Slovenija

S podpisom stavkovnega sporazuma zaposlenim v Policiji nekoliko višje plače

Ljubljana, 10. 05. 2021 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti ter zaposleni na notranjem ministrstvu s podpisom stavkovnega sporazuma med notranjim ministrom Alešem Hojsom in predsednikom policijskega sindikata Rokom Cvetkom lahko računajo na povišanje plač, ponovno izplačevanje schengenskega dodatka, pa tudi na to, da se bodo v roku enega leta začeli pogovori o sklenitvi kolektivne pogodbe.

Minister za notranje zadeve Hojs ter predsednik Policijskega sindikata Slovenije Cvetko sta danes slovesno podpisala stavkovni sporazum. V sindikatu so po besedah Cvetka soglasno podprli doseženi dogovor. Kot je napovedal, policisti stavkovnih aktivnosti ne bodo več izvajali, ne bo pa stavka preklicana, dokler ne bodo izpolnjene vse točke stavkovnega dogovora.

Oba sopodpisnika sta izrazila zadovoljstvo z dogovorom. "Sindikat je konstruktiven partner," je ocenil Hojs, ob tem pa poudaril svoje prepričanje, da v vojski, Policiji in drugih represivnih organih sindikati sploh ne bi smeli obstajati. V sporazumu dogovorjena sprememba zakona o organiziranosti in delu v Policiji po pojasnilih Cvetka prinaša sistemsko rešitev, ki bi tako policistom kot drugim uslužbencem ministrstva ter Policije, ki izvajajo podporne naloge za Policijo, omogočila, da se njihove posebne obremenitve in povečan obseg dela dodatno ovrednotijo.

Podaljšuje se izplačevanje dodatka policistom iz projekta varovanja državne meje, ki ga je vzpostavila že Šarčeva vlada. Bodo pa sredstva nekoliko drugače razporejena – po besedah Hojsa bodo nekaj več dobili tisti, ki se na terenu operativno ukvarjajo s problematiko.

Po besedah Hojsa je vlada popustila pri zahtevi sindikata po premiku časa ocenjevanja možnosti napredovanja. Predvidena sprememba uredbe o napredovanju javnih uslužbencev, ki to določa, je po besedah Cvetka ena ključnih zavez iz dogovora. Na podlagi tega bo kar nekaj policijskih uslužbencev napredovalo že letos, če izpolnjujejo pogoje za napredovanje. "To bo sicer enkratno pomenilo večje odhodke iz proračuna, a že v letu in pol se bo vse izravnalo, ker bodo zato nekateri naslednjič napredovali kasneje," je pojasnil Hojs. Masa za plače sicer po pojasnilih Hojsa ostaja nespremenjena. Bodo pa določene prerazporeditve – tisti na terenu bodo dobili nekaj več od teh, "ki so zgolj v pisarni", je ponazoril.

Ena od točk sporazuma je prav povišanje plač zaposlenih v Policiji, ki bo različno glede na karierne razrede. Tako bodo po pojasnilih Cvetka policisti nadzorniki državne meje upravičeni do 150 evrov bruto dodatka mesečno, višji policisti v operativi do 140 evrov mesečno, pomočniki komandirjev in kriminalisti na nivoju policijskih inšpektorjev do 130 evrov bruto dodatka k plači mesečno, višji policijski inšpektorji, višji kriminalistični inšpektorji ter policijski in kriminalistični svetniki pa do 100 evrov bruto mesečnega dodatka.

"Prvič nam je uspel nek resen preboj v skupnih pogajanjih, da se ustrezno ovrednotijo tudi specifike podpornih služb, torej strokovno-tehničnega kadra v Policiji, ki ima zagotovo zelo specifične naloge s podobnim kadrom v širšem javnem sektorju, pa tudi za del zaposlenih na MNZ, ki neposredno izvajajo te podporne naloge. Zanje dodatek na mesečni ravni znaša 100 evrov bruto," je še pojasnil Cvetko.

Kot pomemben dosežek stavkovnega sporazuma pa je Cvetko podčrtal dogovor, da se bodo v roku 12 mesecev začeli pogovori za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi zaradi vseh specifik, ki veljajo v Policiji in za podporne službe Policije, veljala za zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve in Policiji.

"Na vladi smo se večkrat pogovarjali o tem, ali ministri zagovarjamo obstanek enotnega plačnega sistema. Sam sem že večkrat napovedal pripravo zakona, ki bo veljal za zaposlene v Policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. To je tako pomemben sistem v državi, da ga je po mojem prepričanju treba obravnavati sistemsko, z ločenim zakonom. To pa ne pomeni, da bo na ta račun kdo privilegiran v primerjavi s šolniki ali zdravniki," je pojasnil Hojs. "Dogovor na vladi pa je, da mase denarja za plače, tudi če se kakšna poklicna skupina odloči za izstop iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, ostanejo nespremenjene," je dodal.

Minister je spomnil tudi na drugi sindikat, ki zastopa interese policistov – Sindikat policistov Slovenije. Kot je dejal, pričakuje, da bo ta sindikat čez teden ali mesec našel kako novo zahtevo, a "zato smo tukaj, da sporazumno rešujemo zahteve sindikatov". Sporazum predvideva zelo kratek rok za pripravo zakonske novele in njeno vložitev v parlamentarno proceduro, 45 dni. Enak je po sporazumu tudi rok za novelirano uredbo, ki ureja napredovanje javnih uslužbencev v plačne razrede v okviru veljavnega sistema plač v javnem sektorju.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
11. 05. 2021 09.40
+1
Zato so dobili po 500 evrov dodatka,da maltretirajo narod,no zdaj ko bo konec tega sranja,so jim pa povišali plače,da bodo tiho.
09ZarMan10
11. 05. 2021 09.30
+2
Ja, začelo se je pred časom z napovedjo stavke in pritiska s strani policistov. Zadeva je zelo hitro napredovala in kazalo je, da bo v kratkem dosegla vrelišče, potem pa premik. Glasni sindikalisti so naenkrat nehali pritiskati in čivkati, začela se je korona z enormnimi dodatki tistim, ki so delali in tistim, ki so se "praskali po spolovilih". Kljub občutno manjšem obsegu dela, so prejemali občutno previsoka izplačila, si medtem prislužili še "javni imenski linč" v obliki imenske objave seznama... Zanimivo je dejstvo, da je le ta v prvem hipu povzročil veliki boom, saj je nekatere policiste, predvsem delujoče v posebnih enotah in misijah varnostno ogrozil, pa se je zadeva hitro "potučkala". Očitno je situacija vseč tako vladi, ki s tem ohranja visoko stopnjo "uniformiranosti", kot policiji, ki se je zavoljo denarčkov odrekla vsem "moralnim normam", za kar se je še pred manj kot letom zavzemala, tudi s stavko. Tako postaja dejstvo, da je Policija vedno bolj v "službi vlade in z njo povezane elite" in vedno manj v službi ljudstva, kar bi morala biti. Vedno sem bil njihov zagovornik, toda zadeva se na tej točki neha. Policija in policisti... S tem ste pri meni izgubili vso spoštovanje in kredibilnost. Dokazali ste, da ste še kako "podkupljivi" in da vam življenje Slovencev, za kar ste se navidezno zavzemali, dejansko ne pomeni skoraj ničesar. No ja, pomeni vam toliko, koliko vam je pokvarjena politika namenila več denarja za to, da nas "zatajite". Zatajite nas in vse vaše navidezne norme, ki jih nikoli niste imeli dobro "razvite" in s katerimi ste le manipulirali takrat, ko ste želeli iztržiti čim več denarja.
