Slovenija

Ruska vohuna v Sloveniji prijeta s kupom denarja, v ozadju pogovori o izmenjavi?

London/Ljubljana, 25. 03. 2023 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
309

Ruska vohuna, ki so jima v Sloveniji podaljšali pripor, naj bi v pisarni hranila večjo količino denarja – celo tako veliko, da so policisti potrebovali več ur, da so ga prešteli, razkriva britanski Guardian. Medtem ko pri nas čakata na sojenje, pa naj bi v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekali pogovori na visoki diplomatski ravni o njuni zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji. "To je zdaj velika diplomatska igra. Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo," ocenjuje eden od virov.

Maria Mayer in Ludwig Gisch sta se leta 2017 z dvema majhnima otrokoma preselila v Ljubljano. Ljudem, ki so ju spoznali, sta bila všeč; novi prišleki iz Latinske Amerike so bili prijazni in radovedni, a nikoli vsiljivi. Imela sta registrirano podjetje za računalništvo in informatiko ter umetniško galerijo. Prijateljem sta povedala, da ju je k selitvi v Evropo spodbudil strah pred uličnim kriminalom doma v Argentini. Mirna in hribovita Slovenija je nudila osvežujočo spremembo. 

Britanski Guardian zdaj razkriva podrobnosti primera, ki slovenski javnosti še niso bili znani. 

V intervjujih s približno ducatom ljudi, ki so Mario ali Ludwiga poznali, sta se pri opisih te družine nenehno pojavljali dve besedi: "običajna" in "prijazna". Sosedje so prepričani, da so ljudje, ki živijo na hišni številki 35 v Črnučah, običajna družina, pogosto so slišali otroka, ki sta se igrala na vrtu in čebljala v španščini. Zato je bil v začetku decembra lani šok ob informaciji, da sta Mayerjeva in Gisch tarči ene najbolj tajnih in dobro usklajenih policijskih in obveščevalnih akcij v novejši zgodovini Slovenije, toliko večji. Kot smo poročali, so policisti vdrli v hišo, aretirali par, njuna otroka pa je prevzel center za socialno delo. 

V pisarni naj bi skrivala ogromno količino denarja

Policija je preiskala tudi njuno pisarno. Po besedah vira blizu preiskave so ob tem naleteli na "ogromno" količino gotovine; pravzaprav toliko, da so potrebovali več ur, da so denar lahko prešteli, poroča Guardian. Konec januarja smo slovenski mediji poročali o njuni aretaciji in možnosti, da je par povezan z ruskimi obveščevalnimi službami. Izkazalo se je, da sta Maria in Ludwig v resnici elitna ruska vohuna, ki delujeta v speči celici v v skrajno tajnem programu tako imenovanih "ilegalcev".  Do njune aretacije je prišlo potem, ko je Slovenija prejela informacijo tuje obveščevalne službe. 

Poslovna stavba, v kateri sta delovala ruska vohuna.
Poslovna stavba, v kateri sta delovala ruska vohuna. FOTO: Luka Kotnik

V četrtek je zunanja ministrica Tanja Fajon te trditve potrdila in novinarjem povedala, da sta aretirana v resnici državljana Rusije in ne Argentine."Obtožnica zoper dva ruska državljana je danes pravnomočna. To pomeni, da je pripor podaljšan. Obtožena sta dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja vohunjenja ter kaznivega dejanja overovitve lažne vsebine,"  je dejala. 

Za razliko od "legalnih" ruskih obveščevalcev, ki se pretvarjajo za diplomate na ruskih veleposlaništvih po svetu, t. i. ilegalci delujejo brez vidnih povezav z Moskvo. Več let jih urijo, da se lažno predstavljajo kot tujci, nato pa jih pošljejo v tujino, kjer zbirajo obveščevalne podatke. Mnogi imajo otroke, ki odraščajo v tej prikriti identiteti in sploh ne vedo, da so njihovi starši v resnici Rusi. 

"Osumljenca sta pripadnika tuje obveščevalne službe, ki sta z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi dokumenti pod lažno identiteto živela in delala v Sloveniji ter tajno zbirala informacije," je povedal Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije. 

Vira, ki podrobno poznata primer, sta razkrila, da sta Mayerjeva in Gisch delala za rusko zunanjo obveščevalno službo SVR. Če to drži, bo to prvi tovrsten javno razkriti primer po letu 2010, ko je FBI v ZDA po namigu izdajalca znotraj ruske obveščevalne službe prijel 10 ljudi. 

