Slovenija

S 1. januarjem novost pri spletnih plačilih. Vas je banka že obvestila?

Ljubljana, 20. 12. 2020 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA
Komentarji
148

1. januarja se obeta novost pri plačevanju na spletu. Zaradi strožjih varnostnih zahtev bo obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov. Preverili smo, kako se banke pripravljajo in kako obveščajo komitente. Pri ZPS novost pozdravljajo, a hkrati opozarjajo, da bo postopek pri marsikateri banki temeljil le na uporabi pametnih telefonov, kar pomeni omejeno možnost izbire.

S 1. januarjem bo pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim po SMS. 

Kot so spomnili v Združenju bank Slovenije, je EU z direktivo o plačilnih storitvah, ki jo je v pravni red prenesla tudi Slovenija, omogočila širitev inovacij na tem področju in sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil.

Direktiva med drugim narekuje, da se pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami, tako fizičnih kot tudi pravnih oseb, zaradi strožjih varnostnih zahtev do 1. januarja 2021 za preverjanje pristnosti imetnika kartice uvede močna avtentikacija. Njeni varnostni elementi so nekaj, kar veste (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava), in nekaj, kar ste (prstni odtis, roženica, obraz, glas).

1. januarja se obeta novost pri plačevanju na spletu.
1. januarja se obeta novost pri plačevanju na spletu. FOTO: Dreamstime

ZPS: Korak k večji varnosti, a potrošniki morajo imeti možnost izbire

Marko Tretnjak iz ZPS pravi, da podpirajo uvedbo novih varnostnih standardov, saj predstavljajo pomemben korak k večji varnosti potrošnikov pri spletnih plačilih. Hkrati pa opozarjajo na omejeno možnost izbire načina potrjevanja svoje identitete, saj bo postopek pri marsikateri banki temeljil predvidoma le na uporabi pametnih telefonov, z naloženo aplikacijo za mobilno bančništvo, s čimer bo potrošnikom, ki iz različnih razlogov nimajo pametnega telefona ali pa ga ne znajo uporabljati, onemogočen dostop do spletnih nakupov.

"Naše stališče je v tem pogledu jasno, vsi potrošniki bi morali imeti možnost izbire, med njimi tudi takšno, ki ne zahteva aplikacije za mobilno bančništvo in uporabe pametnega telefona." Poudarja, da alternativne rešitve obstajajo, a je vprašanje, ali jih bodo vse banke in hranilnice svojim komitentom omogočile. Potrošnikom svetujejo, da pri svoji banki preverijo nova pravila in po potrebi razmislijo tudi o menjavi banke, če jim ta ne omogoča dostopa do spletnih nakupov brez uporabe pametnega telefona.

Kako bodo banke poskrbele za spremembe?

Rešitve in načini izvajanja avtentifikacije bodo torej pri bankah in hranilnicah različni, zato smo na nekaj bank poslali vprašanje, kako se pripravljajo in obveščajo svoje komitente. 

V NLB pojasnjujejo, da novi standardi zahtevajo, da identiteto plačnika ob izvedbi plačila prek spleta potrdijo z vsaj dvema od treh načel po sistemu močne avtentikacije imetnikov kartic (SCA):

– z nečim, kar pozna zgolj stranka (geslo, številka PIN ali odgovor na varnostno vprašanje),

– z nečim, kar ima zgolj stranka (pametni telefon ali druga mobilna naprava), in

– in z nečim, kar je zgolj stranka (biometrični podatki, kot so prstni odtis, roženica, obraz ali glas).

Dodajajo, da strankam že zdaj omogočajo potrjevanje spletnih nakupov na način, ki ustreza novim standardom. Stranke lahko spletni nakup potrdijo kar v mobilni denarnici NLB Pay. Če pametni telefon, na katerem imamo naloženo mobilno denarnico NLB Pay, omogoča prepoznavo biometričnih podatkov (torej prstni odtis, prepoznava obraza oz. šarenice), lahko spletni nakup tudi potrdimo z uporabo prepoznave biometrije. V tem primeru torej zadostujemo vsaj 2. in 3. načelu močne avtentikacije. Če pa telefon ne omogoča prepoznave biometričnih podatkov, pa zadostuje tudi potrditev plačila v NLB Pay z vnosom številčnega gesla, ki ga uporabljamo za vstop v aplikacijo NLB Pay. V tem primeru zadostujemo vsaj 1. in 2. načelu močne avtentikacije.

Pravijo, da so stranke že in jih še bodo obveščali. Uporabili so različne kanale – vse od direktne komunikacije prek e-pošte, SMS, klicev do oglaševanja – vsem pa je skupno ključno sporočilo, da so spletna plačila zdaj še varnejša in enostavnejša z uporabo mobilne denarnice NLB Pay.

V Novi KBM odgovarjajo, da so že v novembru uvedli aplikacijo mDenarnic@, mobilno denarnico, ki omogoča plačevanje z digitaliziranimi karticami Visa prek mobilnega telefona. Stranke bodo prek potisnega sporočila preusmerjene na potrditev nakupa v mDenarnic@, zato jim svetujejo, da si naložijo brezplačno aplikacijo mDenarnic@, ki jim je na voljo v trgovinah z aplikacijami na mobilnih telefonih. O novostih so svoje komitente že obvestili in jih bodo še obveščali.

 V BKS odgovarjajo, da potekajo priprave na uvedbo dveh rešitev v okviru storitve Rekono 3D Secure, ki bosta imetnikom kartic omogočali varno spletno nakupovanje nove generacije v sklopu uporabe storitve Mastercard ID Check (poimenovan tudi 3D Secure 2.0).

V prvi fazi (s 1. 1. 2021) bo za potrjevanje spletnih plačil imetnikom kartic na voljo mobilna aplikacija Rekono OnePass, z uporabo katere bo imetnik kartice plačilo spletnega nakupa potrdil na podlagi prejetega potisnega sporočila. Po preverjanju podatkov o nakupu v prejetem potisnem sporočilu imetnik kartice nakup potrdi z vnosom PIN ali biometričnimi podatki (prstni odtis, prepoznava obraza), ki si jih je nastavil ob registraciji mobilne aplikacije Rekono OnePass in aktivaciji računa Rekono za izvajanje potrjevanja 3D Secure spletnih nakupov.

V drugi fazi (konec januarja 2021) pa bodo v banki imetnikom kartic, ki nimajo pametnega telefona oziroma ne želijo uporabljati mobilne aplikacije Rekono OnePass, ponudili alternativno rešitev Rekono SMS OTP. V tem primeru bo imetnik kartice plačilo spletnega nakupa potrdil z vnosom statičnega gesla, ki si ga bo moral nastaviti ob aktivaciji storitve 3D Secure potrjevanje spletnih nakupov v okviru nadzorne plošče računa Rekono, in enkratnim geslom, ki ga bo prejel v SMS na svoj mobilni telefon.

Poudarjajo pa, da je banka trenutno ravno v fazi menjave procesnega centra in menjave kreditnih kartic, kar namerava izvesti v mesecu januarju 2021. Tako bodo bančni komitenti, v obdobju do prejema novih kreditnih kartic, za potrjevanje plačil spletnih nakupov z obstoječimi karticami izvajali na obstoječi nespremenjen način. Ob prejemu nove kartice in njeni aktivaciji pa bodo za potrjevanje spletnih nakupov potrebovali eno od rešitev v okviru storitve Rekono 3D Secure.

Komitente obveščajo prek svojih digitalnih kanalov, z informacijami na izpiskih in z objavo novosti na njihovi spletni strani.

V Delavski hranilnici bodo uporabniki potrjevanje plačil na spletu izvajali v mobilni denarnici DH Denarnik, ki zagotavlja t. i. močno avtentikacijo.

O spremembi so komitente že obvestili in jih stalno obveščajo, tako prek internih kanalov kot z oglaševanjem na spletu. Nova storitev že deluje, mnogi komitenti pa jo tudi že aktivno uporabljajo, pojasnjujejo. 

V banki Sparkasse bodo podprli avtentikacijo v mobilni banki M.Stik. Stranka bo na mobilno napravo prejela potisno sporočilo, da je potrebna potrditev nakupa v M.Stiku. Po kliku na obvestilo bo stranka preusmerjena v mobilno banko.  Za vpis bo potrebovala vnos PIN-kode ali biometričnega podatka. Če ima stranka onemogočena potisna sporočila, se lahko vpiše v M.Stik in v meniju "Potrdi plačilo" potrdi ali zavrne transakcijo.  V M.Stiku se bodo stranki prikazali podatki o transakciji (maskirana številka kartice, naziv prodajnega mesta, znesek ter datum in čas transakcije), kjer bo stranka lahko potrdila ali zavrnila nakup, za zaključek potrditve pa bo treba ponovno vnesti PIN-kodo ali pa biometrični podatek.  

