Slovenija

Ruska naveza v stranki Resnica: prijateljstvo z izgnanim ruskim agentom

Ljubljana, 03. 04. 2024 16.56 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina, Tadej Grešovnik
Komentarji
1045

Bojan Potočnik, nekdanji direktor Policije, svetovalec Danila Türka in kandidat zunajparlamentarne stranke Resnica, se je prejšnji torek na veleposlaništvu Ruske federacije srčno poslovil od izgnanega ruskega diplomata Sergeja Lemeševa. Lemeševa je Slovenija razglasila za nezaželeno osebo zaradi škodovanja Sloveniji. S skupino somišljenikov so vojaškega atašeja in podpolkovnika, za katerega se sumi, da je pripadnik ruske obveščevalne službe SVR, pospremili z besedami "Srečno, prijatelj".

70-letni Bojan Potočnik bo tako v kampanjo za evropske volitve vstopil z odkrito povezavo do ruskega vohuna Sergeja Lemeševa, ki je po besedah slovenskega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve opravljal dejavnosti, neskladne s svojim statusom, in sočasno tudi sodeloval pri ruskih propagandnih aktivnostih zoper interese Slovenije. Na svojem računu na Facebooku je fotografijo srečanja objavil Srečko Uršič, ki je s Potočnikom in še osmimi slovenskimi državljani ruskemu vohunu poklonil sabljo za odpiranje penine s sledečim napisom: "Dragi Sergej. Beseda prijatelj veliko pomeni, tako kot nam veliko pomeniš tudi ti. Vse lepo želimo tebi in družini, kjer koli boš služil domovini." Lemešev je za svojo domovino do izgona iz Slovenije upravljal desetine ruskih državljanov, ki naj bi skrbeli za razpečevanje ruske propagande. Kot kaže, tudi prek Bojana Potočnika in stranke Resnica. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Na to srečanje sem bil povabljen s strani mojega prijatelja in sem se ga udeležil, ker sem tega podpolkovnika ruskega tudi osebno poznal, srečal sem ga na nekaj teh svečanostih. Človek je komunikativen in prijazen in ko sem bil zdaj povabljen sem z veseljem šel in rekel adijo," je povedal in dodal, da več kot to z njim ni bil v stiku. "Niti nimam njegove številke," je pripomnil. Pojasnil je, da so se na srečanju poslovili, da so mu izročili steklenico šampanjca in sabljo za odpiranje šampanjca, saj da oni tega ne poznajo in da je bil zato darila zelo vesel. "V 10 minutah srečanja smo se še fotografirali za spomin in šli vsak svojo pot," pravi. 

Potočnik in Stevanovič v tesni povezavi z ruskim diplomatom ne vidita težav

Stranka Resnica je pred dnevi objavila svojo listo za evropske volitve, na njej pa mešanico proticepilskih kandidatov in kandidatov, ki odprto zagovarjajo in podpirajo ruski brutalen in nezakonit napad na Ukrajino. Po objavah na družbenih omrežjih pa kandidati tesnih povezav z Rusijo niti ne skrivajo. Bojan Potočnik je danes upokojenec, pred nekaj leti ga je policija obravnavala zaradi domnevnega napada z nožem na partnerja hčerke. Sam sicer zanika, da so okoliščine incidenta takšne, kot so takrat poročali mediji, in pravi, da je šlo zgolj za lažje poškodbe. Bil je vršilec dolžnosti direktorja Policije v času vlade Janeza Janše, kandidat za poslanca na listi LDS, generalni sekretar stranke DeSus. Bil je svetovalec obrambnega ministra, vojaški ataše, pristojen za Madžarsko, Bolgarijo in Ukrajino, z enakim činom kot ruski diplomat – vohun Lemešev – in kasneje svetovalec Danila Türka med njegovim mandatom predsednika republike. Prav Türk je v nedavnem pogovoru za nacionalno televizijo sankcije Evropske unije proti Rusiji označil kot vojno dejanje. 

