Slovenija

S ponedeljkom po vsej državi razglašena velika požarna ogroženost

Ljubljana, 13. 03. 2022 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
0

Uprava za zaščito in reševanje s ponedeljkom po vsej državi – izjema so območja s snežno odejo – razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Od ponedeljka je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Požar v naravi
Požar v naravi FOTO: Profimedia

S ponedeljkom bo v naravnem okolju prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, še piše v sporočilu uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi suhe zime prihaja po vsej državi do številnih manjših požarov trave, grmičevja in podrasti v gozdu. 

V soboto je malo pred 23. uro zagorelo podrastje v gozdu v Ljubljani nad predorom Šentvid. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Podutik-Glince in Ljubljana-Šentvid. Gasilci so območje požara dodatno zalili z vodo, piše na straneh Uprave za zaščito in reševanje.

Malo pred 21. uro sinoči sta v naselju Žubejevo, občina Kamnik, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kamnik in Sela pri Kamniku.

V Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi je v soboto popoldne v gozdu na težko dostopnem terenu zagorelo v večjem obsegu. Gasilci gasijo in omejujejo širjenje požara, ki se širi na območje trboveljske občine. Gasilci so intervencijo ob mraku prekinili in jo nadaljevali danes zjutraj, pri tem jim po poročanju portala Zasavske onlajn novice že pomaga tudi helikopter Slovenske vojske.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati niti v naslednjem tednu, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3