Slovenija

Rumeni jopiči: 'domoljubi', ki so v resnici neonacisti?

Ljubljana, 01. 07. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Daniel F., Mirko V.
Komentarji
1908

Pojav zamaskirancev v rumenih jopičih, ki so na Prešernov trg prišli izrazit svoje nasprotovanje antiproslavi, je sprožil številna ugibanja. Del javnosti je takoj začel opozarjati na njihove povezave z neonacističnimi gibanji, drugi so bili mnenja, da gre za spontan odziv državljanov, ki se jim zdi delo aktualne vlade dobro. Kot vse kaže, pa so imeli prav prvi – številni med njimi so namreč res povezani z neonacističnimi skupinami.

Eden od očitnih znakov povezave z neonacističnimi gibanji se je pojavil že med samim protestom, ko je eden izmed članov skupine proti množici na Prešernovem trgu iztegnil desnico ter tako salutiral z znanim nacističnim pozdravom, ki so ga pred in med drugo svetovno vojno uporabljali pripadniki Hitlerjeve stranke NSDAP. 

T. i. rumenim jopičem so v bran takoj stopili številni vidni predstavniki in zagovorniki politične desnice na Slovenskem. Med njimi tudi 'Libertarec' Tomaž Štih ter Žiga Turk, nekdanji šolski minister in član strokovne skupine, ki svetuje aktualni vladi. Oba sta namreč zanikala povezave t. i. rumenih jopičev z neonacisti, moškega, ki je iztegnil desnico, pa sta označila za levega provokatorja, ki se je, brez rumenega jopiča, infiltriral v skupino ter jo poskušal diskreditirati. Turk je kasneje vendarle priznal, da po objavi obširne dokumentacije "ni mogoče trditi, da bi šlo za vrinjenega provokatorja".

Libertarec
Libertarec FOTO: Zajem zaslona

Da gre za neresnične trditve, se je pokazalo kaj kmalu. Na spletu so se namreč v odziv na pisanje Štiha in Turka kmalu pojavile fotografije omenjene osebe, ki je takoj za tem oblekla rumeni jopič, še pred protestom pa bila v družbi ostalih pripadnikov skupine. Prav tako posnetki. 

Objave t. i. rumenih jopičev je na svojem profilu delil tudi predsednik vlade Janez Janša. To samo po sebi seveda neposredno ne dokazuje povezav politične in t. i. militantne desnice v Sloveniji, vendar stopanje v bran in deljenje objav zagotovo nakazujeta, da skupina uživa podporo in strinjanje (pomembnega dela) trenutne oblasti. 

In kdo so ljudje za maskami, ki si prizadevajo predrugačiti simbolni pomen francoskih rumenih jopičev in katerih delovanje etablirana desnica uporablja za boj zoper svoje politične nasprotnike? Sami v javnosti radi nastopajo in se predstavljajo kot umirjeni in neekstremistični. Vsaj kar se tiče zunanje podobe, ki jo predstavljajo v medijih. 

A kot je možno narediti že pri osnovnih pregledih njihovega digitalnega odtisa, so posamezniki pogosto povezani z nacionalistično skupino Blood and Honour ali pa pozabljeno skupino Tukaj je Slovenija, ki pravzaprav ni nikoli izginila. Slednja je bila prototip modernega nacionalističnega gibanja, ki je poskušalo predstaviti nekakšno desnosredinsko politiko, ki pa jo v ekscesih razbijajo nacionalsocialistična prepričanja. Posamezniki, ki so pred leti bili vidni v Tukaj je Slovenija, kvazi depandansi Blood and Honour, so bili opaženi tudi med rumenimi jopiči. 

Tudi izbira rumenih jopičev ni naključna, saj po Evropi veljajo za nekakšne protestnike, ki se borijo za pravičnost. Tudi v intervjuju so trdili, da so nenasilni, želijo le "preprečiti najhujše". Pogosto sami sebe vidijo kot branik pred ekstremistično levico, ki je po njihovo najbolj nevarna in sprijena skupina ljudi. Težava je le v tem, da v to skupino postavijo vse tiste, ki se ne strinjajo z njihovo politiko, ta pa je po njihovih objavah več kot očitna.  

