Slovenija

Rupel z Ivanovom in Powellom

Reykjavik, 15. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji minister Rupel se je ob robu srečanja Evroatlantskega partnerskega sveta sestal z ruskim kolegom Ivanovom, pogovarjal pa se je tudi z ameriškim državnim sekretarjem Powellom. Powell je zatrdil, da bo Nato na vrhu v Pragi izvedel veliko širitev.

Napoved velike širitve v Pragi

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

V Pragi naj bi izvedli veliko širitev, saj naj bi vse povabljene države v Nato vstopile hkrati, kar pomeni, da naj bi v Nato vstopile vse države hkrati ne glede na pripravljenost ali naklonjenost javnega mnenja. S tem se je zavezništvo odpovedalo enemu od scenarijev širitve, po katerem bi povabilo na novembrskem vrhu zavezništva v Pragi dobilo več držav, vendar te dejanske članice ne bi postale vse hkrati, ampak na t.i. regatni način, glede na usposobljenost, tako da bi šlo za nekakšno "članstvo z zamikom" oziroma "pogojno članstvo".

Slovenija gostiteljica mednarodne konference

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Reuters

V svojem govoru na zasedanju EAPC je minister Rupel napovedal, da bo Slovenija gostila mednarodno konferenco o boju proti terorizmu na nacionalni in regionalni ravni. Kot je poudaril, je potrebno v boju proti terorizmu obraniti in okrepiti sisteme mednarodne regulacije in sodelovanja tako, da se bo vse razlike, probleme in spore reševalo na racionalen političen način. V ta namen je potrebno najprej ustrezno identificirati "teroristične sile", jih izolirati in se z njimi spopasti, če je potrebno, pa uporabiti tudi močne represivne ukrepe, vendar obenem spoštovati najvišje pravne standarde.

Ob tem ko je dejal, da je potrebno teroriste izključiti, pa je minister spomnil tudi na to, da teroristi prav izključenost pogosto (zlo)rabijo kot izgovor za nasilje.

Rupel: "Smo pred številnimi nalogami: Vsi bi se morali izobraževati in znova učiti v duhu etnične, ideološke in verske strpnosti. Poleg tega bi morali oblikovati politične sile za zgodnje odkrivanje pojavov, povezanih s terorizmom, razviti pa tudi dobro pripravljeno akcijo vključevanja za uporabo v kritičnih trenutkih in krajih."

Po Ruplovem mnenju je lahko partnerstvo med zvezo Nato in drugimi članicami EAPC pri gradnji stabilnosti in varnosti uspešno le ob pripravljenosti na izmenjavo informacij in posvetovanje o pomembnih odločitvah. Tako med zaveznicami in partnericami kot znotraj obeh skupin je potrebno oblikovati nove načine sodelovanja. Rupel je še pojasnil, da pravega partnerstva ni brez soočenja s pravimi vprašanji in izmenjave mnenj.

O vključevanju v Nato naj odločajo tudi državljani

Na srečanju s Powellom so ministri vilniuške skupine govorili tudi o položaju v posameznih državah kandidatkah. Kot je pojasnil Rupel, ga kolegi v Reykjaviku sicer niso spraševali za pojasnila glede nizke javne podpore vključevanju v zavezništvo. To je prepuščeno Ljubljani, sogovornikom, tudi Powellu, pa se zdi zanimivo, da skušamo v Sloveniji zelo široko in demokratično razpravljati o tem, kaj pomeni vključevanje v zvezo Nato, je dejal Rupel. Powell je po njegovih besedah tudi predlagal, naj takšno razpravo opravijo vse kandidatke, saj je pomembno, da so o vprašanju dobro seznanjeni tudi ljudje, ne le elite.

Slovenija in Rusija o prijateljskih odnosih

Igor Ivanov
Igor Ivanov FOTO: Reuters

Na srečanju z ruskim kolegom Ivanovom se je slovenski zunanji minister pogovarjal predvsem o pripravah na bližnje dvostranske obiske. Ivanov naj bi tako še pred jesenjo obiskal Ljubljano, predsednik slovenske vlade Janez Drnovšek pa načrtuje obisk v Moskvi. Državi pripravljata tudi deklaracijo o prijateljskih odnosih ter se pogovarjata o krepitvi gospodarskega in kulturnega sodelovanja. Kot je še povedal minister Rupel, tako razmišljajo, da bi v Ljubljani odprli kulturni center, kjer bi se lahko udejstvovali predstavniki širšega slovanskega kulturnega prostora.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou