Slovenija

'Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov'

Ljubljana, 27. 02. 2022 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zunanji minister Anže Logar je sporočil, da Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov. Kot je zapisal na Twitterju, je podpisal odloke o umiku soglasja Slovenije k imenovanjem, k zapisu pa je dodal #zeroTolerance za nečastnost.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: AP

Na spletni strani MZZ je sicer navedenih pet častnih konzulov Rusije v različnih krajih po Sloveniji. Logar je že včeraj častne konzule Ruske federacije v Sloveniji pozval, naj vrnejo naziv. "Odločitev mora biti samoumevna," je zapisal.

Zunanje ministrstvo je sicer ta teden zaradi ruskega priznanja samooklicanih republik Doneck in Lugansk ter ruskega napada na Ukrajino na pogovor dvakrat poklicalo ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova.

Prav tako pa so Slovenci tudi prejemniki visokih ruskih odlikovanj, a čeprav so jih z veseljem sprejeli, jih nekateri prejemniki zdaj ne želijo več, saj so dejanja države, ki jim je ta priznanja izročila, v globokem neskladju z njihovimi vrednotami. 

Dr. Anja Kopač, nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se je tako na primer že odločila vrniti državno odlikovanje Ruske federacije.

pasica vojna v Ukrajini