Slovenija

Rotnik, Hrkač in Holčeva odklonili zagovor

Celje, 07. 06. 2019 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
10

Pred sodnika so stopili nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, Alexander Hrkač in nekdanja Rotnikova odvetnica Varja Holec. Tožilec Rotniku med drugim očita, da je v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, tako da je dokument o prejetju 3,1 milijona evrov odtujil iz davčnega spisa na Finančni upravi.

Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik, ki mu tožilstvo očita preprečitev dokazovanja in krivo ovadbo, Alexander Hrkač, obtožen krive izpovedbe, in nekdanja Rotnikova odvetnica Varja Holec, med drugim obtožena krive ovadbe, so danes na sodišču odklonili neposredni zagovor. Sklicevali so se na zagovore iz preiskave, ko so očitana dejanja zanikali.

Rotnik vse obtožbe zanika.
Rotnik vse obtožbe zanika. FOTO: Kanal A

Na današnjem začetku glavne obravnave so tako prebrali njihove zagovore iz preiskave, obtoženi sami pa so izjavili le, da na vprašanja tožilstva in sodišča ne bodo odgovarjali. Na obravnavah, ki se bodo nadaljevale že naslednji teden, nameravajo odgovarjati samo na vprašanja svojih zagovornikov.

Tožilec Ivan Pridigar je ob branju obtožnice izpostavil, da je hrvaški poslovnež Hrkač leta 2003 Rotniku predal 3,1 milijona evrov, ki naj bi jih pridobil z nakupom lastniških certifikatov na Hrvaškem in BiH. Po mnenju tožilstva pa tega denar ni mogel pridobiti na tak način, saj v omenjenih državah od leta 1996 do leta 1998 sploh ni bilo zakonodaje, ki bi urejala področje prodaje certifikatov.

Rotnik je v zagovoru med preiskavo pojasnil, da je leta 1996 s Hrkačem sklenil dogovor o sodelovanju, kasneje pa sta podpisala še nekaj aneksov. Takrat je tudi dejal, da mu je Hrkač oktobra 2003 omenjeni denar vročil v Sarajevu.

Tožilec Rotniku očita tudi, da je v davčnem postopku poskušal zabrisati sledi za izvorom svojega premoženja, tako da je dokument o prejetju 3,1 milijona evrov odtujil iz davčnega spisa na Finančni upravi RS (Furs).

Rotnik to zanika. Vztraja, da je listino predložil, ko pa je ugotovil, da je ni več v davčnem spisu, pa je podal kazensko ovadbo zoper neznano osebo. A po mnenju tožilstva je Rotnik pri tem podal krivo ovadbo.

Pred začetkom današnje glavne obravnave zoper vse tri obtožene je potekal predobravnavni narok za Holčevo, ki je obtožena sodelovanja z Rotnikom pri kraji omenjenega dokumenta na Fursu in krive ovadbe. Kot je dejala, očitanih kaznivih dejanj ni kriva.

Poleg kriminalistov Rotnika preiskoval tudi Furs

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sume, da je pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) prišlo do izplačila podkupnin, je Rotnikove osebne finance pod drobnogled vzel Furs, ki je ugotovil, da je bilo v obdobju med letoma 2007 in 2011 med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki za 4,73 milijona evrov razlike.

Furs je zato Rotniku oktobra 2014 odmeril plačilo nekaj manj kot 1,6 milijona evrov dodatnega davka, dolg pa je Rotnik poplačal šele po neuspeli reviziji na vrhovnem sodišču. Rotnik trdi, da je denar dobil pri Hrkaču, ki je bil nato ključna priča njegove obrambe v postopku dokazovanja izvora premoženja pred Fursom.

Za Rotnikov vložek v višini 400.000 nemških mark za nakup pravic hrvaških vojnih invalidov do delnic pomembnih hrvaških podjetij in za odkupe privatizacijskih certifikatov v BiH naj bi mu Hrkač omogočil pridobitev okoli 3,1 milijona evrov. A po trditvi tožilstva Hrkač tega ni mogel storiti, ker privatizacije na Hrvaškem in BiH takrat, ko naj bi se to dogajalo, sploh še ni bilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzz66
12. 06. 2019 10.40
In zakaj ta novica, ki ne spada pod " naj bi" ni že od nastanka dogodka med udarnimi novicami? 24 ur, a ne sme bit? Se tajkuni pritožujejo, in vam grozijo, da ne bodo plačali reklam? Sicer pa, za Rotnik-a je po moje samo še vprašanje časa, kdaj se mu bo zgodila kakšna nesreča.
glava2
07. 06. 2019 21.05
in?kdaj bodo vrnili nakradeno in kdaj bodo v zaporu? samo to je pomembno!
Levcekk
07. 06. 2019 19.14
V nasi drzavi se lopovskim elitam ni bati saj drzava sama pere denar po bankah,lopovskim elitam omogoca neplacevanja,preplaceje projekte,da se prisesani na drzavne jasli bogatijo nedotakljive razne Jansate,Kanglerje,Jankovice sciti do onemoglosti in spletkari.Mi drugace misleci pa smo drzavni sovrazniki in nas je treba uniciti oz.cele druzine.
wolfterier
07. 06. 2019 16.52
+2
Če imaš poln kufer denarja,se ni treba zagovarjat.Bo že odvetnik lagal namesto tebe !!!
?ebula
07. 06. 2019 14.56
+5
Se zna zgoditi, da bo obsojen na 2 leti zapora, kjer bo čas preživljal v apartmanu, letno mu bodo dali mesec dni dopusta in 1200 eur regresa, izhode ob sobota, nedeljah in praznikih.
brezveze13
07. 06. 2019 14.13
+9
vsi ti direktorji v državnih firmah so lopovi na kvadrat. Govorijo 6000€ osebnem dohodku to znaša letno 72000 € da nepotroši niti evra rabi cel življenski delovni staž da jih zasluži 40 let je 2.88o.ooo kje šele da prihrani. možakar pa ne izgleda kot da bi bil 20 let v pokoju ,prej bi rekel da mu še manjka 20 let do upokojitve
korintos23
07. 06. 2019 13.47
-4
Rotnik če si pameten nič ne priznaj, si iz SDS in se ti ne bo nič zgodilo. To da imaš nekaj viška na bančnem računu pa se lahko zgodi vsakemu. Lahko da ti je kaka sestrična kaj nakazala, seveda pomotoma.
brezveze13
07. 06. 2019 14.21
+5
korintos to so mu najverjetneje podtaknili mislim pa da to nenehno bluvanje po strankah enih kot drugih je že postalo čisto odvečno ker taki prevaranti obstajajo v vseh barvah in strankah tako novih kot starih. če bi bili ti možakarji zvesti svojim idealom zaradi katerih jih ljudje tudi volijo se ne bi selili iz gnezda v gnezdo to so ljudje kot kukavica zasede tuje gnezdo da se razmnoži oz preživi sezono in odleti
ssecnik
07. 06. 2019 14.45
+6
wolfterier
07. 06. 2019 16.53
+2