Slovenija

Aleš Hojs želi očitno preko policije obračunati tudi z našo medijsko hišo

Ljubljana, 07. 08. 2020 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina, Mirko Vorkapić, Nika Kunaver
Komentarji
1605

Usmeritve, ki jih je vršilcu dolžnosti direktorja policije Andreju Juriču podal notranji minister Aleš Hojs, so na noge, poleg policije, dvignile tudi opozicijske vrste. Če policija Hojsova navodila razume kot politični pritisk, opozicija opozarja, da gre za odkrito zlorabo oblasti, policije in tožilstva s strani vladajoče politike. Prav tožilstvo pa se odziva medlo, še več, nadzor, ki ga je odredil minister, se jim ne zdi sporen. Hojs se je za nas že odzval in dejal, da razburjenja javnosti in medijev ne razume, prav tako pa ima očitno v mislih točno določene primere.

Notranji minister Aleš Hojs nam je njegova navodila in usmeritve vodstvu policije komentiral takole: "Ni potreben nikakršen odziv oziroma komentar, vse piše v usmeritvah. Ko bo kaj novega ugotovljeno ali potrjeno staro, bo smiselno komentirati. Sicer pa ne vem, zakaj takšno razburjenje. Če je bilo do zdaj vse v redu, se bo to potrdilo, če ni, je pa prav, da se razišče. Vključno z izkoriščanjem monopola vaše televizije."

Z zadnjim stavkom, ki ga je zapisal v sporočilu naši novinarki Niki Kunaver, je nedvomno potrdil, da je cilj politike in njegove stranke, da se očitno dokopljeta tudi do podatkov v policijskem spisu, ki se nanaša na kriminalistično preiskavo zaradi prijave Agencije za varstvo konkurence zoper Pro plus. V zadnjem njegovem stavku je postavljena trditev, da naša televizija izkorišča monopol. Zato se očitno v koaliciji, predvsem pa on osebno, z razpletom kriminalistične preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu in odločitvijo tožilstva v tej zadevi očitno ne strinjajo. Tako kaže, da bo Aleš Hojs, nekdanji direktor Nove24, uporabil uradni položaj za pritisk na policijo za obračun z našo medijsko hišo. 

Kot smo poročali, je notranji minister v odstopu Aleš Hojs prvemu možu slovenske policije Andreju Juriču odredil, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Hojs ob tem zahteva, da se znova "nepristransko pregleda", ali so bili izvedeni vsi potrebni ukrepi v konkretnih preiskavah. 

V dokumentu Usmeritve in obvezna navodila je med drugim zapisal, naj revizijo primerov opravijo strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma ne obstaja dvom o njihovi nepristranskosti. Šlo naj bi predvsem za kriminalistične preiskave, ki se niso zaključile po željah vlade in Hojsove politične stranke SDS.

Aleš Hojs in nekdanji direktor policije Anton Travner
Aleš Hojs in nekdanji direktor policije Anton Travner FOTO: Bobo

Ker uvajanje novega nadzora, o katerem govori Hojs, vključuje tudi preverjanje strokovnega dela Vrhovnega državnega tožilstva, smo se na tožilstvo tudi obrnili za odziv in pojasnila. Dobili pa smo precej skop odziv. "Državnotožilska organizacija spoštuje zakonsko predpisane mehanizme nadzora, med katere sodi tudi nadzor, ki ga odredi minister za notranje zadeve nad izvajanjem nalog in pooblastil Nacionalnega preiskovalnega urada, kot notranje organizacijske enote policije, na podlagi Pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije," so odgovorili, medtem ko vprašanj o dopustnosti nadzora politike nad strokovnim delom kriminalistov in tožilcev niso želeli komentirati. 

"Zahteva za nadzor bi pomenila zlorabo ministrovih pristojnosti in terjala njegovo politično odgovornost"

Doktor kazenskega prava Miroslav Žaberl, ki je pet let tudi opravljal funkcijo generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za notranje zadeve, pojasnjuje, da minister ima pristojnosti za odreditev rednega, izrednega ali ponovnega nadzora, "saj je politično odgovoren za delovanje celotnega ministrstva". Ob tem dodaja, da so takšni nadzori praviloma sistemski, saj nadzorniki preverjajo, ali sistem na določenem področju policijskega dela deluje oziroma ali policija svoje naloge in pooblastila izvaja zakonito ter strokovno. 

