Slovenija

S protestom zahtevali stanovanja za ljudi, ne za dobiček

Ljubljana, 31. 07. 2019 21.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
27

Okoli 30 pripadnikov iniciative Kje bomo pa jutri spali? je s protestom v Ljubljani danes zahtevalo stanovanja za ljudi, ne za kapitalske dobičke. Gibanje zahteva brezplačen prenos nepremičnin, ki bi se lahko koristile za povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS.

V gibanju, ki ga sestavljajo predvsem mladi, so kritični do dogovora, da bo stanovanjski sklad zemljišča, ki so primerna za stanovanjsko gradnjo in so trenutno v lasti DUTB, odplačal. Kot so poudarili v izjavi, smo državljani ta zemljišča že odplačali z državno dokapitalizacijo bank in slabe banke.

"Stanovanjski sklad ... ni bil dokapitaliziran že od leta 2009. Sedaj se je vlada odločila, da bo dokapitalizirala sklad za ocenjeno vrednost zemljišč, ki se jih bo preneslo iz DUTB. Kar pomeni, da bo Stanovanjski sklad RS celotno dokapitalizacijo takoj prenesel na slabo banko. Vlada tako ne bo dokapitalizirala Stanovanjskega sklada RS, temveč ga bo le uporabila kot posrednika pri dokapitalizaciji slabe banke," je v imenu gibanja poudaril Matija Sirk.

"DUTB hoče za zemljišče vsaj 2,6 milijona evrov, mi pa hočemo dostopna in varna javna stanovanja," je dodal.

V gibanju vladi očitajo tudi, da se je odločila zgolj za prenos zemljišč na manj priljubljenih lokacijah, ki bi slabše nastopile na trgu ter DUTB prinesle manj dobička. Prav zato so protest danes pripravili na Parmovi ulici v Ljubljani, na enem od zemljišč nedaleč od središča mesta, ki je v lasti DUTB, a ne bo preneseno na stanovanjski sklad.

Podatki kažejo, da v Ljubljani trenutno manjka okoli 4000 neprofitnih stanovanj, do leta 2025 pa bo manjkalo 16.000 dostopnih najemnih stanovanj.
Podatki kažejo, da v Ljubljani trenutno manjka okoli 4000 neprofitnih stanovanj, do leta 2025 pa bo manjkalo 16.000 dostopnih najemnih stanovanj. FOTO: Shutterstock

"To je eno bolj zanimivih zemljišč z relativno centralno lokacijo. Trend v zadnjih 10 letih je - in v prihodnosti bo še bolj - da se neprofitne gradnje in dejavnosti odriva iz centra mesta, medtem ko se centralne lokacije namenjajo profitni dejavnosti. Ravno zato je tako pomembno, da se na tej lokaciji izvaja javni in ne tržni interes," je poudaril Klemen Ploštajner.

Vlada je imela možnost neodplačni prenos zemljišč omogočiti s spremembo zakonodaje, a se je odločila prednost dati fiskalni stabilnosti in delovanju DUTB, kot so si ga zamislili, pred stanovanjsko politiko, so prepričani v gibanju.

Mlada generacija ima medtem vse večje težave pri reševanju stanovanjskega vprašanja. "Naša edina možnost je, da kupimo stanovanje, česar ne moremo narediti s prekarnimi zaposlitvami, ali pa najemamo stanovanja na popolnoma dereguliranem in neurejenem trgu, kjer cene vsakomesečno rastejo, kjer so pogodbe vse bolj neprimerne in kjer so stanovanja vse slabša," je izpostavil Ploštajner.

