Slovenija

Predsednik društva za promocijo tradicionalnih vrednot: Hitler je heroj

Ljubljana, 02. 08. 2021 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
787

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je marca 2019 ustanovljena organizacija, ki stoji za spletnim portalom Nacionalna tiskovna agencija. Status nevladne organizacije mu je podelilo ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti. Predsednik društva je Urban Purgar, sicer pripadnik t. i. rumenih jopičev, ki se vztrajno otepajo oznake "neonacisti". Pa vendar Purgar ne skriva naklonjenosti Adolfu Hitlerju. "Hitler je heroj," je nedavno zapisal na družbenem omrežju.

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi 31-letni Urban Purgar, je bilo ustanovljeno marca 2019. Kot svoje poslanstvo navaja "širjenje pomena tradicionalnih vrednot in kulturne dediščine Slovencev; ustvarjanje, organiziranje in prirejanje javnih predavanj in multimedijskih predstavitev na tematiko kulturne dediščine Slovencev"

Društvu je junija letos ministrstvo za kulturo podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture, kar mu daje možnost pridobivanja državnih sredstev. Takrat je imelo društvo štiri člane. Odločitev ministrstva je sprožila buren odziv dela javnosti, saj je znano, da je društvo povezano s t. i. rumenimi jopiči. Gre za skupino, ki je svoj obstoj utemeljila na podlagi nasprotovanja protivladnim protestnikom. O povezavi nekaterih članov skupine z neonacističnimi organizacijami in ideologijo smo že pisali v času lanske 'alternativne državne proslave' na Prešernovem trgu. 

Minister za kulturo Vasko Simoniti je ob podelitvi statusa nevladne organizacije Purgarjevemu društvu odločitev branil z argumentom, da je bila podelitev statusa izvedena ustrezno, hkrati pa je zanikal, da gre s tem za podporo ministrstva neonacizmu. Mitja Iršič, predstavnik službe za odnose z javnostjo kulturnega ministrstva, je dodatno pojasnil, da nič v statutu niti v delovanju ne nakazuje, da ima društvo karkoli z neonacizmom ali rumenimi jopiči. 

Toda sam predsednik društva Purgar je eden vidnejših predstavnikov t. i. rumenih jopičev, kar je tudi potrdil v intervjuju za rodoljub.si. Kot kaže, pa tudi zanikanje povezav z (neo)nacistično ideologijo stoji na trhlih nogah, kar nakazuje razprava pod nedavnim tvitom Aleša Ernecla, glavnega in odgovornega urednika tako imenovane Nacionalne tiskovne agencije. 

Urban Purgar o Hitlerju "heroju".
Urban Purgar o Hitlerju "heroju". FOTO: Twitter

Ernecl, ki je v preteklosti že razburil z izjavo, da je "urednik novega slovenskega fašističnega medija", ter s poziranjem s podobo domobranskega generala Leona Rupnika v državnem svetu, je tokrat objavil fotografiji avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in slovenskega predsednika vlade Janeza Janše z njunih obiskov v Izraelu. "Malo pesimizma za nas, ki tožimo po Avstroogrski monarhiji. Njeno trenutno stanje," je zapisal. 

Pod objavo se je nato odvila razprava o rasah, judovskem velekapitalu in Adolfu Hitlerju. Zanj je direktor društva za promocijo tradicionalnih vrednot, novinar NTA in 'rumeni jopič' Urban Purgar napisal: "Hitler je #heroj." Komentar nakazuje, da trditve ministrstva za kulturo ne držijo oziroma da ministrstvo ni zares preverilo povezav društva z (neo)nacizmom. Medtem pa Purgar v isti sapi hvali voditelja nacistične Nemčije in toži zaradi oznak, kot so "neonacist", "simpatizer nacizma" in podobno. 

Društvu je sicer Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) zavrnil vlogo za članstvo, z obrazložitvijo, da njegovo delovanje in načrti niso združljivi s temeljnimi nameni in vrednotami CNVOS. Pri tem so se sklicevali na Purgarjevo izjavo, da "društvo ne poučuje židovske zgodovine", zapise NTA o superiornosti belske zahodne civilizacije, povezave z gibanjem Generacija identitete, stališčem glede LGBTQ ter izjavah o poskusih globalistov, ki si prizadevajo za uničenje evropske rasne identitete in homogenosti. 

Društvo se je na odločitev CNVOS pritožilo, saj da center za informiranje z zavrnitvijo članstva izvaja diskriminacijo in krši zakone. V obrazložitvi so se sklicevali na "uredniško neodvisnost NTA" ter "svobodo govora". V primeru zavrnitve pritožbe napovedujejo tudi tožbo proti CNVOS.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3