V ozadju diplomatska pogajanja o izmenjavi?

Eden od virov, ki ve, kako potekajo manevri v ozadju, je za Guardian razkril, da je Moskva v neformalnih pogovorih po aretaciji hitro prikimala, da gre za njihova obveščevalca. In medtem ko v Sloveniji potekajo priprave na sojenje, naj bi hkrati v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekala diplomatska pogajanja o zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji. 

Od začetka ruske invazije na Ukrajino so zahodne države izgnale na stotine "legalnih" vohunov, ki so pod diplomatsko krinko delovali na veleposlaništvih po vsej Evropi. To je verjetno prisililo Moskvo, da se je bolj zanašala na "ilegalce". Težko je z gotovostjo trditi, kakšne dejavnosti bi zakonca, ki živita v Sloveniji, morda izvajala za SVR, vendar bi namigi lahko bili v njunem delu in vzorcih potovanj. Slovenija je bila odlično izhodišče, da je par lahko prepotoval večino Evrope brez mejnih kontrol. "Večina njune dejavnosti ni bila v Sloveniji," je povedal neki vir. 

Velika zaloga gotovine, ki so jo policisti našli med preiskavo njune pisarne, bi lahko nakazovala, da so njune dolžnosti vključevale plačila ruskim neformalnim agentom ali obveščevalcem. Moskva za tovrstne naloge včasih uporablja ilegalce, saj bi lahko bili obveščevalci, ki delajo na veleposlaništvih, predmet rutinskega nadzora, s čimer tvegajo razkritje virov. 

Medtem ko v Sloveniji potekajo priprave na sojenje, naj bi hkrati v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekala diplomatska pogajanja o zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji.
Medtem ko v Sloveniji potekajo priprave na sojenje, naj bi hkrati v ozadju med Moskvo in zahodnimi državami potekala diplomatska pogajanja o zamenjavi za osebo ali več ljudi, ki so trenutno v zaporu v Rusiji. FOTO: Profimedia

Na njun modus operandi bi lahko nakazoval vzorec potovanj

Mayerjeva je – sodeč po objavah na njenih družbenih omrežjih – pogosto potovala, da bi promovirala svojo galerijo 5'14. Ni jasno, ali je ciljala na umetniške kroge ali je to službo uporabljala zgolj kot izgovor za potovanja in opravljanje drugega dela. Vsaj dvakrat je obiskala zagrebški umetniški sejem, večkrat pa je odpotovala tudi v Veliko Britanijo, kjer je svoja dela postavila na ogled v galeriji znotraj edinburškega nakupovalnega središča.

"Bila je zelo prijazna. Moja dela je uvrstila v svojo spletno galerijo in jih razstavljala tudi v Edinburgu. To je bilo zame izjemno, saj redko dobim priložnost razstavljati svoja dela v tujini," je eden od slovenskih fotografov. Tudi drugi umetniki so opisali srečanje z Mayerjevo v Zagrebu novembra lani. "Večinoma so bili naši pogovori sproščeni in zabavni, da smo si krajšali čas," se spominja hrvaška umetnica, ki si je z njo izmenjala kontaktne podatke. 

Gisch je uporabljal argentinski potni list, v katerem je – glede na kopijo, ki jo je pridobil Guardian – pisalo, da je bil rojen v Namibiji leta 1984. Vodil je podjetje DSM&IT, ki ponuja programsko opremo za organiziranje elektronske pošte, blokiranje virusov, zlonamerne programske opreme in neželene pošte. Spletni odtis podjetja sicer ni posebej impresiven. Njegov profil na Twitterju ima le tri sledilce – eden od njih je Gisch, drugi pa galerija njegove žene. Njegov prijatelj, ki je prenesel poskusno različico programske opreme, je dejal, da dvomi, da bi kdo plačal za takšno storitev. "Nisem bil zelo navdušen. Pet let je zaostajal za sedanjo tehnologijo v Evropi ali celo za vsem, kar je narejeno v Rusiji," je dejal. Tako kot njegova žena je tudi Gisch svojo službo uporabljal za potovanja. Iz njegovih profilov na družbenih omrežjih je razvidno, da se je udeležil CloudFesta 2022, konference v Baden-Württembergu v Nemčiji, izjemno pomembnega dogodka na tem področju, ki pritegne na tisoče vodilnih delavcev, ki se ukvarjajo s spletno varnostjo. To bi mu lahko zagotovilo izjemne priložnosti za mreženje. 

Instagram profil galerije 5'14.
Instagram profil galerije 5'14. FOTO: Instagram

Dobro sta skrivala svojo pravo identiteto

Elena Vavilova, nekdanja ilegalka pri SVR, je v intervjuju leta 2019 dejala, da je idealen ilegalec nekdo povprečnega videza, ki ne pritegne pozornosti in ne hrepeni po zunanjem odobravanju. Zdi se, da se je par v Sloveniji popolnoma ujemal s tem kalupom, ocenjuje Guardian. "Bila je siva miška," je dejal neki slovenski umetnik, ki je Mayerjevo in njene otroke večkrat srečal. "Ne verjamem, da bi lahko bila vohunka." 

Par je doma govoril špansko, z večino svojih družabnih stikov pa angleško, pri čemer sta trdila, da je slovenščina preveč zapletena, da bi jo obvladala. Verjetno sta mislila, da bo ruski naglas bolj opazen v drugem slovanskem jeziku. 

Nenavadno izginotje Grkinje in Brazilca

Pa vendar obstajajo znaki, da bi par lahko bil del širše nezakonite mreže SVR. Kmalu po aretacijah v Ljubljani sta namreč Grkinja in Brazilec hitro zapustila Atene oziroma Rio de Janeiro. Po poročanju grških medijev oblasti menijo, da sta bila prav tako ilegalca SVR in sta morda pobegnila v strahu, da bi ju par, aretiran v Sloveniji, razkril. 

Maria Tsalla, ki se je predstavljala kot grška povratnica, domnevno pa je bila sodelavka SVR po imenu Irina, je v Atenah imela trgovino s pripomočki za pletenje, pisala je tudi blog, kjer je objavljala fotografije in zapise z različnih potovanj, sebe pa opisovala kot "strastno in nemirno umetnico". Grčijo je zapustila 5. januarja, prijateljem pa povedala, da gre na počitnice. Konec meseca je zaposleni v trgovini poslala kratko sporočilo, da se ji je zgodilo "nekaj velikega" in da se ne bo vrnila. "Rekla mi je, da je v Kirgizistanu in da lahko prevzamem njeno podjetje, če želim. V nasprotnem primeru bi jo kar zaprla," je povedala uslužbenka. 

Tudi nizozemske in norveške oblasti so v preteklih mesecih prijele več ilegalcev, za katere menijo, da delajo za vojaško obveščevalno službo GRU, medtem ko je bil varnostnik na britanskem veleposlaništvu v Berlinu prejšnji mesec obsojen na 13 let zapora zaradi posredovanja informacij Rusom. Konec lanskega leta je bil uslužbenec nemške obveščevalne agencije BND aretiran zaradi suma posredovanja tajnih podatkov Moskvi. 

Zakonca v priporu molčita

Zaradi razsežnosti vohunskih operacij je Moskva postala edinstvena grožnja, je povedal Janez Stušek, nekdanji direktor slovenske obveščevalne agencije Sova. "Verjamem, da Kitajce zanimajo predvsem gospodarska vprašanja, Ruse pa tudi politična vprašanja glede EU in Nata," je dejal. Protiobveščevalna prizadevanja za odkrivanje ilegalcev so se po njegovih besedah v zadnjem času okrepila. "Na ilegalce smo bili vedno pozorni, seveda pa se je stopnja pozornosti po ruski invaziji še dvignila." 

Fajonova je v četrtek povedala še, da bodo na pogovor o primeru poklicali ruskega veleposlanika v Sloveniji, a vsebina pogovorov ni znana. 

