Slovenija

Ruševine Majdičevega mlina v Kranju ogrožajo varnost

Kranj, 06. 02. 2024 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komunala Kranj je zaradi varnosti mimoidočih zaprla Staro cesto ob Majdičevem mlinu ob vznožju Jelenovega klanca v Kranju. Prejšnji konec tedna so namreč morali posredovati gasilci, saj se je porušil del objekta in poškodoval streho ter strešno okno na sosednji stavbi. Majdičev mlin, ki je v zasebni lasti, po požaru leta 2022 ostaja nevarna ruševina, opozarjajo na občini. Na lastnike apelirajo, naj stavbo bodisi porušijo bodisi sanirajo, gradbeno inšpekcijo pa pozivajo, naj opravi nadzor.

Konec septembra leta 2022 je pogorela velika stavba Majdičevega mlina ob vznožju Jelenovega klanca v Kranju na naslovu Stara cesta 1. Po požaru je na tem mestu ostala ruševina, ki resno ogroža varnost ljudi in premoženja, opozarjajo na Mestni občini Kranj (MOK). O tem so obvestili tudi gradbeno inšpekcijo.

Konec prejšnjega tedna se je namreč porušil del objekta in posredovati so morali kranjski poklicni gasilci. Iz dela razpadajoče stavbe so odstranili zidake, ki so najbolj ogrožali sosednjo stavbo. Del strehe in poškodovano strešno okno so prekrili s PVC folijo. Kot so poudarili na Gasilsko reševalni službi Kranj, so ukrepi začasni in ne preprečujejo nadaljnjega razpadanja stavbe. O tem, da razpadajoča stavba ogroža vse v neposredni bližini, so obvestili tudi Policijo.

Na Mestni občini Kranj opozarjajo, da razpadajoča stavba ogroža vse v neposredni bližini.
Na Mestni občini Kranj opozarjajo, da razpadajoča stavba ogroža vse v neposredni bližini. FOTO: Mestna občina Kranj

Ogled kraja je opravila tudi Medobčinska inšpekcija Skupne občinske uprave občin Gorenjske. Pregled je pokazal, da so ostanki stavbe dejansko v zelo slabem stanju, da se lahko porušijo in da opeka in drug material pada na občinsko cesto. Zaradi nevarnosti za mimoidoče je Komunala Kranj odsek ceste od vznožja Jelenovega klanca do konca Majdičevega mlina morala zapreti. Popolna zapora tega dela ceste bo veljala do odprave nevarnosti zrušitve stavbe na občinsko cesto.

Mestna občina Kranj (MOK) zato še enkrat več apelira na lastnike (Savski biser, storitve in gradnje, d.o.o.), naj stavbo bodisi porušijo, bodisi ustrezno sanirajo, gradbeno inšpekcijo pa poziva, naj opravi nadzor nad nevarno stavbo, ki bi se ob neugodnih vremenskih razmerah (zmrzal, veter) lahko porušila sama od sebe, kar bi lahko povzročilo veliko škodo.

Komunala Kranj je odsek ceste od vznožja Jelenovega klanca do konca Majdičevega mlina morala zapreti.
Komunala Kranj je odsek ceste od vznožja Jelenovega klanca do konca Majdičevega mlina morala zapreti. FOTO: Mestna občina Kranj

O zadnji intervenciji in o nevarnem stanju ruševine je MOK obvestila Inšpektorat za naravne vire in prostor, ki je pristojen za nadzor nad spoštovanjem in izvrševanjem predpisov s področja urejanja prostora in naselij, graditve objektov in izvedbe gradbenih konstrukcij, izpolnjevanja bistvenih zahtev za objekte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
06. 02. 2024 18.01
-1
Psi lajajo, karavana gre naprej. Nič se ne pa naredi. Kje je ledena dvorana nova? Ko ste legendarno drsališče podrli ter sejemsko prostore, so obljubljali začasno najprej, grdi balon, potem pa novo. Banda. Pa sejem uničili. Še kranjsko noč je Gros hotu uničiti. Poden od podna. Nevem če še katero mesto bolj propada kot pa Kranj.
štrekeljc
06. 02. 2024 16.58
+6
Kdor je zakuril, naj pospravi! Neka sitna muha mi je zabrenčala na uho, da bi to znal biti nekdo, ki se piše Gross ali nekaj takega.
Anion6anion
06. 02. 2024 16.55
+1
Kje je tukaj kaj spomeniškega?
brezveze13
06. 02. 2024 16.02
+11
zaradi par obsedencev o spomenikih ogroža varnost, nemudoma podreti ali obnoviti problem države je v tem da za neke podrtije birokrati tiščijo skup glave kako bi čim več ukradli pri izdaji neke dokumentacije katera niti ni potrebna objekt stoji že stoletja ali pa podreti za kar ne rabiš nekih zahtevnih načrtov bager in kamion uredita vse , se pravi samo blagoslov da se sme podreti