Slovenija

Z zahtevno helikoptersko akcijo prepeljali več ton materiala na Okrešelj

Ljubljana, 27. 08. 2020 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
18

Po devetih mesecih, odkar je pogorel priljubljen dom na Okrešlju, je vse pripravljeno na gradnjo novega doma. K začetku dobre zgodbe je pripomogla tudi Slovenska vojska, saj je s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj prevozila kar pet ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo.

Lanska planinska sezona se je v Kamniško-savinjskih Alpah končala zelo žalostno. Namreč, enega bolj obiskanih planinskih domov so zajeli ognjeni zublji in ga povsem uničili. Devet mesecev po požaru na Frischaufovem domu na Okrešlju je vse pripravljeno za začetek gradnje novega planinskega doma. K začetku dobre zgodbe je pripomogla tudi Slovenska vojska, saj je v sredo, 26. avgusta, s skoraj 40 helikopterskimi naleti na Okrešelj prevozila kar 5 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo.

Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska že vrsto let dobro sodelujeta.
Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska že vrsto let dobro sodelujeta. FOTO: Andraž Purg

Planinsko društvo Celje – Matica, ki je lastnik doma,  je konec julija pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo novega doma. Prejšnji teden je bil objavljen razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi. Na razpis se bo s projektom novega planinskega doma na Okrešlju prijavilo tudi omenjeno planinsko društvo. 

V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo nekoč stal nov planinski dom, potekajo razna pripravljalna gradbena dela.
V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo nekoč stal nov planinski dom, potekajo razna pripravljalna gradbena dela. FOTO: Andraž Purg

Prostovoljci počistili pogorišče in postavili hiško za delavce in oskrbnika

Pogorišče starega doma so člani celjskega planinskega društva že pospravili. Zaradi epidemije koronavirusa so se nekatera dela zavlekla, toda s sproščanjem ukrepov so lahko prostovoljci do konca počistili pogorišče, nato so postavili hiško za delavce in oskrbnika ter Okrešeljsko plažo z mizami in klopmi za obiskovalce. V zadnjem mesecu na mestu, kjer bo nekoč stal nov planinski dom, potekajo razna pripravljalna gradbena dela.  "V tem času smo izvedli rušitev ostankov zidov, opravili smo zemeljska dela, utrdili smo podlago za temeljno ploščo, pripravili smo glavnino agregata za beton. V naslednjem tednu bo pripravljen teren za temeljno ploščo. Načrtujemo, da bi v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bomo izbrali izvajalca, da bi lahko dela pričeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale," je povedal predsednik PD Celje-Matica Franc Povše.

Najtežji del dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor.
Najtežji del dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor. FOTO: Andraž Purg

Na pomoč vojska s helikopterjem

Zavedamo se, da bi bila izgradnja planinskega doma na taki lokaciji brez helikopterskih naletov skoraj nemogoča, zato se Slovenski vojski za dosedanjo pomoč zahvaljujemo. Generalni sekretar PZS Matej Planko

Ker je treba na višino skoraj 1400 metrov pripeljati veliko gradbenega materiala, je na pomoč priskočila Slovenska vojska (SV) s helikopterskimi prevozi materiala. Dobro sodelovanje med Slovensko vojsko in Planinsko zvezo Slovenije traja že več kot 20 let. "Najprej  je vojska s pomočjo helikopterjev prevažala material in opremo za urejanje planinskih poti. V zadnjem času smo to odlično sodelovanje razširili še na helikopterske prevoze materiala in opreme za ekološke ter energetske sanacije planinskih koč. Tako je vojska letos opravila že več naletov za potrebe markacistov. Na leto vojska opravi približno 30 ur helikopterskih naletov, kar je za upravljavce planinskih koč zelo dragocena pomoč. Za prevoz materiala za novo planinsko kočo na Okrešlju smo dobili še dodatnih 10 ur. Naleti helikopterja so za društva brezplačni in so formalno urejeni v sklopu sodelovanja med ministrstvom za obrambo in nevladnimi organizacijami. V zameno poskuša PZS Slovenski vojski pomagati na področjih, kjer lahko, npr. brezplačno prenočevanje v planinskih kočah za pripadnike SV na delovnih akcijah," je dejal generalni sekretar PZS Matej Planko.

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.  Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

Dobro sodelovanje pripadnikov 15. helikopterskega bataljona SV in prostovoljnih planincev pri transportu materiala za novi planinski dom na Okrešlju je bilo mogoče videti tudi v sredo. Pripadniki SV so pripeljali 25 ton cementa, 14 ton armaturnih mrež in betonskega železa. "Naše delo smo razdeli v tri cikluse, vmes smo morali namreč z gorivom natočiti helikopter. V prvem delu smo najprej vozili armaturne mreže, ki so imele nekaj tisoč kilogramov. Za prevoz do Okrešlja, kjer smo premagovali 650 višinskih metrov, smo potrebovali 6 minut in 30 sekund. Najtežji del dela je bilo odlaganje gradbenega materiala, saj je na vrhu zelo omejen prostor. Ker delamo v visokogorju, kjer je treba paziti na veliko različnih okoliščin, smo morali biti ves čas maksimalno zbrani," je delo pri gradnji na Okrešlju razložil podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske, in pohvalil dobro sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije, sploh pri najbolj zahtevnih delih v visokogorju. 

