Slovenija

RTVS onemogočil dostop do delovnega mesta 15 zaposlenim na čakanju

Ljubljana, 04. 01. 2024 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposlenim v informativni oddaji Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), ki so bili napoteni na čakanje na delo doma, so onemogočili dostop do delovnih mest. V upravi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so se pri tem sklicevali na pravilnik o hišnem redu, kasneje pa so jim dostop omogočili, da so lahko odnesli svoje stvari.

Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, so v sredo iz uprave javnega zavoda posredovali odredbo o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024.

Odgovorni urednik drugega programa TVS Rajko Gerič je dejal, da odredba o napotitvi na čakanje ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, in jo označil za nezakonito. Po Geričevih navedbah so jim odredbo o napotitvi na čakanje sicer posredovali že 29. decembra, a jo je podpisal namestnik direktorice TVS. Kot je povedal Gerič, so zaposleni tej odredbi oporekali, ker namestnik ni pooblaščen za to.

Gerič je odnos vodstva RTVS do zaposlenih na čakanju označil za "šikaniranje" oziroma zlorabo pooblastil. Pojasnil je, da odredba ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, po katerem bi morala uprava RTVS o tem seznaniti sindikate, narediti program dela in pozvati zaposlene, da porabijo viške ur in star dopust.

"Ker smo še vedno redno zaposleni, delodajalec nima nobene podlage, da bi nam onemogočil, da pridemo do svojega delovnega mesta," je v izjavi za medije dejal urednik. Ker jim je bil vstop v delovne prostore onemogočen zaradi blokiranih delovnih kartic, so se že obrnili na inšpekcijske službe in policijo.

"Medtem, ko mojim kolegom ni omogočeno delo, nekatere na novo zaposlujejo," je dodal. Interno zaposlovanje novih novinarjev in honorarnih delavcev namreč še vedno poteka. Kljub temu, da v novem programsko-produkcijskem načrtu ni bila ukinjena le Panorama, ampak več oddaj na RTVS, so po njegovih navedbah odredbo o čakanju na domu dobili le delavci v Panorami.

Uprava pa je danes dodatno pojasnila, da RTVS delavcem v času veljavnosti odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTVS in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, nista dovoljena oz. sta prepovedana, so dodali.

"Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTVS odnesti v obdobju veljavnosti odredbe," so zagotovili v sporočilu za javnost.

RTVS je omenjene zaposlene napotil na čakanje zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov. Skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za 2024 in odpovedjo programov jim kot delodajalec začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so v soboto pojasnili v zavodu.

"Delodajalec bo javnega uslužbenca o datumu in uri vrnitve na delo obvestil najmanj 24 ur pred zahtevanim prihodom na delo. Čakanje na delo na domu lahko traja največ šest mesecev v posameznem koledarskem letu. V času čakanja na delo ima javni uslužbenec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove iz 7. odstavka 137. člena zakona o delovnih razmerjih," so zapisali.

Aktiv novinarjev TVS za vključitev zaposlenih na čakanju v delo

Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) je spomnil, da je vseskozi ostro nasprotoval spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih televizijskih programov. Nekdanje vodstvo zavoda je tudi javno pozval, naj informativnega programa ne deli. Kljub temu je takratni generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough posredoval takratnemu programskemu in nadzornemu svetu predlog spremenjenega statuta, ki sta ga potrdila, so zapisali.

15 zaposlenih ostalo pred vrati RTV Slovenija
15 zaposlenih ostalo pred vrati RTV Slovenija FOTO: Bobo

Kot so dodali, je aktiv novinarjev pred tem nasprotoval tudi programsko-produkcijskemu načrtu za leto 2022, ki je kljub kadrovski stiski predvidel novo oddajo Panorama na drugem programu, hkrati pa ukinjal pomembne oddaje na prvem programu.

Društvo novinarjev Slovenije obžaluje izgubo vsakega novinarskega delovnega mesta

Z aktivom novinarjev se strinjajo v Društvu novinarjev Slovenije. Kot so zapisali, so že ob sprejetju programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je uvedel premik dela informativnih vsebin na drugi televizijski program, skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije in novinarji informativnega programa opozarjali na problematičnost delitve informativnega programa na dve uredništvi.

Takratno vodstvo in programski svet po njihovih besedah nista upoštevala strokovnih pomislekov, ki so jih izražali pristojni novinarji in uredniki TVS. Med njimi je bilo opozorilo, da bo premik vsebin s prvega na drugi program povzročil organizacijske in kadrovske težave, so dodali.

"Da so bila naša svarila utemeljena, kaže tudi zadnja poteza novega vodstva, ki je 15 zaposlenih na drugem programu TVS začasno napotilo na čakanje na delo doma. Kljub vsemu obžalujemo izgubo vsakega novinarskega delovnega mesta," so zapisali.

