Slovenija

Ruski vlagatelji, ki se zanimajo za Adrio, bi na evropski trg vpeljali 200 suhojev

Ljubljana, 17. 01. 2020 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročali smo že, da se za zamrznjeno spričevalo AOC in ime blagovne znamke Adrie Airways zanima skupina ruskih vlagateljev, kar je potrdil tudi njihov predstavnik Oleg Evdokimov. Njihov načrt je, da na evropski trg vpeljejo 200 suhojev, še vedno pa iščejo partnerje – letalske družbe znotraj EU morajo namreč biti v večinski evropski lasti.

Do javne dražbe preostalega premoženja propadle Adrie Airways nas loči še šest dni. Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik bo prodajal Adriijina dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov, tudi zamrznjeno spričevalo AOC. Izklicna cena za nakup poslovne celote je 45.000 evrov, stečajni upravitelj pa je prejel pet resnih ponudb. Za nakup celote se zanima Joc Pečečnik, za letalsko šolo Ivo Boscarol, za nakup spričeval za komercialne polete pa Izet Rastoder.

Poročali smo že, da je posebno zanimanje za nakup izrazila skupina ruskih vlagateljev, o čemer je prvi poročal portal exyuaviation.com. Povezani so z ruskim proizvajalcem letal Suhoj – spomnimo, Sukhoi Civil Aircrat Company se je že lani spomladi zanimal za strateško partnerstvo z Adrio Airways, a je posel padel v vodo. Rusi so kot razlog za to takrat navedli slabo finančno stanje Adrie.

Izklicno ceno za dovoljenja, ki so praktično edino premoženje družbe v stečaju, je stečajni upravitelj postavil pri 45.000 evrih.
Izklicno ceno za dovoljenja, ki so praktično edino premoženje družbe v stečaju, je stečajni upravitelj postavil pri 45.000 evrih. FOTO: Miro Majcen

Predstavnik ruskih investitorjev Oleg Evdokimov je za TV Slovenija potrdil zanimanje: "Adrijino spričevalo nam dovoljuje, da ne poslujemo le v Ljubljani, ampak na katerem koli letališču v Evropi. Naš načrt je vpeljava 200 letal Suhoj superjet na evropski trg."

Vlagatelji po njegovih besedah prihajajo iz Rusije in Združenih arabskih emiratov, ker pa morajo biti letalske družbe znotraj EU v večinski evropski lasti, zdaj iščejo partnerje. Za začetek bi tako vložili 10 milijonov evrov. "Slovenski trg je izjemno zanimiv. Tu ni prave konkurence. Z letalom je zdaj mogoče potovati le v deset krajev, vozovnice pa so zelo drage," je še povedal Evdokimov.

Nakup dovoljenj pomeni tudi obveznosti za kupca, med drugim bo moral odpraviti neskladja, ki so nastala po preklicu operativne licence in začetku stečajnega postopka, sicer premoženja ne bo mogel uporabiti. Agencija za civilno letalstvo je ugodila prošnji, da se rok za odpravo teh neskladij podaljša do konca novembra, do takrat pa bo v začasnem odvzemu ostalo tudi spričevalo letalskega prevoznika.

Vlagatelji bi po njegovih besedah obdržali Adrijino blagovno znamko in zaposlili okoli 150 ljudi, med njimi 30 pilotov. Vse leto naj bi leteli na vsaj pet destinacij, med drugim v Milano in Barcelono, od koder ima čezoceanske polete družba Emirates, s katero se po besedah Evdokimova dogovarjajo o sodelovanju. Poleti bi število letov še bistveno povečali.

Spomnimo, Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Vlada je po stečaju tehtala več možnosti za zagotavljanje povezanosti Slovenije s svetom, med drugim tudi ustanovitev novega letalskega podjetja, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodi eden izmed družbenikov, a se ta opcija ni izkazala za ekonomsko smiselno. Tuje letalske družbe so po stečaju Adrie sicer zagotovile letalske povezave s Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paskakvali
18. 01. 2020 10.00
-1
dragan krstic.......strokovnjak za vse.......spozna se čisto na vsako stvar najbolj pa na opanke.Samokolnica s pnevmatiko mu je sicer nedoumljiva uganka kar pa kompenzira z neomejenim znanjem aeronavtike.Patološko sovraži vse kar prihaja iz Rusije in poveličuje vse kar naredijo ZDA pa četudi je to iztrebek v alu foliji samo da piše gor made in USA.Dejstvo da je zgodovina letalstva polna Rusov ga močno iritira še bolj dejstvo da ZDA trenutno lahko dostopajo do ISS samo in le s pomočjo Rusov ter da najnovejše ameriške rakete uporabljajo več kot 50 let stare ruske raketne motorje.......
dragan krstic
18. 01. 2020 07.49
+2
Kako kakovostno letalo je Sukhoi je brezpredmetna tema. Dejstvo je, da se zahodnjaki in višegrajci ne bi hoteli voziti z ruskimi letali če ni to neizogibno. Kupili bi karte pri drugem prevozniku, amen.
korintos23
18. 01. 2020 09.10
-2
krstiću, kupiš karto in letiš s tistim kazterega ni?
Ost1234
17. 01. 2020 21.21
+3
Rok Jest 17.01.2020, 20:13:57 +2 Ost123: Če Boeing ne bi bil konkurečen(tako varnostno kot kakovostno) na trgu, ne bi prodajal in izdeloval toliko letal. Kupci letal niso nedejlski potrošniki v BTC-ju, ki večinoma ne vedo kaj sploh rabijo in kaj kupujejo. Ima pa Boeing očitno težave(predvsem pohlep) z dohajanjem Airbusa v single aisle razredu, zato se mu je zgodil MAX. Če bi si vzeli več časa za razvoj MAXA, se mu to ne bi dogajalo, kar se mu... ODGOVOR: Saj menda veš kako to pri amerih gre ... ČE NE POSLUJEŠ PO NJIHOVIH ŽELJAH IN PRAVILIH , NAJPREJ POSKUSIJO PODKUPITI VLADAJOČE. ČE TO NE GRE, POTEM ZREŽIRAJO " NEDEMOKRATIČNOST" , STRMOGLAVIJO TRMASTO VLADO IN NASTAVIJO MARIONETNO. POTEM PA TRGUJEJO. TUDI Z LETALI BOING....
setisfekšn
17. 01. 2020 19.49
+10
Značilno za pececnika!najprej galama na koncu pa spektakularen umik!!tko je vedno!!!
Skdesni
17. 01. 2020 19.39
+1
upam da se vlada vozi z njimi.
Gorazd Petek
17. 01. 2020 19.25
+6
Takole realno::::::::::::::::::::::.. Očitno je ostalo še nekaj za pokrast,da prihajajo še Ruskimrhovinarji,ki bi privlekli 200 letečih trug,ki jih pospešeno vračajo Rusom tisti EU prevozniki ,ki so se z to pokvarljivo kiblo na debelo opekli.
Ost1234
17. 01. 2020 18.04
+4
Takole : ruska letala prav nič ne zaostajajo za ameriškimi.V nekaterih pogledih jih celo prekašajo. Ameri še dolgo ne bodo dohiteli Antonova AN-225, kar jih zelo jezi. Ta letala bi še danes izdelovali le če bi tovarna stala v Rusiji in ne v ameriki priliznjeni Ukraini. Od vsega pa je najbolj zanimivo, da danes prav kao " ničvredna" ruska tehnologija v vesolje vozi prav ta ruska tehnologija! Kakor koli že - od normalnih evropejcev bi človek pričakoval da bi vsaj malo pohvalili tudi nadvse uspešne evropske izdelovalce civilnih in vojaških letal. Pa nič! Hvalijo le ameriško letalsko industrijo, ki pa se je izkazala za veliko manj kvalitetno kot se jo propagira!
FRC-H
17. 01. 2020 18.33
+6
Saj normalni evropejci hvalijo Airbus. Problem je v nekaterih slovencih, ki so obsedeni z rusi, oz. tako sovražijo američane, da imajo izkrivljen pogled. Saj ni noben rekel, da je vse rusko slabše. Ampak Suhoj trenutno pač ni dorasel Boeingu, Airbusu, Ebraerju ali Bombardierju. Pa itak je bolj malo ruskega znanja v tem suhoju. In že cel dan beremo, kako rusi šlepajo američane v vesolje in zdaj si na plano privlekel še an225. Ja ne kaj jim pa tudi mora uspeti, glede na velikost države ane. Dajmo pa še ostale ruske izdelke naštet...razen vodke in orožja mi nič ne pade na pamet. Dajmo zdej naštevat evropske izdelke: lahko naštevamo cel dan...no pa ameriške pa korejske, japonske.. itd...
Ost1234
17. 01. 2020 18.51
+1
Rok Jest - Ameriška letala RES niso neki diamanti! Suhoj ni nič slabši od Boinga! Airbus pa vsekakor proizvaja najbolj kakovostna letala! Če pogledamo še proizvodnjo vojaških letal in helikopterjev, pa med Američani in Rusi spet minimalna razlika! V raketni tehniki pa vsekakor vodijo Rusi. Komu prav, ali pač ne !
Gorazd Petek
17. 01. 2020 19.29
+6
Samo za takele tehnično nepismene; Ruska letalsko motorna tehnelogija hudo,hudo zaostaja za motorji Pratt-Whitlley,in Roll Royce,tako po vzdržljivosti,zanesljivosti in servisnih intervalih in porabi. Glede Antonova-tako Air Bus,kot Boeng je zmožen izdelati tako letalo a so stroški udejanjenja tega projekta zaradi premalega števila naročil nerealni. Dejstvo pa je,da so bili Antonovi hudo modernizirani in predelani z zahodno tehnelogijo-da sploh še letijo.
setisfekšn
17. 01. 2020 19.55
+6
Osct ssej je vse res kar navajas ampak rusi so se mi zdi mal površni delujejo nesigurno in imajo premalo varnostnih ukrepov za civilno letalstvo ne vem človek ima mal tesnoben in nezaupljiv občutek!!!drugače suhoj ima vrhunska vojaška letala ampak to je drugo!!
FRC-H
17. 01. 2020 20.13
+3
Ost123: Če Boeing ne bi bil konkurečen(tako varnostno kot kakovostno) na trgu, ne bi prodajal in izdeloval toliko letal. Kupci letal niso nedejlski potrošniki v BTC-ju, ki večinoma ne vedo kaj sploh rabijo in kaj kupujejo. Ima pa Boeing očitno težave(predvsem pohlep) z dohajanjem Airbusa v single aisle razredu, zato se mu je zgodil MAX. Če bi si vzeli več časa za razvoj MAXA, se mu to ne bi dogajalo, kar se mu...
Gorazd Petek
17. 01. 2020 21.25
+0
Težava je v softwearu,ki zaznava preko senzotja napako in nos avtomatsko potiska proti zemlji. Vendar ne se delat modreca precej podobne težave je imel tudi Air bus,ko je v Atlantik na letu iz Brazilije v EU padel povsem iz podobnih razlogov zaledeneli so senziorji in računalnik jeletalo usmeril pravokotno v Atlantik.
FRC-H
18. 01. 2020 14.54
+2
