Slovenija

S februarjem brezplačen javni prevoz za športnike. Preverite, kako do vozovnice Slovenija

Ljubljana, 20. 01. 2020 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vsi dijaki in študentje, ki imajo pravico do subvencionirane vozovnice za javni potniški promet in so registrirani športniki, bodo s februarjem upravičeni do brezplačnega prevoza od doma do krajev vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti. Vozovnica Slovenija jim bo omogočala, da se bodo lahko brezplačno vozili na vseh drugih registriranih linijah javnega linijskega avtobusnega in železniškega prevoza v notranjem cestnem in železniškem prometu.

S 1. februarjem bodo imeli registrirani športniki s statusom dijaka ali študenta pravico do brezplačnega prevoza od doma do krajev vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti, če imajo pravico do subvencionirane vozovnice za dijake in študente. Nova pravica sicer ne velja za mestni promet, kot je na primer Ljubljanski potniški promet.

Kot so pojasnili na Olimpijskem komiteju Slovenije, si skupaj z Združenjem športnih zvez že več let prizadevajo za olajšanje prevoza registriranim športnikom na kraj vadbe po zgledu subvencioniranega prevoza dijakov in študentov. Marsikateremu mlademu športniku lahko namreč prevoz na kraj vadbe pomeni finančno in časovno obremenitev in tako obremenjuje nemoten razvoj športnika, opozarjajo. Na njihovo pobudo so poslanke in poslanci oktobra 2019 sprejeli novelo Zakona o prevozih v cestnem prometu, ki uvaja brezplačen javni prevoz za registrirane in kategorizirane športnike s statusom dijaka ali študenta.

Kako bo deloval nov sistem?

Tako kot do zdaj bodo morali tudi registrirani športniki plačati bodisi mesečno, polletno ali letno subvencionirano vozovnico za razdaljo od doma do kraja izobraževanja. Registrirani športniki, ki do zdaj niso imeli subvencionirane vozovnice, morajo za vozovnico Slovenija prispevati plačilo upravičenca za prvi razred oddaljenosti od 2 do 60 km v višini 25 evrov.

Zamenjava relacijske vozovnice z vozovnico Slovenija

Tako kot do zdaj bo moral registrirani športnik doplačati tudi vozovnico za mestni promet. V Ljubljani je to 10 evrov na mesec, v Mariboru 5 evrov, na Jesenicah 15 evrov, v drugih mestih pa ni doplačila.

Če ima na primer dijak trenutno vozovnico za relacijo Domžale–Ljubljana, za to vozovnico plača mesečno 25 evrov, kolikor je cena za subvencionirano vozovnico. Vozovnica velja samo za relacijo Domžale–Ljubljana. Če je ta dijak registrirani športnik, še vedno plača 25 evrov za relacijo Domžale–Ljubljana, zaradi statusa športnika pa pridobi pravico do vozovnice Slovenija in se lahko brezplačno vozi na vseh drugih registriranih linijah javnega linijskega avtobusnega in železniškega prevoza v notranjem cestnem in železniškem prometu.

S 1. februarjem bodo imeli registrirani športniki s statusom dijaka ali študenta pravico do brezplačnega prevoza od doma do krajev vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti, če imajo pravico do subvencionirane vozovnice za dijake in študente.
S 1. februarjem bodo imeli registrirani športniki s statusom dijaka ali študenta pravico do brezplačnega prevoza od doma do krajev vadbe, tekmovanj in drugih aktivnosti, če imajo pravico do subvencionirane vozovnice za dijake in študente. FOTO: Dreamstime

Zamenjava mestne vozovnice z vozovnico Slovenija

Registrirani športnik, ki je imel do zdaj samo mestno vozovnico (npr. v Ljubljani, Mariboru, Kopru, oziroma drugih krajih v Sloveniji), mora zaprositi za relacijsko vozovnico. Za dijaka iz Ljubljane, ki je registrirani športnik, bo to pomenilo, da bo namesto dosedanjih 20 evrov na mesec za mestno vozovnico plačal 25 evrov na mesec za relacijsko vozovnico, s katero pridobi vozovnico Slovenija, in doplačilo 10 evrov za mestno vozovnico v Ljubljani. V Mariboru bo namesto plačila 16 evrov za mestni promet plačal 25 evrov za relacijsko vozovnico in doplačilo 5 evrov za mestni promet v Mariboru.

