Slovenija

S podpisi za zaprtje vojaškega poligona

Postojna, 18. 02. 2011 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna iniciativa 'Za Pivško kotlino brez streljanja' je zbrala 16.000 podpisov, s katerimi želijo, ne le da se vojaški poligon Poček in Bač ne bi širil, ampak da ga zaprejo. Podpise bodo predali ministrici Jelušičevi.

Civilna iniciativa, ki se zavzema za zaprtje vojaškega poligona Poček in Bač bo danes obrambni ministrici Ljubici Jelušič predala peticijo z več kot 16.000 podpisi. Iniciativo podpirajo tudi tamkajšnje lokalne skupnosti, društva, podjetja, združenja in občine.

Civilna iniciativa je odločno proti širitvi vojaškega poligona.
Civilna iniciativa je odločno proti širitvi vojaškega poligona. FOTO: Ministrstvo za obrambo

V civilno iniciativo 'Za Pivško kotlino brez streljanja' so se predstavniki krajevnih skupnosti in društev občin Pivka, Postojna, Ilirska Bistrica in Cerknica združili čisto spontano in z namenom, da se preneha z vojaškimi aktivnostmi na poligonu Poček in Bač ter da se postopek sprejemanja Državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, takoj ustavi. S peticijo zahtevajo tudi, da država nemudoma pristopi k sanaciji prostora na omenjenem poligonu.

Kot so sporočili iz iniciative, so snovalci Državnega prostorskega načrta med krajani z javno razgrnitvijo povzročili veliko ogorčenje. ''Med drugim so ljudje opozarjali, da ta nerazumen načrt, ki je nastal celo brez celostne presoje vplivov na okolje, ogroža pitno vodo za širšo okolico, habitate, divje živali, rastline in ljudi, poleg tega pa veča požarno ogroženost v naravnem okolju. Območje, na katerem bi država rada uredila osrednje vadišče Slovenske vojske, spada pod evropsko omrežje posebnih varstvenih območij Natura 2000,'' so zapisali.

Civilna iniciativa je z zbiranjem podpisov podpore začela 25. januarja, do danes pa jih je zbrala že preko 16.000. Podpise pa bodo zbirali še naprej. 2. februarja so peticijo posredovali tudi okoljskemu ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
18. 02. 2011 19.57
Vaje v peskovniku - vojska ni vrtec.
HLAPCI.HLAPCI
18. 02. 2011 15.25
Civilna iniciativa 'Za Pivško kotlino brez streljanja' je zbrala 16.000 podpisov - BRAVO !!
kleopatra-1
18. 02. 2011 14.08
antonov25518.02.2011, 13:160 A so to isti ljudje ki so trideset let nazaj vojski JNA odstopali zemljišča za manevre. Oppa! Kaj če ustanovimo civilno inciativo za preselitev teh ekološko ogroženih prebivalcev na Ljubljansko barje. Vse si izmislimo, ko pa odškodnine za občinske proračune ne bo več potem država nam ne da, ne pomaga smo odpisani od države itd. --- veš kaj, veliko večjo škodo dela tam vojska kot pa je vredna odškodina. Bi ti dovolil, da ti vsak dan streljajo okrog hiše za eno * odškodnino?! Kaj pa tvoj mir? Koliko je vreden? Pa narava okrog tebe? Koliko je vredna? In glede JNA - spomnin se še, ko smo kot osnovnošolci šli na pohod po tistem območju - je bilo vse zelo urejeno, vojaki prijazni do ljudi - takrat smo z vojsko dejansko živeli - brez groženj in nasilja, danes pa ... Ko bom jaz predsednica države, bom najprej ukinila vojsko. V Sloveniji jo potrebujejo le nekateri - v glavnem za provizije na račun nakupa orožja - ki ga državljani ne potrebujemo in pa na račun pranja denarja. Kaj bo naredilo teh naših nekaj tisoč vojačkov, če se zamerimo ZDA npr? Aja, ne bo treba nič, bomo kar njihove zapornike sem pripeljali, pa se bodo lahko nekateri dalje igrali z orožjem in denarjem, ki se vrti okrog njega.
Igor Gatnik
18. 02. 2011 13.18
Kdor je včasih, ko je JNA dovolila prehod in kjer je včasih celo potekala planinska pot, stopal po tem poligonu, je lahko občudoval lepo naravo s presihajočimi jezerci, gozdovi in raznovrstnim rastlinjem in se zgražal kako je to vojska brezobzirno uničevala. Takrat sem misli, da Slovenija tega ne bi dovolila in bi cenila svoje naravne lepote....
antonov255
18. 02. 2011 13.16
A so to isti ljudje ki so trideset let nazaj vojski JNA odstopali zemljišča za manevre. Oppa! Kaj če ustanovimo civilno inciativo za preselitev teh ekološko ogroženih prebivalcev na Ljubljansko barje. Vse si izmislimo, ko pa odškodnine za občinske proračune ne bo več potem država nam ne da, ne pomaga smo odpisani od države itd.
upornik18
18. 02. 2011 12.58
vojsko sploh ne rabimo,itak lahko vsaka sosedna država brez velike moči nas uniči ker smo premajhni naj bo vam jasno.
Jožajoža
18. 02. 2011 12.39
ubogi pahor, zakaj je tebe bog tako kaznoval, da te je postavil za premiera janšistov.
macekpiki
18. 02. 2011 12.37
res smo slovenci same jokice cmerave.če bi še obstajala JNA nihče niti muuu nebi upal reči.zdaj je slovenska vojska in vsak lahko blati po njej ko pa ljudstvo rabi pomoč so pa dobri. na počku so strelali že stoletja pa je blo vse ok. zdaj pa jok pa na drevo. lubi slovenci večni hlapci in slinavci jokice in nezadovoljni narod.včasih se res zamislim gdo pri vragu sem v tej deželi....a res zmeraj nekaj nekoga moti...kakšni ljudje pa smo?
LexLuthor
18. 02. 2011 12.31
Jaz sem za to, da se naredi še pobuda za prepoved širitve oz. za zaprtje letališča Đousija Pjuknika, ker nam v okoliških naseljih nonostop hrumijo reaktivci čez glavo. Mislim, da je 5x huje, kot doli v Pivki, ko malo poka občasno. Ej sami nergači smo postali Slovenci. Pa kje za vraga naj vojska vadi?? Kaj čemo z vojakom, ko še streljat ne zna, jao...