Zakonca pa sta v priporu povedala le malo. "Vse sta sprejela stoično. Očitno je, da sta profesionalca. Vendar ne govorita," je po poročanju Guardiana še dejal vir in dodal, da pogajanja o njuni zamenjavi potekajo na visoki ravni. "Zdaj bomo videli, kako pomembni so ti ljudje za Rusijo. To je zdaj velika igra; jasno je, da je Slovenija tukaj le del večje slike."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
31. 03. 2024 08.05
+1
In naša uharica. Spijo podnevi in ponoči. Ukvarjajo se sami s seboj. Torej koliko denarja sta imela piše časopis Guardian. Naši tega tudi omenili niso. Sicer pa eu mafija veselo skrbi da vsak dan pride v eu 1000 i slamski h migrantov. Lepo levičarji. Kmalu boste jokale...
01. 12. 2023 20.16
-1
Se je vodstvo nase drzave ustrasil da bi ruski vohuni razkrili delovanje nase politike? Kako se delajo ilegalni posli prav v parlamentu? Seveda ce bi imeli cisto vest, bi kamot sprejeli tuje vohune, tako da si lahko samo mislimo zakaj so jih zaprli.
Armagedon1
27. 03. 2023 09.55
+1
Orban. Viktor Orban. On je resno vprašljiv.
Motodefinkica
26. 03. 2023 12.12
+6
Verjetno Ruse zanima kako je lohka v Ljubljani Novembra 35. sončnih dni, kar trdi Jankovič in leto 54. tednov kar trdi uka Mesec. Kmalu je za pričakovati naval vohunov, ker to zanima vse države.
Blond James
26. 03. 2023 09.19
-5
Lažna zgodba.ddnar je od koke
baldahin
25. 03. 2023 21.53
+3
Kmalu bosta skočila skozi okno ali si nazdravila z novičokom.
Delavec_Slo
25. 03. 2023 19.25
+10
Pa kaj pol Janković je ukradel 38 mio davkoplačevalskega denarja panič!!!
Sickk 2
26. 03. 2023 14.48
+2
38 miljonov??? Mislm, da je stevilka kr precej vecja....
serumresnice
25. 03. 2023 18.47
-6
Trenutno so Rusi na udaru, kdaj bodo Američani.
Rudar
25. 03. 2023 19.32
+4
reakcionar
25. 03. 2023 18.45
+3
Zdaj si vsi lahko oddahnemo. Zdaj smo varni pred tujimi vohuni.
slayer2
25. 03. 2023 18.43
-1
Takoj ko je denar v igri,se naši že pogajajo!!!
BroNo1
25. 03. 2023 18.42
+2
Kje so otroci?! To mi je najhuje
reakcionar
25. 03. 2023 18.44
+4
oježeš
25. 03. 2023 18.35
+3
Ker so ju prijeli pri nas v Sloveniji, ni strahu, da bi bila obtožena vohunstva. Mogoče pogojna v najslabšem primeru kak teden vikend zapora nato pa ali po starem naprej ali celo mogoče izgon, ki pa ne bo problematičen, saj imamo po EU uredbi odprte vse meje.
mak0521
25. 03. 2023 18.26
+8
S kom bodo menjali? Pošljite jih gor, zraven damo še nekaj kalibrov, ki hrepenijo po Rusiji!
Ravenstein
25. 03. 2023 17.03
+4
Če bi vedel, da imata toliko gotovine pri sebi, bi ju oropal...
mungus
25. 03. 2023 16.58
+7
ma kaka zamenjava....bo zopet nekdo prejel debelo provizijo za ta 2 rusića....v arest z njima saj taki nikoli ne odnehajo .
oježeš
25. 03. 2023 18.36
+7
Brez veze naši zapori. To je tako, kot bi človek prišel na oddih ali počitnice. Zapori so v tujini, zato so vsi srečni, če so obsojeni pri nas.
UK1
25. 03. 2023 16.56
+4
To bi mogl naredit tko...u zemljo oba ..Al pa po 5 milijonov eur za usakega...in bi jih zmanjkal....
LoL24pooptv
25. 03. 2023 16.53
+7
Bi moral še tele naše slovenske mal preverit! Mislim, da bi se še med komentarji najdel kakšen rusotrolček, ki sumljivo navija za putkota hmm mogoče pa so že pod lupo
cekinar
25. 03. 2023 17.19
+2
putko ,ti se pa malo umiri ti bojo v VVZ prepovedali uporabo interneta.
reakcionar
25. 03. 2023 18.47
-2
Strinjam se. Sam navijam da pride nazaj na oblast Janša in ustanovi novi goli otok za ruske vohune in saboterje, tako prave kot potencijalne........pa če to pomeni 80% države v čuzi bo pač tako.
el capitan 1
25. 03. 2023 16.49
+3
Upam, da jim vzamejo denar, in ves nasmeh z obraza dozivljensko!
cekinar
25. 03. 2023 16.45
-2
omg! tile zahodni mediji so pa mojstri propagande,še malo pa bo ubogi mladi ruski par obtožen načrtovanja umorov.Ne pozabite zgodovine,!na tak način propagande je Evropo pred 80 leti ustrahoval Göbbels.
LoL24pooptv
25. 03. 2023 16.48
+3
LoL24pooptv
25. 03. 2023 16.49
+0
Slavko BabIč
25. 03. 2023 16.34
+3
"Ukrainsko državo" ugrabili Hazari, Slovani pa trpijo v njej1!