Slovenija

Rožnati oktober: rak dojk visoko ozdravljiv

Ljubljana, 01. 10. 2018 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
1

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, najpogostejši obliki raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in okoli deset moških. Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje obolevnosti je zato pomembno osveščanje o zdravem načinu življenja in zgodnjem odkrivanju bolezni.

"Vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo. To pa niso samo številke, to so žene, mame, hčerke, prijateljice in sodelavke," so ob začetku rožnatega oktobra zapisali v slovenskem Združenju za boj proti raku dojk Europa Donna. V združenju tudi letos pripravljajo številne aktivnosti, s katerimi bodo širšo javnost obveščali o raku dojk in opozorili na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Postavitvi diagnoze raka dojk običajno sledi dolgotrajno in izčrpavajoče zdravljenje, prilagojeno vsaki posamezni bolnici.
Postavitvi diagnoze raka dojk običajno sledi dolgotrajno in izčrpavajoče zdravljenje, prilagojeno vsaki posamezni bolnici. FOTO: Thinkstock

Izčrpavajoče zdravljenje

Postavitvi diagnoze raka dojk običajno sledi dolgotrajno in izčrpavajoče zdravljenje, prilagojeno vsaki posamezni bolnici. Agresivno zdravljenje povzroča številne neželene učinke, ki vplivajo tako na telesno kot duševno in čustveno življenje bolnic ter njihovih svojcev, ki se soočajo s pomenom življenja in smrti, opozarjajo v zbornici zdravstvene in babiške nege.

Najpogostejša oblika raka pri ženskah je visoko ozdravljiva bolezen, če je odkrita dovolj zgodaj, so opozorili na novinarski konferenci slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Pri širjenju znanja o bolezni in o prednostih zdravega načina življenja imajo pomembno vlogo medicinske sestre. "Osveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti ter ekonomskega statusa bolnic, njihovih družin in družbe kot celote," so zapisali v zbornici.

Z rožnatimi pleteninami in pentljami bodo opozarjali na bolezen

Ena od aktivnosti, s katero bodo v oktobru opozarjali na raka dojk, so tudi rožnate pletenine, s katerimi bodo ovili drevesa v parkih, prav tako bodo na bolezen opozarjali z rožnatimi pentljami, ki jih bodo delili na dogodkih po Sloveniji. Rožnatemu oktobru se bodo pridružila tudi različna podjetja z donacijami za delovanje združenja Europa Donna.

Program Dora rešuje življenja

Pomembno vlogo pri zgodnjem odkrivanju raka ima državni presejalni programa za raka dojk Dora, ki deluje že deset let. Cilj programa je zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojke za od 25 do 30 odstotkov. Na presejalno slikanje na dve leti vabijo vse ženske, stare med 50 in 69 let, slike pa nato neodvisno pogledata dva radiologa. S tem se poveča možnost za odkrivanje raka, je pojasnil vodja programa Maksimiljan Kadivec. V povprečju od štiri do pet odstotkov žensk v programu nato povabijo na dodatno slikanje, en odstotek pa na punkcijo dojke.

Program Dora izpušča pregled pri splošnem zdravniku, s čimer so po Kadivčevih besedah močno skrajšali čas do postavitve diagnoze in zdravljenja. Trudijo se, da je proces prijazen ženskam, saj želijo, da bi se jih čim več odzvalo vabilu na presejalno mamografijo. Program je namreč lahko učinkovit, če se odzove več kot 70 odstotkov žensk. Letos ima program Dora 72-odstotno odzivnost, opažajo pa, da je v novo odprtih presejalnih centrih za zgodnje odkrivanje odzivnost nekoliko slabša. A Kadivec opaža, da se odzivnost vabilu nato sčasoma poveča, saj se "o programu med ženskami širi dober glas".

Priporočajo dojenje, zdrav življenjski slog in izogibanje stresu

Rade Pribaković Brinovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je izpostavil nekaj nasvetov za zmanjšanje ogroženosti z rakom, ki jih opredeljuje tudi evropski kodeks proti raku. "Dejavniki za razvoj raka in kroničnih nenalezljivih bolezni so enaki," je ob tem poudaril. Materam priporoča dojenje, ki zmanjšuje tveganje za raka, sicer pa sledenje smernicam zdravega življenjskega sloga, kot so redna telesna dejavnost, zdrava prehrana, vzdrževanje normalne telesne teže in izogibanje soncu. Ob tem je izpostavil še skrb za duševno zdravje, saj je "izpostavljenost stresu pomemben dejavnik razvoja kroničnih bolezni".

Starejše od 30 let je Pribaković Brinovec pozval, naj izkoristijo svojo pravico iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja za preventivni pregled vsakih pet let. Po njegovi oceni je tudi ekipa družinske medicine namreč pomemben motivator pri spodbujanju zdravega življenja. Pri zmanjševanju neenakosti ranljivejših skupin pri dostopu do zdravstvenih storitev pa imajo pomembno vlogo nevladne organizacije v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hladnajesen
01. 10. 2018 16.33
+4
Vsem, ki so zboleli za rakom na prsih, želim dobro okrevanje! Da bi premagali bolezen in zaživeli!