Slovenija

S cepljenjem proti raku

Ljubljana, 07. 03. 2011 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začenja se teden boja proti raku. Društva bodo s številnimi dejavnostmi opozarjala na pomen cepljenja in samopregledovanja. V Sloveniji za rakom letno zboli okoli 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000.

Preventiva je dolgoročna naložba, ki se najbolje obrestuje, pravijo predstavniki Zveze slovenskih društev za boj proti raku.
Preventiva je dolgoročna naložba, ki se najbolje obrestuje, pravijo predstavniki Zveze slovenskih društev za boj proti raku. FOTO: Blaž Garbajs
V Sloveniji se že 40. leto zapored začenja teden boja proti raku, ki je letos posvečen ozaveščanju o tem, da se je pred nekaterimi vrstami raka mogoče zaščititi s cepljenjem. Po ocenah strokovnjakov gre kar 18 odstotkov vseh rakov po svetu oziroma 10 odstotkov vseh rakov v EU pripisati trajnim okužbam z virusi, bakterijami ali paraziti.

Preverite dejstva o raku, ki jih je dobro poznati!

Maja Primic Žakelj
Maja Primic Žakelj FOTO: Blaž Garbajs
'Cepite sebe in svoje otroke!'

"V nastanek raka lahko vodijo okužbe želodca, jeter, sečnega mehurja, materničnega vratu ter limfatičnega tkiva," je pojasnila predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj. Kronični nosilci hepatitisa B imajo po raziskavah sodeč kar dvajsetkrat več možnosti za nastanek jetrnega raka, pravi. "Cepljenje otrok proti hepatitisu je uveljavljeno že več let, pri odraslih pa priporočamo cepljenje predvsem zdravstvenim delavcem ter tistim, ki potujejo v bolj ogrožene predele sveta,"še pravi. Po njenih besedah je izjemnega pomena tudi cepljenje deklic proti okužbi s humanimi papilonskimi virusi, ki lahko privedejo do raka na materničnem vratu, saj je kjub močnemu prizadevanju v Sloveniji število cepljenih še vedno prenizko. "Cepivo je varno in učinkovito," je Primic Žakljeva pozvala starše, da se odločijo cepljenje svojih otrok. Lani je za to boleznijo zbolelo kar 156 žensk. 

Aktivnosti po vsej Sloveniji

V tem tednu bodo tako po Sloveniji potekale različne dejavnosti. Že jutri bodo regijska društva v trgovskih centrih po Sloveniji ozaveščala o samopregledovanju dojk in mod. Na Onkološkem inštitutu bo v četrtek že tradicionalni dan odprtih vrat, po slovenskih osnovnih šolah pa bodo ponovno zbirali obljube učencev 7. razreda o nekajenju. Izžrebane nagrajence bodo nato popeljali na izlet v Gardaland.

Zdravljenje raka
Zdravljenje raka FOTO: Reuters

Za rakom vsako leto umre 7,6 milijona ljudi

Vsako leto za rakom zboli več kot 12,7 milijona ljudi, umre pa jih okoli 7,6 milijona. V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 12.000 ljudi, umre pa jih približno 6000. Pri moških v Sloveniji je po podatkih Onkološkega inštituta najpogostejši pljučni rak, v naslednjih letih pa naj bi ga na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Kot poudarjajo zdravniki, lahko velik delež rakavih obolenj preprečimo z zdravim načinom življenje, na primer z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, izogibanjem debelosti, kajenju, alkoholu in pretiranemu izpostavljanju soncu ter z zaščito pred okužbami, ki povzročajo raka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 03. 2011 11.42
Aja, post, ... no tudi naštetemu se raje izogni, ... znanje ščiti.
Ramzess
07. 03. 2011 11.41
+1
Pawijan ne more, ker so to napačni načini zdravljenja, ... premalo ljudi to dojema, ... medicina pa še kar vstraja pri tem, ... kot da so zdravniki slepi, ... večina bolnikov itak umre zaradi drugih razlogov, ki sledijo napačnemu zdravljenju, ... logično.
pawijan
07. 03. 2011 08.54
Ja jst sm odlocu za kemoterapijo in pa obsevanje ker mi post cisto nic ni pomagal.
luckyss
07. 03. 2011 08.11
branko6907.03.2011, 07:50 Se popolnoma strinjam, dodal bi le - pa veliko pozitivnega mišljenja in čimmanj stresa...
tito-idol
07. 03. 2011 07.57
branko69
07. 03. 2011 07.50
NIČ CEPIT SAMO ZDRAVO ŽIVET, JEST ČIMVEČ SUROVE HRANE, NIČ MESA SIRA MLEKA JAJC. SAMO SADJE IN ZELENJAVA.ČE PA ŽE PRIDE DO RAKA PA POST NE KEMOTERAPIJE IN OBSEVANJA KI POMENITA ŠE ENEGA RAKA ZRAVEN. IN ŠE ZNAMENITA MISEL ; ČE ZDRAVEGA ČLOVEKA IZPOSTAVIMO KEMOTERAPIJAM IN OBSEVANJEM BO ZBOLEL, MI PA PRIČAKUJEMO DA BO BOLAN ČLOVEK S TAKIMI POSTOPKI OZDRAVEL !? ODLOČI PA NAJ SE VSAK ZASE !