Dovolj je kratka Facebookova raziskava

Prvo ime, ki se je pojavilo v javnosti, je Julijan R. Njegovo ime so namreč uporabniki spletnih omrežij kaj kmalu povezali z iztegnjeno desnico. Pripadniki skupine so od njegovega početja sicer večkrat tudi distancirali, nazadnje v prispevku za včerajšnjo informativno oddajo 24UR. 

Julijan sicer ne uporablja lastnega Facebookovega profila, vendar Google zadetek in tudi URL zapis razkrivata, da si ga deli s svojim dekletom. Na njegovih fotografijah je mogoče opaziti različne tetovaže, med drugimi tudi število 88, ki velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov neonacističnih gibanj. Število 8 v tem kontekstu namreč ponazarja osmo črko angleške abecede H. Dve osmici torej pomenita HH ali Heil Hitler. 

Julijan R.
Julijan R. FOTO: Zajem zaslona

Po podatkih na Facebookovem profilu Julijanovega dekleta se par ukvarja z vzrejo bulterierjev, njuno podjetje pa se imenuje Stormfront Bull Terrier Kennel. Stormfront je (bil) razvpiti internetni forum, ki so ga upravljali beli nacionalisti, antisemiti in zanikovalci holokavsta. Njihovo spletno stran je leta 1996 ustanovil nekdanji vodja ku-klux-klana Don Black

Stormfront
Stormfront FOTO: Facebook

Kljub temu, da so nedavne objave na omenjenem profilu skoraj izključno zaznamovane z dejavnostjo vzreje psov, pa 'drsenje' v pretekle objave razkriva Julijanova ideološka stališča.  

Med nekaj deset rumenimi jopiči je izstopal tudi Matic K. iz Ljubljane. Na njegovi roki so nekatera bolj pozorna očesa opazila tetovažo črnega sonca, ki ga uporabljajo nekatere neonacistične, pa tudi okultistične skupine. Simbol se je najprej pojavil v nacistični Nemčiji za grad Wewelsburg, kjer je prvi mož SS Heinrich Himmler še pred drugo svetovno vojno ustanovil šolo za izobraževanje SS kadrov. Njegova politično-ideološka nagnjenja razkriva tudi seznam všečkov oz. strani, ki jim sledi na Facebooku. 

 

Uporabniki spletnih omrežji so prepoznali tudi Janeza K., ki je prav tako delil več objav, povezanih z vsebinami, ki jih ustvarjajo ali delijo na straneh Rumeni jopiči, Slovenska domobranska legija, Slovenska nacionalna fronta, Tu-je.si,  Slovenia first in številni drugi. Janez K. je očitno svoje Facebookovo uporabniško ime pred kratkim spremenil v Kristjan N. ter izbrisal številne objave.

 

Podobno se je poskušal skriti tudi Nace P., ki se na Facebooku nahaja pod imenom Lipe P.. Na omenjenem profilu praktično ni več dostopnih objav, vendar predhodni zajemi zaslonov, ki so jih naredili uporabniki, razkrivajo njegovo udeležbo na protestu ter tudi povezave z neonacistično skupino Blood & Honour. V rumenem jopiču je bil na »antiprotestu« tudi njegov prijatelj (če so sodimo po Facebookovih objavah) Kristjan P., ki je na profilu objavil fotografijo v družbi članov Blood & Honour ter tudi razkazoval svoje neonacistično čtivo.

Kristjan P.
Kristjan P. FOTO: Zajem zaslona

Nadalje, Jaka P., človek s tetovažo keltskega križa na zapestju, ki se ne sramuje kljukastega križa, ki ga je nekoč ponosno nosil na pasu. 

Jaka P.
Jaka P. FOTO: Zajem zaslona

Eden "vidnejših" članov rumenih Jopičev je tudi Andrej O. Z vzdevkom 'Beli'. Tudi on je svoj profil pred kratkim zaklenil, vseeno pa je na profilni fotografiji mogoče videti broško Odinove rune, ki prav tako velja za nacistični simbol. Beli se pojavlja tudi v vlogi uradnega govorca rumenih jopičev. 

Prepoznan je bil tudi Elvis O., eden od starejših članov, ki je na protestu nosil pulover sporne in v mnogih nemških deželah prepovedane neonacistične znamke Thor Steinar. Po poročanju nekaterih medijev naj bi pripadal skrajnodesničarski veji iz Domžal. 

