24°C

Pridržanje rumenih jopičev: Olaj seznanjen s poročilom nadzora na PU Ljubljana

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
76
Generalni direktor policije Anton Olaj je sporočil, da se je podrobno seznanil s poročilom nadzora na PU Ljubljana, ki ga je odredil potem, ko so policisti na alternativni proslavi ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije na Prešernovem trgu pridržali pripadnike tako imenovanih rumenih jopičev. Vsebino poročila bodo predstavili v petek ob 11. uri. Da naj bi Policija odredila ukrepanje še pred zahtevo protestnikov, pa o policijskim varovanju na Prešernovem trgu pravi notranji minister Hojs.

Generalni direktor Policije Anton Olaj je zaradi dogajanja na alternativni državni proslavi, ki se je odvila na Prešernovem trgu, odredil izvedbo strokovnega nadzora nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Olaj je po protestu zapisal, da ukrepanje Policije zoper rumene jopiče zahteva jasne odgovore javnosti, nato pa odredil izvedbo nadzora nad delom ljubljanske policijske uprave. "Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja Policije," je takrat zapisal v izjavi za javnost.

Anton Olaj je v zvezi s policijskim varovanjem shoda odredil nadzor nad delom PU Ljubljana 28. junija. Na fotografiji z notranjim ministrom Hojsom.
Anton Olaj je v zvezi s policijskim varovanjem shoda odredil nadzor nad delom PU Ljubljana 28. junija. Na fotografiji z notranjim ministrom Hojsom.FOTO: Aljoša Kravanja

Olaj je danes na družbenem omrežju nato sporočil, da se je seznanil s poročilom nadzora na PU Ljubljana in dodal, da lahko policijska uprava v naslednjih dneh poda pripombe. "Vsebina poročila bo javnosti predstavljena na novinarski konferenci v petek, 9. 7. 2021, ob 11:00 na Litostrojski ul. 54 v Ljubljani," je še dodal.

Hojs o policijskim varovanju na Prešernovem trgu: Policija naj bi odredila ukrepanje še pred zahtevo protestnikov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je danes v DZ dejal, da poročila Policije v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija sicer še ne pozna. Po tistem, kar je slišal, pa meni, da je policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund, preden so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda.

PREBERI ŠE
Hojs petkove protestnike na Twitterju označil za svinje

Tik pred začetkom shoda je skupina tako imenovanih rumenih jopičev razvila transparent z napisom Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem. Policija jih je odstranila, k temu pa jo je pozval tudi protestnik Jaša Jenull.

Po Hojsovih besedah v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Nataše Sukič iz Levice sicer ni nepomembno, ali so se policisti odzvali na Jenullovo zahtevo ali so se za ukrepanje odločili sami. Če bi se odzvali na Jenullovo zahtevo ali "na zahtevo kogar koli drugega", bi po njegovi oceni "res živeli v katastrofalni deželi".

Z rumenimi jopiči pa je bilo povezano tudi poslansko vprašanje Violete Tomić iz Levice, ki je bila kritična do tega, da je Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot dobilo status društva v javnem interesu v kulturi. Člani društva so po njenih besedah rumeni jopiči, ki so v javnem prostoru znani kot ločina, privržena nacizmu.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je zatrdil, da je bil postopek izpeljan po vseh pravilih. Kolikor ve, društvu ni bilo pravnomočno izrečena nobena sankcija niti se ni nad njim začel pravnomočni postopek ali postopek ukinitve.

Spomnimo ...

Na alternativni proslavi 25. junija so policisti pridržali 13 oseb. Minister za notranje zadeve Hojs je ob tem dejal, da so rumeni jopiči brez potrebe prišli na Prešernov trg in da bi lahko državni praznik "kulturno proslavljali na Trgu republike". "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti," je zapisal in s tem razburil predvsem nasprotnike vlade in udeležence protesta, nato pa z izjavo, ki je sledila na brifingu novinarjem še evropsko javnost, ko je dejal, da bi za svinjo lahko označil osebo v vrhu evropske birokracije. Minister, ki je takoj po protestu najavil, da bo Policija pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče, se je v preteklih primerih zavzel za sankcioniranje protestnikov.

Koronavirus pasica nova