Gorazd Petek...sorry, ampak ti pojma nimaš kaj govoriš. Obe nesreči MAXA in let AF447 nimata popolnoma nič skupnega, rezen da sta pobila vse potnike. Pri Max je okvara senzorja AoA sprožila dogodke, katerih krivec je MCAS. Pri AF4476 pa okvara pitotove cevi oz. zamrznitev. Kar nikoli ne bi smelo povzročiti nesreče. V tem primeru nesreče Airbusa, je bil krivec izključno napaka neizkušenega kopilota, ki je nos dvigoval namesto spuščal in povzročil stall.
toukr
17. 01. 2020 17.22
+2
karamazov eruejs?
Andree
23. 01. 2020 07.58
TOX6
17. 01. 2020 16.24
-4
vsak naj se ozre okoli sebe in kolikor mu nese pogled naj dobi 1 izdelek ki je ruski, ne preveč gledat ker ga ni???? če slučajno ob pogledu kaj pada proti tlem je zihr Tupoljev in slovencelnji bodo europsko-ruski poskusni zajčki!!!!!!!!!!
korintos23
17. 01. 2020 17.54
+0
nikhrast
17. 01. 2020 18.14
+0
Saj to sem rekel, Rusi se še niso vključili v potrošniško proizvodnjo, biznis jim ne zaupa, sami faloti, goljufi..., sistem skorumpiram pod okrilčjem Putina, tisti ki so pa šli v Rusijo leta nazaj so se pa opekli. Ej, vprašajte se zakaj sankcije.
Ost1234
17. 01. 2020 18.55
+2
WOLFF Made in Germany in Made in USA je dejansko Made in China, Made in Taivan ... Sej veš, izdelano v tretjem svetu, le nalepke so ameriške, nemške, danske, .....
vertex
17. 01. 2020 16.11
+7
rusi polni denarja...povsod investirajo...američani jim plačajo za polet v vesolje z rusko vrhunsko zanesljivo tehnologijo 80 milijonv usd po glavi
nikhrast
17. 01. 2020 18.21
+0
Ljuba teta, se hecaš ali te je eden potegnil za nos. Kje investirajo, redki primeri da so uspešni. Povej mi vsaj en ruski designer izdelek za katerim drvi folk. Nekaj bogatih pa res pere denar zunaj, pravijo da je London znan kot Moscow on Thames.
wolfterier
17. 01. 2020 15.57
-2
Ježešna,kdo bo pa razvaline pobiral okrog Brnika...
nikhrast
17. 01. 2020 15.53
-3
Bi na zahodu folk res laufal okoli na ruskih avionih, Rusi so znani po šlampariji.
Simoni?
17. 01. 2020 15.28
-4
Suhoje drži skupaj le barva....
Paskakvali
17. 01. 2020 15.30
+6
Janšisti ste vsi hudi strokovnjaki za aviacijo?
son?ece5
17. 01. 2020 15.22
+2
Bi človek rekel, da je bila Adria namerno potopljena. Vse bolj se odkriva obisk Šarca in Jankoviča v Rusiji! Bravo, to ti je let na Balkanski kotel! Barabe prodane!
Paskakvali
17. 01. 2020 15.27
+0
Kaj pa je tabo? Te tko k Dragančeta pasulj daje?
Paskakvali
17. 01. 2020 15.28
+10
Hehe....cvetka janšista sončece5......nemško firmo prodala slovenski premier in župan Ljubljane!
dragan krstic
17. 01. 2020 15.59
+7
Po moje je najboljše da piljan kot zelo usposobljen komentator pove svoje mnenje. Piljan samo v vednost Sukhoj ni polavtomat, gor ga dvigneš, dol pade sam.
Prototip
17. 01. 2020 15.01
+15
Bravo Rusi,če ste prilezli na luno,boste pa tut do Brnika,pa naredili mal reda,,,za razliko od "sposobnih" nemcev z 4k investmentom,,,,
wolfterier
17. 01. 2020 15.59
-2
Rusi niso prilezli na luno,pa tudi spodobnega avta še niso naredili.Da o samoljotih ne komentiram.
korintos23
17. 01. 2020 14.58
+5
