Slovenija

Rop: To ni pot v raj

Ljubljana, 05. 10. 2006 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V LDS menijo, da bi za dvig davčne konkurenčnosti zadostovalo že to, da bi ukinili davek na izplačane plače.

Rop meni, da ni razloga za drastično zniževanje davčne obremenitve najvišjega dohodkovnega razreda
Rop meni, da ni razloga za drastično zniževanje davčne obremenitve najvišjega dohodkovnega razreda FOTO: POP TV

V LDS tako menijo, da so spremembe davčne zakonodaje nepotrebne. Za dvig davčne konkurenčnosti bi zadostovalo že to, da bi ukinili davek na izplačane plače. Tako bi bili bistveno manj obremenjeni z davčnim primežem na plače kot Avstrija, Finska, Danska, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec LDS Anton Rop. V LDS prav tako ne vidijo razloga za drastično zniževanje davčne obremenitve najvišjega dohodkovnega razreda.

"Če pogledamo zgornjo dohodninsko stopnjo, je v EU trenutno kar sedem držav, ki imajo zgornjo dohodninsko mejo takšno, kot je trenutno v Sloveniji, to je 50 odstotkov. Takšno ali pa celo višjo stopnjo davčne obremenitve imajo Francija, Danska, Švedska, Avstrija itd. Nobena od teh držav ni Kuba," je poudaril Rop.

V LDS sicer ne nasprotujejo poenostavitvi dohodninske lestvice in zmanjšanju progresivnosti, ne strinjajo pa se z ukinjanjem olajšav med drugim za stanovanjsko gradnjo, študente in uvedbo obdavčevanja obresti za slovenske male varčevalce.

Z uvedbo 41-odstotne dohodninske stopnje bi bil najvišji dohodninski razred v Sloveniji obremenjen bistveno manj kot v Španiji, Nemčiji in Italiji, kjer imajo 45-odstotno dohodninsko stopnjo. "Ne vidim razloga, zakaj je v Sloveniji treba manj obdavčevati tiste, ki so bogatejši," je dejal.

Ob uresničitvi napovedi vlade, da se bo davek na dodano vrednost (DDV) v naslednjih letih dvignil na 21 odstotkov, bi to pomenilo, da bi "imeli v Sloveniji višjo stopnjo DDV kot v sosednji Avstriji in da bodo imele samo štiri države članice EU višjo stopnjo DDV. Te spremembe so tako z vidika davčne konkurenčnosti popolna neumnost", je bil kritičen.

Vlada je po Ropovih ocenah padla v lastno davčno past, ki jo poskuša razreševati s prikrivanjem dejanskih posledic sprememb davčne zakonodaje. "Predvsem pa ne velja Janševa floskula, da se v Sloveniji prvič znižujejo davki za vse državljane!"

Minister za finance Andrej Bajuk razlaga, da je to pot v raj. To ni nobena pot v raj, to je velik korak nazaj. Upam pa, da to ni pot v Argentino! Anton Rop

Omenjeno trditev je Rop podkrepil z besedami, da vlada sočasno z oblikovanjem novega zakona o dohodnini že povečuje nekatere davke za vse državljane. Pri tem je izpostavil dvig trošarin za električno energijo in pa napovedi vlade v obrazložitvi proračuna za prihodnje leto, po kateri se bodo trošarine povečale tudi za bencin, dizel, kurilno olje.

Za dvig konkurenčnosti bi zadostovalo že to, da bi ukinili davek na izplačane plače, menijo v LDS
Za dvig konkurenčnosti bi zadostovalo že to, da bi ukinili davek na izplačane plače, menijo v LDS FOTO:


Rop se je dotaknil tudi proračunskega memoranduma za prihodnji dve leti. Ob tem je dejal, da ima vlada zaradi dobre gospodarske situacije in rekordnega neto finančnega priliva iz EU v višini 63,4 milijarde tolarjev oz. 0,85 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) - leta 2004 je ta znašal 3,5 milijarde tolarjev oz. 0,05 odstotka BDP - dobro priložnost za stabilizacijo javnih financ.

Po Ropovih ocenah gre za slabo domišljene davčne reforme, ki bodo imele na dolgi rok škodljive posledice na fiskalno politiko, negativno bodo vplivale tudi na socialno strukturo.

Vlada bi bila "zaradi tako ugodne finančne situacije dolžna proračunski deficit spraviti na nič. Tako pa vlada deficit v višini enega odstotka razglaša kot velik dosežek in to je ob teh prilivih katastrofalno", je poudaril.

Poslanec LDS Milan M. Cvikl je pri davku na dohodek pravnih oseb predlagal dve možnosti: vse olajšave naj se ukinejo, stopnja obdavčenosti pa naj se z 25 odstotkov spusti med 18 in 20 odstotkov. V primeru, da se vlada s tem ne bi strinjala, pa predlagajo, naj se pravnim osebam vrne olajšava za opremo v višini 10 odstotkov z možnostjo dodelitve dodatne regionalne olajšave.

Cvikl je bil kritičen tudi proračunskih memorandumov za prihodnji dve leti. "V samostojni Sloveniji se še nikoli ni zgodilo, da bi minister za finance predlagal za 50 milijard tolarjev fiktivnih prihodkov. Vlada trenutno v nobenem zakonu nima pooblastila, da v proračunski memorandum vključi 50 milijard dodatnih prihodkov z naslova DDV," je dejal.

NSi zavrača navedbe LDS

Poslanska skupina NSi zavrača očitke, ki jih je na današnji novinarski konferenci izrekla opozicijska LDS. Sporna se jim zdi predvsem trditev poslanca LDS Antona Ropa, ki je dejal, da se bo davek na dodano vrednost v letu 2008 dvignil na 21 odstotkov. V NSi takšna ugibanja ostro zavračajo.

Poslanska skupina NSi zavrača trditev LDS, da se bo davek na dodano vrednost v letu 2008 dvignil na 21 odstotkov
Poslanska skupina NSi zavrača trditev LDS, da se bo davek na dodano vrednost v letu 2008 dvignil na 21 odstotkov FOTO: POP TV

V trenutnem predlogu proračuna za leto 2007 se stopnja DDV ne bo povečala. Za leto 2008 pa je opredeljen dvig DDV, ki pa je tako kot v preteklosti samo ena izmed možnosti povečanja prihodkov, odvisna od gospodarske rasti in predvidenega nižanja javne porabe, pojasnjujejo v NSi. Opozarjajo še, da je slovenska vlada že za leto 2007 kot eno izmed možnosti povečanja prihodkov predvidevala dvig DDV, pa to ni bilo potrebno.

V sporočilu so se v NSi dotaknili tudi navedbe o 50-odstotni dohodninski stopnji v drugih državah EU. Poudarjajo, da v nobeni od teh držav ne poznajo tako visoke obdavčitve dela kot pri nas. S predlaganim znižanjem dohodninske stopnje in postopnim ukinjanjem davka na izplačane plače naj bi se ta mejna obremenitev dela z davki in prispevki bistveno znižala, so še sporočili.


SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenchi@klepetulja.com
06. 10. 2006 13.49
Naši vrli poslanci... še nimajo dovolj denarja v žepu, radi bi si ga še več nagrabili. Kako je fino biti na vodilnem položaju in pisati zakone sebi v prid! Rop bi ukinil davek na izplačane plače. Zakaj? Naj vas samo malo izobrazim in vam napišem lestvico davka na izplačane plače: če imaš bruto plačo do 165.000 sit, potem itak tega davka ne plačaš. Če je plača 165.001 do 400.000 sit bruto, znaša davek 3%, nad 400.001 sit in do 750.000 sit bruto plače je 6.3% davka na izplačane plače, ČE PA IMAŠ BRUTO PLAČO NAD 750.001 SIT, PLAČAŠ 11.8% DAVKA NA IZPLAČANE PLAČE. Torej komu bi se bolj splačalo da se ta davek ukine???? NAj se poslanci že malo skulirajo in naj ne mečejo nam državljanom peska v oči!!!
zoran.artnak@hotmail.com
06. 10. 2006 13.43
Jaz mislim, da sem kar dobro zaštekal kaj pomenijo tele poenostavitve in mi je čisto jasno tudi kaj pomeni ukinitev vseh olajšav razen splošnih. To pomeni, da bomo čez leto par jurjev zaslužili več, na koncu pa nas bodo svinjsko obrali, ker ne bomo mogli ničesar dati več pod olajšavo. Krasna reforma. In če se poveča še DDV potem nas pot res vodi v Argentinski raj kar pomeni (5% bogatih, 5% srednjega sloja, ostalo pa revščina). To je verjetno mislil povedati ROP, samo kurc če zmeraj govori Kitajsko.
pomi@auspuh.com
06. 10. 2006 11.25
Pameti žal ne moreš kupiti. Pameten ali si ali pa nisi. Če pa niti pisati ne znaš pa je jasno kam spadaš.
s_slovenec@hotmail.com
05. 10. 2006 21.49
ferrari , daj nehi že težiti s svojimi dogmami in si kupi pamet.
fedepotocnik@gmail.com
05. 10. 2006 21.39
Rop, Rop, Rop.... ali smo kaj drugega pričakovali od njega?!?!
ferrari
05. 10. 2006 18.09
Konjedic imaš popolnoma prav,kajti to kar predlaga Rop bi lahko oni storili v dolgi vladavina(menda 12 let) in kaj so storili popolnoma nič. In komu bi koristilo,da bi ukinli ta davek takim,ki imajo bajne plače nam z 200do 300tisoč že ne,ne trdim,da mi ne bi koristilo,a če pomislim na delavce in delavke,ki zaslužijo 80ticoč se ne bi kaj poznalo v primerjavi z direktorji ter menegerji.