Rumeni jopiči: Med nami ni neonacistov

V včerajšnji izjavi so predstavniki rumenih jopičev v odgovoru na vprašanje, ali so med njimi tudi neonacisti, povedali, da "nihče ne more vedeti, kdo bo prišel med njih". Na ponovljeno vprašanje, se je odgovor glasil: "Ne da bi vedel". Na iztegnjeno desnico pa so se odzvali s komentarjem: "Bil je protest. Mahali smo z levimi rokami, desnimi rokami, z obema, s pestmi, z dlanmi ... Na protestu se pač maha z vsem možnim in nekdo je 'izsekal' ta moment".

Glede na tesne povezave, ki jih med člani skupine v razkriva pogled na njihove družbene profile, pa je očitno, da gre sprenevedanje sogovornika iz vrst t. i. rumenih jopičev. Kot je razvidno s fotografij in zgornjega besedila, so v njihovih vrstah prisotni tudi vidni simpatizerji neonacističnih idej in prepričanj.  

Pravi rumeni jopiči: Gibanje delavskega razreda

Gibanje rumenih jopičev je samoniklo gibanje za ekonomsko pravičnost, ki je sprožilo množične proteste v Franciji konec leta 2018. Povod za začetek protestov je bil dvig cen bencina ter visokih življenjskih stroškov. V gibanju so poudarjali, da finančno breme kot posledica vladnih davčnih reform najbolj obremenjuje delavski in srednji razred, še posebej v ruralnih in priruralnih območjih države. 

Protivladni protesti rumenih jopičev v Parizu
Protivladni protesti rumenih jopičev v Parizu FOTO: AP

Protestniki so tako pozvali k znižanju cen goriva, ponovni uvedbi solidarnostnega davka, dvigu minimalne plače ter uvedbi ljudskih referendumov. Zavzeli so se tudi za pravice tujih delavcev v Franciji ter konec varčevalnih ukrepov. 29. novembra 2018 so objavili seznam 42 zahtev, ki so postale politični manifest gibanja. Hiter prelet skozi program francoskih rumenih jopičev razkriva zahteve, ki so zelo blizu levemu, če ne celo socialističnemu spektru.

V nasprotju s trditvami "slovenskih rumenih jopičev" so se francoski zavzemali za primeren odnos do prosilcev za azil, ki jim je potrebno omogočiti integracijo v francosko družbo skozi delo in izobraževalni sistem. "Dolgujemo jim namestitev, varnost, hrano in izobrazbo." Tistim, ki država ne bi odobrila azila pa bi jim morali omogočiti varno vrnitev v domovino. Rumeni jopiči so izrazili pomislek zgolj glede imigrantskih tokov, ki jih bi bilo zaradi pomanjkljivih kapacitet nemogoče sprejeti in integrirati.  

Rumene jopiče so sicer oblekli ljudje različnih ideoloških prepričanj. Med njimi so bili tako volivci levice kot desnice, tisti, ki se volitev niso udeležili, nekaj pa jih je na preteklih volitvah celo glasovalo za osovraženega sredinskega predsednika Emmanuela Macrona