Miroslav Žaberl
Miroslav Žaberl FOTO:

Pa vendar Žaberl poudarja, da minister od generalnega direktorja policije ne more zahtevati, kakšne vrste in vsebino internih nadzorov naj izvede. "O tem avtonomno odloča generalni direktor policije," pojasnjuje in dodaja, da more nadzor, ki ga odredi minister, sloneti na strokovnih kriterijih in podlagah. "Zahteva za poročanje ali pa izvedba nadzora zaradi političnih razlogov ali nagibov bi pomenila zlorabo ministrovih nadzornih pristojnosti in bi terjala njegovo politično odgovornost."

"Poseg v policijo, kot ga še ni bilo v zgodovini samostojne Slovenije" 

Medtem pa izjemno ostri odzivi prihajajo iz opozicijskih vrst. Nekdanji premier Marjan Šarec je na Twitterju opozoril, da gre za "popolno zlorabo oblasti za lastne namene", ter dodal, da bosta KNOVS in Odbor za notranje zadeve v prihodnje imela še veliko dela. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz LMŠ sta se oglasila tudi Branko Golubović in Nik Prebil. Slednji je opozoril na "nezakonito vmešavanje v postopke in lomastenje po preiskovalnih organih" in napovedal pestro politično jesen. Vodja poslanske skupine pa je dejal, da "minister v odstopu in njegova stranka verjameta v obstoj politične policije, zato skušata z različnimi kadrovskimi potezami in ravnanji politično prevzeti policijo in NPU".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ostri odzivi prihajajo tudi iz SD. V stranki menijo, da gre pri novih obveznih usmeritvah, ki jih je Hojs odredil Jurič, za "grob in nedopusten poseg v neodvisnost policije in državnega tožilstva". Voditeljica stranke Tanja Fajon je ob tem dodala, da si SDS "očitno želi s političnimi pritiski, kadrovskimi menjavami in prekoračitvami pooblastil podrediti državo"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Matjaž Nemec pa opozarja, da ministrove usmeritve in obvezna navodila določenim kriminalistom, da revidirajo postopke, ki so bili na NPU že zaključeni, "predstavljajo precedens nezakonitih posegov politike v policijo, kot ga še ni bilo v zgodovini samostojne Slovenije". Ob tem je ministra pozval k (dokončnemu) odstopu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar, ki je na Facebookovem profilu zapisal, da je vsa odgovornost, ali bo policija v prihodnosti še avtonomna, na v. d. generalnega direktorja policije in obeh namestnikih. "Dodatke ste si znali obračunati in verjamem, da boste znali zaščititi tudi institucijo, ki jo imate čast voditi v službi ljudi in za ljudi," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1605)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
07. 12. 2020 08.19
Zadnji čas, da kdo obračuna z lažnivci...
bojer
07. 12. 2020 16.44
Si ti prepričan v to, da veš kdo je lažnivec in kdo ni.
Metalllca
11. 10. 2020 11.43
+1
In kaj je zdaj problem če se razišče monopol neke televizije, v tem primeru vaše?? Če ni monopola se nimate česa za bat.
bojer
07. 12. 2020 16.35
Koliko pa imamo pri nas "monopolnih" TV. Dajmo reči nekako tako; nacionalka ima nacionalni "monopol" (kar se mi zdi prav), vse ostale TV imajo "monopol" za njihove gledalce in to velja tudi za novo 24 ali, ne vem čigava je sedaj, bivša cerkvena,... ali POP in seveda vse lokalne TV. Večina spremlje tisto TV, ki ji je blizu.
scernig
13. 08. 2020 14.50
+2
tole je ko,da gledaš gestapo
BenQurer24
10. 08. 2020 12.41
+2
To je vrjetn od Pompea sekurity...
pravi?nik2
08. 08. 2020 16.02
+4
Vaša medijska hiša je čista,tako,da do obračuna ne bo prišlo.V kolikor pa računi niso čisti bo potrebno obračunati in izstaviti račun.Računam na vas,da boste poročali kako poteka obračun.