Jožajoža
10. 05. 2021 21.54
vidite,kako ta režim kupuje represivne organe.
Soul
10. 05. 2021 20.47
Najboljši sindikat imajo medicinske sestre.Občasno enkrat v desetleju slišimo posamezen izdih.
felix59 drugič
10. 05. 2021 20.26
+1
Glede na videno , bi jim morali vzeti ne pa dati.
prevalanar
10. 05. 2021 19.53
+5
Tako se dela. Najprej malo cirkuške predstave ministra za navadno rajo, ki zaradi tega misli, da je minister proti dvigu plač z objavo le teh v javnih občilih, nato pa brez problema podpiše povišice, da izpraznijo proračun in pripravijo teren za nov rebalans. Edino, kar ne razumem, da lahko podporniki te vlade tako mrzijo lastne otroke ali pa jih sploh nimajo, da podpirajk brezglavo trošenje, ki ga bodo morali ti in naši otroci vračati. Otroci teh podpornikov bodo lahko zelo ponosni na svoje starše, ki bodo šli v anale zgodovine, kot najbolj zadolžena vlada. Dobro bo samo to, da bodo vsaj nekje prvi.
slayer2
10. 05. 2021 19.45
+1
Gospodarstvo pa ko ga hebe ane!!!
slo_veter
10. 05. 2021 19.02
+5
namesto 5K bruto pa naj bo 6K saj če človk nič ne dela .. kako naj potem določimo kriterije.
Petur
10. 05. 2021 18.54
+3
posten clovek v tisti uniformi bi se se kaksne povisice na 4000 eur sramoval!
2fast4
10. 05. 2021 18.39
-7
Spet bodo policaje žejne čez vodo peljali. V javnem sektorju so na zadnje vsi šli 2 plačilna razreda gor samo policija ne. V 5 letih so jih olajšal za najmanj 4 razrede...
Poldileo
10. 05. 2021 19.04
+3
O kakšnih razredih govoriš? Saj nima noben osemletke, pardon izjemam.
9474
10. 05. 2021 19.11
+1
Poldi, no evo... Oglasa se pri zadevah, o katerih nimas pojma... Malo se izobrazi okoli plac v javnem sektorju, potem pa pametuj...
Arabella111
10. 05. 2021 18.37
+5
Delijo bonbončke.
OrodniK
10. 05. 2021 19.41
+0
Emmmm ko deli levičar, deli upravičeno, ko deli desničar so to bombončki ki nas bodo drago stali...?!?!? A bo tako nekak? LOL
SlobodaNE
10. 05. 2021 18.21
+6
A janez spet hodi po svojih volivcih.
frodobogataj
10. 05. 2021 18.20
+7
Tisti s stolčki dobijo povišico, navadni policaji pa nič.
OrodniK
10. 05. 2021 18.28
-3
Preberi si: terenci bodo dobili več, tisti v pisarnah pa ne... No, vse se da če se hoče,
*Violate*
10. 05. 2021 18.18
+6
Vsak, ki je kimal Jansi in vodstvu med Corono, je dobil tako ali drugacno povisnico. Marsikdo napredoval iz nic v dobrem letu, tile placanci dobijo nagrado za maltretiranje folka, samo vodstvo pa miljone na offshore racunih, ker so tako dobr vodil drzavo. Ploskamo.
piu
10. 05. 2021 18.21
+0
delovce so pustili pri miru........to je važno
AntiKebab
10. 05. 2021 18.16
+13
A tiste astronomske, nikoli v življenju zaslužene plače boste vi še višal. Pa vi ste zmešan. Višji policist, zadolžen za okoliš kjer sta 2 vloma in en pogrešan pes na leto ima 3600€ plače, vi jih boste pa višal.
piu
10. 05. 2021 18.16
-2
veliko partizanov je tam zaposlenih........
Gemma 1961
10. 05. 2021 18.16
+5
Mene zanima kako se bojo obnasali teli nasi politiki , ko nebo vec varovanja
kuncci1
10. 05. 2021 18.12
+7
Tako to gre v diktaturi.... najprej policijo in vojsko visoko nagradit in potem so vrata terorja, agresije široko odprta!!!
amira mara
10. 05. 2021 17.55
-4
24ur a janša ni več zanimiv????? Ste vrgli puško v kuruzo???hahahaha
revolucijakorupcijafasizem
10. 05. 2021 17.50
+7
Če hočeš biti kriminalec z dobro plačo brez kontrole ker te država ščiti in ti kot policist policijsko državo potem greš v policijo