Slovenija

Kako so Rusi ostali brez številnih železniških poslov v Sloveniji?

Pragersko/Ljubljana/Moskva, 12. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
147

27. februarja 2022 se je podjetje Ruske železnice (RŽD) znašlo na seznamu drugega paketa sankcij EU proti Rusiji. Prepovedi se nanašajo na finančne in investicijske aktivnosti enega največjih svetovnih železniških podjetij. RŽD je zaradi tega ostal brez posla v Sloveniji, ki ga je skupaj z družbo Riko dobil kot zmagovalec razpisa Direkcije RS za infrastrukturo za nadgradnjo železniškega vozlišča na Pragerskem. V Moskvi so še pred vojno v Ukrajini imeli velike ambicije glede projektov v slovenskem železniškem omrežju, na koncu pa so ostali praznih rok, vendar ne samo zaradi sankcij.

Ureditev vozlišča Pragersko
Ureditev vozlišča Pragersko FOTO: Bobo

Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) je leta 2017 objavila razpis za ureditev vozlišča Pragersko. Naročilo je bilo vredno 63,2 milijona evrov, izbrana pa sta bila družba Riko in RZD International iz Moskve. Kot so takrat poročali ruski mediji, je šlo za prvi posel, ki so ga ruske železnice dobile v Evropski uniji. Projekt, ki je na koncu skupaj stal 113 milijonov evrov, je od evropskega sklada za regionalni razvoj prejel 40, od Sklada za podnebne spremembe pa še deset milijonov evrov.

Zoper izbiro ponudnikov sta bili vloženi dve pritožbi na državno revizijsko komisijo. Prva je bila uspešna, vendar je direkcija v drugo znova izbrala Riko in RŽD. Sledila je še ena pritožba, ki pa ni uspela. Pogodba med direkcijo in podjetjem Riko, ki ga vodi Janez Škrabec, in je (bilo pred vojno) aktivno tako na ruskem kot ukrajinskem trgu, je bila tako podpisana leto dni po izboru rusko-slovenskega ponudnika del, julija 2019. A dela niso stekla dve leti, ker projekt ves ta čas ni dobil gradbenega dovoljenja.

Janez Škrabec od nekdanjega ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva prejel Orden prijateljstva.
Janez Škrabec od nekdanjega ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva prejel Orden prijateljstva. FOTO: POP TV

Gradbena dela so se pričela maja 2021, ko je na infrastrukturnem ministrstvu sedel Jernej Vrtovec. V skladu s pogodbenim rokom bi morala biti zaključena v 25 mesecih, vendar se je izvedba nekoliko zavlekla in postala posledično dražja. DRSI je po poročanju portala Necenzurirano poleti 2023 Riku odobril 12,7 milijonov evrov dodatnih plačil pri nadgradnji železniškega vozlišča in postaje. Cena projekta se je ob drugih stroških zvišala na 81,5 milijona evrov. Z aneksom je Riko prejel plačilo za nepredvidena dela, podaljšanje pogodbenega roka in plačilo razlik v ceni med avgustom 2022 in zaključkom gradnje, je poročal portal.

Končna matematika, kot pojasnjuje Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, je sledeča: "Vrednost 88,9 milijona evrov z DDV je vrednost celotne investicije na podlagi Investicijskega programa, ki je bil potrjen dne 18. 4. 2018 in poleg gradbenih del zajema tudi stroške za izdelavo projektne dokumentacije, odkupe zemljišč, izvedbo daljinskega vodenja, vmesnega zavarovanja in prilagoditev signalnovarnostne naprave, inženirja in upravljavca ter ostalo. Po novelaciji investicijskega programa v letu 2023 znaša vrednost celotne investicije 113,41 milijonA evrov z DDV. Vrednost 63,2 milijona evrov z DDV predstavlja vrednost osnovne pogodbe za gradbena dela, ki je bila podpisana 5. 7. 2019."

Ureditev vozlišča Pragersko
Ureditev vozlišča Pragersko FOTO: Bobo

Dela na Pragerskem so zaključili oktobra 2023. Prenovljena železniška postaja ima prenovljeno postajno poslopje, peronsko in tirno infrastrukturo ter nov podhod. Postajno poslopje ima novo fasado, streho, čakalnico ter sanitarije, obnovljena sta objekta signalno-varnostnih naprav in prometnega urada, prav tako so zgradili otočni in bočni peron z nadstrešnicami. Na območju nekdanjega križanja železnice s Ptujsko cesto so zgradili podvoz, s katerim so, kot pravijo na ministrstvu, povečali varnost in pretočnost prometa ter s tem hkrati bistveno zmanjšali izpuste v okolje, saj ljudem ni več treba čakati pred zapornicami. Za lažji dostop do železniške postaje so uredili parkirišči z več kot 150 parkirnimi mesti ter kolesarnico.

Dokončanje investicije je pomembno tudi za prebivalce v lokalnem okolju, saj so z ureditvijo podvoza izboljšane medkrajevne povezave, hkrati pa nudi razvojne priložnosti, je od odprtju proge dejal bistriški župan Ivan Žagar.

Ureditev vozlišča Pragersko
Ureditev vozlišča Pragersko FOTO: Bobo

RŽD zaradi sankcij ob posel

Rusija je 24. februarja 2022 napadla Ukrajino, temu pa je sledila ostra reakcija zahoda, ki je, poleg pomoči v orožju in denarju Ukrajini, proti Rusiji sprejel serijo ukrepov, z namenom, da "pohabi" rusko gospodarstvo in zaustavi ruski vojni stroj. V okviru sankcij so bili sprejeti ukrepi proti ruskim državnim železnicam. Te so se znašle na seznamih sankcij, tako v EU kot v ZDA in Veliki Britaniji. Prepovedi, ki jih je EU sprejela 27. februarja v okviru drugega paketa sankcij, se nanašajo na finančne in investicijske aktivnosti.

RŽD je nato julija 2022 pozval EU k odpravi ukrepov. "Cilj sankcij je omejevanje zmožnosti RŽD za opravljanje družbeno pomembnih in humanitarnih funkcij. Omejitve so diskriminatorne v razmerju do prebivalstva Ruske federacije. Poleg tega so v nasprotju s številnimi normami mednarodnega prava in akti same EU," so zapisali. Pri tem so bili neuspešni in prepovedi za RŽD še naprej ostajajo v veljavi. 

 RŽD upravlja največje železniško omrežje na svetu in je v lasti države.
RŽD upravlja največje železniško omrežje na svetu in je v lasti države. FOTO: Shutterstock

Pomemben projekt za železniško infrastrukturo in domačine se je torej izvajal in dokončal v času finančnih in investicijskih prepovedi za enega od partnerjev pri gradnji. Toda brez Ruskih železnic. Njihov 10-odstotni delež je prevzelo in izvedlo podjetje Riko. "Po uvedbi sankcij smo v skladu z načelom solidarne odgovornosti prevzeli in izvedli njihov delež. Družba RZD International od uvedbe sankcij ni sodelovala pri izvedbi projekta," so nam pojasnili. 

RŽD je med drugim že sodeloval tudi pri gradnji železnic v Srbiji, Avstriji in na Slovaškem.

Sankcije proti Rusiji niso imele vpliva na izvedbo del na Pragerskem, pa zatrjujejo na DRSI in dodajajo, da "od februarja 2022 do oktobra 2023 ruski partner RZD international LLC ni izvajal nobenih del, prav tako niso bile izvedene nikakršne finančne transakcije med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo".

Želeli graditi 2. tir

RŽD je sicer pred leti računal na precej večje posle znotraj slovenskega železniškega omrežja. Ruski mediji so med letoma 2016 in 2019 poročali, da se Ruske železnice zanimajo za sodelovanje pri več kot milijardo evrov vrednem projektu 2. tir. O tem je govoril tudi Vladimir Putin po pogovorih z Borutom Pahorjem v Moskvi. Ta posel so si Rusi obetali preko sodelovanja v privatizaciji Železniškega gradbenega podjetja Ljubljana SŽ-ŽGP, je poročala ruska tiskovna agencija Tass

O sodelovanju pri gradnji velikega infrastrukturnega projekta je govoril takratni prometni minister Maksim Sokolov, februarja 2017 pa sta se sestala šef RŽD Oleg Belozjorov in slovenski minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Tema pogovora je bilo rusko vlaganje v slovenske železnice. Dnevnik je poročal, da so se predstavniki RŽD dvakrat srečali z Dušanom Mesom, generalnim direktorjem Slovenskih železnic.