Če registrirani športnik že ima in želi ohraniti tudi pravico do kombinirane vozovnice za mestni promet, bo še naprej moral doplačati vozovnico mestnega prometa. V Ljubljani je to dodatnih 10 evrov, v Mariboru 5 in na Jesenicah 15 evrov za vozovnico mestnega prometa. V drugih mestih je kombinirana vozovnica brezplačna.

V šolskem letu 2019/2020 imajo v Sloveniji dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, ki so upravičeni do subvencionirane vozovnice, skupaj 59.276 relacijskih vozovnic. Od tega je 16.929 mesečnih vozovnic (28,56 %), 2109 polletnih vozovnic (3,56 %) in 25.779 letnih vozovnic (43,49 %). Upravičenci, ki imajo relacijsko vozovnico, imajo zelo pogosto tudi kombinirano vozovnico za mestni prevoz. Kombinirano vozovnico ima tako 44.387 upravičencev. 21.688 je takšnih, ki imajo samostojne mestne vozovnice, ker živijo in se šolajo v kraju, kjer je mestni promet in ne rabijo relacijske vozovnice. V evidenci Olimpijskega komiteja Slovenije Združenja športnih zvez je 51.468 registriranih športnikov.

Kako do brezplačne vozovnice za registrirane športnike?

Ministrstvo za infrastrukturo bo za vse registrirane športnike, ki imajo letno subvencionirano vozovnico, uredilo vse potrebno, da se bo dodatna pravica uredila avtomatizirano in bodo imeli od 1. februarja poleg svoje relacije pravico do prevoza na vseh relacijah v Sloveniji. Vozovnica Slovenija bo za te upravičence v noči z 31. januarja na 1. februar avtomatizirano posodobljena in jo bodo lahko uporabljali od 1. februarja 2020 naprej.

Pogoji za avtomatizirano ureditev so trije: status upravičenca do subvencionirane vozovnice, vpis upravičenca v evidenco registriranih športnikov, ki jo vodi Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, ter letna relacijska vozovnica za šolsko leto 2019–2020.

Za vse druge upravičence do subvencionirane vozovnice, ki so vpisani v evidenco registriranih športnikov, bo pristojno ministrstvo pripravilo vse potrebno, da bodo pri nakupu mesečne ali polletne relacijske vozovnice dobili dodatno pravico. Nakup mesečnih in polletnih vozovnic, ki bodo za vse registrirane športnike zagotavljale tudi vozovnico Slovenija, bo zagotovljen od 30. januarja 2020 dalje. V evidenci subvencioniranih vozovnic bodo tako že pripravljene tudi vozovnice Slovenija, ki se bodo avtomatsko naložile ob nakupu relacijske vozovnice z enako veljavnostjo, kot je veljavnost vozovnice za prevoz v šolo. Upravičenec, ki ima mesečno subvencionirano vozovnico, bo za tekoči mesec dobil tudi vozovnico Slovenija. Veljavnost vozovnice Slovenija se bo podaljševala skupaj z veljavnostjo mesečne vozovnice, če bo imel upravičenec ob mesečnih nakupih vozovnic urejena oba statusa (status dijaka ali študenta in registracijo športnika).

Registrirani športnik, ki ima status dijaka ali študenta in do zdaj ni imel subvencionirane vozovnice, mora oddati vlogo za subvencionirano vozovnico. Vlogo lahko odda na portalu E-Uprava in celoten postopek izpelje na spletu. Vlogo pa lahko odda tudi na prodajnem mestu enega od izvajalcev javnega linijskega prevoza potnikov. Vozovnica Slovenija se mu bo zagotovila za obdobje veljavnosti vozovnice.

Registrirani športnik, ki ima status dijaka ali študenta in do zdaj ni imel subvencionirane vozovnice, mora oddati vlogo za subvencionirano vozovnico.
Registrirani športnik, ki ima status dijaka ali študenta in do zdaj ni imel subvencionirane vozovnice, mora oddati vlogo za subvencionirano vozovnico. FOTO: Shutterstock

Kako se vpisati v evidenco registriranih športnikov?

Zakon o prevozih v cestnem prometu omogoča, da se bo izvedlo avtomatizirano preverjanje podatkov (status dijaka in študenta v evidenci subvencioniranih vozovnic in vpis registriranega športnika v evidenci Olimpijskega komiteja Slovenije), da za uveljavitev pravice ne bo treba izvajati nobenih administrativnih postopkov.

