Slovenija

'S 1. junijem se ne bo zgodilo nič dramatičnega'

Ljubljana, 31. 05. 2019 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravniki, ki se bodo s 1. junijem odločili delati po standardih in normativih, bodo imeli podporo Fidesa, je po sestanku z ministrom za zdravje Šabedrom sporočil predsednik Fidesa Kuštrin. Minister poudarja, da oskrba bolnikov ne sme trpeti in da verjame, da bodo zdravniki ravnali odgovorno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kolaps v zdravstvu?
    03:03
    Iz 24UR: Kolaps v zdravstvu?
  • Iz SVETA: 'S 1. junijem se ne bo zgodilo nič dramatičnega'
    03:04
    Iz SVETA: 'S 1. junijem se ne bo zgodilo nič dramatičnega'
Šabeder je sestanek ocenil kot konstruktiven.
Šabeder je sestanek ocenil kot konstruktiven. FOTO: Aljoša Kravanja
Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes sestal s predsednikom zdravniškega sindikata Fides Konradom Kuštrinom. Govorila sta predvsem o implementaciji standardov in normativov iz modre knjige. Sindikat je namreč napovedal, da jih bodo z junijem zdravniki dosledno upoštevali. Kuštrin ob tem ocenjuje, da bolniki ne bodo ogroženi.

Kuštrin je v izjavi za medije po sestanku spomnil, da so bili roki za implementacijo standardov in normativov iz modre knjige že zdavnaj zamujeni. Šele v zadnjih mesecih so nekatere bolnišnice pripravile časovnico za njihovo upoštevanje. "Za nas ni nobenega odložnega pogoja, standardi in normativi so v veljavi in so pravica zdravnikov," je poudaril.

Kritičen je do tega, da se je šele z njihovo napovedjo o upoštevanju izhodišč iz modre knjige začel "ta voz premikati". "Združenje zdravstvenih zavodov, ki v medijih napoveduje katastrofo, je bilo dve leti v zimskem spanju, s tem da je bilo ves čas na pogajanjih. Zdaj pa so se zbudili in imajo občutek, da morajo nekaj narediti," je bil oster.

Kuštrin: S 1. junijem se ne bo zgodilo nič dramatičnega

Zdravniki, ki ne zmorejo in se bodo z junijem odločili delati po standardih in normativih, bodo imeli vso organizacijsko, pravno in sindikalno podporo Fidesa. Kuštrin je sicer ocenil, da se s prvim junijem ne bo zgodilo nič dramatičnega, saj v poletnih mesecih upade število zdravstvenih storitev. "Prepričan sem, da ne bo prišlo do ničesar takega, kar bi ogrozilo zdravje ali življenje bolnikov," je poudaril.

Kuštrin sicer ni mogel napovedati, koliko zdravnikov bo z junijem začelo tak način dela. Več informacij o tem bodo imeli po glavnem odboru Fidesa, ki je sklican za torek.

Dosledno upoštevanje izhodišč iz modre knjige bi med drugim pomenilo, da bi zdravniki sprejeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur.

Šabeder: Oskrba bolnikov ne sme trpeti

Standardi in normativi iz modre knjige se v nekaterih bolnišnicah že izvajajo, drugod so v fazi implementacije, v manjšem številu zavodov pa zaradi pomanjkanja kadra tega še ne izvajajo. "Enotni smo, da oskrba bolnikov od jutrišnjega dne ne sme trpeti. Verjamemo, da bodo zdravniki ravnali skrajno odgovorno in bo oskrba tekla normalno," je poudaril Šabeder, ki je skoraj uro in pol dolg sestanek ocenil kot zelo konstruktiven.

Za vse specialnosti standardi in normativi sicer še niso potrjeni. Kot je dejal Kuštrin, so bili oblikovani, a so zaradi "političnih razlogov" obviseli na zdravstvenem svetu. V modri knjigi je tako predvidena "varovalka", da lahko stroka določi lokalne standarde in normative, ki pa morajo biti skladni z izhodišči, kar so v nekaterih zdravstvenih zavodih tudi že storili.

Standardi in normativi so po Kuštrinovih besedah sicer napisani s ciljem, da ima zdravnik za oskrbo bolnika znanje, opremo in čas. "K nam so se leta in leta obračali zdravniki, ki niso imeli občutka, da delajo varno. Ogromno je izgorelosti in obolevnosti," je stanje med zdravništvom ocenil Kuštrin.

Glavni odbor Fidesa bo v torek.
Glavni odbor Fidesa bo v torek. FOTO: Miro Majcen

S sindikati za skupno mizo

Na sestanku so sicer načeli tudi nekaj drugih tematik. Med drugim so se dogovorili, da s predstavniki sindikata sedejo za mizo in začnejo težave reševati na partnerski način. "Vsi poznamo omejitve, od financ do kadrovskih potreb, smo si pa enotni, da moramo v tej točki stopiti skupaj," je dejal minister. Ob tem je ocenil, da bo to sicer dolg proces, saj da je treba začeti že pri izobraževanju in financiranju, verjetno bo treba spremeniti tudi zakonodajo.

Kuštrin je Šabedru danes tudi sporočil, da je vodstvo Fidesa zavezano s sklepom letne konference o uveljavitvi standardov in normativov ter izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. "Za nas sta obe zahtevi naših članov enakovredni in bomo za njih vse naredili," je napovedal. S Šabedrom sta se dogovorila, da bodo delali na tem, da se zgodi eno in drugo, če bo politična volja. "Če bo do tega prišlo, bomo dosegli pakt miru, ki bo trajal neko obdobje, v katerem bi se stvari v zdravstvu končno začele premikati na bolje," je dodal Kuštrin.

Šabeder je dejal, da je enotni plačni sistem najboljša rešitev, ki jo imajo na mizi. Zavedajo pa se, da ga bo treba nadgraditi oziroma predvsem najti način variabilnega nagrajevanja tistih, ki dosegajo nadpovprečne rezultate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
01. 06. 2019 21.19
+1
Ta Kuštrin je kot kolera ne moreš se ga znebiti. To bo morda prebral v ponedeljek, saj je čez vikend na svoji luksuzni jahti na morju.
Principat
01. 06. 2019 16.28
+5
vsak dan je vse bolj jasno , da je problem denar in vzporedno se krepi lenoba z dodatkom podkupnin ,, slovensko zdravstvo še 50 le ne bo ogledalo poštenosti in zakaj so namenjeni ,, ,, so se izpridili ,, obstajajo pa tudi dobre medicinske sestre in dohtorji in ti rešujejo tiste , katere sem prej omenil
Principat
01. 06. 2019 16.30
+6
Simoni?
01. 06. 2019 08.15
-2
Red bi se dal narediti. Zelo hitro. Vsak zdravnik naj se sam odloči ali bo delal v javnem, ali v zasebnem sektorju. Neha naj se buzeriranje davkoplačevalcev z raznimi koncesijami in plačilu 1 eur. najemnine za ordinacijo, ki je zgrajena z davkoplačevalskim denarjem. Ne moreš dopoldan kot član Fidesa izvajati belo stavko v javni ustanovi, jamrati da imaš preveč pacientov in si prenaročati paciente v svojo popoldansko privat ordinacijo. V gospodarstvu mora še vsak elektrikar, ali strojni mehanik, podpisati aneks o nezdružljivosti delovnega mesta v firmi in popoldanskem fušu. V našem zdravstvenem sistemu pa je to povsem legalno. Lahko pa bi zajebant iz Šmarce predlagal kakšno bolj rigorozno obdavčitev, a pričakovati to od nekoga ki 15 let ni plačeval davkov in prispevkov in na črno skrbel za zabavo širokih ljudskih množic na gasilskih veselicah, je misija nemogoče...
hotchilipoper
01. 06. 2019 08.11
+7
Nič dramatičnega,tako bo kot do zdaj,na pregled boš čakal 300 dni
anakondabox
01. 06. 2019 08.09
+1
Saj imamo dramo že celo desetletje. Spored: 'Vrste v zdravstvu, zdravnikov ni!' Animator: dr. Konrad Kuštrin. Sodelavec in scenarist dr. Aleš Šabeder. Če odslej ne bo nič dramatičnega, se bomo težko privadili. #navadaježeleznasrajca
scipio
31. 05. 2019 19.31
+5
Ravnali odgovorno, ja minister, tako odgovorno kot tisti pilot, ki mora vzleteti s preobremenjenim letalom, ker so mu to ukazali menedžerji družbe, za katero leti. Mogoče je mlad in ima ženo, otroke in hipoteko in se odloči, da bo tvegal. Pa da vidimo, če bo šlo skozi, pri 80 pacientih a dan. Preobremenjeni zdravnik je nevaren packentu, sebi in sistemu. Pravzaprav je nevaren tudi preobremenjeni brivec, ki mu od utrujenosti in hitenja zadrhti roka z britvijo na strankinem vratu... Kdaj, o kdaj boste razumeli, v čem je dejansko stvar pri teh dohtarjih? Mislite, da res v tistih 200EUR na mesec, ki jih ne dobijo, čeprav bi jih morali, glede na to, da delajo nad normo in prehitro, sami nič krivi, da jih je že vrsto let premalo, in da jih bo premalo še naslednjih 10 let, tudi če danes 31.05.2019 minister obrne list kompletno v njihovo smer?
Aneri111
31. 05. 2019 19.48
+8
Pa dejte že mir, zelo malokrat grem k zdravniku, pa zmer sem takoj na vrst. Ena al pa dve uokojenki sta tam al pa še to ne. Pa sej folk ne hod vsak dan k zdravniku. Eni leta ne grejo. Recept pa pokličeš. Kaj zdej kakšna preobremenjenost. Sestre v domovih starostnikov al pa na onkološkem naj grejo pogledat. Zdej naj pa že en ustavi tele Kuštrina pa Muževiča. A ni dones lepo povedala zdravnica na onkološkem, da naj že nehajo enkrat, da hočjo vse sprivatizirat. Vlada kje ste, ustavite te, da ne rečem katere.
komakorzikanec
31. 05. 2019 17.03
+25
Kuštrina je potrebno že enkrat ustavit, dovolj je te norije. Fides dela največjo škodo slovenskemu zdravstvu.
LazniviZares
31. 05. 2019 16.48
+1
Kdaj bo drzava razumela kar so druge drzave doumele ze veliko let nazaj ? Privatizirat privatizirat in se enkrat privatiziraz, takoj bo pol trotov manj na placilnih listah ,dobri ostali pa dobro placani za delo.
scipio
31. 05. 2019 19.40
+2
Lažnivi, kar razglej se po Googlu, kaj naredi privatizacija zdravstva. Poglej npr. sijajno ameriko, kjer plačujejo dvakrat več za zdravstveno zavarovanje ( kdor si ga sploh lahko privošči) pa to ne dvakrat več v USD ali EUR zneskih temveč dvakrat več v odstotkih plače, ki je tam precej večja kot je v Sloveniji. To nastane, ko narediš iz zdravja (reciva raje iz bolezni) biznis. Bi to rad, da se zgodi v tej slovenski deželi delavcev in kmetov?
LazniviZares
31. 05. 2019 16.46
-1
A lahko delajo se manj kot trenutno ??? Vem da hudo nabijajo ure ampak govorimo o efektivnem delu ne nabijanju ur v zdravniski sobi.
zulj001
31. 05. 2019 16.17
+17
Nič se ne bo spremenilo,malo dlje boste čakali na vrsto......... in tako dalje.
drejca1
31. 05. 2019 16.07
+29
kokoškakokodaka...........meni moj zobar v 20 minutah naredi dve plombi, ker želim beli, mi zaračuna 60 evrov. Pa ne nabijat, noooo... Koliko poleg mojih 60 eu dobi še od zavarovalnice ? Matr vsi samo jamrate, kot da se ves svet vrti samo okoli zdravnikov, takšnih in drugačnih. Ko bi dohtarji 8 ur delali tako kot je potrebno, se maximalno organizirali, upoštevali, da imajo ob sebi visoko kvalificirane sestre , ki jih je potrebno tudi nagraditi za njihovo delo, da bi zavarovalnica nehala biti sama sebi namen in bi storitve plačevala, brez da ustvarja milionske dobičke....vsi bi bili celi in siti. Dokler bo pa samo stokanje in gledanje, kateri bo več pobasal v svoj žep, bo pa tako kot je. In ga ni junaka, ki bi to spravil v red.
hotchilipoper
31. 05. 2019 16.06
+16
Kako ima lahko violeta 3500 evrov,pa ne dela nočnih,al pač
hotchilipoper
31. 05. 2019 15.59
+12
Zmanjšat plače v administraciji,pa bo za vse dost
Julijann
31. 05. 2019 15.42
+33
Vsake toliko casa se slisi samo.da se je kaksen oddelek zmabjsal.ker enostavno ni dovolj osebja...sedaj gre ravno za zmanjsevanje postelj na Onkoloskem oddelku....pa je z naso vlaso vse v redu?.namesto.da bi zaprli par enih brezvezbih agencij.direktoratov pa poddirektoratov...se zapirajo bolnisbicni oddelki...sramota !!!...
Kruh+sol!
31. 05. 2019 15.35
+2
Poleti bodo zmogli, ker je manj ljudi bolanih. Mi smo pa vsi tislarji, da verjamemo v to perverzno kratkotrajno resitev.
Kruh+sol!
31. 05. 2019 15.35
-1
Poleti bodo zmogli, ker je manj ljudi bolanih. Mi smo pa vsi tislarji, da verjamemo v to perverzno kratkotrajno resitev. Pokop levakov.
TargetHacker
31. 05. 2019 15.32
+11
A ni ta gospod, ki sedaj sedi na stolčku generalnega direktorja UKC, zafural Semenarno Ljubljana? Aja saj res, takšne se nastavlja...
tron3
31. 05. 2019 15.50
+3
Target zdej minister, pa pozabu je tud že na Semernarno, menda sploh ni bil tam, vse kar je tam počel, je čisto natolcevanje ter mu kvari ugled v javnosti, Vam bodo povedali. Saj res ali ma ta Šalabajzer sploh kakšne ugled v javnosti, kot kaže ga nima!!!
kokoskakokodaka
31. 05. 2019 15.21
+22
Če bi vsi zobozdravniki v tem zanikrnem državnem sistemu, ki ga imamo, delali po standardih in normativih danasnjega časa in ne tega predpotopnega iz leta 1992, bi se sistem sesul v trenutku. Danasnji standardi dovoljujejo izdelavo max 2 zalivk v eni uri. To bi pomenilo cca 12 zalivk na dan. Starega normativa ne bi mogel doseci, saj mi ta narekuje vsaj 20 zalivk na dan, ce bi zelel z njimi doseci normo. Za zdravljenje zoba pa potrebujemo celokupno vsaj 1,5 ure za kvalitetno endodontsko oskrbo in potem se vsaj 30 min za dobro zalivko. Tako pa sem vse to za doseganje normativa prisiljen narediti bistveno hitreje in manj kvalitetno kot to znam(o), sicer ni norme, posledicno denarja posledicno....... Skratka, na leto je cca 1200 polurnih konzervativnih (za plombe, zdravljenje zob, prce preglede, kontrole) terminov, glavarina pa je cca 1650 pacientov. Zato pa dobijo pacienti termin 1 do 2 krat na leto in mnogo rešljivih zob v tem času preprosto zgnije.
HaryGolt
31. 05. 2019 15.26
-15
Zakaj zobarji vedno rečete da nebo bolelo? Lp
pojtrarara
31. 05. 2019 16.22
+3
Gospod zobozdravnik te lahko prosim za nasvet kaj narediti: imam koreninsko zdravljen zob, zdravila ga je spec. Ker ga moja zobozdravnica ni znala oz. Zmogla. Po zakljucenem zdravljenju je bil zacasno na vrhu zaprt s cementom, da potem pri zobozdravnici naredim zalivko. Zobozdravnici sem se narocila, naredila je zalivko, jaz sem eno leto verjela, da je vse ok, ceprav se mi je pri ciscenju z nitko zatikalo nekoliko in del zalivke se je odkrusil v enem delu (se znotraj garancije). Sem odsla na pregled zobozdravnica je rekla, da je vse ok, da bo samo malo spolirala ok del, ostalo, da je ok. Sem zaupala. Po enem letu od koreninskega zdravljenja sem imela kontrolo pri spec. Slika je pokazala, da na medzobnem prostoru je spranja pri dlesni torej zob popolnoma ni zatesnjen. Tam se mi je zatikalo z nitko. Zdaj po enem ketu garancije nimam vec, vse kar mi preostane je narediti novo zalivko, ki spet stane. Je to posteno do pacientov? Placujemo za zalivke, verjamemo in zaupamo, da so ok, potem se ugotovi, da ze od zacetka niso, ampak nam lastni zobozdravniki tega niso povedali, in tdaj nam peeostane samo se, da ponovno placujem. Seveda bom, ker ne zelim izgubiti zoba. Komu se pa lahko mi pojamramo, ko v vrstah cakamo in ko pridemo na vrsto, zaupamo, da imamo ok nareto, posteno placamo. Potem se izkaze da zdravnik ni naredil plombe, ki bi polno tesnila, in lahko spet se postavljamo v vrsto in delamo guzvo za nekaj kar ne bilo potrebno, ce ni bilo ze prvic ok narejeno, in se posebej imamo s tem dodatne stroske z doplacili. Prosim ce mi svetujete kaj bi vi naredili... pa ce je mozno se postavite v vlogo pacienta, ki je eno leto verjel in zaupal, da ima ok pozdravlhen in zaprt zob, zdaj pa ugotovi da temu ni tako in ga poleg skrbi za zob, da ne nastanejo posledice, skrbijo se dodatni stroski. Kam se lahko pritozimo? Pa se nocemo prepirati samo kakovostnp storitev bi zeleli, ce zanjo posteno cakamo v cakalnih vrstah in jo tudi posteno placamo preko vseh zavarovanj in tudi z doplacili. Hvala za odgovor.
butalistan
31. 05. 2019 15.20
-6
Volite levo do Venezuele. Slovencelni.
Kollerik
31. 05. 2019 15.39
+11
TargetHacker
31. 05. 2019 15.16
+27
Seveda se ne bo, čakalne vrste bodo vsaj enako dolge če ne daljše, zdravniških sester bo še manj, zdravnike bodo še kar menjali Albanski mazači, politiki se bodo pa še naprej lagali in kradli davkoplačevalski denar.