V dveh letih pogoreli kar dve planinski koči

Na Planinski zvezi Slovenije ves čas iščejo rešitev za izgradnjo koče na Okrešlju in Korošici, kjer je dom pogorel oktobra 2017. "V proračunu PZS za leto 2018 smo za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici namenili 20 tisoč evrov, v letu 2019 pa smo po sklepu Skupščine PZS s plačilom članarine zbirali po en evro od vsakega polnoletnega člana PZS. Na ta račun smo zbrali dobrih 45 tisoč evrov. Zbiranje namenskih sredstev za izgradnjo novih planinskih domov nadaljujemo tudi v letošnjem letu. Skupaj z zbranimi sredstvi v letu 2020 bo PZS za namen obnove planinskih koč na Korošici in Okrešlju prispevala več kot 100 tisoč evrov," je še pojasnil Planko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajuz
27. 08. 2020 10.57
-10
Če ne bo interneta... Menen ne bo gor..
Sajuz
27. 08. 2020 11.17
-2
oježeš
27. 08. 2020 12.09
+8
Takih niti ni treba v gorah. Saj te narava tako ne zanima, da narediš nekaj dobrega za sebe, pa tudi ne. Bodi v dolini in uživaj z internetom.
EntityOne Gala
27. 08. 2020 13.14
+1
Meni pa je dovolj ležišče iz slame sredi gozda in moj kraški ovčar, ki ne čuva.. tako smo si ljudje različni...
EntityOne Gala
27. 08. 2020 10.53
+29
Upam, da bosta imela oba domova ustrezen strelovod, v notranjosti pa v vseh prostorih DELUJOČE IN REDNO VZDRŽEVANE šprinklerje, ki naj bi imeli svojo, ločeno zalogo vode. Nikoli ne veš, kdaj namreč pride ponovno kaka Poljakinja z zamašenimi nosom in, ki ne loči petroleja od vode, na obisk. Zunaj in v notranjosti pa namestiti obilico DELUJOČIH kamer, da komu ne pride na pamet, da bi delal škodo. Varnost ljudi in objekta samega na prvem mestu! Davno so namreč že minili časi, ko so se po gorah poteptali le pošteni in smeli gorniki in planinci. Žal.
Moncsa
27. 08. 2020 11.38
+2
matejcko
27. 08. 2020 18.07
Poljakinja naj bi zažgala Kocbekov dom na Korošici, če se ne motim?
Davidoff297
27. 08. 2020 10.49
+19
Sem velik ljubitelj hribov in gora, glede na zapleteno birokracijo v Sloveniji je to še sorazmerno hitro. Če realno pogledamo je nekaj časa vse stalo tudi zaradi pandemije; no, samo da se je začelo in upam, da se uspešno tudi zaključi v veselje vseh, ki radi zahajamo v prelepe slovenske hribe in gore; varen korak vsem
EEgon
27. 08. 2020 10.45
+10
Vprašanje? Ali je Planinska zveza Poljske, kaj donirala ker gospa je bila njihova? Ali sem preveč politično nekorekten? In bodo Slovenčki krili vse stroške?
Moncsa
27. 08. 2020 11.38
+5
Bravo, se strinjam. Ne vidim razloga, za kaj bi prispevala karkoli za prenovo koče, do katere v sezoni sploh ne pridem, ker je napolnjen s tujci, od katerih pobira država mastne zneske v obliki turistične takse. Jaz nimam nič od tega, ravno tako nisem imela nič pri uničenju koče. Naj plača prenovo tisti ki ga zakuril in ki ima tudi iz koče prihodkov.
oježeš
27. 08. 2020 12.13
Če gospa ni članica planinske zveze na Poljskem, potem verjetno ne bo nič. Lahko pa bi kaj primaknila za solidarnost.
Heretik1
27. 08. 2020 14.25
+3
Poljakinja je sicer zažgala Kocbekov dom na Korošici, se pa strinjam, da bi ženski morali poslati račun. (Le kateri bedak planinari s steklenico petroleja?)
Moncsa
27. 08. 2020 10.08
+21
Kaj pa s tistimi 400.000 evri za prenovo, kar so poslanci obljubljal?
oježeš
27. 08. 2020 12.16
+4
Politiki radi obljubljajo ko jih slikajo. Ko fotograf odide stran, se tudi politiki obrnejo stran od obljub. Vseeno pa obnova zahteva denar, ki ne bo kar padel z neba. Zato bi bilo dobro stalno drezati v politike, dokler ti ne uresničijo obljube.
Moncsa
27. 08. 2020 14.38
+1
In to bo na žalost tako, dokler ne pride na PZS nekdo z orng jajci, in začne metat okoli fascikle na odgovornem ministrstvu. Meni se namreč zdi SRAMOTA pri milijonih € pobranih taks vržt nek kost, ki niti ni 1% od teh davkov.
Apostol1
27. 08. 2020 09.37
+20
Lepo se sliši in tudi tako je , to da je pa trajalo 9 mesecev , da je prišlo do premika oziroma do akcije pa ni lepo , ker v 9 mescih bi imeli na Kitajskem že nov dom , pa naj se sliši lepo ali grdo toda tako je dejstvo.
catgod
27. 08. 2020 10.27
+20
Na Kitajskem bi v tem casu zgradil novga ...ga pozgal in spet postavil novga😁
Periot222
27. 08. 2020 09.26
+7
Zgoret bi moral pozigalec!