Stranke že obveščajo znotraj rednih mesečnih obvestil in z obvestili na spletni strani. 

Novi varnostni standardi predstavljajo pomemben korak k večji varnosti.
Novi varnostni standardi predstavljajo pomemben korak k večji varnosti. FOTO: Dreamstime

"Ravnajte skrbno in odgovorno"

"Tako fizičnim kot pravnim osebam svetujemo, da pri opravljanju plačil s kartico, mobilnim telefonom, tablico in z gesli ravnate skrbno ter odgovorno, saj boste le tako preprečili morebitno nepooblaščeno uporabo tretjim osebam," pa še svetujejo v Združenju bank Slovenije. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iluzionist
10. 03. 2021 12.38
pripravite se na čas, ko ne bo več varno prijemati ničesar v javnih prostorih, ker bo obstajala nevarnost kraje prstnih odtisov, poleg tega se bodo pojavljali skriti 3D skenerji obraza, ki bodo poskenirali obraz mimoidočega, potem pa bodo kriminalci na podlagi ukradenih biometričnih podatkov udrli v bančni račun in ga izpraznili, moja napoved je, ljudje v prihodnosti bodo verjerno hodili okrog popolnoma zamaskirani v strahu pred krajo biometričnih podatkov
Generacija56
24. 12. 2020 11.18
+1
Kot vidim in tudi vem, 90% ljudi sploh ne ve, zakaj se gre... In kaj izgubljajo. Ameriška korporacija se polašča naslednje stopnje osebnih podatkov, sledljivost potrošnje njihovih uporabnikov. In Izsiljuje... Sam bi se z veseljem odrekel tej storitvi, a trčili smo ob banalni storitvi. Loto. Vse slovenske poslovalnice so zaprte, lahko le vplačuješ preko spleta. Če nimaš mDenarnice, ga ne moreš več igrati, pa naj bo le 1 usrani evro.... Neverjetno.... Plus korona.
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.51
+1
Da loto,.preusmerili so ga na petrol pumpe, tako, da Vizjaku raste dividenda, lol
Domen Vrankar
22. 12. 2020 11.32
+1
Ta clanek je BS (manka referenca na "direktivo..." in BS interpretacija) tako kot izgovor, da je EU direktiva razlog za spremembe. Zadnja stvar, ki jo na tem podrocju poznam je PSD2 EU dokument (ne spomnim se, ce se ga res da tretirati kot direktiva ali samo smernica...) in to pomeni: Nekaj kar si: certifikat/ti osebno Nekaj kar ves: geslo/pin Nekaj kar imas: OTP/bancna kartica/mobitel (technically celo samo tvoja telefonska stevilka kar pomeni, da SMS zadostuje)/(celo certifikat sam) Ce ga banke v sloveniji serjejo naj tudi same prevzamejo odgovornost za svoje sranje. In mocno upam, da bodo od sedaj naprej v trgovinah preverjali moj osebni dokument, ker nisem preprican, da vejo, da sem jaz jaz (nekaj kar sem) in moja bancna kartica definitivno ni pametni telefon tako, da mi po njihovi logiki manjka nekaj kar imam, ce placam brezsticno in ne pustim tam pin pa odpade celo nekaj kar vem... Logika slovenskih bank je brez luken - ah ne... zaradi manke sira med luknjami nisem opazil tega gozda luken...
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.54
Brezstičnost največja neumnost, to sem ta prvo izklopil, da se ti mulc sprehodi skozi gužvo in s čitalčem zasluži mesečno plačo, ne hvala. Kartice se nahajajo v posebnem faradeyevem etuju pa se slikajte.
vezuv_
21. 12. 2020 14.35
+4
Še naprej bom uporabljala plačil oz UPN nalogi ali gotovino. Najbolj sigurno in nihče ne bo preverjal stanje denarja na mojem računu. Bingo!!
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.56
Ne drži. Pri plačilu z UPN ti zahtevajo osebni dokument in pod razlog plačila moraš navest namen, pa še podpisat se moraš na UPN. To bo veljalo dokler ne potegnejo gotovine iz obtoka, potem bo pa jeba.
BLACKWATER blacklist
21. 12. 2020 13.59
+3
Franci Kos 1
21. 12. 2020 13.32
+9
NLB mi vsiljuje nakup "pametnega "telefona, da bom lahko še naprej uporabljal Klik, ali uporaba okenčka oziroma Teledoma. Pozicija močnejšega. Ali lahko zahtevam, da mi mojo zasluženo pokojnino nosi SPIZ domov v gotovini?
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.57
-1
Ne, ne moreš, ker SPIZ je del te iste gov in NWO. Odločili so se, da gotovina prenaša virus in jo bodo s časom potegnili iz obtoka.
METKA102
21. 12. 2020 12.05
+2
Če oblast toliko denarja raztala naokrog, bi morda lahko naredila tečaje, kratka usposabljanja, da bi ljudje osvojili vsaj osnovno znanje. To je približno tako, kot so še ne tako zelo dolgo organizirali pri vojakih, da so se fantje opismenili, ker so k vojakom prišli še nepismeni. Pred nekaj meseci so bili veliki problemi (verjetno so še), kako priti do zdravnika in zdravil, zdaj je problem s plačevanjem, čez nekaj časa bo nastal še kakšen. Menda ni človek pri 50, 60, 70 ali celo 80 tako star, da se ne bi mogel še česa naučiti.
Uporabnik1948590
21. 12. 2020 10.04
+4
No, spet smo za kacami cca 10 let
blaow
21. 12. 2020 09.54
+4
Jaoo pametnjakoviči to je za KREDITNE kartice ala VISA MASTERCARD DINERS ITD... Tvoja bančna kartica bo ista kot je, ne rabiš nič dodatnih zaščit, KREDITNE se bo pa zaščitl z dodatno verifikacijo kar je čist ok. Seprav 80% vas te spremembe sploh ne bo čutilo ker ne uporabljate kreditnih kartic. Bo ok zdej?
TistoPravo
21. 12. 2020 11.30
+2
Aha torej za plačevanje položnic preko spletne banke dodatnega preverjanja torej ne bo?
MladInPerspektiven
21. 12. 2020 11.43
+8
ross12 neglede za kaj bodo banke dvignile cene za vse tudi navadne kartice. Žalostno pa je to, da država prisili da moramo imeti tekoči račun kjer mi banka letno trga recimo 100eur za KAJ že ?? Samo da vodi moje ime gor
fortunas
21. 12. 2020 12.53
+1
mucek4
21. 12. 2020 13.27
-1
KrEnTu... Ne vem kakšno banko imaš, vendar moja že nekaj let vzame točno 0
Franci Kos 1
21. 12. 2020 13.37
+2
TistoPravo@ So mi na NLB rekli, da moram imeti "pametni" telefon kamor bodo pošiljali kode/gesla, če še naprej hočem uporabljati Klik, oziroma preiti na Teledom. Samo računalnik ni več zadosti.
antilevi?ar
24. 12. 2020 11.59
+1
Nebo držalo. To je res trenutni ukrep in se nanaša je na spletna plačila, počasi se bo razširilo na čisto VSE kartice, tudi navadne debetne, ker drugače ne boš mogel ničesar več plačevat ali kupovat,.gotovina gre v zgodovino,.in svoboda ravno tako.
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.01
Ne dolgo, kmalu bo sledila sprememba, nekateri se že odločajo za zamenjavo bank, dokler se bo to dalo, na koncu menjava nebo imela več smisla.
Kukulkan
21. 12. 2020 09.14
+2
Se spomnem ko so iz hranilnih knjižic šaltal na kartice in bankomate. Marsikateri starejši je pustil denar na bankomatu ali tujce spraševal kk se z tem dela z kodo vred
picolin
21. 12. 2020 09.24
+4
ja res je .ampak vedno so imeli druzinske clane ali pa sorodnike ki so bankomate obvladal ,ampak se niso hoteli mnogi naucit delat z bankomatom .se danes jih poznam veliko takih ki nocejo slisat za bankomat.
Kukulkan
21. 12. 2020 09.03
+3
Ameriški sistem uvest. Bruto plača prek banke ali na roko in vsak zaposlen naj si sam plača davek, pokojninsko in ostalo. Dost je tega da moraš bit vezan na banko ki je vedno vse bolj požrešna
krohotalo
21. 12. 2020 09.12
+10
Folk nima feelinga, kaj je to bruto in bi ves dnar zapravil, konc leta pa klel drzavo, ker od njega zahteva par tisoc evrov.
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.02
Se hecaš? Nimaš časa za se obrnit, ti bi ga še zgubljal z samostojnim plačevanjem? Mislim, da bi zapori bili prepolni "pozablljenih" plačnikov.
Raz779
21. 12. 2020 09.01
+3
Novost katera nas bo stala, če ne sedaj pa čez nekaj mesecev.
picolin
21. 12. 2020 08.58
+3
moja mama bi morala it 4 km pes do banke ali poste da bi lahko placala poloznice .ampak zakaj? ce ji jaz lepo placam poloznice kar z telefonom .in kolko je sama vsota poloznic mi lepo da v gotovini ,pa se to ji ne racunam provizije ki jo meni vzamejo za poloznico in tudi ji kdaj pustim v denarju za kaksno poloznico .ce si posten se vse lepo da
Kukulkan
21. 12. 2020 09.08
+2
Moj sosed 70 let, pošta 500 metrov, hišni telefon v hiši, 4 kanala na TVu in zdaj bi on moral čudit se i pametnemu telefonu in vsakega drugea vprašat kk s tem delat
picolin
21. 12. 2020 09.29
+0
ce si ne mores privoscit je eno ,ce pa noces je pa drugo.veliko ljudi ima se v sebi sisteme bivse juge.imajo eni dovolj kesa za mordeniziranje in korak z casom ampak preprosto nocjo ker so trmasti .primer cloveka ki ima se v stanovanju star tv .clovek ima dnar za najnovejso 8k oled tv ,ampak ne .on hoce gledat sranje od slike ker je pac navajen na na star tv .in naj mi pol negdo pove kdo je tu nor ? ????
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.05
+2
Tudi če nočeš je to tvoja ustavna pravica, da neko "tehnološko posodobitev" ne sprejmeš neglede na razlog,.to je svoboda in to nam bodo vzeli, celo namesto tebe se bodo odločali.
picolin
21. 12. 2020 08.52
+3
kar pa se tice starejsih ljudi pa ne rabijo spletnih nakupov .ce ze kaj nujno rabijo pa to naredi sorodnik ali mlajsi druzinski clan ,starejsi pa jim dajo z prilozitvijo racuna seveda denar na roke in je stvar resena
štrekeljc
21. 12. 2020 15.05
-1
picolin, joj, kako si ti pameten! A sem lahko tvoj prijatelj?
Kukulkan
21. 12. 2020 08.51
-2
Bitcoine nabavljat pa da vidimo kaj bo banka rekla
picolin
21. 12. 2020 08.53
+9
joze drugi
21. 12. 2020 08.56
+3
mislim da je še boljša možnost čebulice tulipanov
Kukulkan
21. 12. 2020 08.57
+1
picolin
21. 12. 2020 08.59
+2
bublika
21. 12. 2020 09.17
+2
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.09
Kaj bo rekla? Nič, saj jih bo po novem kar sama ponujala, še lahko se boš odločil, da del plače spremeniš v kripto, celo da trguješ v kriptih kot bodo recimo evro. Same banke bodo lansirale lastne koine. To sploh ni sporno, vse ti bodo omogočili, samo, da imajo nadzor nad tem kaj imaš, kaj počneš, s kom se družiš, o čem razmišljaš,..ljudem se ne sanja kam vse to vodi.
picolin
21. 12. 2020 08.50
-6
ce imas pametni telefon ali racunalnik ni nic tezko .vse tiste ki pa NOCJO uporabljat sodobne tehnologije so si pa sami krivi da jih je cajt povozu
caspera1
21. 12. 2020 08.54
+6
picolin
21. 12. 2020 08.55
-1
zakaj minusi .poznam ogromno ljudi ki NOCEJO imet pametnega telefona .imajo raje stvari katere so 10x bol zastarele in zakomplicirane
Kukulkan
21. 12. 2020 08.55
+3
Tud mene je cajt povozu, mam 50 a marsikdo neznan mi je izjavil da mam 35-40 let :(
picolin
21. 12. 2020 09.01
-4
ce se NOCES NAUCIT delat z pametnim telefonom si si sam kriv pr teh letih .
picolin
21. 12. 2020 09.02
-2
kaksno izbiro bi ti imel? a je mogoce nimas? mas na izbiro placevanje prek telefona racunalnika ,po povzetju ali pa direkt prek kartice pri kateri moras posredovat podatke kartice .
Alfi2
21. 12. 2020 09.05
+6