Podatki kažejo, da v Ljubljani trenutno manjka okoli 4000 neprofitnih stanovanj, do leta 2025 pa bo manjkalo 16.000 dostopnih najemnih stanovanj. Gibanje sicer namerava svoje aktivnosti nadaljevati, naslednji podobni shod napovedujejo za jesen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
01. 08. 2019 21.26
Trenutno je trend skletetna konstrukcija, znotrej pol metra slamnate izilacije...primerno zbite, zabito...zunanji apneni omet, znotraj glineni. Odzunaj hišamizgleda povsem običajna, z streho. Znotrej pa doživite udobje naravne klime. Ogrevati se da z eno posebno pečjo, oblečeno prav tako v glino vključno z dimnikom v dnevnem prlstoru z par polenčki, na kateri se tudi kuha. Dejansko vse lahko napol udarniško skup vržeš, in skupaj z parcelo hišico družinskih velikosti za povsem primerne denarce vržete skup. Za povrh bo pa še zdrava, na kakem hribčki do 30 - 60 km iz Ljubljane...znotrej boste zlahka vzdrževali 24 stalnih stopinj, klima verjetno ne bo potrebna...sploh zaradi zvočnega onesnaževanja zunanjih kompresorjev je to skor že nujnomrazmišljat...razen če ne želite živet, kot bi bili ja letališču. Elektriko pač klasično priključite, če se pa znajdete pa jo rentate od soseda prijatelja...in se izognete še dajatev. Deževnico polovite, vrtiček z dvignjenimi gredami uredite...in izmenjate kar ne pridelate svoje delo z bližnjo pomočjo kmetu. In že imate pred samo eno samo ljubezen innvarnost, zaradi svoje zmernosti in potrpežljivosti...
TistoPravo
01. 08. 2019 21.30
Tako sta zgradila in uredila vso situacijo par iz Mihovice pri Šentjerneju. Vpišite v brskalnik, in videli boste...kaj je Tisto Pravo
SLObunkeljn
01. 08. 2019 13.48
-3
Za tiste, ki pa tu nizate negativne komentarje, pa se res sprašujem kdo vas plačuje, gradbeni baroni in kapital? Ali pa ste res tako ubogi na duhu?
zurc
01. 08. 2019 15.42
ne,samo spravili smo se delat ,varčevat in nekaj časa skromno živet ,ter si nato sami zgradit ali kupit z lastnimi sredstvi svoj dom,brez fehtarjenja in jamranja !
Transformerji
01. 08. 2019 12.33
Sem pred mesecem prebral, da bodo v Ljubljani povečali število sob za turiste. Danes je pa tudi obvestilo, da se bo gradilo 500 neprofitnih stanovanj. Pa pogledam okoli, stari so pomrli, niso se razmnoževali na veliko, tako ima eden ali dva otroka že svoje stanovanje. Pa iščejo kupce za premoženje staršev, kajti oni so se še manj razmnoževali.
Pan1
01. 08. 2019 09.19
+5
Ko sem gradil hišo, sem tinto pil. Nisem protestiral, ampak delal in pas zategoval. Nič mi ni bilo podarjeno. Tako je to v življenju. Brez nič ni nič.
Transformerji
01. 08. 2019 12.39
Z mano je enako - ampak dobro premisli, sedaj so v resnici mnogo slabši časi, če iščeš krive za to, ni težko delo.
nevtroalko
01. 08. 2019 09.08
+1
denar se printa na polno. ker so se dobički povečali na za najbolj premožne za srednji razred in nižji razred pa ostali približno enaki so se cene stanovanj podražile. Kar volite levičarje oni znajo delati reveže. Srednjega razreda skoraj ni več. Ja levičarji so višji razred. Sami si rihtajo državni posel vam pa samo izvažajo inflacijo in jih še kar naprej volite hahaha. Pojdimo na zlati standard. Toliko kolikor bo zlaata take bodo tudi cene. Zalta ki ga ni nemoreš prodati. In imaš stabilno ceno vseh dobrin.
Transformerji
01. 08. 2019 14.14
Pa ravno o tem sem razmišljal - da se papir, ki mu pravimo denar, na veliko tiska - v tej naši domovini imamo vedno več denarja za socialne podpore. Od kje? Iz evropske tiskalnice ga menda razdeljujejo na veliko za ohranitev miru. Kar poglejte, vsepovsod upori in protesti, v EU pa blažen mir. Nič hudega, če se v kakšnem glavnem mestu kakšna skupina razjezi.
zurc
01. 08. 2019 08.21
+4
Morana7
01. 08. 2019 08.21
+2
Če manjko stanovanj kmalu 16.000, kaj je naslednji korak te iniciative? Odvzem lastništva fizičnim osebam? Da je trg premalo reguliran se pa strinjam sami smo oddajali 15 let in ni bilo ene finančne kontrole..davek na dobiček od najema smo vselej priglasili, kaj pa folk ki niti ni v nobeni evidenci? Kot da inšpekcije nimajo dostopov do portala bolha.com...Ne morejo preverit začasnega prebivališča na UE itd.?? Sicer pa se ni za čudit, če je na vseh področjih teksas je seveda tudi na tem...Uredit bi bilo potrebno se strinjam samo zahteve po stanovanjih v centru so pa nekako zadnji "problem" v vrsti...
NotMe
01. 08. 2019 08.17
+8
