Slovenija

S prvo plačo kupil prvo kačo, zdaj ima več kot 600 eksotičnih živali

Ljubljana, 04. 03. 2023 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
50

Marsikdo se raznih kač, pajkov, škorpijonov in drugih plazilcev na smrt boji, a Aleš Mlinar gotovo ni eden izmed njih. V lasti ima namreč več kot 600 eksotičnih živali 200 različnih vrst, njegova ljubezen pa je iz zbirateljstva kmalu prerasla tudi v razstave. Njegove razstave veljajo za ene največjih v Evropi, pripravil pa jih je že več kot 30. Zaradi ugriza kače je skoraj umrl, a to njegove ljubezni do živali ni skrhalo. Pojasnil je, zakaj jih ima tako rad, katere so njegove najljubše vrste in zakaj so tako zelo posebne.

Zakaj se Aleš Mlinar tudi strupenih živali ne boji? "Jaz mislim, da se strahu naučimo. Ob rojstvu se ne bojiš, šele ko ti nekdo reče, pazi, kača, se začneš bati," pojasnjuje. 

"Mene kot otroka niso za nobeno žival strašili. Zato so mi bile od nekdaj zanimive," pravi. Ko je bil otrok, so imeli poleg psa in rib tudi želve, pri starih starših pa tudi druge živali, na primer zajce. Zelo rad je bral tudi National Geographic, ki ga je še bolj navdušil nad eksotičnimi živalmi. "Ko sem to bral, sem rekel, da bom enkrat imel kačo," se spominja. 

Ko je dobil prvo službo, delal je kot slikopleskar, je za prvo plačo kupil prvo kačo. Rdečerepega udava je tako domov prinesel pri 18 letih, zanj pa je odštel kar tretjino plače. Z očetom sta mu naredila terarij, v enem letu pa se je nato pri njem nabralo še 30 plazilcev. "V bistvu je šlo vse, kar sem zaslužil, za živali in opremo," pravi. 

Takrat so se živali prodajale prek oglasnika in kot se spominja, je kupil vse, kar se je dalo kupiti. "Živali so pripeljali tudi iz Češke in Nemčije," dodaja. Leta 2004 je prvotno zbirko nadgradil še s strupenimi kačami, kot prva strupenjača se mu je pridružil puščavski rogati gad. Zanj se je odločil, ker je manjša vrsta, ne tako agresivna, pa tudi ne tako zelo strupena. 

Protistrupi iz Avstralije stanejo okoli 3000 evrov, iz Mehike pa po 1000 evrov na ampulo. 

Sledila je rogata suličarka iz Kostarike, nato pa koralna kobra iz Južnoafriške republike. "Tudi ne tako zelo strupeni kači. Pazil sem, da niso tako strupene, da bi lahko ob ugrizu kar takoj umrl. Lahko bi izgubil kakšen prst, ampak umrl pa ne bi," razlaga. Preden je domov pripeljal bolj strupene vrste, kot so črne ali zelene mambe, je kupil protistrupe, šele nato živali. "Tu pa povratka ni. Če te ugrizne, si brez protistrupa zagotovo mrtev. Če pa imaš protistrupe, obstaja verjetnost, da boš imel poškodovan ud ali da boš invalid," pripoveduje.

'Vesel sem, da sem sploh živ'

Kljub temu, da se živali načeloma ne boji, pravi, da nekaj strahospoštovanja do določenih vrst vseeno mora biti. Zaradi ugrizov strupenih kač je že trikrat pristal v bolnišnici. Leta 2015 ga je med čiščenjem terarija ugriznila diamantna klopotača. "Takrat je bilo 50:50, da preživim, tako da sem imel veliko srečo. Blazno srečo, da smo imeli svoje protistrupe, pa tudi, da so jih v kliničnem centru tako hitro dobili," pripoveduje. 

Diamantna klopotača
Diamantna klopotača FOTO: Shutterstock

"Če ti posegaš v njeno okolje, kača je majhna, se seveda počuti ogroženo," pravi in dodaja, da se je pač zgodila nesreča, da ni bil dovolj previden, tudi rokavic ni nosil. Po ugrizu je zaprl terarij in poklical pomoč – tudi prijatelja v Avstriji, da je prinesel dodatne protistrupe. "Zaradi bolečin sem bil tako omamljen, da na koncu niti nisem več vedel, kaj se dogaja. A organe so uspeli rešiti," nam je zaupal. Čeprav ga je kača ugriznila le z enim zobom v mezinec, so mu namreč začela delno odpovedovati tako jetra kot ledvici. Rešili so tudi njegovo roko, čeprav so tam posledice še vedno vidne.

