shemi poslej ne bo imela t.i. parlamentarnega kanala, prenehala pa bo tudi neposredno prenašati zasedanja črnogorskega parlamenta. Poročila o delu parlamenta v Podgorici bodo poslej vključena v parlamentarne kronike. Predsednik Narodne stranke Dragan Šoč je napovedal, da bo kolegom iz ostalih opozicijskih strank zaradi te odločitve predlagal bojkot dela skupščine Črne gore.

Kot je Pahor zapisal v pismu Štakulu, je DZ že kmalu po začetku mandata izrazil interes, da bi TV Slovenija v največji možni meri spremljala delo DZ. Tudi kolegij predsednika DZ je že izrazil željo po neposrednih prenosih parlamentarnih zasedanj. V tem mandatu sta DZ in nacionalna TV uredila vprašanje neposrednih prenosov poslanskih vprašanj, medtem ko se o prenosu drugih točk dnevnega reda zasedanj nacionalna TV hiša odloča po lastni presoji. DZ namreč v njene odločitve ne more in ne sme posegati, poudarja Pahor v pismu.

Kot je znano, potekajoče majsko zasedanje neposredno v celoti in brezplačno prenašajo komercialne TV Pika, RTS Maribor in Združenje kabelskih operaterjev Telius. Vendar pa je jasno, da "tega brezplačno ne bodo počeli večno", je še zapisal Pahor.

"Dejstvo je, da možnost za neposredne prenose sej obstaja: zaenkrat se lahko priključi vsak, ki želi brezplačno prenašati dogajanje v DZ", je poudaril Pahor. "Neposredni prenosi sej so v interesu DZ, v njegovem interesu je tudi, da bi bili ti po čim nižji ceni - oba interesa pa bi želeli uskladiti," je poudaril Pahor.

O socialnih razlikah in davčni politiki na demografsko ogroženih območjih

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Premier je na začetku drugega dne rednega majskega zasedanja odgovarjal na vprašanji, ki sta mu jih tokrat zastavila le dva opozicijska poslanca, Bogomir Vnučec (SMS) in Zmago Jelinčič (SNS), medtem ko Andrej Bajuk (NSi) - kljub temu, da ga je napovedal - zaradi obstrukcije svojega vprašanja ni zastavil.

Vprašanje Vnučca se je nanašalo na žgočo problematiko vse bolj naraščajočih socialnih razlik. Vlada se zaveda, da na področjih socialne, plačne in davčne politike obstajajo določene težave, a si zato še posebej prizadeva, da bi obstoječe pomanjkljivosti čimprej odpravila, je v državnem zboru danes zagotovil predsednik vlade Anton Rop.

Na Jelinčičevo vprašanje glede problematike davčnih olajšav na demografsko ogroženih območjih pa je pojasnil, da tisti davčni zavezanci, ki na dan uveljavitve novega zakona o davku od dobička pravnih oseb niso uveljavljali davčne olajšave za poslovanje na demografsko ogroženih območjih, do te olajšave niso upravičeni.

Poslanke in poslanci naj bi v nadaljevanju končali obravnavo in glasovali o spremembah zakona o prekrških zoper javni red, stanovanjskega zakona, zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, zakona o vojnih veteranih, zakona o kazenskem postopku in zakona o zemljiški knjigi.

Preko 50 dopolnil k stanovanjskemu zakonu

Državni zbor je v drugi obravnavi opravil razpravo o novem stanovanjskem zakonu, s katerim naj bi uredili področje nepremičninskega posredovanja. Vlada želi z novim zakonom med drugim odpraviti dosedanjo delitev na socialna in neprofitna stanovanja, določiti enoten način oblikovanja najemnin in subvencioniranja, zagotoviti dodatne materialne spodbude za dogovarjanje med lastniki denacionaliziranih stanovanj in prejšnjimi imetniki stanovanjske pravice, olajšati in racionalizirati upravljanje v večstanovanjskih hišah ter utrditi vlogo stanovanjske inšpekcije. Zakon naj bi poenostavil in poenotil stroškovno raven neprofitnih najemnin, izpopolnil sistem socialnih korektivov na stanovanjskem področju, zaščitil kupce novozgrajenih stanovanj ter vzpostavil kataster stavb. Novi stanovanjski zakon s skoraj 200 členi je nedvomno velik zalogaj, na kar kaže tudi dejstvo, da so poslanke in poslanci na klopi dobili več kot 50 amandmajev. Pri tem velja omeniti, da je vlada nekaj dopolnil k zakonskemu predlogu pripravila šele na ponedeljkovi dopisni seji. O vseh predlaganih dopolnilih bodo poslanke in poslanci glasovali še nocoj.

Matični odbor za infrastrukturo in okolje se je za pripravo dopolnjenega predloga zakona sicer sestal kar štirikrat, saj se je moral ob obravnavi zakonskega besedila prebiti tudi skozi približno 200 dopolnil. Poleg številnih bolj ali manj redakcijskih popravkov so člani matičnega delovnega telesa sprejeli tudi nekaj pomembnejših dopolnil, med drugim so natančneje definirali oderuško najemnino. Za oderuško naj bi se tako štela najemnina, ki za več kot 50 odstotkov presega prosto oblikovano najemnino v občini, v nekaterih primerih pa celo v regiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja