Slovenija

Rupel in Picula pohvalila sodelovanje

Bled, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel in njegov hrvaški kolega Tonino Picula sta na srečanju na Bledu pohvalila odnose med Slovenijo in Hrvaško. Ob tej priložnosti sta ministra podpisala tudi protokol o nadaljnjem in poglobljenem sodelovanju.

Tonino Picula in Dimitrij Rupel med podpisom protokola o nadaljnjem sodelovanju
Tonino Picula in Dimitrij Rupel med podpisom protokola o nadaljnjem sodelovanju FOTO: POP TV

Ministra sta podpisala protokol o sodelovanju med slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrstvom. V skupni izjavi sta napovedala, da bosta z rednimi sestanki nadaljevala, ter se tako izognila kopičenju težav med državama. Oba sta opozorila na pomemben interes obeh držav, in sicer na skupno opredelitev za EU in Nato. Kot sta sklenila v zaključku pogovorov je dobro sodelovanje med državama pomemben zgled partnerskega sodelovanja v tem delu Evrope.

Ministra sta se dogovorila za nadaljevanje rednih srečanj, do katerih naj bi prišlo vsaj enkrat na dva meseca.

"Slovenija in Hrvaška bosta še naprej razvijali intenzivne prijateljske odnose in poglabljali sodelovanje na vseh področjih, vse težave v medsebojnih odnosih pa bosta reševali sporazumno," sta v skupni izjavi zapisala zunanja ministra obeh držav.

Kot sta poudarila, se bosta državi še naprej dogovarjali o vprašanjih, s katerimi se določa mejni režim - o gradnji skupnih mejnih prehodov in poenostavljanju mejnega nadzora, posebno pozornost pa bosta posvetili maloobmejnemu prometu in sodelovanju, da bi olajšali življenje prebivalcem ob meji. Picula je ob tem izrazil pričakovanje, da bo kmalu odprtih šest maloobmejnih prehodov od 27, kolikor jih predvideva sporazum o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS).

Ministra o SOPS-u danes nista govorila
Ministra o SOPS-u danes nista govorila FOTO: POP TV

O parafiranem sporazumu o meji ministra danes nista govorila. Kot je pojasnil Rupel, "Slovenija čaka, da pridejo primerni časi zanj", sicer pa spomnil, da sta državi septembra dosegli dogovor o začasnem ribolovnem režimu, s katerim sta ustavili ribiške incidente. Picula je ob tem spomnil, da problem meje ostaja odprt, po njegovem pa bi ga bilo moč rešiti ali z novim sporazumom o meji ali pa z arbitražo. Zanjo pa je potreben dogovor obeh strani, je dodal. "V tem trenutku imamo in smo imeli z drugimi rečmi dovolj dela, prav tako smo želeli najti čim več skupnih točk, kar bi nam omogočilo, da zgradimo razpoloženje, na podlagi katerega bi lahko reševali tudi težavnejše probleme," pojasnjuje Rupel.

Hrvaški zunanji minister Tonino Picula
Hrvaški zunanji minister Tonino Picula FOTO: POP TV

Zunanja ministra sta se nazadnje srečala 12. septembra letos ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Minister Rupel se je nazadnje mudil v Zagrebu s premierom Janezom Drnovškom med njegovim zadnjim obiskom na Hrvaškem 10. septembra, ko se je udeležil pogovorov vladnih delegacij. Takrat sta premiera dosegla dogovor o načelih začasnega režima gospodarskega ribolova v okviru SOPS-a, ki je stopil v veljavo 23. septembra. Zunanja ministra sta se pred tem na delovnem pogovoru sešla na gradu Bežanec sredi julija.

Slovenija in Hrvaška sta od vzpostavitve diplomatskih odnosov 6. februarja 1992 do danes razvili dobre, prijateljske in vsestranske odnose, čeprav je razpad nekdanje skupne države ter razglasitev njune samostojnosti in suverenosti 25. junija 1991 odprl vrsto zapletenih in zahtevnih vprašanj. Tako je bila po predhodni potrditvi obeh vlad 19. julija lani parafirana pogodba med Slovenijo in Hrvaško o skupni državni meji, vendar do uveljavitve pogodbe ni prišlo, ker hrvaška stran ni uspela zaključiti potrebnih notranjepravnih postopkov, ki bi privedli do podpisa in ratifikacije pogodbe o skupni državni meji.

Rezultati uspešnega sodelovanja

Na slovenski strani je bil postopek ratifikacije pogodbe o NEK začasno ustavljen
Na slovenski strani je bil postopek ratifikacije pogodbe o NEK začasno ustavljen FOTO: POP TV

Slovenija in Hrvaška sta 19. decembra lani podpisali pogodbo o Nuklearni elektrarni Krško. Podpis te meddržavne pogodbe pomeni konec večletnih prizadevanj, da se v novih okoliščinah samostojne Slovenije in Hrvaške uredijo statusna in druga pravna razmerja, povezana z vlaganjem v NEK, njenim izkoriščanjem in razgradnjo. 18. junija letos pa je bila pogodba o NEK na podlagi zahtevanih 30 podpisov poslancev posredovana v presojo ustavnemu sodišču Slovenije, s čimer je bil na slovenski strani postopek ratifikacije začasno ustavljen.

Slovenija in Hrvaška sicer usklajeno in pospešeno uresničujeta SOPS, ki je v veljavi od 5. septembra lani. Stalna mešana komisija po SOPS se je 11. septembra letos v Cestici četrtič sestala, naslednji sestanek komisije pa je predviden za november na slovenski strani. 23. septembra letos je začel veljati dogovor o začasnem režimu implementacije določb tistih členov SOPS, ki urejajo gospodarski morski ribolov. Z začetkom veljavnosti dogovorjenega režima so prenehali incidenti na morju.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0