Slovenija

Rop odprl Krkino tovarno

Ljubljana/Moskva, 30. 09. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik slovenske vlade Anton Rop, ki končuje dvodnevni delovni obisk v Rusiji, se je v Moskvi sestal z ruskim kolegom Mihailom Kasjanovom, odprl pa je tudi 45 milijonov dolarjev vredno tovarno trdnih oblik zdravil Krka-Rus.

Gre za doslej največjo Krkino investicijo na tujem
Gre za doslej največjo Krkino investicijo na tujem FOTO:

Slovenski in ruski premier sta ugotovila, da so odnosi med državama odlični, tako na političnem kot na gospodarskem področju, sicer pa sta veliko pozornosti v pogovorih namenila vprašanju ruskega klirinškega do držav naslednic nekdanje SFRJ. Potem ko so naslednice z Moskvo sklenile sporazum o višini tega dolga, je zdaj namreč na vrsti sklepanje dvostranskih dogovorov o poplačilu posameznih naslednic.

Kot je po srečanju dejal Rop, bosta s Kasjanovom posebnim izvedencem dala navodilo, naj čimprej pregledajo možnosti za rešitev tega vprašanja. Obenem sta se dogovorila, da bosta državi že pred časom zastavljeni cilj - milijardo dolarjev trgovinske menjave - dosegli do leta 2006.

Ruski premier Mihail Kasjanov
Ruski premier Mihail Kasjanov FOTO: Reuters

Kasjanov, ki je odnose med Rusijo in Slovenijo označil kot pozitivne in uspešno razvijajoče, vidi veliko možnosti za krepitev gospodarskega in političnega sodelovanje, predvsem pa imata po njegovih besedah državi mnogo podobnih stališč do mednarodnih vprašanj.

Premier Rop se je dopoldne v Moskvi srečal tudi s predsednikom ruske Trgovinsko-industrijske zbornice Jevgenijem Primakov in gubernatorjem moskovske oblasti Borisom Gromovom.

O pomenu, ki ga strani pripisujeta gospodarskemu sodelovanju, priča tudi močna vladno-gospodarska delegacija, ki na obisku spremlja premiera Ropa. V njej so poleg ministrice za gospodarstvo Tee Petrin in okoljskega ministra Janeza Kopača še predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk in 76 predstavnikov 45 slovenskih podjetij.

Krka odprla svojo največjo investicijo v tujini

Premier Anton Rop je skupaj z generalnim direktorjem novomeške Krke Milošem Kovačičem v mestu Istra pri Moskvi odprl največjo Krkino investicijo v tujini, 45 milijonov dolarjev vredno tovarno trdnih oblik zdravil Krka-Rus. Kot je ob tej priložnosti dejal Kovačič, Krka na ruskem trgu ustvari za več kot 70 milijonov dolarjev prodaje, z novo tovarno pa se bo skupni promet zvišal še za dodatnih 20 do 30 milijonov dolarjev.

Ruski trg, kjer je Krka navzoča že 40 let, skupaj z državami nekdanje Sovjetske zveze predstavlja pomemben delež v celotni prodaji novomeške farmacevtske družbe. V Rusiji je registriranih 120 Krkinih preparatov, največji delež pa predstavljajo zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja, sledijo jim zdravila za zdravljenje infekcijskih bolezni, bolezni prebavil ter revmatskih obolenj. Pomemben delež prodaje v tem delu sveta pa predstavljajo tudi izdelki za samozdravljenje (OTC) ter kozmetični izdelki.

Za gradnjo nove, sodobne tovarne za proizvodnjo trdnih oblik zdravil v Rusiji so se v Krki po besedah Kovačiča odločili na osnovi tržnih raziskav na ruskem trgu in trgih nekdanje Sovjetske zveze. Naložba bo Krki pomagala ohranjati mesto med vodilnimi farmacevtskimi družbami v tem delu sveta, hkrati pa jim bo zagotovila status domačega proizvajalca.

V tovarni bodo letno izdelali 600 milijonov tablet in 240 milijonov kapsul. Z njimi bodo poleg Rusije oskrbovali tudi trge sosednjih držav. Krkino hčerinsko podjetje OOO Krka-Rus je začelo s pripravo na gradnjo leta 1999, že sredi leta 2002 pa so bili v celoti zgrajeni vsi objekti proizvodno-distribucijskega centra, vključno z daljnovodom, transformatorjem, plinsko kotlarno in celotno infrastrukturo.

Leta 2002 je začelo obratovati avtomatizirano skladišče z zmogljivostjo približno 2200 paletnih mest. V njem poleg skladiščenja poteka tudi carinsko poslovanje. Družba Krka-Rus je prvo farmacevtsko podjetje v Rusiji, ki ima v svojih prostorih organizirano tudi carinjenje blaga.

Krka-Rus se je z današnjim odprtjem pridružila predstavništvu s šestimi podružnicami, in sicer v Moskvi, Sankt Peterburgu, Rostovu na Donu, Novosibirsku, Jekaterinburgu in Vladivostoku.

Krka-Rus je poleg že obratujoče proizvodnje na Poljskem ena izmed pomembnejših naložb v intenzivni investicijski dejavnosti Krke. V prihodnjem letu se jima bo pridružila še tovarna na Hrvaškem.

V prihodnjih letih v Krki načrtujejo, da bo skladiščnim in proizvodnim zmogljivostim v Rusiji sledila še izgradnja novega razvojnega centra. V njem bodo zaposleni ruski strokovnjaki, ki bodo razvijali nove izdelke, je dejal Kovačič.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA