2°C

DZ s 45 glasovi potrdil 670-milijonski dvig proračunske porabe

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
0
Kljub odločnem nasprotovanju dela opozicije je DZ potrdil 670-milijonsko zvišanje zgornje meje izdatkov državnega proračuna v letošnjem letu. Vlada je dvig predlagala z utemeljitvijo, da bo omogočil nadaljnje nemoteno financiranje ukrepov za spopadanje z epidemijo covida-19.

Poslanke in poslanci so spremembo odloka potrdili s 45 glasovi za in 42 glasovi proti.

S spremembami odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje med letoma 2020 in 2022 bo ta za letos določena pri 14,99 milijarde evrov. Zdaj je postavljena pri 14,32 milijarde evrov.

V torkovi razpravi so bili poslanci koalicije in večjega dela opozicije na različnih bregovih. Medtem ko so koalicijski ugotavljali, da so bili ukrepi za spopadanje z epidemijo doslej zelo uspešni, zaradi nepredvidljive situacije pa da jih je treba nadaljevati, je bilo iz vrst opozicije slišati očitke, da je vlada izgubila nadzor nad javnimi financami.

Opozicija vladi očita, da je izgubila nadzor nad javnimi financami.
Opozicija vladi očita, da je izgubila nadzor nad javnimi financami.FOTO: Shutterstock

Več opozicijskih poslancev je tudi izpostavilo, da bi morala vlada pripraviti rebalans proračuna.

Zaključnemu računu lanskega proračuna zelena luč DZ

Prav tako so poslanke in poslanci danes sprejeli zaključni račun lanskega proračuna, ki ga je v večji meri zaznamovala epidemija covida-19. Za protikoronske ukrepe je država lani iz proračuna izplačala 2,3 milijarde evrov, v razpravi o dokumentu pa je več opozicijskih poslancev izpostavilo, da odhodki na tej postavki niso prikazani transparentno. DZ je predlog sprejel z 49 glasovi za in 12 proti.

Prihodki so bili lani realizirani v višini devet milijard evrov, kar predstavlja 98,8 odstotka načrtovanih, odhodkov pa je bilo za 12,5 milijarde evrov, kar je 93,8 odstotka načrtovanih. Primanjkljaj je znašal slabih 3,5 milijarde evrov oz. 83 odstotkov načrtovanega. Državni proračun je lani izkazal primanjkljaj v višini 7,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Od začetka do konca lanskega leta se je dolg povečal za 5,8 milijarde evrov, 31. decembra je znašal 34,3 milijarde.

Pogledi na zaključni račun so se med opozicijo in koalicijo v razpravi razlikovali. Del opozicijskih poslancev je izpostavljal predvsem domnevno netransparentnost dokumenta, koalicijski poslanci pa so poudarjali izredne razmere, ki jih je prinesla epidemija covida-19 in na katere se je vlada po njihovi oceni dobro odzvala.