Registrirani športnik lahko na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije preveri, ali je pravilno vpisan v evidenci registriranih športnikov in bo lahko uveljavil pravico do vozovnice Slovenija. V kolikor v evidenci ni njegovega imena ali so podatki napačni (na primer napačno zapisano ime, priimek in drugi podatki), ki lahko povzročijo, da avtomatizirano preverjanje podatkov ne bo uspelo, mora popravke zagotoviti nacionalna panožna športna zveza. Preverjanje podatkov v evidenci bo periodično.

Podatki o registriranih športnikih so objavljeni na naslednji povezavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jugatneme
20. 01. 2020 18.34
...nekaj je bilo slišati, da se bodo zastonj vozili tudi vojni veterani???
Lenika23
20. 01. 2020 17.28
+0
ZAKAJ PA NE TUDI DIJAKI IN ŠTUDENTJE GLASBE? TUDI ONI SE VOZIJO NA VAJE ...
Lenika23
20. 01. 2020 17.29
+0
ŠE ČUDNO, DA NE VELJA SAMO ZA NOGOMETAŠE
aroadtorevolution
20. 01. 2020 19.12
+2
klenoo
20. 01. 2020 15.05
+8
janezpodre
20. 01. 2020 14.59
+7
Zakaj zdaj uvajate te spremembe, ko pa mora bit medkrajevni prevoz za vse te kategorije in upokojence, invalide itd . s 1.7.2020 brezplačen. Malce vas mam na sumu, da bomo po 1.7.2020 upokojenci leteli z vaših francjožefovskih vagonov in kototamopjeva avtobusov, če ne bomo kupili karte.Šarko pazi se- mam te na očeh.
Carrasco
20. 01. 2020 14.41
+11
Na invalide so pozabili spet. Za njih bod fehtali prek tv ostali pa bodo plačali prevoz .Hvala vam Slovenske železnice
bik123
20. 01. 2020 14.21
+19
kdo bo to bral? glede na dolzino clanka bi rekel, da se bolj splaca kupit karto kot pa iti cez vso administracijo
Bogdan Damis
20. 01. 2020 14.05
-6
Ko prebiraš komentarje te kar stiska v želodcu da so status športnika enači s glasbenikom itd. Ta prvo se vprašajte kako je s osnovnošolci ki trenirajo razne športe koliko to stane starše pa razne udeležbe na raznih turnirjih pa kaj dobijo za nagrado ustno pohvalo pa papirnato priznanje.Samo članarina in mesečni treningi marsikoga predstavljajo finančno breme kaj še le startnina na tekmovanjih pa to govorimo o osnovnošolcih ne o dijakih,Pa so tu razna tekmovanja in polaganje raznih izpitov tako na plesu kot borilnih veščinah,ali pa v nogometu ko so tekmovanja po celi Sloveniji ali pa regiji. Da se o smučanju sploh ne menimo kakršni so stroški opreme ali pa vozovnic za smučanje. Pa to govorimo o osnovnošolcih ki obiskujejo od 3 do 7 razreda,ko ni sponzorjev ampak le dohodek delavnega človeka v proizvodni pri privatniku
etomene
20. 01. 2020 14.43
+1
Dej no, se ti zdi ples res toliko drugačen od glasbe, da te kar v želodcu stistka ob primerjavi?
pizzamargerita
20. 01. 2020 15.07
+10
VSE izvenšolske (pa tudi šoske, koneconcev!) dejavnosti otrok nas starše STANEJO! Zakaj bi bil šport protežirana izjema, ki bi jo morali tako subvencionirati vse preko proračuna? Tudi glasbena stane... vadnina plus INSTRUMENT (že navadna šolska flavta je 700 eur!), tisti, ki tekmujejo, pa se vozijo na stroške staršev na tekmovanja po celi Evropi in še dlje! Toda: starši smo se zavestno odločili za otroke, zato njihove hobije tudi sami financiramo! Ne zdi se mi fer, da bi to prelagali na proračun.
aroadtorevolution
20. 01. 2020 19.14
+1
se vidi da nimaš pojma. če si profesionalni glasbenik, stane klavir vsaj 50.000. violina 20,000, da o vrzdrževanju ne govorimo
pop greznica
20. 01. 2020 14.02
+17
kaj pa jaz ko sem profesionalno zaposlen v firmi?
borisss
20. 01. 2020 14.03
+8
KAPIBARA
20. 01. 2020 14.15
+11
Cesar Millan - Vodja krdela
20. 01. 2020 14.21
+10
