Slovenija

Rupel pri ameriških Slovencih

New York, 15. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanji minister Dimitrij Rupel je obiskal ameriške Slovence v zvezni državi Ohio. V Clevelandu se je srečal z ameriškim industrialcem slovenskega rodu Robertom Tomsichem in imel pogovor za slovenski radio Tonyja Petkovška.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO:

Zunanji minister je včeraj nadaljeval dvostranska srečanja ob robu razprav 57. Generalne skupščine ZN v New Yorku in se tako pogovarjal s kazahstanskim in madžarskim kolegom Kasimžomartom Tokajevim in Laszlom Kovacsem. V torek se bo udeležil evroazijskega vrha, kjer bo sodeloval v razpravi o izzivih pridruževanja EU.

Rupel in Tokajev sta se strinjala, da ni nobenih ovir za uspešno razvijanje odnosov med državama na vseh področjih. Zavzela sta se za sklenitev sporazuma o gospodarskem in trgovinskem sodelovanju, pri čemer po Ruplovih besedah slovensko gospodarstvo posebej zanima sodelovanje na področju gradbeništva, transporta in farmacije. Pogovarjala sta se tudi o Iraku in se strinjala, da je potrebno najti rešitev v okviru ZN. Rupel je Tokajevu dejal, da Slovenija ceni dosežke Kazahstana v zadnjih desetih letih in si želi krepitve političnega dialoga. Tokajev pa je napovedal, da bo Kazahstan še letos v Ljubljani akreditiral svojega veleposlanika.

Tudi z madžarskim kolegom Kovacsem sta govorila o dvostranskih odnosih, ki so po mnenju obeh ministrov zelo dobri in jih ne obremenjujejo odprta vprašanja. Madžarski minister je izrazil trdno podporo svoje države slovenskemu pridruževanju zvezi Nato, poleg tega pa sta tudi izmenjala poglede na zaključevanje pogajanj obeh držav za vstop v EU. Minister Rupel je izrazil interes za čimprejšnjo avtocestno povezavo med državama in čim večjo uporabo Luke Koper z madžarske strani. Podrobneje sta govorila o problematiki slovenske manjšine Madžarskem, pri čemer je Kovacs dejal, da je Madžarska pripravila dve možnosti za financiranje slovenskega radia Monošter. Manjšinska predstavništva bi lahko dobila sredstva iz katerih bi se financiral omenjeni radio, ali pa bi za ta namen oblikovali poseben sklad. V zvezi s spornim zakonom Madžarske o madžarskih manjšinah v sosednjih državah, ki je razburil predvsem Slovaško in Romunijo, je Kovacs dejal, da pripravljajo spremembe, ki bodo sprejemljivejše in v skladu s pravim redom EU.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3