Slovenija

'S katrco želimo splesti verigo upanja za Urbana'

Ljubljana , 19. 04. 2023 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slavna katrca, nekdaj Pahorjeva, nazadnje pa Fratarjeva katra, ki je z dobrodelno akcijo zbrala kar 275 tisoč evrov, je v rokah novega lastnika, Tomaža Habjana iz občine Železniki. In tudi on jo je namenil za dobrodelne aktivnosti. Tokrat bo katrca na pomoč priskočila Urbanu, ki finančna sredstva potrebuje za zdravljenje zelo redke nevrorazvojne motnje. Za terapijo družini manjka še 200 tisoč evrov. V studiu smo gostili Urbanovo mamo Špelo Miroševič, ki upa, da bo katrca "Urbana pripeljala do konca".

Več videovsebin
  • Iz Sveta: Urbanova mama o dobrodelni akciji
    03:51
    Iz Sveta: Urbanova mama o dobrodelni akciji
  • Iz Sveta: Katrca ohranja dobrodelni značaj
    02:25
    Iz Sveta: Katrca ohranja dobrodelni značaj

Tik pred ciljno črto je tako štiriletni Urban, za katerega že dve leti zbiramo finančna sredstva, ki mu bodo omogočila zdravljenje zelo redke nevrorazvojne motnje. Genska terapija, ki jo razvijajo v Avstraliji, stane dva milijona evrov, in ker jim do končnega zneska manjka še 200 tisoč evrov, se je družina obrnila na novega lastnika katrce Tomaža Habjana

"Ta zgodba se je začela na dogodku 500 podjetnic, na katerem sem slučajno srečala nekdanjega predsednika gospoda Pahorja. In sam je dal iniciativo, da bi katrca lahko Urbana pripeljala do zmage. Nato sem kontaktirala trenutnega lastnika in skupaj sva začutila, da ta katrca svojo dobrodelno pot lahko pelje še naprej," je povedala Urbanova mama Špela Miroševič.

Za Urbana sredstva zbirajo preko poslanega SMS-sporočila URBAN5 ali URBAN10 na 1919 . 

Ideja dobrodelne akcije je, da s katrco spletejo "verigo upanja za Urbana". Povezati želijo 212 občin v Sloveniji, preko 200 občin, ki jih bo katrca tudi obiskala. "Imeli bomo knjigo podpisov in vsak se bo vanjo lahko podpisal in prispeval po svojih zmožnostih. Katrca bo končala v Ljubljani, kjer je Urban doma, na dobrodelnem koncertu," je pojasnila Miroševičeva. 

Slednja tako upa, da bodo s to akcijo lahko zaključili dve leti trajajočo pot. "Naša velika dobrodelna prva akcija za Urbana je bila zbiranje korakov. Zdaj je Urban postal že velik fant. In korake je zamenjal za kilometre. Rabi pospešek. In zato upamo, da bo katrca Urbana pripeljala do konca," je dejala. Ob tem se je še zahvalila vsem, ki so za Urbana že prispevali.

Za sredstva sicer upajo, da jih bodo nabrali do poletja, ko se bodo končale zdravniške raziskave. "Če bo to zdravilo pomagalo Urbanu, da bo lahko nekoč stekel  k meni v objem, da bi mi povedal, da me ima rad in da me pogreša, je to nekaj najlepšega, kar bi se mi lahko zgodilo," nam je svoje misli zaupala Urbanova mama. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BeGood
20. 04. 2023 08.06
+2
Navdušeno podpiram, ker se mi zdi, da Urban nima dovolj podpore v tovrstnih akcijah, saj že predolgo čaka, kljub temu, da njegova mami vlaga toliko napora in upanja v dober izid kot verjetno ni še nobena doslej.
Ivar The Boneless
19. 04. 2023 20.42
+10
Odpovejte kupljene doze cepiva za c19, pa bo denarja za 10000 Urbanov. Drugqče pa vso srečo fantu.
Ivar The Boneless
19. 04. 2023 20.43
+9
A ni smešno, da bomo do leta 2026 kupovali to brozgo? Pa noben se ne cepi. Koliko bi lahko šlo raje za take primere.
ina5785
19. 04. 2023 20.22
+6
URBAN je tako simpatičen fantek, ki potrebuje našo pomoč! Verjamem, da je veliko ljudi darovalo in to večkrat. S to katrco pa upam, da se zbere dovolj sredstev in da URBAN pride do prave terapije!