Slovenija

Rupel kršil protokol?

Ljubljana, 27. 12. 2006 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec LDS Školč od Cukjatija zahteva naj določi, katero telo se bo ukvarjalo s problemom uporabe vladnih vozil.

Poslanec LDS Jožef Školč je na predsdnika Državnega zbora Franceta Cukjatija naslovil prošnjo, naj pomaga razjasniti, katero delovno telo državnega zbora je pristojno za obravnavo vprašanja protokolarnih nalog zunanjega ministra in njegove soproge. Pozval ga je tudi, naj določi delovno telo DZ, ki bi lahko obravnavalo to vprašanje, so sporočili iz poslanske skupine LDS.

Dimitrij Rupel z ženo Marjetico
Dimitrij Rupel z ženo Marjetico FOTO: POP TV

Školč se je za pismo Cukjatiju odločil, potem ko odbor za zunanjo politiko minuli četrtek ni sprejel njegovega predloga o razširitvi dnevnega reda glede domnevne sporne uporabe službenega vozila za potrebe soproge zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

'Uporabe službenih vozil ne sodijo v dejavnost?'

Školč je sicer že na seji Odbora za zunanjo politiko (OZP) 14. decembra želel dobiti pojasnilo MZZ o vlogi soproge zunanjega ministra Marjetice Rupel, potem ko je na pisanje Dnevnika o njenem nakupu s službenim avtomobilom zunanje ministrstvo v uradnem dogovoru zapisalo, da je "ministrova soproga po ministrovem naročilu nakupila nekaj vsakdanjih predmetov in jih s pomočjo ministrovega sodelavca in vozila v lasti MZZ odnesla v stanovanje".

Školč poudarja, da protokolarne naloge ministra in njegove soproge in način, kako jih opravljata, sodijo prav na Odbor za zunanjo politiko
Školč poudarja, da protokolarne naloge ministra in njegove soproge in način, kako jih opravljata, sodijo prav na Odbor za zunanjo politiko FOTO: POP TV

Školč v današnjem pismu navaja, da je predsednik OZP Jožef Jerovšek (SDS) po kočani seji za javnost ponovil svojo argumentacijo s seje, da razprave o morebitnih zlorabah glede "uporabe službenih vozil ne sodijo v dejavnost OZP, temveč so za to pristojni drugi organi oziroma odbori, njihov odbor pa se primarno ukvarja z zunanjepolitičnimi vprašanji".

Po oceni Školča je nenavadno, da je Jerovšek še dan pred to sejo OZP predlog komentiral z naslednjim pojasnilom: "Jaz bom preučil poslovnik, sam pa poudarjam, da sem proti poniževanju OZP s tako neresnimi temami".

Školč je poudaril, da se s tem stališčem ne more strinjati, saj po njegovem mnenju "zahtevne protokolarne naloge ministra in njegove soproge in način, kako jih opravljata, ter (ne)spoštovanje povsem jasnih pravil protokola sodijo prav na OZP". To vprašanje pa je po njegovi oceni še posebej relevantno za OZP. "In prav to je bil ključni razlog za predlagano razširitev dnevnega reda, ne pa vsebina nakupa, ki ga je s pomočjo službenega vozila in šoferja opravila soproga zunanjega ministra," je v pismu Cukjatiju še poudaril Školč.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
29. 12. 2006 11.22
victoriosus, oprosti, ampak napisal si tako, kot da financiranje sds stranke ni problem, lds pa je. hočem povedati, da če se gremo večstrankarski sistem, potem pač financiramo parlamentarne stranke po dogovorjenem ključu. glede na to, kakšne so, jaz ne bi nobeni dal nič. misliš, da je meni fajn, če pomislim, da prisilno sofinanciram nsi ali sds?? ni mi, pa kaj. tako pač je v "demokraciji". morda je metla mete rupel res marginalija napram mnogo resnejšim zadevam. vendar je nevaren simptom arogance novih oblastnikov. zato je pomembno opozarjati in preprečevati take na videz male zlorabe. ni važna kvantiteta storjenega, važna je logika, ki stoji v ozadju takih dejanj. pri ruplu je njegova oholost, nadutost in arogantnost več kot evidentna. po mojem bi si mi vsi zaslužili bolj kul zunanjega ministra, pa četudi bi prišel iz katere od desnih strank, ki jih osebno ne maram. oprosti, nisem te hotel osebno užaliti.
Tonček Balonček
28. 12. 2006 13.29
Sem si mislil, da je ta Školj malo bolj pameten, s temi metlami in šoferji Ruplove žene je smešno, menda ga ja ne plačujemo (dobro) zav to, da se že cel mesec ukvarja z obnašanjem in odgovoru tega Rupla in MZZ. A če bi tista ženksa vzela taksi in račun polsal an MZZ bi bilo pa vse v redu. Ne nam mazat oči s temi neumnostmi v zvezi s prevozi in uporabami avtov, to je smešno. Mogoče je kdo tudi WC na kakšnem ministrstvu uporabil neupravičeno, prebral kakšno knjigo ali celo kaj pojedel, pa ni bil upravičen! Ne nas nategovati s temi marginalijami!
victoriosus
28. 12. 2006 13.28
A hočeš rečt, da se pod vladavino tvojih ljubih komunistov to NI dogajalo? Rečem edinole, da bi se lahko ukvarjali z bolj pametnimi stvarmi. Pa hvala za žalitev, čisto po tvoje.
malasutra@gmail.com
28. 12. 2006 11.36
victoriosus, najbolje, da kar vse stranke, razen sds ukinemo. potem se pa tu in tam kakšna metla mete rupel res ne bo poznala... v glavnem, da bomo imeli demokracijo. to pa imamo le, ko je janša na oblasti. vse drugo ni nič. prosto po victoriosusu.
victoriosus
28. 12. 2006 11.02
Mi, davkoplačevalci, financiramo npr. delovanje strank. Ropu in tem idiotom plačujemo plače, MI plačujemo njihove panoje in neumne akcije. Jaz mislim da je to ena velika nepravilnost, veliko veliko več, kot da gre ena baba po metlo. Pa kje je tle problem, ne mi govort, da se tega prej ni delalo! Na kakšnih malenkostih te dobijo....mislim, plačujemo jih, da se ukvarjajo z bolj pametnimi zadevami, res...
malasutra@gmail.com
27. 12. 2006 22.39
anze.lara, pa saj ni res. se ti trga ali kaj?!
Anze.lara@volja.net
27. 12. 2006 19.37
Dobro pa če je že Rupel kršil protokol in v zasebne namene koristil službeno vozilo oz. ga je koristila njegova žena mislim da takega pompa zadeva ni vredna, zanimivo pa je, da LDS-ovih veljakov ne moti, zasebna pot g. Drnovška k Elki Strojan za katero je ravno tako uporabil službeno vozilo z službenim vozilom pa o tem nihče ne reče niti besede.