Koliko letal tega tipa je pa te do sedaj dol padlo? Pa ni vrag da je tako zanič kot eni trdijo, s čim pa potem Rusi in ostali letijo?
FRC-H
17. 01. 2020 15.10
+9
Normalne letalske družbe večinoma letijo z Boeingi in Airbusi.
sigma1
17. 01. 2020 15.17
+7
Paskakvali
17. 01. 2020 15.17
+0
Pa še z vrsto drugih letal.....odvisno od leta števila potnikov razdalje itd.
Paskakvali
17. 01. 2020 15.22
+1
Bombardier Embraer Comac Mitsubishi UAC in še nekaj manjših....
FRC-H
17. 01. 2020 15.38
+8
Comac, mitsubishi, UAC...tole nima nobenega smisla...samo Airbus je v decembru 2019 prodal več letal, kot so jih tile trije prozvedli skupaj. Kaj so potem manjši, če so tile mikro?
Nekdo tam
17. 01. 2020 15.57
+5
Rok Jest...saj tudi velike ruske letalske družbe letijo večinoma z Airbusi in Boeingi...Tudi Aeroflot ima nekaj Suhojev za bolj krajše polete po Rusiji. Nekaj Suhojev imajo tudi manjše ruske družbe...pa mislim da jih imajo tudi nekaj v Mehiki....
wolfterier
17. 01. 2020 16.00
-1
Polna Sibirija je razbitin,samo ne objavljajo.
KrpanovMartin
17. 01. 2020 17.16
+2
SuperJet beleži dosedaj 4 nesreče... ena je bila tehnične narave na experimentalnem letalu, 3 pa zaradi napake pilota.
KrpanovMartin
17. 01. 2020 14.53
+2
200 letal Suhoj superjet?!??? - 150 zaposlenih, 30 pilotov, pa bi leteli na par destinacij?!? Imajo plan postati EasyJet, zaposlenih bi pa imeli za furanje malce večje pizzerije. Ne razumem kdo pri tem članku ni dovolj pameten - novinarji ali morebitini lastniki, ki potem nimajo pojma o letalstvu? 30 pilotov zadostuje za 3-4 letal, odvisno od aktivnosti družbe. EasyJet ima približno 330 letal, okrog 14.000 zaposlenih in okrog 1000 destinacij. Torej plan 200 letal je za deželo, kot je Slovenija tako popolnoma nerealen. SuperJet je sicer čisto čudovito letalo, popolnoma varnostno in po udobju primerljivo z vsakim zahodnim letalom. Ne uveljavijo se pa zgolj zato, ker so rusi pri oskrbi z rezervnimi deli strašno neresni. CityJet, ki je bil z njimi zadovoljen, jih je lani vrnil proizvajalcu, ker letalo, ki ni oskrbovano, ne leti!
korintos23
17. 01. 2020 14.59
+3
Martin, koliko te rabi letalo da pristane, izstop, vstop, se opremi in ponovno vzleti?
KrpanovMartin
17. 01. 2020 17.13
+1
Približno 90 minut, po tistem, ko letalo zapusti zadnji potnik - za mednarodne lete in 60 minut za notranje lete... Rabiš še kaj več? Npr. koliko je Adria potrebovala za tovrstno stvar?
setisfekšn
17. 01. 2020 20.06
+2
Pa kaj je s tabo!!saj ni za slovenijo 200 suhojev!!!ojacaj inteligenco!!
Ost1234
17. 01. 2020 14.49
+7
Bolje Suhoj, kot nevarni Boing ....Če že Airbus ne ...
butalistan
17. 01. 2020 14.47
+2
rusofili sedaj imaste priložnost da letite z ruskimi letali. še Lade kupite in uživajte v ruski kvaliteti.
korintos23
17. 01. 2020 14.59
+15
Nemce vprašaj s kako kvaliteto so jih Rusi našeškali.
setisfekšn
17. 01. 2020 21.22
A mmaš ti te možnosti da bi kupil letalsko podjetje dal letala iitd...NIMAŠ *zato bodi vvtiho!!
lordG
17. 01. 2020 14.44
+2
Rusi vedo kje v eu je proruska skrumpirana drzavica