Zakaj vsi v Ljubljano?! Dragi "iniciatorji", VI ustvarjate pritisk na ceno. Slovenija je absurdno majhna. 20 minut vožnje iz Ljubljane so cene trikrat nižje. TRIKRAT! In zapomnite si, kaj dosti pod 1000 evrov na kvadrat se ne da, plačati je treba zemljišče, napeljavo in nenazadnje DELAVCE. Mislite, da bodo zastonj švicali, zato, da boste VI imeli stanovanje?! Kako so pa naši starši in stari starši prišli do stanovanj in hiš!? Krediti, veliko lastnega dela. Dajmo, iniciatorji, kupite si parcelo pol ure vožnje stran, zanjo boste dali 40.000, potem pa si uredite papirje in na YT naštimajte kakšen filmček kako se gradi, ne pa kako se šminka, gradbincem prepustite le tisto, kar mora biti pod nadzorom, ostalo pa naredite sami. Tako kot 50 let nazaj.
Justiceiscoming81
01. 08. 2019 08.06
+6
Dragi iniciatorji takšnih pobud, živel v ljubljani celo svoje otroštvo do 30 leta in se izselil na podeželje in vam iskreno povem, da tudi če bi bilo stanovanje v ljubljani zastonj... ne hvala. Ga ni čez mir in naravo... Aja pa še en zelo star pregovor naših južnih sosedov... Ništa nije đžabe, ni kot stare babe...
jan.k94
01. 08. 2019 07.56
+6
Naj se spravijo delat in si bojo mogoče lahko kdaj privoščili stanovanje v centru mesta. Do takrat pa si naj poiščejo bolj ugodne nepremičnine ki so zunaj mesta....
Pikanajlonca
01. 08. 2019 07.16
+12
Inicijativa, naj jim nekdo da metle, plastične vrečke in naj gredo čistit odpadke okol Ljubljanice, ali pa jih razhajkajo saj je njihov skupni imenovalec (( niti dneva delovne dobe, celo življenska lenoba, parazitiranje, izkoriščanje drugih ter življenje na tuj račun, ter nenehno provociranje delovnih ljudi.
musl
31. 07. 2019 21.58
+14
Ne vidim razloga za protest. Cene stanovanj po vseh glavnih mestih na svetu so visoke za dotično državo. Pri nas radi zahtevamo, nekaj, kar si ne moremo privoščiti ali pa kar smo sami zafrknili. Največji problem pri mojih kolegih je bil to, da so naredili šolo, si našli punco in sta oba vzela hude avte na lizing. Potem se je pa mama hotel iztekel in prišla kruta realnost, zmanjka za najemnino ali kredit za stanovanje, avta ne gre prodat za takšno ceno, da bi poplačal lizing.
AlternativeFacts
01. 08. 2019 07.23
+0
giiinem
31. 07. 2019 21.43
+11
Nabru3
31. 07. 2019 21.41
+12
A Metelkova se je preselila ;) :) ?
flexilbe principles
31. 07. 2019 21.37
+39
Spali boste lepo v krajih izven Ljubljane, če si stanovanja v glavnem mestu ne morete privoščiti. Litija, Ivančna Gorica, Vrhnika... Ne razumem, kako lahko ljudje ZAHTEVAJO nekaj, česar si pač ne morejo privoščiti. Če pa želite živeti v glavnem mestu, pa si boste, tako, kot povsod po svetu, najeli garsonjero.
mackon08
31. 07. 2019 21.57
+11
AlternativeFacts
01. 08. 2019 07.20
-9
flexilbe principles@ Hočeš povedati, da v Litiji, Ivančna Gorica, V rhnika itd pa ne gledajo na kapitalski dobiček? Daj odrasti in drugič vsaj članek preberi.....
joze drugi
01. 08. 2019 08.00
-4
in se bodo vsak dan vozili na delo in onesnaževali. Cene rastejo zaradi nahrbtnikarjev, ki pridejo kampirat v stanovanja v LJ, preko poceni portalov za najem.
janezpodre
01. 08. 2019 08.00
+1
malce mešaš kapitalski dobiček in ceno zemljišča
Morana7
01. 08. 2019 08.08
+5
AF Najem je vsaj pol cenejši izven Ljubljane npr. 1,5 sobno stanovanje za Bežigradom stane 500€ na mesec v Zagorju ob Savi pa 250€...vsi pač ne morejo zmagat na teh razpisih, verjetno je tudi precej folka neupravičeno not,kar je itak slovenska klasika...eni se delajo reveže, pravi reveži pa zvisijo...naj se vzpostavi ustrezna kontrola. LJ je sicer še najbolje povezana z javnim prometom od vseh naših mest zato tale dikcija hočemo stanovanja v centru ravno ni na mestu.
NotMe
01. 08. 2019 08.21
+2
Alternative facts. Nekdo mora zaslužiti denar, če ga hoče investirati. In če svoj zaslužen denar INVESTIRA, pričakuje "kapitalski dobiček". In verjemi, da je gradnja taka zajebancija, da so kapitalski dobički še majhni, ne le, da je gora papirjev za uredit, tu so še razne težave med gradnjo, inšpektorji in seveda finančno tveganje. Vložiš 1 milijon v gradnjo, pričakuješ, da boš imel 200.000 dobička, medtem se razmere na trgu obrnejo in imaš 200.000 izgube.
NotMe
01. 08. 2019 08.47
+3
Joze drugi, tvoji "nahrbtnikarji" imajo na voljo mogoče 1000 - 1500 stanovanj, kar je cca 1% stanovanj v Ljubljani. Povej, zakaj bi se morali vozit na delo vsak dan v Ljubljano?! A ne bi bilo bolje, da bi zahtevali decentralizacijo, da se jim ne bi bilo treba vozit. Sploh pa - zgoraj nekdo omenja Litijo. Iz Litije v center te pripelje vlak v manj kot pol ure. Dlje potrebuješ v špici iz enega konca Ljubljane na drugega. Super, ne, kupiš stanovanje na Rudniku, imaš službo na Galjevici, čez 3 leta zamenjaš službo in se moraš nenadoma vozit na Brezovico ali v Zalog. In nenadoma potrebuješ dlje kot s cugom iz Litije direkt.