Slovenija

Domnevna vohuna aretirali v Črnučah, v Sloveniji delovala najmanj šest let

Ljubljana, 30. 01. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Kaya Kamenarič, Staša Lozar
Komentarji
2

Klobčič okrog prijetja ruskih agentov, ki sta delovala v Ljubljani, se razvija. Zunanja obveščevalna služba Ruske federacije (SVR) je med drugim vlekla niti za vrati umetniške galerije Art Gallery 5'14, ki je od leta 2018 delovala v Ljubljani, ter IT podjetja DSM & IT d.o.o., smo izvedeli iz zanesljivih virov. Par so aretirali v ljubljanskih Črnučah, v Sloveniji pa naj bi delovala šest let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenija zanimiva za tuje vohune
    03:33
    Iz 24UR: Slovenija zanimiva za tuje vohune
  • Iz 24UR: Ruski speči agenti
    01:43
    Iz 24UR: Ruski speči agenti
  • Iz 24UR: Sova razkrila rusko vohunsko celico
    03:26
    Iz 24UR: Sova razkrila rusko vohunsko celico
  • Iz SVETA: Prijeli domnevna ruska vohuna
    03:40
    Iz SVETA: Prijeli domnevna ruska vohuna

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) je v Ljubljani izsledila tuja državljana, ki naj bi sodelovala z rusko zunanjo obveščevalno službo (SVR) in ju skupaj z NPU priprla. Kot smo izvedeli iz zanesljivih virov, gre za državljana Argentine Mario Roso Mayer Munos in Ludwiga Gischa. Aretirali pa so ju 5. decembra na njunem domu v ljubljanskih Črnučah.

Sosedje komaj verjamejo, da se je to dogajalo v njihovi bližini, saj je bila družina po njihovih besedah povsem neopazna. "Jaz sem mislila, da hiša ni prodana, vedno je bila videti bolj zapuščena," je dejala ena od sosed. Par je, kot je značilno za t. i. ilegalce oz. ruske agente pod krinko, tako živel navidez povsem normalno življenje, njuna otroka tudi obiskujeta eno od ljubljanskih osnovnih šol.

Po besedah krajanov, ki niso želeli pred kamero, smo izvedeli, da so ju aretirali 5. decembra zjutraj. Zamaskirani pripadniki Specialne enote Policije naj bi preskočili ograjo in nato kriče razbili okno. Isti dan so obema osumljenima odvzeli prostost, sodišče pa jima je odredilo pripor, kjer sta še vedno. Danes v hiši ni nikogar več, rulete so spuščene, prav tako se ni nihče oglasil na trkanje naše novinarske ekipe. 

Čeprav so se bali, da bosta imela pri sebi orožje, naj bi med drugim pri njima našli posebna komunikacijska sredstva, s pomočjo katerih naj bi informacije pridobivala tudi iz sosednjih držav. Preiskujejo ju torej zaradi vohunjenja in overjanja lažnih vsebin. 

"Postopki tečejo, dajmo času čas. Mi smo pravna država. Je pa to, kar nam je uspelo, eden večjih uspehov Sove," je dejal državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Andrej Benedejčič.

Kot že omenjeno, sta v Sloveniji živela pod imeni Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch, oba naj bi bila letnik 1984. V Sloveniji sta z notarskim zapisom, v katerem sta se izdajala za argentinska državljana, najprej ustanovila podjetje DSM & IT, leto kasneje pa še umetniško galerijo Art Gallery 5'14. Obe podjetji poslujeta s sedežem v poslovni zgradbi na Parmovi 53 v Ljubljani.  

Galerija je razstavljala umetniška dela na razstavah v Londonu in Edinburgu, kot smo izvedeli, pa naj bi informacija do Sove prišla iz ene od tujih obveščevalnih služb. 

Podjetji sta imeli sicer komaj nekaj tisočakov prihodkov, v galerijskih krogih pa ju niso poznali. Čeprav sta v priporu,  je podjetje Art Gallery 5'14 pred nekaj dnevi zaprlo poslovni račun.

Instagram profil galerije 5'14 – zajem zaslona
Instagram profil galerije 5'14 – zajem zaslona FOTO: Instagram

Preiskava poteka zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Za kaznivo dejanje vohunstva jima grozi od šestih mesecev do petih let zaporne kazni, za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine pa zaporna kazen do treh let.

"Ta tip obveščevalcev je izjemno težko odkriti, gre za tuje državljane, uporabo različnih identitet, zato je postopek, ki zdaj poteka, tako zelo pomemben," je še dodal Benedejčič.

Da je Nacionalni preiskovalni urad decembra lani na podlagi podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije pridržal dva osumljenca, opravil hišni preiskavi in zoper njiju podal kazensko ovadbo, je za naš medij potrdil tudi predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Kot je pojasnil, so imeli namreč utemeljen sum, da izvršujeta kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine. 

"Osumljenca sta pripadnika tuje obveščevalne službe, ki sta z nezakonito pridobljenimi tujimi osebnimi listinami in lažno identiteto prebivala in poslovno delovala v Sloveniji ter v korist tuje obveščevalne službe v Sloveniji izvajala prikrito obveščevalno dejavnost," je razložil.

Policija je kot eden izmed temeljev nacionalne varnosti omenjeni primer obravnavala v sodelovanju s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in na podlagi usmeritev ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva. "S preprečitvijo aktivnosti tujega obveščevalnega akterja je Slovenija tudi v skladu z Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti preprečila škodljive posledice za nacionalno varnost države, njene politične, gospodarske in varnostne interese ter mednarodno varnost, ki se izkazujejo v naklepu tuje obveščevalne službe oz. njenih pripadnikov, da v Sloveniji izvajajo nezakonite obveščevalne dejavnosti," je še zapisal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3