Slovenija

Rupel in El Baradej za dialog

Ljubljana, 27. 08. 2006 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potrebno je pustiti odprt prostor za pogovore z Iranom, sta se strinjala minister Rupel in Mohamed El Baradej.

El Baradej prihaja v Slovenijo v času, ko mednarodna skupnost intenzivno rešuje iransko jedrsko vprašanje
El Baradej prihaja v Slovenijo v času, ko mednarodna skupnost intenzivno rešuje iransko jedrsko vprašanje FOTO: Reuters


V luči priprav na slovensko predsedovanje Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ga bo naša država prevzela konec septembra, je v Slovenijo prispel generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej.

Iran je v torek odgovoril na ponudbo stalnih članic VS ZN in Nemčije, po katerem bi se Teheran v zameno za širok spekter gospodarskih, političnih in energetskih spodbud odpovedal bogatenju urana.

Za zdaj je o tem odgovoru znanega bolj malo, mediji pa so poročali, da je Teheran v odgovoru na 20 straneh zavrnil zahtevo resolucije VS ZN, da do 31. avgusta začasno ustavi sporne jedrske dejavnosti.

Iran je v odgovoru tudi izrazil pripravljenost za nadaljnja pogajanja o svojem jedrskem programu, vendar pa bi bilo ravno vztrajanje Teherana, da ne zaustavi bogatenja niti začasno, najpomembnejše pri odločanju VS ZN o nadaljnjih korakih. Tokrat bo na mizi tudi možnost sankcij, s katerimi je VS ZN Iranu zagrozil, če ne bo upošteval njegovih pozivov.

S slovenskim ministrom za zunanje zadeve Dimitrijem Ruplom sta se strinjala, da je potrebno pustiti odprt prostor za pogovore z Iranom. Ob tem sta se še strinjala, da torkov odgovor Irana na pobude Zahoda ni bil popolnoma negativen, ampak je možnost za dialog še vedno odprta, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Minister Rupel je El Baradeju pojasnil, da Slovenija podpira resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1696, ki od Irana zahteva, da do 31. avgusta ustavi bogatenje urana. Ob tem je Rupel izrazil pričakovanje, da bo Teheran izpolnil te zahteve v danem roku.

Generalni direktor IAEA je na drugi strani slovenskim sogovornikom orisal položaj v regiji in še posebej v Iranu. Pri tem je pojasnil, da se njegovo poročilo o sodelovanju Teherana z IAEA še oblikuje, ga pa bo Svetu guvernerjev IAEA predal v roku, do konca meseca. Glede torkovega odgovora Irana, v katerem je Teheran po poročanju medijev zavrnil omenjeno resolucijo VS ZN, pa je El Baradej menil, da ne gre za popolnoma negativen odgovor, ampak pušča odprte možnosti za dialog.

Še pred srečanjem z Ruplom je generalni direktor IAEA sicer izrazil upanje, da bo pri reševanju vprašanja iranskega jedrskega programa prišlo do diplomatske rešitve. "Tesno sodelujemo z Iranom in upam, da bomo prišli do diplomatske rešitve," je izjavil.

Rupel pa je izrazil tudi interes in zavezanost Evropske unije po nadaljnjem dialogu z Iranom. El Baradej je ob tem dejal, da so prizadevanja EU pri reševanju iranskega vprašanja dobrodošla.

Težave tudi s Severno Korejo

El Baradej se je dotaknil tudi reševanja severnokorejskega jedrskega vprašanja in ocenil, da bi bilo potrebno ponovno zagnati šeststranska pogajanja med Severno in Južno Korejo, ZDA, Rusijo, Kitajsko in Japonsko. Pri tem je izpostavil še, da je s Severno Korejo odprtih več vprašanj. "Ne le jedrsko, ampak tudi vprašanja regionalne varnosti, ekonomska vprašanja, politična vprašanja in podobno," je dejal.

Vendar pa je potrebno najprej zagnati šeststranska pogajanja, je poudaril in dodal, da podobno velja tudi za Iran. "Gre za vprašanja, ki ne morejo biti rešena na drug način kot s pogajanji in diplomatsko. Samo rešitve, dosežene s pogajanji, lahko pripeljejo do trajne rešitve," je še poudaril.

Priprave na slovensko predsedovanje IAEA

Ernest Petrič
Ernest Petrič FOTO: POP TV

El Baradejev obisk Slovenije, njegov prvi, naj bi bil sicer namenjen predvsem pripravam na slovensko predsedovanje IAEA. Kot je napovedal generalni direktor IAEA, bo med slovenskim predsedovanjem agenciji, ki se začne s koncem septembra, na programu veliko pomembnih vprašanj, zlasti glede jedrske varnosti. Pri tem je izrazil prepričanje, da bo slovenski veleposlanik na Dunaju Ernest Petrič, ki bo prevzel predsedovanje Svetu guvernerjev IAEA, "kos nalogi", ki ga čaka. Prav tako je El Baradej napovedal tesno sodelovanje, "da bi zagotovili, da bo to uspešno leto".

Petrič pa je poudaril, da je naša država pomembna in zelo aktivna članica IAEA. "Enkrat je že predsedovala IAEA, je pomemben dajalec tehnične pomoči, sodeluje v aktivnostih IAEA, imamo vrsto naših odličnih strokovnjakov, imamo kar nekaj naših ljudi, ki so tam zaposleni. Je članica Sveta guvernerjev IAEA in bo predsedovala temu svetu v prihodnjem letu," je pojasnil.

Danes Rupel, jutri Janša

Po srečanju z Ruplom je El Baradeja na večerji gostil minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Glavni del obiska bo potekal v ponedeljek, ko ga bo sprejel slovenski premier Janez Janša, ki ga je na obisk tudi povabil. El Baradej se bo srečal še s Petričem in predsednikom odbora državnega zbora za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom.

SORODNI ČLANKI

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.