Ne športniki denar nalagajo v tujini DAVKE NE PLAČUJEJO PRI NAS !!!! A SEDAJ NAJ BI SE PA ŠE ZASTONJ VOZILI !!! KUPITE JIM BLENDIRANE AVTOMOBILE !!!!
TistoPravo
20. 01. 2020 13.44
+14
Sj žičnice pa že imajo zastonj...al bodo mogli počakat, da jih pod javni infrastrukturo sprejmejo. Žoga je okrogla, a samo za nekatere
etomene
20. 01. 2020 13.31
+24
višek debilnosti... športniki bi ja morali tekat in peš hodit, zakaj bi imeli ravno oni javni prevoz zaston, ne pa recimo kulturniki, znanstveniki, uhuhu... bratuškovi se je res mal odkegljalo?!
KAPIBARA
20. 01. 2020 13.50
+10
Čak mal, jest sem se zezal... športniki za trening, pa tek do treninga..
KAPIBARA
20. 01. 2020 13.00
+20
Kaj pa samozaposleni kao kulturniki ? Pa vsi prišleki iz bivših nam republik.. če že bogo penzijo dobivajo, naj imajo še to ugodnost..
Sortegilio
20. 01. 2020 12.55
+19
Se politikom omogočite brezplačno vožnjo. Oni so najbolj Bogi.
srecnii
20. 01. 2020 12.52
+11
tud ostali se ukvarjajo s športom brez uradnih priznanj pa ne bodo deležni brezplačenga javnega prevoza
buhibatina
20. 01. 2020 12.42
+20
Hahahahahaha. Tako zakomplicirano, da nima smisla. Itak so pa na seznamu že tisti, ki imajo "sponzorje". Maruša Ferk je tud na seznamu :-)
Centurion
20. 01. 2020 12.41
+34
Dokler se s športom ne ukvarjaš profesionalno, torej iz tega naslova tudi služiš oz. se celo preživljaš je to samo hobi. Po tej logiki zakaj sam kot modelar ne dobim subvencijo, saj moram tud po dele v trgovino? oz. nekdo ki hodi v glasbeno šolo? Ta je res ena tragikomedija od države. Razslojevanje družbe in metanje denarja skozi okno.
Centurion
20. 01. 2020 12.43
+33
Naj se na tak način raje subvencionira npr. penzjonerje z najmanjšo penzijo, sramota ta država.
KAPIBARA
20. 01. 2020 12.58
+6
Melita Medved
20. 01. 2020 12.40
+18
Čudno da Jankovič ne subvencionira prevoza športnikov. Mogoče razmišlja, da bi namesto zamudnega pridobivanja statusa zadostovalo da greš na avtobus v trenirki...
medo90
20. 01. 2020 12.33
+32
Naj bo za vse enako. Železnice same izgube, da o napredku lahko le sanjamo. elita se vozi zastonj. Zakaj se nebi zastonj vozili delavci v gospodarstvo? Saj le ti polnijo državni proračun ostali le trošijo.
Apostol1
20. 01. 2020 12.40
+10
medo..... Elita ima enormne plače in posledično je za njih prevoz povsem zastonj v primerjavi z minimalnimi plačami in pokojninami in zame je to problem , ki ga je treba reševat , ne pa zastonj vozovnice , saj sliši se lepo , toda namenjeno je pa predvsem temu , da se ne govori o problemih o katerih bi se moralo.
medo90
20. 01. 2020 12.46
+10
Se strinjam. Samo gospodarstvo drži državo pokonci, športniki in ostali zaposleni v državnem aparatu lahko le trošijo. Tudi navidezni davek ki ga plačujejo je brez zveze. Dodane vrednosti ni pri njih. Zakaj športniki, dobijo karte? Da nebom preveč pristranski ali bodo dobile medicnske sestre, gasilci,... trgovci in ostali poklici? Ljudje delajo hodijo v službe živet pa ne morejo oz. zelo težko.
Sredina
20. 01. 2020 12.28
+21
Za sportnike je tut bistveno lazje dobit sponzorje, tko da majo najuspesnejsi ze tako pokrite stroske..tudi sportna drustva imajo ponavadi vec denarja kot pa kulturna...
Sredina
20. 01. 2020 12.27
+24
Zakaj se podobno ne da mladim raziskovalcem z dokazljivimi dosezki? Zakaj se tega ne da mladim glasbenikom? Po kaksnem kljucu so priviligirani sportniki iz katerih potem nastajajo biseri kot so Bostjan Kline, Klemen Kosi in podobno, ki odpovejo v clanskih konkurencah?
medo90
20. 01. 2020 12.26
+10
za javno upravo enako, le gospodarstveniki, privatniki, trgovci,......... te je pa potrebno oskubiti ane