Predsednik stranke Resnica Zoran Stevanović in Bojan Potočnik v tesni povezavi z ruskim diplomatom – vohunom ne vidita težav. Pravita tudi, da se nista srečala prvič in da gre za "srečanje dveh strokovnjakov". Potočnik vztraja, da ne gre za prorusko držo ali simpatiziranje z rusko agresijo. Pojasnjuje, da tudi ni seznanjen s tem, na kakšen način naj bi diplomat vohunil oziroma kakorkoli drugače deloval proti Sloveniji. "Ta gesta, da se nekoga razglasi za persona non grata se mi je zdela dokaj nenavadna, ta ukrep, ki je bil izrečen absolutno pregrob," je povedal. 

Bojan Potočnik
Bojan Potočnik FOTO: Bobo

Potočnik je tudi ostro zanikal, da bi sam ali pa njegovi strankarski kolegi sodelovali z ruskim diplomatom in mu pomagali pri širjenju ruske propagande. "Mene nihče, tudi od drugih atašejev, s katerimi se videvam, ali pa se srečujem nikoli in nikdar nihče ni ničesar vprašal v zvezi z zadevami, ki naj bi bile zaupne narave. Jaz tudi takih podatkov tudi nimam in kot takšen nisem interesanten subjekt za katerokoli službo," je povedal. 

Svojemu kandidatu so v bran stopili tudi v stranki Resnica in mu ob tem odločno prikimavajo, da je bil izgon ruskega državljana neupravičen. Stevanovič denimo pravi, da je šlo "absolutno za blago rečeno ogromno diplomatsko napako". "Naša oblast je obrambnega atašeja ene velike države v Sloveniji razglasila za persono non grata, kaj takšnega se v bistvu v zgodovini ni zgodilo," pravi. 

Pred dnevi je portal Siol objavil tudi svojo raziskavo najdejavnejših razpečevalcev ruske propagande. Najbolj dejaven razpečevalec na slovenskem delu Facebooka se predstavlja kot slovenski uporabnik Aleksander Suhadolnik. Njegov račun je poln objav v podporo ruski invaziji v Ukrajini ter kritik Kijeva, EU, NATA in ZDA. Omenjeni račun je poštni center za širjenje prokremeljskih vsebin med slovenskimi uporabniki, pri čemer se povezava z ruskim veleposlaništvom v Sloveniji ne zdi izključena. V ozadju se skriva vprašanje o resnični identiteti uporabnikov ter organiziranosti propagandnih operacij, piše Siol. Trenutno razkritje izgona ruskega diplomata zaradi domače vpletenosti v širjenje propagande le še poudarja pomen problema manipulacije z informacijami, v kar pa je očitno prek svojega kandidata Potočnika vpletena tudi stranka Resnica.

Na listi Resnice bodo kandidirali še Frelihova, Senčarjeva, Pušenjak ...

Na listi Resnice bodo poleg Potočnika in Stevanovića kandidirali še Polona Frelih, nekoč novinarka in dopisnica iz Rusije, danes pa glasna podpornica ruske invazije na Ukrajino, Sabina Senčar, ginekologinja, ki je odločno nasprotovala nošenju mask, njen kolega ginekolog Stanko Pušenjak, ki je zatrjeval, da cepivo proti covidu povzroča visoko stopnjo neplodnosti pri ženskah, igralka Tanja Ribič, ki je širila lažne novice in teorije zarot, povezane z epidemijo covida, Neven Polajnar, Katja Kokot in Branko Gradišnik. Slednji je trdil, da je cepljenje proti covidu-19 posledica "hlapčevskega gena".

"Naša stranka je povezana samo s Slovenijo in slovenskim ljudstvom, mi smo usmerjeno proslovensko in ni treba, da se nam nadeva kakršnokoli -filstvo," poudarja Stevanovič. "Kar se tiče sodelovanja tujih diplomatov s tujimi obveščevalnimi službami pa vsi dobro vemo, da je temu tako. Da so v bistvu sploh zaradi tega diplomati tukaj," je še povedal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1045)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Animal_Pump
04. 04. 2024 17.57
+4
Najbolj so pa smešni študenti Putologije, ki so kar naenkrat nevtralni postali.🤣. Sicer jih je veliko izpuhtelo...verjetno zasluga SOVE. Ostalim se pa z letala vidi, da bi klečali in mahali z ruskimi zastavicami, ce bi nas rusi okupirali. Pa spomnim se komentarjev...kako navijanje za rusijo...in pluvanje po zahodu in EU...zdaj pa kr nevtralni🤣. To bo ja.
Posteni
04. 04. 2024 17.08
+3
Za vse bluzatorje ki pumpate resnico ker vam je v teh dneh zaradi kvazi rusov postala vsec .. resnica ima program v celoti prepisan iz programov drugih strank.. bolj zalostno pa je to da niti predsednik ne zna obrazlozit za kaj in na kak nacin ta program sprovest... se huje.. nima pojma o cem govori v vecini zadev.. pa ni potrebno bit strokovnjak da ti je to jasno...zdej pa volite te indijance ce vam vsec .. za "madr raaaasso.. " 🐑🐑
enkve
04. 04. 2024 17.07
-2
Očitno je stranka Resnica na volitvah nevarna drugim strankam, ki imajo večjo kilometrino, v zadnjih dneh se iz vseh topov režimskih in nerežimskih strelja na njo in kritizira, da naj bi bila proruska oz naklonjena Rusiji bolj kot bi se to pričakovalo, očitno je svoboda govora in izražanje lastnega mnenja samo v primeru ko kritiziraš Rusijo o demokraciji bomo pa debatiral, ko jo bomo imeli.
Posteni
04. 04. 2024 18.05
-2
Najbolj sama sebi ( kot pred prejsnjimi volitvami )
BomberIzNordstrima
04. 04. 2024 16.54
+0
Spomnem se teh antivaxerjev, ko še ni blo vojne v Ukr....kako so širilo po Fejsbuku, da ko se cepiš, da se zastrupiš, da je notri od Billa Gatesa pa of Fauchija strup, da so tud kaki mikročipi, da je to vse Šit. Zoka Stevanović je pač poslušal svojega paroha, vodjo Pravoslavne cerkve, ki je bil za to, da nas varuje Bog. In to že ko je v tistem času Kitajcem virus ušel iz laboratorija. No patriarh je še naprej dajal vernikom da so vsi, kot je v navadi dali isto žlico v usta, poljubčkali ikonice na ista mesta in se zakužili, še v času, ko je bil sev veliko bolj nevarnejši. Patriarha pa je vzel Bog. In veliko starejše njegove črede tudi. RIP
Bolcn
04. 04. 2024 17.01
-4
Ko se ravno spominjamo. Se spomniš Brdo pri Kranju. Elita z razdaljo 5cm, brez nagobčnikov, nasmejani do ušes, na drugi strani pa kolone pred kontejnerji, 2m razdalje, maske v vrsti za test/špik. Smrtno nevaren virus, katerega se elita ni bala. Zakaj pa si sami razlagajte. Mogoče v von dercinih mesičih kaj piše?
BomberIzNordstrima
04. 04. 2024 17.13
+0
Ma kdo te šopa, smrten virus. Od začetka se je reklo tam nekje 1% smrtnost. Pa vedel se je takoj, da je nevaren za starejše ljudi, ki imajo bolj slabo regeneracijo pljuč + veliko nevarnost alergijskega zatekanja pljuč. Se pravi, bili smo obzirni do zelo starih ljudi. Pač eni pa nimajo kulture in je nikoli ne bodo mel.
BomberIzNordstrima
04. 04. 2024 17.17
+1
kasneje pa je virus zaradi zakona statistične disperzije postal totalno nenevaren, ker so ga manj bolani statistično širili bolj, torej je kasneje prevladoval nenevaren sev, ki se je bolj širil, bil pa za človeka bistveno manj problematičen. Antivaxerji pa so vzeli to kot dokaz, da je virus nateg. Pač, zabiti
nikita50
04. 04. 2024 16.48
-9
Jaz sem za to da se nekomu odpove gostolubje v naši državi, vendar morajo biti tehtni razlogi, katerih pa v tem prispevku ni navedenih. Ali kopiramo nekatere Evropske države države, ki po diktatu največjega policista na svetu neredijo vse.
Zmaga Ukrajini ...
04. 04. 2024 18.00
+4
To je vaša izmišljotina,.... da kar po "diktatu" nekoga tretjega odslavljamo diplomate. Dejstvo pa je, da diplomati nimajo "domovinske pravice" v državah gostiteljicah in so tam z izključnim dovoljenjem vrha države gostiteljice. Zato logično ta tudi ni dolžna razlagati določenemu diplomatu, zakaj mu odreka gostoljubje. Praviloma pa diplomati to zelo dobro vedo. Saj zato pa so diplomati, a ne? Skratka, da so dobro seznanjeni s tem kaj se dogaja v državi gostiteljici. In mimogrede - v članku jasno piše, da je Slovenija razglasila tega diplomata za nezaželenega zaradi škodovanja Sloveniji (očitno so ugotovili, da je kot član moskovitske obveščevalne službe počel ... Se tebi to ne zdi dovoljšen razlog za izgon nekoga iz države? Ali bi morda ti raje počakal/a, da so najprej vidni rezultati škodovanja, in bi šele potem ukrepal/a? No, hvala bogu gre v diplomatskem svetu tole malce hitreje in brez kakšnega posebnega odlašanja.
nikita50
04. 04. 2024 20.51
-2
Obstaja pa nekaj Evropskih držav, ki niso nikogar izgnali, ali ne upoštevajo direktive ali posnemanja diktata alianse, ali se nočejo zameriti zoper katerga je ta ukrep z diplomati usmerjen, ker bi radi bili "nevtralni", kar jim uspeva pa čeprav vejo, da so tudi pri njih člani raznih obveščevalnih služ v diplomatskem osebju, le kdo pa jih nima od diplomatski službi večjih držav. Bojim se, da pa bodo ti hudobni račeki našli nekega državljana Slovenije in ga obtožili vohunjenja, takrat pa se bo dalo vse rešiti v zamenjavi, vem da se bije informacijska in dezinformacijska vojna. To da ne rabiš nekomu povedati zakaj si ga izgnal ima odprto veliko vprašanj in dilem. Potem takem so vsi, ki so družili ali obiskovali z izgnanim diplomatom protidržavni elementi, ki so predmet nadzora. Tisto o vidnih znakih škodovanja, ki bi se naj zgodili pa mi liči na neke druge čase, ali si naš ali nisi naš in če nisi naš so ti najdli nekaj in preganjali.
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2024 09.30
-1
Kakšno direktivo pa ti potrebuješ, da iz svoje države izženeš osebo, ki jo smatraš škodljivo svoji državi? V diplomaciji pač ne gre tako otročje, kot si očitno zamišljaš - da bodo nekoga izgnali samo zato, da bodo videti "lepi", in "prijatelji" z nekom. Je pa razlika, če ti veš za določene obveščevalce v zavezniški sferi, ali pa je to obveščevalec NASPROTNE strani, a ne? Seveda še vedno ni higienično, je pa vsekakor lažje odpustljivo (poznamo take primere iz preteklosti). Glede izgona - še enkrat - treba se je zavedati, da diplomati nimajo nobenih "extra" pravic v državi gostiteljici, razen diplomatske imunitete, ki mu daje zelo široko polje "svobode" (ne pa absolutne "svobode"!), prav tako zmotno je razmišljanje, da ima diplomat z nastopom diplomatske službe v določeni državi enake ali celo večje pravice kot državljani te države. Kot rečeno - diplomati so lahko v določeni državi zgolj z dovoljenjem države gostiteljice. Kar pomeni, da lahko država gostiteljica diplomatu kadarkoli tudi odreče gostoljubje s tem, ko to osebo označi za "persono non grata". Diplomat nima nobene pravice, pa tudi neumno bi bilo, da bi od države gostiteljice terjal razloge za to. Ker - prvič, tam je na podlagi gostiteljičinega dovoljenja, torej je logično, da se ne bo vsiljeval, in drugič - glede na to, da je bil diplomat, je zelo dobro seznanjen z razmerami v državi gostiteljici (to je pravzaprav njegovo primarno delo), zato lahko z veliko gotovostjo domnevamo, da se tudi dobro zaveda zakaj je prišlo do tega, da je v državi gostiteljici nezaželen. Smešni so poskusi na vsak način opravičiti delo moskovitskega diplomata, čeprav javnost nikoli (ali vsaj ne zelo kmalu) ne bo izvedela zakaj konkretno je bil odslovljen. Vsaka normalna država JE in BO VEDNO tako ravnala, da bo zaščitila svoje interese. Glede tega, s kom vse so videli (in slišali) tega diplomata, je pa tako kot v vsaki pravni državi - če ima čisto vest, se nima česa bati. Skratka, lahko pustiš, da taki "diplomati" škodujejo v tvoji državi, Slovenija se je pač odločila, da tega ne bo dopustila. In mimogrede še to, bi lahko navedel podatek katere so tiste evropske države, ki jih navajaš, da niso izgnale nobenega diplomata. In še to - tudi, če bi bilo karkoli storjeno po "diktatu alianse",... kaj tebe to moti? Kje bi bil problem, četudi bi dejansko prišlo do realizacije "diktata alianse"? Slovenija se je odločila, da bo v EU in NATO in glede na to svojo usmeritev tudi deluje. Tu te nima prav kaj motiti. Lahko greš v moskovijo, pa na Rdečem trgu dvigneš navaden prazen list in štopaš koliko časa bodo potrebovali, da te zaprejo. In potem jim povej, da te to spominja "na druge čase",... na to, "ali si naš ali nisi...". Zahod ima seveda tako kot drugi, tudi sam velike težave, zlasti v ravnanju do takih deviacij, kot smo jim priča,... vsekakor se pa kar tako zlahka, kot ti misliš, ne bo pustil natehnit in si škodovat.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 13.58
-3
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 13.58
-3
Pa to z drugega računa. Kaj je a so te končno malo blokirali?
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2024 14.45
+0
Aha, in kajpak se mora spet oglasiti bebav domobranko.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 18.04
-1
Domobranko? Pa tires nisi gladka. Te eseje pav šoli piši.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 18.05
-2
To maš beč računov za minusr talat? Pametno. Zelo demokratično.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 18.06
-2
Čak bom še jst naredu jih ene par,da ti minuse talam.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 18.07
-2
Sicer pa re snevem zakaj se oglašam. Škoda prstov za tako mekeke.
Ivar The Boneless
05. 04. 2024 18.09
-2
Edinokrat ko dobiš plus je ko si sama talaš, ali pa ti ga ovca rudar da 🤣🤣🤣
Bolcn
04. 04. 2024 16.45
-4
Sam poglejte se v špegu. Če ni proukro je vse rusofilno, tudi tisti, ki so za nevtralne odnose. Kaj enim v glavah dela, to je neverjetno. In pol nabijate, da resnica oz. Zoran samo naklada. A ste mu dali šanso, da se izkaže? Niste! Golob vam je naložu pa vse vlade do sedaj obljub, pa noben jih ni sprovedu 5%. Večina voli pa itak tako kot medij ukaže...pol se pa pejt.
smuuki
04. 04. 2024 16.40
+1
To je čista pravoslavna stranka
461864
04. 04. 2024 16.37
+3
Bo treba tem srbskoruskim navezam mal ketno skrajšat.