A kljub temu njegova ljubezen do plazilcev ni nič manjša. "Kača ni kriva, da sem jaz posegal v njen teritorij," pravi in dodaja, da zanjo še vedno lepo skrbi. Ugrizi se sicer še vedno dogajajo, ampak pri mladičih. "Določene vrste ne želijo jesti, zato ker v naravi jedo samo specifično hrano z določenega območja, posledično pa druge hrane ne prepoznajo kot hrano. Kačo moraš zato prijeti za glavo in jo na silo hraniti, dokler ne ugotovi, da gre za hrano," razlaga Mlinar. 

600 živali na 350 kvadratnih metrih površine

Razstava je na voljo do 29. aprila v hali A (vhod A7) v ljubljanskem BTC-ju. Odprta je ob četrtkih, petkih in sobotah. 

Mlinar je resnično strokovnjak za eksotične živali, danes se tudi ukvarja izključno z njimi. Razstave njegovega podjetja Raptiles Nest veljajo za ene največjih v Evropi, pripravlja pa jih od leta 2009. Najnovejša razstava je mešana, saj so razstavljene tako kače kot tudi škorpijoni, kuščarji in pajki. 

In ko berete o smrtno nevarnih ugrizih strupenjač, imate do obiska razstave verjetno zadržke. A povsem zaman, saj so kače zaprte v terarije in nevarnosti, da bi komu kaj naredile, ni. "Kadar so obiskovalci na razstavi, terarijev ne odpiramo," pravi Mlinar. Kljub temu lahko obiskovalci, če želijo, v roke primejo kraljevega pitona, ki ni strupen. "Za varnost je izjemno dobro poskrbljeno, seveda se nikomur od obiskovalcev ni in se niti ne more nič zgoditi," zagotavlja strokovnjak.

Na trenutni razstavi si lahko ogledate 65 različnih vrst, a to je le ena petina vseh živali, ki jih ima. Doma ima sicer 55 terarijev za kače, 55 za kuščarje in okoli 60 za pajke. Skupaj ima za okoli 600 živali 350 kvadratnih metrov površine, poleg tega pa ima še kar nekaj skladiščnega prostora za vso opremo, pa tudi prostor za miši, ki jih goji sam. "To je dejansko zelo velika mešana razstava, za večjo žal sploh ni prostora," je povedal. Poleg vseh eksotičnih živali ima doma tudi dva psa in ribe.

Z obiskom razstav lahko premagate strah

Glede na pretekle izkušnje, je z obiskom razstave marsikdo premagal strah pred kačami ali pajki. "Določeni ljudje, ki so se bali, so včasih čakali zunaj, pa so po tem, ko je kačo 20 ljudi držalo po rokah, videli, da ni nič hudega. Potem so se je upali tudi dotakniti. Ogromno ljudi, ki se boji kač, se jih na razstavi nato upa tudi dotakniti," pravi. 

Poleg že poznanih gadov in pitonov si je možno ogledati tudi tropsko velikanko (zelena anakonda) in ene od največjih (kraljeva kobra, diamantna klopotača), najhitrejših (črna mamba) in najbolj strupenih strupenjač (taipan) na svetu.

Najljubše vrste Mlinar sicer nima, ker so vse živali, ki jih izbira, zelo posebne. Morda je med ljubšimi kraljeva kobra, ker je res ogromna. "Zraste štiri metre in pol in je največja strupenjača na svetu," pravi Mlinar, ki pojasnjuje, da v naravi v 90 odstotkih je samo druge kače. "Je precej agresivna vrsta, moja je navajena na podgane," razlaga.  

Kraljeva kobra
Kraljeva kobra FOTO: Aljoša Kravanja

"Gabonske gade imam tudi zelo rad zaradi barvitosti," pravi in dodaja, da je navdušen tudi nad bradavičarji. Zanimalo nas je, če obstaja kakšna vrsta, ki je ne bi želel imeti, morda zato, ker je prenevarna. "So vrste, ki jih ne bi želel imeti, ampak ne zaradi strupenosti ali česa podobnega, pač pa zato, ker mi enostavno niso lepe," pravi in razlaga, da mu enostavno niso všeč oblike ali barve. 

Pajki: v zbirki je eden največjih in eden najbolj strupenih pajkov na svetu

Obiskovalci si lahko od blizu ogledajo približno 15 milimetrov veliko črno vdovo, ki jo je Mlinar kupil na sejmu v Nemčiji. "Cena črnih vdov je majhna," pravi poznavalec, zanjo je odštel okoli 50 evrov. "To je najbolj strupen evropski pajek," pravi. Črne vdove namreč živijo približno dve leti. 

Črna vdova
Črna vdova FOTO: Aljoša Kravanja

Povsem druga zgodba je pri enem največjih pajkov na svetu, ptičjem pajku. Ti namreč živijo tudi do 25 let, zrastejo pa do 30 centimetrov. Zanj bi odšteli približno 400 evrov.

