Slovenija

S primopredajo poslov Katičeva prevzela vajeti pravosodnega resorja

Ljubljana, 06. 03. 2024 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je prevzela posle od svoje predhodnice Dominike Švarc Pipan. Kot je dejala, jo čaka veliko dela. Kot kaže, pa se bo vanj zakopala takoj. Med drugim bo odpovedala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva, sestala se je tudi s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Ta ji je zaželel uspešno delo in izrazil pripravljenost na tvorno sodelovanje. Ministrica pa je med drugim izrazila pričakovanje, da bodo v sodelovanju z vsemi deležniki uspeli povrniti ugled ministrstvu za pravosodje.

Dominika Švarc Pipan je na primopredaji dejala, da je hvaležna za priložnost, da je lahko vodila ministrstvo in da jo veseli, da se vrača na ministrsko mesto ravno Andreja Katič, ki je že bila ministrica za pravosodje. Ob tej priložnosti ji je tudi čestitala: "Želim ji uspešno delo in da se ministrstvu za pravosodje povrne ugled, ki si ga zasluži." Katičeva pa se je svoji predhodnici zahvalila za njeno delo.

Kot je znano, je Katičevo na ministrsko funkcijo s 45 glasovi za in 18 proti DZ potrdil v torek, do menjave pa prihaja po odstopu Švarc Pipanove zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ravno v torek so na ministrstvu in številnih drugih lokacijah potekale tudi hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja, med osumljenimi sicer ni Švarc Pipanove, je pa med njimi več uslužbencev ministrstva.

Katičeva je ob prihodu na ministrstvo potrdila, da bo že danes preklicala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva. "Ne, ker ne bi zaupala nekaterim sodelavkam in sodelavcem, ampak predvsem zato, da vidim, kakšna pooblastila imajo in predvsem tudi, da se lahko sama prepričam o njihovih znanjih in kompetencah za opravljanje najpomembnejših zadev," je pojasnila že prejšnji teden ob napovedi ukrepa med predstavitvijo kandidature na odboru DZ. Več o reševanju afere pa bo lahko povedala v prihodnjih dneh, je dejala še preden sta si s predhodnico predali posle.

Med izzivi, ki jo čakajo, je tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, s katero vlada in DZ zamujata že več kot 60 dni, sodniki in tožilci pa zaradi tega že od začetka leta izvajajo protestne aktivnosti. Predstavniki Slovenskega sodniškega društva bodo danes na državno odvetništvo predali več kot 300 zahtevkov sodnikov za mirno rešitev glede prikrajšanja pri plačah.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: Luka Kotnik

'Verjamem, da nam bo skupaj uspelo povrniti ugled ministrstva za pravosodje'

Katičeva je že napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe skozi poseben zakon, ki da ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. Že danes  se je sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem

Po njeni oceni je bilo v mandatu njene predhodnice narejenega veliko. "Žal pa je madež aktualnih zadev ostal na ministrstvu za pravosodje." Ministrica sicer verjame, da jim bo v sodelovanju "z vsemi deležniki" uspelo povrniti ugled ministrstva. Glede afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti pa verjame v delo pristojnih organov, ki so tudi najbolj pristojni o svojem delu obvestiti javnost.

Izrazila je zadovoljstvo, da je bilo v preteklem mandatu veliko narejenega tudi na področju sodniške zakonodaje oziroma t. i. sodniškega trojčka, ki je v veliki meri usklajen. Kot je napovedala, ga bo v prihodnjem tednu dodobra proučila, ob čemer je izrazila tudi pričakovanje, da bi šel predlog sodniške zakonodaje čim prej v zakonodajno proceduro.

Verjame tudi v nadaljevanje postopkov glede reševanja problematike sodniških plač. Spomnila je, da je v četrtek v zvezi s tem sklican sestanek pri premierju Robertu Golobu. Verjame tudi, da bodo v čim krajšem času pripravili in posredovali v parlament poseben zakon, s katerim bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. To mora biti narejeno do začetka počitnic oziroma v prvi polovici leta, je poudarila.