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1908)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez Kovač 1
27. 02. 2022 14.20
Ja Janez si pljuva v lastno skledo in čedalje bolj mu špila v glavi!
nebanebo
04. 08. 2021 10.57
-1
In še en mini eksperiment v nič hudega sluteči Sloveniji... BLM LGBTQxyz so se obnesli... naj tudi celica v Sloveniji ne spi...
speedball
29. 07. 2021 16.29
+3
ksihte pogledas pa ti je jasno da je omejen, potem pa se onega asa z psoma.....vsrali smo se... d ebil
zdravapamet1
29. 07. 2021 11.19
-3
žaljenje desnice in zavednih Slovencev je v skladu z komunistično navado, da pobije in oblati vse drugače misleče....žalostno da sploh objavite tak članek
Miran Pigner
25. 08. 2021 20.37
+3
A tele potetovirane pretepače imaš ti za zavedne Slovence?
peresni
27. 06. 2021 11.13
+3
Absurd je to, da te skrajno desničarske provokatorje plačujejo trenutne vladne stranke z raznimi Jelinčiči in Polajnarji vred kar iz državne blagajne.
VolilecSlo
27. 06. 2021 09.51
+5
Naciji v jopičih so Janšistična dr.hal, katero veliki vodja izrablja za dosego svojih umobolnih ciljev. Uporablja popolnoma identične primitivne metode kot Dolfe H., kajti te zadeve dobro pozna kot obramboslovec in dobro ve, da vodi specialno vojno proti drugače mislečim.
el capitano
26. 06. 2021 20.20
+10
Je pa res paradoks ,da se gre dvoniljonski narod, nacizem..To je res možno samo v tej Sloveniji..
el capitano
26. 06. 2021 20.19
+11
Tile naciji bi plavali v Ljubljanici, če jih ne bi rešila policija..
Ici
26. 06. 2021 17.38
+8
Kakšen beden narod smo mi.
slovenecavt
08. 08. 2020 11.57
-13
Neonacisti, kakšne traparije, protesniki pa sami balkanci in kvizlingi. VZETI LEVIČARSKI MODEL KOT V DRUGIH DRŽAVAH-TUJCEM POBRATI PREMOŽENJE IN JIH IZGNATI
Silvester Ali62
11. 07. 2020 12.15
-10
so vsaj za slovenijo rumeni jopiči ker nosijo slovenske zastave ne komunistične kot jih nosijo kolesarji ki niso za slovenijo
Tara29
03. 07. 2020 21.23
+19
Rumene JJopice
aojz
03. 07. 2020 19.01
+5
Fantje v rumenem dajte vsake toliko časa zavpiti, da niste nacisti. Fašisti ves čas vpijejo, da so antifašisti. Pa so še oblečeni v črno in pojejo italijanske pesmi. Nosijo pa veliko zastav. Razen Slovenske. Zdaj pa verjemi.
omega _v6
03. 07. 2020 15.41
+1
Ta članek bo tukaj vsaj mesec dni! Za 24 ur so pač vsi,ki ne hodijo z petokrakami na proteste nacionalisti!
kovexx
03. 07. 2020 10.34
-1
problem so samo eni...na drugi strani pa hodi antifa zamaskirani od glave do pete, razbijajo, izzivajo policiste, pljuvajo po častni vojski, reže pnevmatike na vozilih, skačejo čez ograje in ni da ni pa čisto nič...še več vi jih označite za narod, kar je žaljivo za vse poštene in delovne ljudi! vi 24ur ste en navadn provokator in nič drugega!!
kovexx
03. 07. 2020 10.36
-2
niste pa sposobni raziskati Anisa Licina...obsojen zapornik!!!
Kuki12
03. 07. 2020 10.26
+1
Zanimivo, da smo vsi, kateri razmišljamo domoljubno, označeni za naciste, izdajalce, itd. Levičarski tajkuni, kateri so pokradli večino slovenskih podjetij in denar prenesli v davčne oaze, pa so po njihovem mnenju, domoljubi. Seveda se z vsemi štirimi branijo, da ne bi izgubili privilegijev, katere so pridobili, ne zaslužili, določeni posamezniki, NVO in brezdelneži. Vlada naj za vse uvede enotni temeljni dohodek, kateri bi izenačil vse delovne prebivalce Slovenije. Potem pa naj politkolesarji protestirajo še mnoooga leta, saj je JJ že zmagovalec naslednjih volitev, pa če se levi mečejo ob tla. Ljudje so jih prebrali, kot odprto knjigo.
tanka nit
06. 07. 2020 20.47
-6
Uporabnik1576861
03. 07. 2020 10.25
-5
daleč smo prišli z demokracijo-folk se ni zrel za to
Beavis and Butthead
03. 07. 2020 10.10
-2
Sta se pa namatrala. Zdaj naj se pa še poglobita v raziskovanje pranja denarja v NLB. Pa da vidmo
mačo123
03. 07. 2020 10.00
+0
Rumena barva je za levnuhe strup.Že ko nas je Nemčija priznala je njihov predesednik nosil rumeno kravato in pulover.Glavnim levnuhom priznanje ni bilo všeč,saj samostojnost ni bila njihova opcija.
KleniSDSar
03. 07. 2020 10.05
-6
Dbist
03. 07. 2020 18.45
+10
malipoha
03. 07. 2020 09.52
+10
Smešno da je ta članek edini članek tega avtorja na 24ur :D samo ne mene poslušat ker moja najljubša serija so vikingi tak da sn zihr neonacist :D
Ve?ni optimist
03. 07. 2020 10.05
+13
Zanimivo je tudi to, da je ta članek že nekaj dni tu gor. Ponavadi slab dan, ....
picijulka1
03. 07. 2020 10.57
+1
Lepo je spoznati miroljubne svetovljanske borce za demokracijo.