Da bi ga bolje videli, ga je skušal premakniti izpod veje v terariju. "To je ena bolj agresivnih vrst," je povedal, medtem ko je pajek, ki ga je skušal premakniti, grizel palico. A večja nevarnost, kot da bi ga ugriznil, je ta, da bi padel iz terarija, je zaskrbljeno povedal. Seveda sem si predstavljala, kako težko bi ga bilo ujeti, a kot pojasnjuje Mlinar, ga ne skrbi naša varnost, pač pa dobrobit pajka. Ob padcu bi mu namreč lahko počil zadek, pajek pa bi izkrvavel. 

Ptičji pajek, ki zraste do 30 centimetrov
Ptičji pajek, ki zraste do 30 centimetrov FOTO: Aljoša Kravanja

Gotovo je največja in najdebelejša kača na razstavi anakonda. "Anakonde so načeloma zelo agresivne, moja na srečo ni," pravi Mlinar. Anakonde svoj plen ubijejo tako, da ga zadušijo. Ovijejo se okoli plena in vsakič, ko izdihne, malenkost bolj stisnejo, vse dokler sploh ne more več vdihniti. Marsikdo je že slišal za mit, da se anakonda rada uleže poleg svojega lastnika, da bi izmerila, kako velika je in če ga že lahko poje. A Mlinar pravi, da je to resnično le mit. 

Seveda pa ne manjka niti kuščarjev. Med drugim ima Mlinar tudi kubanskega legvana, ki spada med kritično ogrožene vrste. "Iz narave ga ne moreš več dobiti. Tega, pa še dva imam doma, vzgojeni so v praškem živalskem vrtu. Je lepa, zanimiva in redka vrsta," je pojasnil. Razstavljeni samec je star osem let, njihova življenjska doba pa je dobrih 40 let. 

Kubanski legvan je kritično ogrožena živalska vrsta.
Kubanski legvan je kritično ogrožena živalska vrsta. FOTO: Aljoša Kravanja

'Imam veliko rednih strank, ki vedo, da bodo na razstavi vedno videle kaj novega'

Mlinar je pripravil že okoli 30 razstav, večinoma po tujini, predvsem Italiji. Sodeloval je tudi z živalskim vrtom v Celovcu, povezal pa se je tudi z več muzeji, ki ga z veseljem gostijo. Po tujini bi za takšno razstavo odrasla oseba odštela približno 15 evrov, v Sloveniji pa je cena nižja. "Kar imamo razstav v Sloveniji, so cene vedno enake," pravi. 

Pojasnjuje še, da ima veliko rednih obiskovalcev. "Ker imam toliko vrst, jih lahko na razstavah ves čas menjam. Veliko imam torej takšnih obiskovalcev, ki pridejo na vsako razstavo, saj vedo, da bodo vedno videli kaj novega," je pojasnil in dodal, da je veliko tudi družin, ki ne želijo, da bi se njihovi otroci živali bali. 

Cene določenih pitonov lahko sežejo tudi do 25.000, udavov tudi 45.000 evrov

In od kod vse te živali pridejo? Mlinar pojasnjuje, da lastniki eksotične živali prodajajo in kupujejo na sejmih, predvsem v Nemčiji, na Nizozemskem in Češkem. Rejci pa so tudi v Avstriji. 