Zadovoljstvo z današnjim sestankom z ministrico je izrazil tudi Đorđević. Kot je poudaril, so pričakovanja vrhovnega sodišča in sodnikov velika, nanašajo pa se predvsem na uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač in s tem izboljšanje materialne neodvisnosti sodnikov, sodniško zakonodajo in rešitvijo glede prostorske problematike sodišč.

Spomnil je, da je danes že 62 dni od poteka roka, ki ga je ustavno sodišče določilo državnemu zboru za izpolnitev odločbe, ki ureja materialni položaj sodnikov. "Verjetno se vsi strinjamo, da je treba to odločbo nemudoma uresničiti," je poudaril.

V zvezi s sodniško zakonodajo, ki je v pripravi, je dejal, da imajo v sodstvu "zelo poudarjen interes" za uvedbo enovitega prvostopenjskega sodnika, saj ocenjujejo, da bi njegova uvedba pomembno prispevala k učinkovitosti in boljši organiziranosti delovanja prvostopenjskih sodišč. Pričakujejo tudi nadaljevanje aktivnosti na področju prenosa pristojnosti imenovanja sodnikov iz državnega zbora, je dodal.

Ministrici je zaželel uspešno delo in dodal, da so na vrhovnem sodišču pripravljeni pomagati ministrstvu v okviru svojih pristojnosti in po svojih močeh. Glede ureditve sodniških plač pa je poudaril, da je žogica zdaj na strani zakonodajalca. Na današnjem sestanku sta se z ministrico sicer dogovorila tudi, da bi se mesečno sestajali "ekipi sodstva in ministrstva za pravosodje, na katerih bi se pogovarjali o uresničevanju projektov in reševanju tekoče problematike."

Katičeva sicer na stol ministrice za pravosodje seda že drugič, prvič je funkcijo opravljala v vladi Marjana Šarca, skupno pa je to že njen tretji ministrski mandat, saj je v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. Tudi aktualno vladno ekipo dobro pozna, doslej je bila namreč državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo.