OrodniK
08. 08. 2020 14.27
+4
In v čemu je problem? Čim več revizij. Preveč je padlih primerov, nobenega epiloga. Pa ni pomembno al od levih al od desnih. Glede na to da so talevi 25 let na oblasti, se vam ne zdi logično da pade kakšna revizija? Bi bilo higienično.
o22
11. 08. 2020 15.02
+1
Kar se tiče pomembnosti je za ta medij izredno pomembna politična obcija.Konstruktivnosti ne poznajo.Briši ,briši...
pravi?nik2
08. 08. 2020 13.59
+5
Če minister ne sme podati usmeritve delovanja organa,ki bo sam koordiniral in vodil neko revizijo nekega postopka,če je bil pravilno izpeljan in je zaradi tega nek primer dobil epilog ali ne.Potem ministra,ki je zadolžen,da z vsem svojim znanjem in pooblastili,usmerja ta pomemben organ v vsaki državi,da bi dobili,učinkovito orodje,ki preganja kakršno koli kriminalno dejanje,ne potrebujemo.
jung
08. 08. 2020 11.34
+2
Če ubogo Pivčevo levi linčajo kot Kristusa zaradi tistih par evrov, naj njihovi odgovarjajo, ki so pokradli milijarde v levih mandatih. Čas je, da se vrže karte na mizo, tako levi kot desni. Pa, da vidimo.
Akuster
08. 08. 2020 10.26
+0
Če je vse po zakonu, zakaj potem tak vik in krik????
INAZ
08. 08. 2020 09.18
+1
Zakaj takšen vik in krik? Policija in sodstvo sta neodvisni inštituciji in delata v skladu z zakonodajo, ali pa mogoče ne?
Andree
07. 08. 2020 21.59
+2
torej SDS kje je mora?
TheGreatRusia
07. 08. 2020 21.59
+1
ČISTA VEST MIREN SPANEC...MAR NE?????
Andree
07. 08. 2020 21.59
+5
Andree
07. 08. 2020 21.59
+11
Jansha na Dob. Sekta pa v jok
Zaphod
08. 08. 2020 08.58
+11
Kje pa je Jajo? Si izbira celico na Dobu ali v kakšni ustanovi psihiatrične stroke?
Andree
07. 08. 2020 21.59
+5
dokler je je bila Sandy v vladi komedijanta se je SDS vsak dan drla. Sedaj ko pa je pri njih njih pa do vsi njeni grehuz pozabljeni
Marela1
07. 08. 2020 21.57
-10
Janez Janša še na mnoga leta..✊
Enmajstr
07. 08. 2020 21.59
+2
matija888
07. 08. 2020 21.57
+2
Oblast je sladka.
Enmajstr
07. 08. 2020 21.57
+13
Ko sem v preteklosti imel tega izmenčka na dosegu roke, mi je vsak dan bolj žal da nisem tega izkoristil.
štrekeljc
07. 08. 2020 21.56
+9
Dva člena iz Ustave RS: 39. člen (svoboda izražanja) Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon. 42. člen (pravica do zbiranja in združevanja) Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Vsakdo ima pravico, da se svobodno družuje z drugimi. Zakonske omejitve teh pravic so dopustne, če to zahteva varnost države ali javna varnost ter varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni. In bistvo: Poklicni pripadniki obrambnih sil in policije ne morejo biti člani političnih strank. Policija in vojska morata biti APOLITIČNA in protiustavno je politikom Policiji in/ali vojski dajati obvezne navodila. Ali pa se morda vračamo v rajnko Jugo?
MladInPerspektiven
08. 08. 2020 08.43
+9
Ja lepo napisano, vendar temu ni tako. Na policiji in v vojski so privrženci in simpatizerji različnih strank, ki to zagovarjajo. In napaka je bila, ko se je dovolilo, da se lahko (kot prvo) v policijo in vojsko usili vero in visijo crkvena obeležja( križi in podobno) v pisarnah. Takšni ljudje ne morejo biti nepristranski... vsaj tako je moje mnenje. Vse to pa počasi pobegne z vajeti in rata to kar imamo. In ne vem zakaj se v policiji sedaj repenčijo ko pa imajo v svojih vrstah ogromno privržencev (zagovornikov) SDS, SNS in drugih.
štrekeljc
08. 08. 2020 10.59
+7
Vem, da ni tako, v SV sploh celo ne, ta je popolnoma pod vplivom SDS. Napisal sem, kako bi po Ustavi MORALO biti.
Karantanija
07. 08. 2020 21.56
+5
Vremena Kranjcem bodo se zjasnila ... Lahko noč, Slovenija!