"Cene živali so zelo odvisne od vrste," pravi. Zanimivo je, da strupenjače ne dosegajo takšnih cen kot nestrupene kače. Ljudi, ki imajo nestrupene kače, je bistveno več kot tistih, ki imajo strupene, ker je povpraševanja za nestrupene kače bistveno več, so tudi cene precej višje. "Zato je cena za določene pitone lahko tudi 25.000 ali 30.000 evrov, cena za udave 45.000 evrov, medtem ko je cena za super redko strupenjačo okoli 5000 evrov," pojasnjuje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
04. 03. 2023 21.34
-1
To je bolezen..
Jimi1
04. 03. 2023 18.18
+4
Ko ga mojstra poljubi klopotaca pa v ZDA s falconom po protistrup... Dobro je imeti takšno državno podporo pri svojem hobiju...
graf
04. 03. 2023 17.15
+8
kač se ne bojim , jih ne preganjam niti tega ne dovolim bližnjim , poznam kar nekaj lokacij kjer se zadržujejo modrasi ki so sicer zelo redko videni , živijo pa v okolici goži za katere je splošno znano da so zelo koristni saj živijo od glodalcev ! Tako da kot rečeno , kače spoštujem , ne bi pa jih za nobeno ceno imel v stanovanju , razstavo pa če bi bila blizu bi šel z veseljem pogledat ...
Mukec
04. 03. 2023 15.33
+2
Ubogi njegovi sosedje 🫤
Vlado Pado
04. 03. 2023 14.56
+3
Po eni strani heroj, po eni norc. Vseeno malo pretirano imet tok kac, prakticno ti zapolnejo cel dan, cajta zase skor nimas. No ja tud taki morjo bit zgleda.
aligator7
04. 03. 2023 14.48
+2
Vsi ki sovrazite plazilce (tudi druge zivali) in se jih bojite ter jih pobijate. Za koliko prikerov ugrizov v SLO veste, da o smrtjih primerih ne govorim, pa je panika, ko v naravi vidite plazilca. A ko tedensko porocajo o primerih nesrecah, ko je vozilo zbilo pesca do smrti, pa se nihce ne boji iti v avto. Pa se ena velika razlika, zival se v vecini primerov sama umakne, avto pa ne.
N0EL
04. 03. 2023 13.18
-3
Enkrat sem videl kačo v naravi. Ko me je zagledala se je prijela za rep in se kot kolo zakotalila za mano. Komaj sem ji pobegnil...
t3d0m3d0
04. 03. 2023 13.14
-4
Se bodo te živali razmnoževale pri njemu? Sigurno ne. On je torej še en od bogatašev, ki sodeluje pri izumiranju živali. Vse eksotične so bolj na robu izumrtja kot npr. krave.
štrekeljc
04. 03. 2023 14.27
+1
Apostol1
04. 03. 2023 15.18
+9
A veš , jaz sem pa tekel pred medvedom , ki mu je tik pred prepadom spodrsnilo in je padel vanj , jaz sem pa k sreči umaknil . Prijatel je rekel , da bi se usral , če bi se to njemu zgodilo in zato sem ga vprašal . " Ja na čem pa misliš , da je medvedu spodrsnilo."
jank
04. 03. 2023 12.55
+7
Vsa čast mu. Si sploh ne znam predstavljati, koliko dela ima z oskrbo vse te množice živali. Da o nevarnostih sploh ne govorim.
Betuul
04. 03. 2023 11.37
+0
Glih tako ko uni pasjeglavci ko vlečejo pse pitbulle brez povodca; sej ne bo nič nardu!? Zobe ma kot šivanke ! No pol paberemo v cajtngah!
Betuul
04. 03. 2023 11.01
+15
In polnavlečejo tega zlodeja po blokih! Pol jim uidejo in vsi stanovalci v preplahu!? S temi kačjeglavci naj se ukvarja živalski vrt in policija
Betuul
04. 03. 2023 10.59
-2
Ob rojstvu se je ne bojiš, ker si ubogi dojenček in dojenčka kača pikne do smrti! Kakšno ekscenter mišlenje! Saj se un svetovno znani lovilec krokodilov tudi ni bal krokodilov ? Dokler ga ni en čopnu!
Tommy Shelby
04. 03. 2023 11.28
+20
Loana
04. 03. 2023 10.48
+9
Dobr je, ampak ne hvala lepa...
March
04. 03. 2023 10.34
+13
Rad jih ima?🤔 Kdor ima rad živali, jih nima zaprtih v ujetništvu. Kdor pa ima zbiranje živih bitij za hobi, pa je zrel za pregled pri psihiatru.
Mizainstol
04. 03. 2023 09.54
+11
In, ko si kupis strupenjaco za 40k eur, potem si srecen?
štrekeljc
04. 03. 2023 12.15
+4
Najbolj mi gredo na kopulacijski organ tipi, ki komentirajo, ne da bi prebrali tisto, kar komentirajo. Lepo namreč piše: ...medtem ko je cena za super redko strupenjačo okoli 5000 evrov...
jesen?ica
04. 03. 2023 09.53
+28
Narobe, živali bi morale ostati v svojem okolju.
Stauffenberg
04. 03. 2023 10.39
+3
Rep - tilski del možganov mu pravi drugače-žal.
Infiltrator
04. 03. 2023 09.52
+4
Ne bit preveč vsi pametni ,ker človek ima med najbolj strupenimi kačami v svetu
bohinj je zakon
04. 03. 2023 09.31
+9
Če že mora......naj bo ........pri kačah. Sicer pa .....hvala.......ne bi.
kranjski janezz
04. 03. 2023 09.22
+14
izjemno zanimljiva razstava..sem bil že dvakrat pa še bom šel
Ronald Finch
04. 03. 2023 09.10
+14
Pr nas so se Tut namnožile, v parlamentu baje... 🤣🤣🤣💃🕺💃🕺
Triindvajseti December
04. 03. 2023 09.18
+16
Podgane...Zato pa je toliko kač, ker je hrane dovolj ✌️