Slovenija

S presejalnim programom bi lahko število umrlih zmanjšali za četrtino

Ljubljana, 30. 08. 2021 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Presejanje prebivalstva z velikim tveganjem za raka pljuč bi lahko zmanjšalo število umrlih za četrtino, opozarjajo v centru Na-vdih, ki je član globalne koalicije za raka pljuč. Klinične raziskave namreč kažejo, da je mogoče z računalniško tomografijo z majhnimi odmerki sevanja pljučnega raka odkriti v zgodnjih stadijih.

Omenjena presejalna metoda z računalniško tomografijo z majhnimi odmerki sevanja je po navedbah centra Na-vdih učinkovitejša od pristopov, ki so v uporabi za presejanje drugih pogostih rakov. Raziskava Nelson je pokazala, da je za eno rešeno življenje treba opraviti 320 tovrstnih preiskav, za enak rezultat pa je treba narediti 864 testov za odkrivanje raka na debelem črevesu in danki oziroma med 645 in 1724 presejalnih preiskav za raka dojke.

Zgodnje odkrivanje raka pljuč
Zgodnje odkrivanje raka pljuč FOTO: Dreamstime

Kljub velikemu potencialu presejalnega programa, ki bi lahko vsako leto pred smrtjo zaradi pljučnega raka rešil pol milijona življenj, so tovrstni nacionalni programi trenutno zelo omejeni, navajajo v omenjenem centru. V polnem obsegu takšen program teče le v ZDA, postopoma ga uvajajo na Japonskem, v Južni Koreji, na Hrvaškem, Poljskem in v Avstraliji.

Največji delež primerov pljučnega raka se sicer odkrije v napredovalih stadijih, ko so možnosti za zdravljenje omejene. Le pri okoli 20 odstotkih vseh bolnikov namreč odkrijejo raka pljuč v prvem stadiju, ko je verjetnost za petletno preživetje velika, in znaša med 68 in 92 odstotki. Medtem pa več kot 40 odstotkov raka na pljučih odkrijejo v četrtem stadiju, ko je petletno preživetje manjše kot deset odstotkov.

Metoda omogoča tudi zgodnje odkrivanje drugih kroničnih bolezni

Poleg osnovnega učinka omenjenega presejanja ta metoda omogoča tudi zgodnje ugotavljanje nekaterih drugih kroničnih bolezni, predvsem kronične obstruktivne pljučne bolezni in srčnožilnih bolezni, navajajo v centru Na-vdih. Programe presejanja pljučnega raka praviloma dopolnjujejo tudi programi za odvajanje od kajenja, ki pomembno pripomorejo k zmanjšanju obolevnosti za širokim spektrom bolezni in zmanjšajo stroške zdravstvene blagajne.

Tarčna zdravila in onkološka imunoterapija so sicer uspela izboljšati preživetje tudi pri raku pljuč, vendar njihov učinek ne zadošča. Ta zdravila so sicer omogočila klinično pomembno dobrobit v preživetju, vendar rak razvija odpornost za zdravila in bolnik pogosto, kljub zdravljenju, postane njegova žrtev. "Ob presejanju največji delež raka odkrijemo v prvem in drugem stadiju, kjer je petletno preživetje bistveno večje," je pojasnil profesor Giorgio Scagliotti s torinske univerze.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
30. 08. 2021 19.11
+3
Težko, ker imamo na vseh področjih zdravstva predolge čakalne vrste, ki so se sedaj celo ustavile. Vsak dan slabše. Zdravstvo nazaduje že vrsto let.
Geres
30. 08. 2021 19.24
+2
Se strinjam. Ce k temu dodamo se odnos prenekaterega zdravnika, smo tam kjer smo. Najprej moras znat bit tecen, da te sploh vzamejo resno, potem pa moras se koga poznat, da te spravi skozi sistem. Res, ma ravni Evropi.