Ukrajina

Ruska vojska ugrablja civiliste: 'V sosednji celici so nekoga mučili'

Kijev, 25. 03. 2022 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
0

V Združenih narodih (ZN) opozarjajo, da ruska vojska ugrablja ukrajinske civiliste, jih drži za talce, ustrahuje, nekatere tudi muči. Ruska vojska naj bi imela celo vnaprej pripravljen seznam oseb, ki jih želijo zajeti, med njimi so novinarji ali drugi posamezniki, ki so pred ali med rusko invazijo glasno zagovarjali svoja proukrajinska stališča.

Več ugrabitev se je zgodilo v okupiranem mestu Melitopol.
Več ugrabitev se je zgodilo v okupiranem mestu Melitopol. FOTO: Profimedia

V ZN so potrdili, da vedo za najmanj 36 primerov civilnih pridržanj, poroča BBC. Med ukrajinskim prebivalstvom se tako širi strah pred ugrabitvami, ki naj bi jih koordinirala ruska obveščevalna služba FSB.

Med bolj odmevnimi primeri je bilo zajetje novinarke Viktorie Roščine. Ugrabili so jo 15. marca. V ujetništvu je morala v kamero povedati, da so ji Rusi rešili življenje, posnetek se je nato razširil na različnih proruskih spletnih kanalih. Domnevno naj bi bila ta izjava v videoposnetku pogoj za njeno izpustitev. Roščina je delala za ukrajinski medij Hromadske, ki je pred nekaj dnevi poročal, da je bila njihova novinarka izpuščena na cesti proti Zaporožju, kjer naj bi se srečala z družino. Roščina je pred izginotjem poročala o vojaških akcijah v Zaporožju in Donecku, načrtovala pa je pot v Mariupol, trenutno najbolj oblegano mesto s strani ruske vojske.

Ruski okupatorji Ukrajine so na območju Hersona prijeli tudi tamkajšnje novinarje, ki jih skušajo pridobiti na svojo stran. Eden izmed prijetih je bil tudi novinar lokalnega časnika Novi dan iz Kahovke Oleg Baturin, ki so ga zadrževali osem dni. Po izpustitvi je prek Facebook profila svoje sestre Olge Perepelice opisal, kaj je doživljal v ruskem ujetništvu. Izpostavil je tudi zaslišanja in poskuse, da bi ga pridobili na svojo stran. "Tepli so me. Poniževali. Mi govorili, da me bodo ubili," je povedal. Kot je dodal, je bil praktično ves čas brez hrane, nekaj dni tudi brez vode. Ni vedel, kje se nahaja. "Oni pa so vedeli, kdo sem in zakaj so mi to počeli. Skušali so me zlomiti. Uničiti. Želeli so sporočiti, kaj se bo zgodilo vsem novinarjem," je zapisal Baturin. V svoji izpovedi je nadaljeval, da je moral ves čas gledati v tla, imel je tudi pokrito glavo, da ne bi prepoznal ali pa si zapomnil obrazov "zasliševalcev", ki so se nenehno menjavali in ga skušali prepričati, da sprejme okupacijo in da, kot trdi sam, "izda svoj ceh in dvigne rusko zastavo".  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V pogovoru za radio NV pa je Baturin pojasnil, da je bilo v njegovi celici več ljudi, ki so jih pripeljali z zasliševanj. "Mučili so jih, jim grozili, jih skušali zlomiti," je povedal.

Svetlana Zalizeckaja, še ena novinarka, doma iz okupiranega mesta Melitopol, pa je javno obtožila ruske sile, da za talci držijo njenega 75-letnega očeta. Povedala je, da so jo prejela telefonski klic njegovih ugrabiteljev, v katerem ji je oče sporočil, da ga zadržujejo "v neki kleti", in dejal, da "ne ve, kaj hočejo od njega". Ukrajinska nacionalna zveza novinarjev (NUJ) pa je sporočila, da so v Melitopolu zaprti tudi štirje novinarji. Vodja v NUJ Sergij Tomilenko je dejal, da so pridržanja del "vala informacijskega čiščenja", katerega cilj je "ustrahovanje novinarjev in javnih osebnosti".

Odmevna je bila tudi ugrabitev župana Melitopola Ivana Fedorova. Po izpustitvi je za lokalne medije povedal, da je bil zaprt z več ljudmi. "V sosednji celici so nekoga mučili – slišali so se kriki, zame je bil to velik psihološki pritisk," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik Urada visokega komisarja ZN za človekove pravice (UNOHR), ki je v Ukrajini dokumentirala ugrabitve, je za BBC povedal, da so tarče "večinoma predstavniki lokalnih skupnosti, novinarji in ljudje, ki so bili glasni o svojih proukrajinskih stališčih". Menijo tudi, da bi Rusi lahko imeli seznam oseb, predvidenih za zajetje ali celo za likvidacijo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja