Slovenija

'Ruparjeve besede kažejo na primitivnost in šovinizem'

Ljubljana, 04. 05. 2023 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Politični vrh se odziva na besede Pavla Ruparja, ki je predsednico Natašo Pirc Musar na shodu upokojencev pozval, naj "odstrani" svojo svetovalko Biserko Marolt Meden zaradi sodelovanja pri pripravi zakona o evtanaziji.

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da v vladni ekipi podpirajo javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov. V luči sredinega shoda upokojencev pa poudarjajo, da ima vlada "ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi". 

Predsednik vlade Robert Golob ter ministrice in ministri Vlade Republike Slovenije podpirajo javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov, so sporočili:"V luči včerajšnjega shoda pa poudarjamo, da ima Vlada RS ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi in ga najostreje obsojamo. Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala."

Pavle Rupar
Pavle Rupar FOTO: Bobo

Odziv ministra na izjavo politika Pavla Ruparja o Biserki Marolt Meden

 Organizator protestov Pavel Rupar je v sredo, 3. maja 2023, na protestu v Ljubljani komentiral delo Biserke Marolt Meden. Na Ministrstvu za solidarno prihodnost, ki je pristojno tudi za vprašanja starejših, dolgotrajne oskrbe, deinstitucionalizacije in domov starejših, posebej izpostavljajo tesno in uspešno sodelovanje z Marolt Medenovo, tudi z društvom Srebrna nit, ki je aktivno vključeno v posvetovalno telo za pripravo novega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Minister Simon Maljevac se je na izjave politika odzval z naslednjim osebnim sporočilom: "Včerajšnje besede samooklicanega upokojenskega vodje, sicer prekajenega politika Ruparja, o delu Biserke Marolt Meden najostreje obsojam. Kažejo na njegovo primitivnost in šovinizem, človek je pač v posmeh civilizirani družbi, škodi upokojenskim gibanjem in jih izkorišča za preboj svoje politične stranke. Smešno, samooklicani vodja starejših je dokazal tudi, da je sam najglasnejši 'starist'. Tovrstni izpadi med ljudi vnašajo razdor in podirajo, kar si solidarni del družbe prizadeva zgraditi: vključujočo in povezano družbo."

"Na drugi strani je Biserka Marolt Meden, s katero tesno sodelujemo že vrsto let in ki je v svojem neumornem delu pokazala strokovnost, predanost in tovarištvo. Z njo smo sodelovali kot opozicijska stranka in prevajali njen aktivizem v zakonodajne predloge. Z njo in njeno matično organizacijo Srebrna nit sodelujemo tudi danes," še sporočajo iz ministrstva in dodajajo: "Veseli smo, da je neumorno borko za ohranitev javne socialno-varstvene mreže tudi predsednica države vključila v svojo ekipo, in veseli smo, da spremlja in se vključuje v naša prizadevanja – iz kabineta predsednice in na terenu. Nad vsem pa poudarim, da smo v tem času postali prijatelji, ki se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve, ki bodo najboljše za vse! Da bo dostojno življenje starejših zagotovljeno vsem, ne glede na njihov položaj. Biserka ostaja poosebljenje družbene solidarnosti!"

Odzvali so se tudi v Gibanju Svoboda. Zapisali so, da so včerajšnje izjave večkrat obsojenega bivšega poslanca SDS Pavla Ruparja o Biserki Marolt Meden, predsednici združenja Srebrna nit in svetovalki Predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, nedostojne in zavržne: "V Gibanju Svoboda zavračamo in ostro obsojamo vsakršno komunikacijo, ki je sovražno nastrojena in vsebuje elemente sovražnega govora.  Pavel Rupar je v javnosti že večkrat nastopal s sovražnim govorom. Vsekakor je z včerajšnjim nadaljevanjem takšnega početja vnovič potrdil, da se namesto argumentirane in kosntruktivne razprave, s katero lahko oblikujemo rešitve za našo družbo, raje poslužuje sovražnega govora, diskreditacije in nenazadnje manipulacije. Ob njegovi napovedi ustanavljanja nove upokojenske stranke želimo poudariti, da slovenski politični prostor ne potrebuje dodatnih igralcev, ki bodo svoje politike in delovanje več kot očitno utemeljevali na sovražnosti in izključevanju. Gibanje Svoboda bo ne glede na vse ostalo zavezano boju proti sovražnemu govoru ter spoštljivi in vključujoči komunikaciji."

Odziv Levice: Ruparju ne gre za starejše

Levica je besede Ruparja ocenila kot nov izpad: "Na eni strani Pavel Rupar, nekdanji župan, izpostavljen in pravnomočno kaznovan politik SDS ter notoričen seksist, čigar vrnitev v javno življenje je žalitev za vse ženske v državi. Na drugi strani Biserka Marolt Meden, oseba, ki ima bistveno več kredibilnosti kot kdorkoli drug v naši družbi, da spregovori v imenu upokojencev. To si je prislužila z dolgoletnim delovanjem društva Srebrna nit in številnimi kampanjami."

Zadnja izmed katerih je pobuda za uvedbo pravice do evtanazije v primerih hudega trpljenja in terminalnih bolezni brez možnosti lajšanja bolečin ali ozdravitve, izpostavljajo: "Da si Rupar dovoli primerjati delovanje Biserke Marolt Meden z delovanjem nacistov, ne pove ničesar o njej in popolnoma vse o njemu. Pavel Rupar je iz politične osame obujen nastopač, nastavljen zato, da izkorišča nezadovoljstvo upokojencev, da obračunava s političnimi nasprotniki desnice."

Kot so sklenili: "Ampak Ruparju se ne gre za starejše, nič bolj, kot se mu je šlo, ko je še imel aktivno politično kariero v času, ko je SDS na oblasti izvrševala neoliberalne in antisocialne politike. Upokojencem zato sporočamo: Pavel Rupar potrebuje vas, ampak vi za izražanje svojih legitimnih zahtev ne potrebujete njega!"

SD: Sovražni govor v družbi nima mesta

V SD pa so sporočili, da sovražni govor v družbi nima mesta, zato socialni demokrati najostreje obsojajo včerajšnje besede Pavla Ruparja na Trgu republike v Ljubljani: "Tovrstna praksa manipulacij, zavajanja in teptanja človeškega dostojanstva je neprimerna in izjemno slab zgled, ki bi ga morali različni akterji v politiki in civilni javnosti dajati družbi." Kot dodajajo, je vedno treba stremeti k strpnemu dialogu, medsebojnem spoštovanju in ničelni toleranci do uporabe ter spodbujanju sovražnega govora: "Ker imajo tudi besede svoje posledice, ki premnogo krat odsevajo tudi v porastu nasilnih dejanj. Samo vključujoča družba bo lahko v spoštljivem socialnem dialogu iskala kompromise in rešitve za boljše življenje vseh, tudi upokojencev.Ob tem izražamo globoko spoštovanje z gospo Biserko Marolt Meden, ki je skozi svojo življenjsko pot velika borka za pravice najranljivejših, in podpiramo njena prizadevanja za razpravo in spremembe glede pravic posameznika do evtanazije."
 
Rupar se je odzval z novimi očitki in obtožbami, hkrati pa je napovedal zastrovanje protestov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (870)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
07. 05. 2023 09.32
-7
A zdaj ko se je pojavil človek, ku ve kaj hoče ko upa reči bobu bob se najde nekdo in ugotavljaja kako izgleda. A nižje ne gre? Vzrok za njegov vspon so bolne odločitve vlade in razočarani, opeharjeni upokojenci. Ko mu ni kaj očitati se nejde nekdo in ugotovi, da izgled G Ruparja ni po njegovem okusu. Predvidevam, da avtor tega stavka že doooolgo ni bil pred ogledalom. Začnite verjeti, da mi vemo zakaj se družimo in točno vemo kaj želimo doseči. Samo to je lahko tema debate in pika.
Samo12
07. 05. 2023 09.47
+9
Katere bolne odločitve vlade? Upokojenci? Od koga je bila bolna odločitev sprejeti pokojninsko reformo in zmanjšati za 25% ? Od te vlade?pa kake pišete? Človeku, ki ni kaj očitati? Pa poglej njegovo kartoteko! A ne bi morali biti politiki brez kazenskih kartotek? A vi mu nimate kaj očitati? Zakaj pa ste ga po aferah izključili iz vaše stranke??? Resnico prilagajate kakor vam paše, čeprav ni tako. Res je, ljudje so mislili, da res ne gre nižje, pa vidimo na žalost, da gre in vi to podpirate🐑🐑🐑
?rnogled
08. 05. 2023 18.49
-5
In takoj se najde 5 modelov, ki jim nič ne manjka in lezejo pernatemu, saj vemo kam in ti stisnejo minuse.
pesnitev
06. 05. 2023 19.11
+6
Samo poglej izraz na Ruparjevem obrazu! Sama zloba in maščevalnost! In on naj vodi slovenske upokojence? Malo morgen, vsi bodo kmalu prepoznali njegov značaj in njegovo častihlepnost! Samo primerjajmo izraz na obrazu Ruparja in Goloba! DR. Golob je res pravi intelektualec s širokim obzorjem in dobrimi nameni! Ne vem, če si ga Slovenci sploh zaslužimo, ko raje verjamemo vsem mogočim plehkežem , spremenjencem in preživetim fosilom starega režima, ki so se mu izneverili!
?rnogled
08. 05. 2023 18.51
-2
In on naj vodi upokojence? On jih že vodi, saj so vse ostale upokojenske organizacije same sebi in njihovim vodilnim namen.
HauSSer
06. 05. 2023 08.49
+12
Noriški kriminalci in njihovi sledilci izgubljajo kompas...
jutri_pa_res
05. 05. 2023 20.31
-17
Ali ni pred nekaj meseci ena leva novinarka pozvala direktorja RTV, naj 'odpokliče svoje pse' , pa nikomur nič?
Raček Pujsaček
05. 05. 2023 20.21
-15
Aja! Zdaj so pa Pavletove besede; trn v peti! In odpovedano soočenje v maju z Uršo K. Zupančič! Spoštovani! Pavletove besede so bile samo podaljšek in način kom. dialoga; ki ga je izvajala Urša; v decemberski tarči l.2022;in javno smo slo gledalci in upokojenci slišal in gledal! Grdo
Voly
05. 05. 2023 21.39
+14
Oh...Pavle! Lahko nehaš s temi neumnostmi!? Rupar je dokazani kriminalec, ki se udinja Janši in manipulira z upokojenci! Kje pa je bil, ko je bil na oblasti pacient? S takimi ljudmi dialog ni mogoč, ker so kot terierji.
smuuki
07. 05. 2023 09.36
-10
Zakaj tega niste nikoli zapisali i titu. On je bil v zaporu. Malo dvojna merila se vam ne zdi. Čisto na koncu če vam on ni všeč mu pač ne boste sledili. Ampak tega pa vi na noben način ne smete preprečiti drugim. Pač vaše mnenje tako kot pač je zgolj za lastno uporabo. A zmorete to?
HolaDWBH
05. 05. 2023 20.08
+10
Maaa, Rupar, al si mona, al se mona samo delaš... Kej nej rečem, velja eno, al pa drugo....
zavetnik
05. 05. 2023 18.42
+18
RTV prenaša pozive na linč soodgovorna za vse kar se bo zgodilo v nadaljevanju pri nas potem pa se sprašujejo kako je mogoče, če sami sproducirajo nasilje
zibertmi
05. 05. 2023 18.55
+21
scenaristi se bodo umaknili ,če stvari spovzijo iz rok kot 92 leta.narod so tako skregali ta desni,da se je za bat kake revolucije
WD40
05. 05. 2023 18.27
-18
Piarovci svobodnjaski veselo naprej
son?ek11
05. 05. 2023 18.21
+16
Pa saj je ubogi ta roparček, pač marioneta v janezovih rokah!! Prav tako kot ubogi logarcek!!!
vicente
05. 05. 2023 16.53
+19
penzije oz odstotne točke sta znižala Janša in Vizjak in kaj sedaj ni jasno vsem skupaj
zavetnik
05. 05. 2023 19.55
+11
Saj vsi normalni vedo le ovce vodljive pojejo čebelice in ostale
WD40
05. 05. 2023 15.19
-18
Primitivizem in sovinizem je haral po ulicah 2 leti,zdaj pa gonite enega ruparja,ki ni nic vreden,razen da vam mesa strene
Samo12
05. 05. 2023 17.21
+15
WD40
05. 05. 2023 18.27
-16
Iteb Tona
05. 05. 2023 14.59
+17
Sam poglejte ta nedolžen ruparjev obraz, iz katerega se vidi, da je pošten in boga boječ!!!!!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇😄🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
flojdi
05. 05. 2023 15.09
+9
Raček Pujsaček
05. 05. 2023 14.48
-14
Ne glede na vse ! Imajo slabe penzije pri: levih; desnih; svobodnih; rdečih; zelenih; namreč vsi so se znašli v isti čorbariji! Zato je Pavl first👍
Iteb Tona
05. 05. 2023 15.01
+20
Jaz pa sem mislil, da je za tako nizke penzije kriv ZUJF!!!!!!!!!! Le kdo ga je uvedel, mislim na ZUJF???!!!??????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Macola.
05. 05. 2023 15.05
-11
🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒🥒
zibertmi
06. 05. 2023 08.12
+9
in sds je bil za pokojninsko reformo,škodljivo še in še .sodeloval ali vodil je državo v 10-tih vladah od 15-stih.nič ni spremenil.dopolnilno zdravstvo je bilo v uradnem listu začelo veljati leta 93,nihče ga ni ukinil,tudi desni ne.zato naj bodo tiho v teh stvareh,ko so v opoziciji.leta 2012 je sds oklestil pokojnine ,odmerni odstotek se je zmanjšal za 25% in dodal še z zujfom v minus pokojnin zaradi zamrznitve usklajevanj še 8.5%.še dobro ,da je cerar sprejel zakon,da za polno delovno dobo velja minimalna pokojnina,ki sedaj znaša blizi 700 eu in je nad pragom revščine,zato takim ne pripadajo dodatki in tudi v časi covit vlade takim ni nič pripadalo,kot trdite sektaši,da kaj je ivani nekomu dal.vrne naj kar jr vzel v teh 30 letih upokojencem
WD40
05. 05. 2023 14.33
-18
Piarovci se kar naprej tumbate svoje,vsi ste isti smorn !!! Levi ,desni svobodnjaki......
WD40
05. 05. 2023 14.31
-19
Leva in desna stran ni razlike,toko da ne kvasite oboji
peresni
05. 05. 2023 14.20
-2
Ruparja za predsednika SDS
Raček Pujsaček
05. 05. 2023 14.56
-8
zibertmi
06. 05. 2023 08.13
+7
kakorkoli se bo imenovala bo satelit sds,ki ga bo krovna organizacija izrabila za glasove na desnem polu,
WD40
05. 05. 2023 14.08
-16
Tolazite se da ni primitivec samo rupar,jih imamo kar dosti na levi in desni strani
WD40
05. 05. 2023 14.33
-17
štrekeljc
05. 05. 2023 15.11
+11
Uporabnik1558623
05. 05. 2023 14.03
+12
Levi se imamo lahko zahvalimo Janši, da se ne želi umakniti s političnega prizorišča. Dokler bo on na desni, bomo levičarji zmagovali. Naj naredi SDS še toliko satelitskih strank, se bodo glasovi na desni samo podrobili, podobno kot na levi. Dvigniti parlamentarni prag na 10%, pa ne bo nikomur padlo na misel ustanavljati satelitske stranke.
smuuki
05. 05. 2023 21.16
-5
Mi vemo da drug brez drugega izginete iz prizorišča.
pesnitev
06. 05. 2023 19.19
+1
Sploh pa: zmanjšati število poslancev, teh zajedavskih klopov, samo poglejmo, Avstrija ima 4 krat več prebivalcev kot Slovenija in ima le dva krat več poslancev! Samo izčrpavajo proračun s svojimi dobrimi plačicami, v parlamentu pa tako ali tako le obračunavajo med sewboj , zato stopicamo na mestu, namesto da bi šli naprej. JJ pa je največja zavora!
Julijann
05. 05. 2023 12.24
-14
Ko bi se zavzemali za dostojno življenje starostnikov, ampak, to pa ne. Kakšna družba smo postali, za vse je, le za starostnike ni. Ne vem, kako so lahko družbe, ki so zdaleč bolj kapitalistične od naše sprejele sistem " enakih pokojnin za vse".
zibertmi
05. 05. 2023 13.02
+15
kaj takega se pri nas še ne bo kmalu zgodilo,pa tudi pošteno nebi bilo.kolikor si vplačal toliko naj bi imel.pa tudi to nires odkar se je sprejel pokojninska reforma do leta 96,ko je stopila v veljavo.še dobro,kar tudi ni do vseh pošteno je,da je cerar uzakonil minimalno pokojnino,ne glede na vplačan znesek v blagajno ,za tiste,ki so šli v pokoj z vsemi pogoji,tako delovno dobo kot starostjo
METKA102
05. 05. 2023 14.05
+10
Vsi, ki so enako vplačali v pokojninski sklad imajo enake pokojnine. Tako je tudi v tistih državah,, ki si jih omenil. Vsi plačujejo enako, ostalo pa so prvi, drugi, tretji steber. In kolikor si vanj plačal toliko dobiš. Tu ni kaj razmišljati. In, če nisi plačeval, si velik revež, večina postanejo brezdomci, hiše morajo prodati zaradi kakšne bolezni ali kreditov, ki so jih najeli za šolanje svojih otrok. Pri nas vsega tega ni in naši otroci lahko študirajo, imajo vseh vrst privilegijev. Pokojnine so pri nas omejene navzdol in navzgor, seveda le, če si oddelal vso delovno dobo. Da pa se najdejo razni 'liderji', ki podpihujejo ljudi, ki so nezadovoljni, ni nič novega, povsod so. Le, ko bo treba kaj storiti zanje, jih ne bo blizu. Poskrbeli bodo le zase. Kot vedno.
Samo12
05. 05. 2023 12.01
+20
15 milijard so svečkarji porabili za golfe in toalet papir z elastiko. Naj bi takrat dvignili pokojnine!!!🐑
Uporabnik1884443
05. 05. 2023 12.24
-10
Inflacijo ti je priskrbela ta vlada, jo tudi že rešuje po drugih področjih le pri upokojencih ne
zibertmi
05. 05. 2023 13.20
+13
inflacija je evropski in ne samo naš problem in stopnja tudi,da smo pa za toliko preplačali medicinjsko opremo,da so se ljudje toliko okoristili pri tem poslu,pa koliko nezakonitih glob se je napisalo,ker nimamo zakonodaje in jo tudi nihče ne bo sprejel,je pa samo naš problem in delo sds.tudi pokojninsko reformo bi lahko kdo ,ki je bil v teh časih od leta 96,ko je stopila v veljajo ,spremenil,pa je ni.tudi dopolničlnega zavarovanja ni nihčer nikoli ukinil,pa so ga kot takega uzakonili leta 93.desni so bili skuno od 15-stih vlad v 10-tih v vladi nekajkarat so jo celo vodili.vedno hujskajo ,ko so opozicija.