zakaj bi pa nekdo rabil zivet tako kot se pricakuje? pa ce si s petrolejko sveti ko pismo pise,kaj potem
picolin
21. 12. 2020 09.33
-3
je res .a je razvoj kriv ali clovek sam ki se zivi v kameni dobi ??? drugo je ce si revez in si nemores privoscit nic.
Franci Kos 1
21. 12. 2020 13.41
+3
Za NLB ni več zadosti samo računalnik, sedaj hočejo še, da imam pametni telefon s prenosom podatkov.
Domen Vrankar
22. 12. 2020 11.42
+1
Pri taki izjavi mocno upam, da si vsaj kakovosten programer. Cajt je povozil vse tiste, ki EU PSD2 tretirajo kot ta clanek in banke, ki hocejo odgovornost prevalit drugam... Nekaj kar si: certifikat/ti osebno; Nekaj kar ves: geslo/pin; Nekaj kar imas: OTP/bancna kartica/mobitel (technically celo samo tvoja telefonska stevilka kar pomeni, da SMS zadostuje)/(celo certifikat sam). Upam, da bo NLB s to potezo izgubil zadostno stevilo komitentov, da jih bo bolelo (wishful thinking) in ni pri vseh bankah enaka blodnja (vsaj upam, da te spremembe se niso na poti...).
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.11
+1
Pa jaz recimo še vedno uporabljam vinilne plošče, torej? A sem si sam kriv, ker nimam žice v ušesih in ne plačujem aplu pristojbino za poslušanju glasbe za ovce.
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.12
+1
Zakaj bi moral? Moja babica še vedno uporablja aluminijski lonec in šporget na drva,.zakaj bi že morala imeti indukcijsko?
Kukulkan
21. 12. 2020 08.48
+4
V pravem času v pravem trenutku, zakomplicirano it v trgovino zarad korone, zdaj bodo še zakompliciral z spletnim nakupom. Da vas ni nekdo bi vas moral izmislit
picolin
21. 12. 2020 09.35
+2
kaj je zakomplicirano glede spletnega nakupa????? a nimajo skoraj vsi spletni ponudniki placila po povzetju ???? roba pride placas in to je to.tukaj se pa gre samo za varnost in nicesar vec .ce pa nekateri ne razumete napisanega clanka pa je vas problem
Domen Vrankar
22. 12. 2020 11.47
Tebe pa v tem comment threadu pogosto srecam :) Clanek zgleda razumes, pisatelji clanka pa ne razumejo PSD2 tako, da se enkrat: EU nima nic s to blodnjo bank, ker Nekaj kar si: certifikat/ti osebno; Nekaj kar ves: geslo/pin; Nekaj kar imas: OTP/bancna kartica/mobitel (technically celo samo tvoja telefonska stevilka kar pomeni, da SMS zadostuje)/(celo certifikat sam). In tako mimobezno PSD2 ni direktiva za placevanje na spletu ampak za elektronsko placevanje - POS terminali in bankomati so tudi v tej domeni... Si opazil manko sprememb tam?
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.14
Jebo_slav
21. 12. 2020 08.05
+17
in spet bo treba dodat 1€ za stroške vodenja...vse je v kešu
picolin
21. 12. 2020 08.48
-8
to ze jaz placujem par let.a je res nekatere cajt povozo
caspera1
21. 12. 2020 08.55
+4
picolin
21. 12. 2020 09.36
-3
antilevi?ar
24. 12. 2020 12.15
ti si že itak njihov, take ovce imajo najrajši, še čip v rit ti instalirajo pa si zmagal, kuži,.k nogi
mastablasta
20. 12. 2020 20.54
+7
če so obveščali še ne pomeni da lahko plačilo delaš brez pametnega telefona. torej ali ga lahko ali ga ne moreš? to je vprašanje. in če ga ne moreš - zakaj ne?
picolin
21. 12. 2020 08.46
-1
tudi sedaj lahko delas vse brez p.telefona ali racunalnika . mora pa s tem nacinom vsak vedeti eno: kako ti posredujes stevilko kartice in pa st.racuna lahko dolocene spletne strani to s prida lepo izkoristujo .
whatelse
20. 12. 2020 20.24
+9
Hmm ja in ne niso še obveščali...
picolin
21. 12. 2020 09.37
-2
obvescanja je dovolj ampam po e posti in navadni posti.problem je v tem ker se velik ljudi do 50 let ne ve kaj je to e posta