Z imenovanjem na ministrsko funkcijo je Katičevi funkcija državne sekretarke prenehala, vlada pa je na današnji dopisni seji tudi izdala odločbo o prenehanju funkcije državni sekretarki na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
06. 03. 2024 21.25
-1
Srečno, Dominika! Elegantna, lepa in pametna. Redka kombinacija si bila. Kolikor poznam Andrejo, je tvoja kar dobra naslednica. Srečno tudi njej! V kleti bo pa nervoza, ja. In prav je tako!
Jernej Sekirnik
06. 03. 2024 21.15
+2
Ne morem verjet, da se to dogaja in da narod vse mirno to sprejema
lakala28
06. 03. 2024 21.27
-1
Ne mirno, z navdušenjem. Dobro ministrico zamenjuje dobra ministrica. Kdo bo pa nadomestil jajota? Se bojim, da je samo mrtev jajo dober jajo.
wsharky
06. 03. 2024 18.08
+0
ampak Dominika je dama za razliko od Andreje
SEHE
06. 03. 2024 14.40
+2
Pipan je izrazita predstavnica nesposobnih povzpetnikov, taki, ki bi si imajo sposobnosti precej, precej nižje kot pa ambicije. Na žalost jih je takih ogromno... Na škodo vseh nas in celo njih.
cakra
06. 03. 2024 14.32
+3
Govori se po raznih obvestilih da je Pipanova oprana vseh obtožb glede nakupa stavbe. Sicer se ne čudim je bilo to za pričakovat da ni nič kriv . Vprašanje pa ostane da gre Ministrica z papirji o nakupu dva krat na sejo vlade in tam odobrijo nakup, nato pa do ministra za finance in potrdi plačilo. Nato pa se pojavita še dva sporna podpisa ministrice in tam nič kriva kljub temu da je dala posel notarju na daljavo ki je njen prijatelju za mnogo višjo ceno. Vse skupaj zgleda da se odgovorni politiki norčujejo iz državljanov
Traktor.
06. 03. 2024 13.26
+1
Žalostno vse skupaj.
Prijazna
06. 03. 2024 13.27
-2
lakala28
06. 03. 2024 21.28
+0
začetek konca
06. 03. 2024 13.08
+2
Jugoslovenska glupa raja je papežu že poslala peticijo , da DŠP po hitem postopku razglasi za blaženo .
lakala28
06. 03. 2024 21.29
-1
Pa bolnika jajota za židovskega podpornika genocida a ne?
wsharky
06. 03. 2024 12.59
+4
Dominika je vesela Andreja pa zelo zaskrbljena, kot njena šefica Tanja, ampak Andreja bo zavihala rokave, vzela metlo v roke in vse packarije pometla pod preprogo in to še do konca tega tedna
vicente
06. 03. 2024 14.22
+3
ne bo slo pod preprogo velike kose bodo skrili za zaveso
prašek
06. 03. 2024 12.56
-2
Andreja , vesel sem da prevzemaš in obžalujem , da mora Dominika oditi !!!! Dominika , pogumno naprej !!!
biggbrader
06. 03. 2024 13.24
+5
Tudi meni gre na jok, ko opazujem trenutne akterje !
Nečakinja mag prava
06. 03. 2024 13.32
+1
lakala28
06. 03. 2024 21.30
+0
bolniku jajotu med židi pa ploskate kletni troli a ne? Ja, pogumno naprej. Hvala, da se ne sprenevedate.
Krakower
06. 03. 2024 12.55
+7
Rekordna vlada. Toliko ministrov se ni zamenjalo niti v najhujših psihopatskih diktaturah, kjer je bila likvidacija vsakdanji pojav. No, ampak važno, da ni Janša. Sedaj pa na kolo, za zdravo telo"
G. Papež
06. 03. 2024 12.51
+12
No, pa je le Katica dobila dobro službo. Je bilo že kar nekaj nervoze.
biggbrader
06. 03. 2024 12.51
+3
Ali bo ta tudi čistila Janšiste, kot je to delal direktor FURS-a, g. GRUM, ko je Paškovi in Vontli poslal finančno poslovanje Janšistov za 15 let nazaj. Toliko robe, da jo še prebrati ne znajo. Ta Grum bo prvi za "odstrel" !
2mt8
06. 03. 2024 12.50
+4
Pozdravljeni, Milan! Za koga moram preprečit??
Groucho Marx
06. 03. 2024 12.30
+17
Kuštravec je defacto legaliziral kazniva dejanja lewacov.
biggbrader
06. 03. 2024 12.53
+5
Njega morajo v Državnem svetu z vsemi intrigami braniti LDS advokati, da mu ne bi začela DS komisija dihati za ovratnik (Berišaj, Kosovo, Srbija - BG, Romunija - identiteta...)
Jon Bacek
06. 03. 2024 12.28
+18
Zdaj imajo funkcionarji SD zagotovilo, da ne bodo preganjani za sodno stavbo na Litijski, niti za plenjenja v zdravstvu. Podobno, kot pred leti, ko je bila Katičeva ministrica za pravosodje, in je poskrbela, da je večina zadev afere TEŠ zastaralo, s tem je rešila strankarske kolega iz šaleške SD.
13klu?
06. 03. 2024 12.24
+4
dule100
06. 03. 2024 12.20
+14
A diplomo ima pravo? 😂😂😂
Petur
06. 03. 2024 12.20
+3
počakajmo trenutek,..prah v pravi smeri je dvignjen če stvar ne bo v kratkem speljana do konca oz pometena pod....potem nimamo nobenih možnosti kot država..
Groucho Marx
06. 03. 2024 12.12
+15
Ta vlada dela samo zase. Še tako v nebo vpijoče kraje in poneverbe akterjev iz lastnih vrst enostavno pomete pod preprogo.
13klu?
06. 03. 2024 12.26
-12
Je pa prejšnja vlada znala bolj skrivati kaj in kje kradejo
Groucho Marx
06. 03. 2024 12.29
+8
Jernej Sekirnik
06. 03. 2024 12.08
+21
v normalni državi bi Pipanova že bila v zaporu