Gradbena dela na projektu Drugi tir
Gradbena dela na projektu Drugi tir FOTO: 2TKD

Komersant je maja 2019 v članku z naslovom Slovenski bratje poročal, da se rusko-slovenski odnosi aktivno razvijajo. "Ruske železnice (RŽD) so izrazile interes za gradnjo drugega tira železniške proge v Sloveniji med pristaniščem Koper in mestom Divača. Ta proga je bila s strani vlade države razglašena za enega ključnih prometnih projektov. Privlačna je tudi cena pogodbe: za samo 27 kilometrov proge, ki poteka po zahtevnem terenu, so bile državne oblasti pripravljene plačati do 1,2 milijarde dolarjev. Gradnja proge pa se ni pričela. Septembra 2017 je bil projekt potrjen na referendumu, marca 2018 pa je vrhovno sodišče države zaradi protestov njegove rezultate razveljavilo. Drugi referendum maja 2018 je bil razglašen za neveljaven: udeležilo se ga je premalo volilnih upravičencev. Razpis še vedno ostaja v negotovosti, a Ruske železnice po informacijah Komersanta ne opustijo upanja, da bi pri njem sodelovale. Monopol je v konzorciju z družbo Riko leta 2018 zmagal tudi na razpisu za 60 milijonov dolarjev vredno obnovo postaje Pragersko."

Po razveljavitvi rezultatov referenduma in odstopu vlade Mira Cerarja, ki je kot kapljo čez rob navedel prav zaplete okrog 2. tira, je RŽD še vedno izražal interes za sodelovanje, od Slovenije pa so pričakovali objavo uradnih informacij oz. razpisne dokumentacije. Do privatizacije SŽ-ŽGP na koncu ni prišlo, Rusom pa ni uspelo dobiti posla in gradbena dela so prevzela druga podjetja. Družba 2TDK je za izvajalca del na železniških in predorskih sistemih na drugem tiru Divača–Koper izbrala konzorcij prav pod vodstvom Železniškega gradbenega podjetja, v katerega je želel vstopiti RŽD.

Poleg sodelovanja pri urejanju vozlišča Pragersko so se Rusi prijavili še na številne druge razpise, vendar so jih še pred sankcijami spodnašale revizije. Po poročanju Financ so želeli prenoviti progo Pesnica–Šentilj–državna meja za 38 milijonov evrov. DRSI jih je na razpisu dvakrat izbral za izvedbo projekta, vendar so sledili revizijski postopki, na koncu pa je zmagal slovenski konzorcij SŽ-ŽGP, Pomgrad, GH Hodling in GGD. Prav tako so konkurirali za 50-milijonsko prenovo proge Rimske Toplice–Laško–Celje, a so jih premagali SŽ-ŽGP, CGP in Kolektor Koling.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mekenzi
13. 01. 2024 09.31
+2
To je sama kraja denarja Hrvati za isti denar naredijo 70%več pa vse eno nekaj denarja v žepe, mi pa delamo novo progo na isti terasah kot, Avstroogarska. 😭😭😭😭
fljfo
12. 01. 2024 20.23
+2
Koga to sekira?
printer
12. 01. 2024 19.40
+8
Rusi se zelo sekirajo ja, ker so v bogatem in hitro cvetočem Sloveniatanu ostali brez poslov....hahahaaa, OMG kaksne ovcice ste
TITO 50
12. 01. 2024 18.37
+9
Škrabec zbira Ruska odlikovanja, v resnici pa bi zaslužil Slovensko zapestnico.
plejadanka
12. 01. 2024 19.44
+2
Heprk
12. 01. 2024 18.13
+7
Mi smo ostali brez, rusi pa so sli delat v azijo. Oni nic ne cutijo, brezposelnost jim je pod 3%, kazahstanci in sosedi hodijo delat, saj jim primanjkuje okoli 6 milj delavcev. Nafto americani kupujjo o visji ceni iot so jih sami dolocli pri sankcijah, indija povecuje uvoz, placujejo kupci v rubljih, ki se krepi ze pol leta. Ampak tega ne bote tu slisali, saj sefi ne pustijo. Po drugi strani pa nemcija šepa, 48% ameriskih firm bo odpuscalo letos. Sankcije par drzav ki iih imajo americani in britanci za vazale ne pomenijo nic proti ostalemu svetu.
OvcjiPastir
12. 01. 2024 18.02
-4
Super gre Moskoviji odkar je pod sankcijami. Svoje energente morajo prodavati po akcijski ceni po državah tretjega Sveta, rubelj je tako nizko, da lahko gre samo še pod zemljo, ljudje zapuščajo Moskovijo, ker ne želijo biti v prvi bojni liniji v Ukrajini, Putler svoje nezvesteže pospravlja kot po tekočem traku. Njen trenutno največji poslovni partner je S Korea🤣. Res ni kaj. Super gre v oblubleni deželci Moskoviji.
TITO 50
12. 01. 2024 18.39
+5
OvcjiPastir
12. 01. 2024 18.43
-5
Kollerik
12. 01. 2024 19.32
-4
Ovčji a pol je Rusija obljubljena dežela?
2mt8
12. 01. 2024 17.57
+10
Rusi so ostali brez železniških poslov, zato pa imajo srbi polno nepremičninskih, zahvaljujoč našemu šerifu...
plejadanka
12. 01. 2024 17.54
+4
Podpiram Putina in Trumpa,. Kdor pa ne, naj gre v tri pisane pm😂
Kollerik
12. 01. 2024 17.47
+10
Obe nekdaj Slovenski železarni, ki ju je rusom prodala SDS, sta še vedno ruski...
cirenij
12. 01. 2024 17.37
+11
Uboga Rusija! Zaradi naših poslov bo skrahirala.
plejadanka
12. 01. 2024 17.19
+8
Sixten Malmerfelt
12. 01. 2024 18.49
+3
Vlahek
12. 01. 2024 17.06
+2
Naša predsednica pa tudi ni Rusinja Ane😆
Vlahek
12. 01. 2024 17.06
+2
Sankcije Sloveniji ne Rusiji😆😆Rusija ma mesečne stroške 30e za vse😆😆 itd...
Maiike
12. 01. 2024 16.33
+12
Ko pogledamo kdo je lastnik SLO jeklarske industrije, bi lohka bilo tisoče ljudi na cesti, Kajne ??n Da ne bi kdo potem cvilil..?
NeeeeeeY
12. 01. 2024 16.04
+8
In slovenija ostala brez železnice.... Lep avtogol
nestabilen
12. 01. 2024 15.50
+7
NIc zato,Rusi in Kitajci se pripravlajo na izgradnjo hitre zeleznice ki bo povezovala Kitajsko z Moskvo.Od Vladivostoka do Moskev nic vec 2 tedna ampak 3 dni.
2mt8
12. 01. 2024 17.55
-1
Rusofili trdijo, da je Rusija tehnološko daleč pred Kitajsko 🤣🤣🤣
HumanNOTsheep
12. 01. 2024 14.47
+9
Ste opazili kako je slovenija nafilala žepe svojim gospodarjem za 146,82 milijona evrov ....sistem zračne obrambe pa take fore
Heprk
12. 01. 2024 18.15
+2
ćurkl
12. 01. 2024 14.40
+6
Poslovna sodelovanja s partnerji, s katerimi bi gradili, razdiramo. Krepimo pa poslovanje na področju oboroževanja. Kaže, da je Janez vedel, kam plovemo ...
ćurkl
12. 01. 2024 14.35
+14
"Ga ni podjetnika, ki bi ustvaril toliko poslovnih priložnosti v enem letu, kot jih lahko uniči en politik v enem dnevu." (čisto svež slovenski pregovor)
Zmaga Ukrajini.
12. 01. 2024 14.18
-7
Joj, ubogi mi... Le kako bomo preživeli brez moskvičev?😮 Sankcije so najbolj udarile nas. Pustimo moskviče, njim gre odlično - trenutno so sicer mnogi brez ogrevanja in hkrati tudi brez elektrike, vodovodne cevi v garažah so zaradi mraza popokale, voda teče vsepovsod,... ni frke,... moskviči so vendar navajeni mraza. Pa tudi visoke inflacije, visokih cen, pomanjkanja dobrin in vsesplošno usranega lajfa. Kaj pa MI ?! Kako bomo mi? Oh grozotno, kako smo se ušteli s sankcijam moskoviji... nam vse fali, čeprav se prav zdajle sicer ne morem točno spomniti kaj natančno nam fali, ampak nekaj nam ziher.
zeleni diktator
12. 01. 2024 15.46
+7
Iz tvojega komentarja res ne moremo razbrati kaj nam fali.....čeprav tako vsevedno bitje kot si ti, ki je polno sovraštva to gotovo ve. Iz tvojih komentarjev pa vsakdo, ki ima vsaj dve možganski celici ve, kaj fali tebi.
MathewM
12. 01. 2024 16.33
+5
zeleni diktator: jap, nekatere res greje sovraštvo. Tudi, če smo mi na zgubi, samo da je (namišljeni) sovražnik na še večji zgubi, je vse super. 🤦‍♂️
Zmaga Ukrajini.
12. 01. 2024 20.10
-2
Oh, lepo, da sta se oglasila... Vidva bosta gotovo vedela kaj nam fali zdaj, ko smo moskvičem "podelili" sankcije. Ker mene resno zanima,... pač glede na stalno kruljenje kako Evropa propada, moskovija pa cveti, krive pa so bojda sankcije... kaj (KONKRETNO) je ZARADI SANKCIJ MOSKOVIJI zdaj pri nas slabše, kot pa je bilo pred njihovo uvedbo? Matejček,... kaj bo? Praviš "mi smo na zgubi...", pa me res zanima kje točno "smo na zgubi" in kje točno se to odraža? Tudi ne vem o kakšnem sovraštvu vidva blodita. Očitno tudi psihologa ne moreta biti. Nekdo, ki se ves čas in tako temeljito moti prav pri vseh stvareh, ima gotovo velike težave v življenju.
MathewM
12. 01. 2024 20.54
+1
Zmaga Ukrajini.: ti pa res ne razočaraš. 😂. Opaske o tvojem sovraštvu je marsikdo tule opazil, tako da bi bil čas za samorefleksijo. Ravno ta članek piše o enem izmed padlih poslov za nas. Ali bo kdo zaradi tega propadel? Ne. Ali je kdo zaradi tega na slabšem? Seveda, obe strani. Saj do sklenitve posla ni prišlo, ker se imamo radi, ampak ker je bilo obema stranema v interesu. Enako je z vsem ostalim gospodarskim sodelovanjem. Enim res ni jasno, da sodeluješ, kadar ti je v interesu in ne, ker se imaš rad. Za slednje so prijatelji in družina. Če ne verjameš: naslednjič se vprašaj, od kod je prišla nafta v tvojem avtomobilu, ali pa iz katerih rudnikov je bila skopana ruda za tvoj el. avto ter elektronko in pod kakimi pogoji je bila izkopana. Vprašaj se tudi, ali ti je všeč, da podpiraš kitajsko z ene 80% nabavljenih stvari? Ampak ja, eni mislite da so Putin in Rusi najhuje kar je hodilo po zemlji, verjeno samo zato, ker vam MSM tako pravi. Dobra novica pa je, ko bo vse pozabljeno, kar je lahko zelo kmalu, in bo RU spet "prijateljska država", boste na to pozabili tudi vi, saj vam bo MSM dal drugega sovražnika.
Zmaga Ukrajini.
12. 01. 2024 21.46
-1
Če boš pazljivo in natančno prebral članek, so bili posli izpeljani, železniška postaja v Pragerskem tudi že zaključena, ampak ti bi še kar dalje jokal, ker posla niso dobili moskviči. Kar se mene tiče, je povsem vseeno kdo je dobil posel, pomembno mi je le, da je delo opravljeno. Kot si že sam pravilno ugotovil - v takšnih poslih sodeluješ zato, ker imaš interese, ne zato ker se imaš rad. Ne vem samo, zakaj ne moreš tudi ti sam tega dejstva ponotranjiti in upoštevati, da je na svetu pribl. 200 držav, in bi se lahko prav katerakoli prijavila za naše projekte in katerikoli poslovni subjekt. In mimogrede, kot si verjetno tudi sam opazil, gre pri takih državnih projektih za mnogo pogojev in birokracije, ki mora biti izpolnjena za izbiro ponudnika. In če ponudnik teh pogojev ne izpolnjuje, oz. so se spremenile okoliščine, ... kaj imaš še naprej za jokat? Res ste smešni in pravzaprav patetični rusofili, ki si domišljate, da je predpogoj, da svet sploh "funkcionira" to, da uvaža tisto, kar moskovija izkoplje iz zemlje, oz. je svet popolnoma odvisen od moskovije. Ker dejansko to ni res. Res je, da smo v preteklosti poslovno sodelovali in pri njih kupovali nafto, plin,... danes je situacija pač drugačna, in glej ga zlomka - nismo propadli, tudi nismo zmrznili in pojedli vseh domačih hrčkov in veveric. Je pa ravno obratno - prav moskviči ta hip zmrzujejo, celo v mestih kot sta Moskva in St. Petersburg. Še to, bridko boš razočaran, ko boš ugotovil, da to, kar je storila moskovija (in še počenja) nikakor ne bo kmalu pozabljeno, in za časa našega življenja definitivno nikoli več ne bomo poslovali v obsegu, kot smo pred putlerjevim napadom na Ukrajino. Treba bo sprejeti realnost - sankcije so se vedno in povsod relativno hitro uvajale, umikale pa kasneje šele desetletja po njihovi uvedbi, nekatere pa celo nikoli. Tudi z moskovijo ne bo nič drugače. Še vedno čakam odgovor KAJ in S ČIM KONKRETNO, je Evropa oz. EU "na slabšem" zaradi sankcij.