Slovenija

Rušil vodstvo televizije?

Ljubljana, 19. 12. 2006 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jelinčič naj pred Piramido obljubil, da bo obvladal svoj govor. Mikrofona se naj ne bi upal nihče izključiti.

V Piramidi naj bi Zmago Jelinčič širil sovražni govor.
V Piramidi naj bi Zmago Jelinčič širil sovražni govor. FOTO: Dare Čekeliš
Programski svet RTV Slovenija se je na izredni seji sestal na zahtevo Spomenke Hribar, Vlada Miheljaka, Jerneja Pikalo, Tatjane Pirc in Tanje Lesničar-Pučko. Našteti so sejo zahtevali zaradi "sovražnega govora poslanca SNS Zmaga Jelinčiča v oddaji Piramida dan prej, ki je bil usmerjen proti Romom". Po njihovem mnenju je "eksces dokazal, da sedanje vodstvo RTVS ni kompetentno za opravljanje svojih nalog in je nastopil čas, da ga javnost pokliče na odgovornost".

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je 1. decembra na ljubljansko okrajno sodišče že vložilo obtožni predlog zoper Jelinčiča zaradi kaznivega dejanja zbujanja sovraštva, razdora ali nestrpnosti.

Programski svet RTV Slovenija je na izredni seji sprejel sklep, da oddaja Piramida ni bila v skladu s programskimi standardi, zato vodstvu naroča, da sprejme ustrezne sklepe in o njih poroča na naslednji seji. Zaradi poteka seje pa so iz programskega sveta odstopili trije od petih predlagateljev izredne seje, in sicer Spomenka Hribar, Tanja Lesničar Pučko in Vlado Miheljak.

Predsednik programskega sveta Stane Granda je po seji pojasnil, da odstope obžaluje in da so ga svetniki s tem zelo presenetili. Izrazil je upanje, da se bo vsaj kdo izmed njih premislil. Naslednja seja bo predvidoma februarja, Granda pa upa, da bo državni zbor do takrat zapolnil izpraznjena mesta z novimi kandidati.

Burna razprava o Piramidi

Sicer pa so člani programskega sveta o Piramidi burno razpravljali. Generalni direktor Anton Guzej je uvodoma predstavil nekaj ukrepov, ki jih je vodstvo sprejelo takoj po sporni oddaji, 28. novembra. Tako so se med drugim odločili, da ponovitve oddaje ne bo, poslanca SNS Zmaga Jelinčiča niso povabili v polfinalno oddajo, samo vodstvo pa se je od oddaje tudi distanciralo. Spomenka Hribar je ob tem menila, da je bilo to premalo in da bi se moralo vodstvo Romom tudi opravičiti.

Jelinčič je v Piramido prišel rušiti vodstvo RTV, trdi pomočnik direktorja.
Jelinčič je v Piramido prišel rušiti vodstvo RTV, trdi pomočnik direktorja. FOTO: POP TV

Svetnik Tino Mamič je dejal, da širjenje nestrpnosti v Jelinčičevem govoru v oddaji Piramida "ni le vprašanje za RTVS, ampak tudi za pravno državo, ki dovoli, da nek politik tako govori".

Vlado Miheljak je menil, da Jelinčič oddaje ni zlorabil, ampak jo je le uporabil v svoj prid. Dodal je, da bi v tistem trenutku moralo vodstvo storiti radikalno potezo, kot je na primer izklopiti mikrofon. "To, kar se je takrat zgodilo, se je moralo zgoditi, saj je bila že prva oddaja Piramida na meji ekscesa," je še dejal. Lesničar Pučkova se je strinjala, da je bila oddaja sporna že prej in da je bilo moč pričakovati takšen izid.

Pomočnik direktorja TVS Igor Pirkovič je ob tem pojasnil, da si takrat nihče ni upal izključiti mikrofona. Prav zato so po njegovih besedah v vodstvu pravno službo prosili, da pripravi določene rešitve za takšne ali podobne primere. Možina je dejal, da je Jelinčič pred oddajo obljubil, da bo "obvladal svoj govor", ter dodal, da je poslanec SNS v oddajo prišel rušit vodstvo RTV.