Sixten Malmerfelt
04. 04. 2024 16.33
-1
rajš poglejte zdravniško navezo z Jan$haritem!
osservatore
04. 04. 2024 16.19
+3
Bojan Potočnik, Zoran Stevanović, Branko Gradišnik in podobna za_lega se na volitvah ne bo dvignila iz greznice.
Rudar
04. 04. 2024 16.16
+5
Kar se mene tiče, lahko to stranko kar izbrišejo.
Perivnik
04. 04. 2024 16.50
-2
Sixten Malmerfelt
04. 04. 2024 16.59
-2
janšist perivnik, z referendumom moramo prepovedati stranko SdS, ki že 30 let uničuje Slovenijo!
komarec
04. 04. 2024 16.15
+3
Ta članek me je še bolj prepričal, da bo volil Resnico.
smuuki
04. 04. 2024 16.39
+0
Te ni treba vprašati od kje izviraš. Te ni treba vprašati kakšno pisavo uporabljaš.
anatomija
04. 04. 2024 16.11
+8
Resnica: združeni Srbsko -slovenski plevel
Animal_Pump
04. 04. 2024 15.59
+3
Danes nam splet omogoca, da izdajalce odkriješ...preden se vojna sploh začne. Včasih so jih pa šele po vojni odkrili.
Rains
04. 04. 2024 15.43
+9
Slovenija je dobesedno okužena z rusofili.
Rudar
04. 04. 2024 15.55
+5
komarec
04. 04. 2024 16.16
+0
Rains če si lahko ti amerofil potem pusti tudi drugim, da so rusofili. A nismo v demokraciji in ima vsak pravico do svojega stališča?
Sixten Malmerfelt
04. 04. 2024 16.34
-2
res vas je 20 % prisesanih na držAVNE JASLE, UKROFILOV!
goveja župca
04. 04. 2024 15.42
-1
Bolj nagnusnega clanka od tega, se nisem prebiral. Avtor JT, politkomisar nove dobe. Diskreditacija in medijska likvidacija vseh, ki razmisljajo izven ustaljenih MSM okvirjev. JT, upam, da si dobil vsaj dobro placilo za ta pamflet. Ampak, honorar je umazan. Za vsako stvarjo, ki jo naredis v zivljenju, obstajajo karmicni zakoni. V plus ali minus. Portal je s tem clankom dosegel svoje dno, ze tako aberveznega posla, imenovanega dnovinarstvo.
komarec
04. 04. 2024 16.13
-2
Prav zaradi takih stvari bomo volili Resnico.
pikec50
04. 04. 2024 15.40
+11
Sramota , vsi trije so persona non grata ,naj ker spokajo...
komarec
04. 04. 2024 16.20
-3
Perivnik
04. 04. 2024 15.35
+4
Baje imajo "dober" program??? Ne grem ga pogledat, škoda časa. Verjetno so le dobri marketingarji??? Vsaj za določeno populacijo naivnih volivcev????
Sixten Malmerfelt
04. 04. 2024 17.00
-4
kaj je zunanji interes, a metanje milijard v nacukrajino, ki sploh ni del EU?a to misliš ofčje vime!
Posteni
04. 04. 2024 17.04
+3
Ma kak program clovek.. kup prepisanih clenov drugih strank ki jih niti nosilec stranke ne zna logicno obrazlozit.. najvecji nategun od vseh..
OvcjiPastir
04. 04. 2024 15.29
+3
Kakšna je to stranka, ki dela za zunanje interese in ne državne. Tako stranko bi bilo treba nemudoma ukinit!
komarec
04. 04. 2024 16.17
-3
A si mislil na SDS? Oni delajo za svoje interese.
Perivnik
04. 04. 2024 15.07
+8
Stranko Resnica prepovedati. Vse udeležence "poslovilnega srečanja" pa kazensko preganjati!! Delovali so v nasprotju z interesi Slovenije in državne varnosti.
komarec
04. 04. 2024 16.19
-4
A te interese določate tisti ki pripadate SDS? Ne vem kakšni so pravi interesi večine vseh Slovencev.
Perivnik
04. 04. 2024 16.57
+2
komarec - mimogrede, ne pripadam nobeni stranki, po duši sem pa pripadnik desnice, ki zagovarja tradicionalne vrednote, ki se zavzema za Slovence, slovensko državo, slovenstvo, slovensko kulturo in jezik, .... Te stranke, ki je skrajno uperjena proti vsemu, kar je slovensko in kar je pomembno za slovenstvo, se moramo pa Slovenci bati. Ta stranka je škodljiva za Slovence in slovensko državo.