Od vodstva pričakujejo, da bo RTVS zaposlovala kompetentne in profesionalne novinarke in novinarje ter druge ustvarjalce programov, kadrovske postopke pa vodila pravno pravilno in ob spoštovanju dostojanstva zaposlenih. Javnost si po njihovem prepričanju zasluži kakovostne vsebine, ki jih pripravljajo kredibilni novinarji in uredniki, hkrati pa racionalno porabo sredstev, s katerimi je financirana javna radiotelevizija, so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
05. 01. 2024 16.52
+4
To rosvito naj tudi naženejo, ne služi več nobenemu. Naj gre na noro in bosta skupaj moderirala kdo vam laze. Vseh 10 gledalcev bo veselih
Samo12
05. 01. 2024 16.47
+4
Naj počistijo z janšisti, pa bo mir tudi na RTV. Kjer je ta kader, tam je kloaka
piu
05. 01. 2024 14.44
-4
RTVS lahko deluje le v času janšizma........Brez janšizma se jim obeta zaprtje.....
smuuki
05. 01. 2024 14.18
-1
Zdaj ko je sistem začel jesti svoje otroke je vrag vzel šalo. Lepo je bilo napadati takozvane desne. Počasi jih zmanjkuje in na vrsto prihajajo malo manj naši. Nekaj časa bo še šlo s ponavljanjem starih posnetkov. Ko se bodo ljudje tega naveličali tudi interesa za reklame ne bo več. Tako lepo se bodo v svoji kratkovidnosti zapeljeljali po spirali samouničenja. Nevajeni dela in polni ugodnosti se bodo znašli na prostem trgu delovne sile. Med tem časom si bodo prvo odpuščeni že našli drugo delo za vse ga pa nikakor ne bo. Drugi poklici vabijo pa danes tega še ne vedo. Zdaj pa pride na vrsto rek. Kdor se zadnji smeje se najslajše smeje.
Samo12
05. 01. 2024 16.43
+1
Bo grajen placal iz svojega žepa slike ki ležijo po kleti, pa sekta bo donirala iz sklada dars
mali.mato
05. 01. 2024 14.06
+0
Ko so pred leti ukinili oddajo Politično, je voditeljica ostala zaposlena ma RTV.
ArkaMast
05. 01. 2024 14.48
+1
Ne rabi se svaljkat. Če ni dela ni dela. Naj gre v Hello. Tam ga je dosti.
smuuki
05. 01. 2024 16.22
+0
Kmalu jih bo veliko na razpolago. Nisem pa prepričan v uporabnost kadra brez znanja in delovnih navad
Samo12
05. 01. 2024 16.45
+0
Brez znanja in delovnih navad, pa se laznjiv in sovražen kader se bo zaposlil v kvedru na trs. Tam bo med enakimi
Jožajoža
05. 01. 2024 12.04
+0
Rajko Gerič je julija 2008 veliko bolj brutalno obračunal s podrejenimi, kot so to naredili sedanji vodilni - voditelja in 18 novinarjev je enostavno vrgel iz službe.pratično nagnal
pekoči paradižnik
05. 01. 2024 14.31
+2
Drugi konec iste palice je ponavadi debelejši in bolj boli.
borjac
05. 01. 2024 10.35
+1
Zelo zanimivo, tudi Rosvita Pesek je zgrožena, ko so pa izginjali njeni kolegi voditelji Odmevov in voditelji TV Dnevnika ter voditelji rubrik v TV Dnevniku, se pa ni nič oglasila, torej gospa Peskova , zakaj tako diskriminatorsko ?? isto velja za tega Geriča in njegovo združbo katero je prejšnji direktor RTVS Whatmough, zaposlil po političnih direktivah Janše in to z najvišjimi možnimi plačami, kar so sejali sedaj žanjejo.
jutri_pa_res
05. 01. 2024 10.59
+3
Kolikor vem, je bila takrat ideja, da bi javni RTV uravnotežili tako, da bi bil prvi program informativno bolj levi, drugi program pa bolj desni. Normalno, da levim to ni nikoli pasalo in sedaj so desno krilo po golobovsko pač vrgli na cesto. Oziroma so RTV očistili janšistov.
jutri_pa_res
05. 01. 2024 11.01
+2
Ne vem le, kaj bo za storiti z golobisti, ko bo golob enkrat odletel...
smuuki
05. 01. 2024 13.47
+3
Ja le kaj. Letelo bo perje. Čiščenje bo temeljito. Če jih je res dve tretini brez izobrazbe bo to lahko delo. Vspodbudit jih z jasnim rokom pridobiti izobrazbo ali sprejeti delo izobrazbi primerno. Pestro bo.
mali.mato
05. 01. 2024 14.02
+1
Nihče od teh, ki so takrat leteli, ni ostal pred zaprtimi vrati.
Prokleta Zima
05. 01. 2024 08.58
+8
Najmočnejša politična stranka v Sloveniji RTV Slo., se bo sesula sama vase, evolucija pač.
zibertmi
05. 01. 2024 09.53
-6
sevedain tja ga je postavil režim jj v covit času.s svojim nestrokovnim kadrom.ustvaril 10 milijonski minus.naj nekdo napiše še ves minus države,ki ga je ustvari šerif sds
simc167
05. 01. 2024 08.52
+0
Moj najljubši pregovor, menda je kitajski, je tale: če dovolj dolgo sediš ob reki, priplavajo mimo trupla vseh tvojih sovražnikov. Pa ne zato, ker bi komurkoli, še najmanj novinarjem privoščil kaj slabega. Med zaposlenimi v informativni oddaji Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), ki so bili napoteni na čakanje na delo doma in so včeraj onemogočili dostop do delovnih mest, je tudi Rajko Gerič, ki je sredi julija leta 2008 veliko bolj brutalno obračunal s podrejenimi, kot so to naredili sedanji vodilni. Gerič je namreč takrat sprejel odločitev o ukinitvi oddaje Vroči stol in voditelja enostavno vrgel iz službe. Nobenega čakanja na delo ali nadomestila plače, ampak je brutalno in brezkompromisno vztrajal, da bo v primeru, če voditelja ne vržejo na cesto, odstopil s položaja odgovornega urednika. Zadeva se morda zdi preveč oddaljena, ampak dileme okoli ukinitve oddaje Vročega stola so tako sveže, kot da bi se zgodile včeraj.
janez horvat
05. 01. 2024 10.20
+2
Tebe so dobili z denarjem v žepu pa si se izvlekel. So sodniki štrajkali?
ARNO50
05. 01. 2024 08.48
+8
Sicer ne gledam in ne plačujem RTV...pa vseeno menim, da bi javni medij moral biti dovolj uravnotežen. Kakšna oddaja, kritična do trenutne vlade / oblasti, bi morala biti v demokratični družbi...za kakšno se baje imamo, vedno dobrodošla. Tako bi lahko gledalci RTV Slo recimo izvedeli, da je PV postal 100% lastnik firme Solar Star...in s tem tudi zakaj se nam vsiljuje sončna energija in zakaj se nam obeta prepoved uporabe plina in trdih goriv.... Recimo. Tako pač to novico dobimo drugje. Vodstvu RTV Slo bi moralo biti jasno, da bolj ko gredo v neuravnoteženo skrajnost, bolj bodo nezanimivi in manj gledljivi.
zibertmi
05. 01. 2024 09.54
-1
in ravno s tako mero kritčnosti je bil isti medij v covit vladi
SLObunkeljn
05. 01. 2024 08.43
+3
Hvala bogu, da ne bo več Panorame, pa če tudi namesto tega vrtijo panoramske posnetke ali slovenske video spote.
Jožajoža
05. 01. 2024 08.05
-3
Janšisteki,luzerji,kako ste kaj danes.upam,da spet slabo,ker izgubljate na vseh frontah
ARNO50
05. 01. 2024 08.54
+6
Izgubljamo vsi.... samo tebi pač bolj počasi potegne
zibertmi
05. 01. 2024 09.56
-2
arn ti si izgubil že davno vse,predvsem kompas.tvoji somišljeniki že od božiča širijo novico,ki je ni zasledit nikjer,da se bodo pokojnine januarja uskladile za manj kot 6%.
smuuki
05. 01. 2024 13.49
+4
Ne dragi joža joža. V tej igri izgubljamo vsi. Tudi vi. Ko to dojamete si boste tudi vi zaželeli sprememb
zibertmi
05. 01. 2024 08.04
-1
rtv je javni medij.denar se tja nateka tudi iz pogače gledanosti,ki jo je covit vlada spravila na nulo in ustvarila s tako stroko v programskem svetu v 10 milijonski minus.vse na račun izčrpavanja za obstoj delnic nora tv.programske sheme vseh operaterjev,ponudnikov tv programov ,so sestavljene po gledanosti in prioriteti.zakaj je nora tv v začetku te sheme,koliko ljudi gleda to tragi komedijo,da si zasluži tak status v programski shemi
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.59
-1
Volilna zmaga nad protagonisti janšizma je bila veličastna.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.59
-2
Bolje slabo NOVO kot dobro STARO.
Jožajoža
04. 01. 2024 21.59
+0
nORAtv poneumlja že neumne
Balki36
04. 01. 2024 21.59
+0
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.59
-1
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše,.... motivacijsko geslo.
Jožajoža
04. 01. 2024 21.58
-4
nora tv za nore gledalce
ElChe
04. 01. 2024 21.59
+4
Jožajoža
04. 01. 2024 21.58
-2
golob,podpora ti samo raste.janšisti pa na nOROtv.tam je njihov domet
Balki36
04. 01. 2024 21.59
+1
Jožajoža
04. 01. 2024 21.57
-3
nagnat škodljivce janšiste,kot smo volilci nagnali 24.aprila škodljivce janšiste
Balki36
04. 01. 2024 21.58
-3
Hitro se en komentar....mogoce ti pa uspe ob 21 59 59 bit zadnji....pa to