Slovenija

S skupnimi močmi rešili ptiča čebelarja

Drenovec, 15. 08. 2020 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
17

Od 100 do 150 barvitih ptičev čebelarjev si po oceni DOPPS letno najde mesta za gnezdenje v Sloveniji, kjer jih zgradijo na poseben način. Uredijo jih v rovih, ki jih izkopljejo v vertikalne peščene stene. Gnezdilna kolonija v peskokopu v Župjeku pri Bizeljskem se v novejšem času ponaša z najdaljšim neprekinjenim stažem v Sloveniji, saj tu gnezdijo že od leta 1984. Domačinka je našla obnemoglega mladiča in skupaj s strokovnjaki jim ga je uspelo rešiti.

Letošnja generacija mladičev je zapuščala gnezdilne rove zadnje dni letošnjega julija. Ko iz gnezda poleti zadnji mladič, se jata več družin preseli bližje virom hrane nad travnike ob bližnjo mejno reko Sotlo. Na tem območju so namreč velike leteče žuželke, s katerimi se prehranjujejo, najbolj številčne, je pojasnil Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka: "Tam še kakšen mesec lovijo in prenočujejo v zavetju vrb in topolov na bregovih. V teh dneh se učijo spretnosti lova na kačje pastirje, metulje, hrošče, škržate, čmrlje in čebele. Poleg tega se učijo, kako se izogibati plenilcem - predvsem ujedam. Za mnoge mladiče so to lahko tudi usodni dnevi."

 

Gnezda v peskokopu v Župjeku pri Bizeljskem.
Gnezda v peskokopu v Župjeku pri Bizeljskem. FOTO: Dušan Klenovšek

Nataša Dobravc Škof iz Drenovca pri Bizeljskem onemoglega čebelarja našla konec julija

Po besedah Klenovška je mladi ptič ležal ob cesti in Nataša Dobravc Škof se je odločila, da mu bo pomagala. Odnesla ga je domov in poklicala veterinarja Zlatka Goloba v zatočišče za prostoživeče živali na Muti. Svetoval ji je, naj ga hrani z žuželkami. Njen sosed ji je za mladiča priskrbel mrtve čebele in z medom ali dekstozo sladkano vodo.

Dobravc Škofova se je nato obrnila na biologa Klenovška, ki ga je skupaj s svojima sinovoma doma intenzivno hranil s koščki piščančjega mesa."Nelahko delo, saj jih je bilo treba potisniti globoko v grlo, ob tem pa paziti, da nismo poškodovali ptice. Predvsem tanek kljun z rahlo poškodovano konico bi se lahko hitro in nepopravljivo poškodoval. Na perju smo opazili številne pršice, ki smo jih previdno odstranili z insekticidom. Tako veliko število zajedavcev je verjetno posledica večletnega (od 5 do 10 let) gnezdenja v istih rovih," je sklepal Klenovšek.

Čebelarja sta pomagala hraniti Klenovškova sinova.
Čebelarja sta pomagala hraniti Klenovškova sinova. FOTO: Dušan Klenovšek

Klenovešk ni pozabil niti na družbo za čebelarja

Čebelarja je po besedah Klenovška zabavala domača papiga skobčevka: "Za popestritev si je na računalniku ogledal nekaj letošnjih video posnetkov iz njegove kolonije. Mogoče je na njih lahko opazil ali slišal celo svoja starša."

Kmalu je bil pripravljen za prve polete in tako poskrbel za nasmehe Klenovškovih, saj je s tem pokazal, da nima poškodovanih peruti in se bo lahko vrnil v jato."Že drugi dan oskrbe je 'bolnik' kazal znake popolnega okrevanja. Bil je živahen in je celo preko okenske šipe z očmi sledil vsaki mimo leteči žuželki. Odločili smo se, da ga izpustimo v bližino njegove jate. Malce nas je bilo strah, saj smo se spraševali, ali je jata s starši še tam? Bo zmogel leteti," je dvome, ki so se porajali, izpostavil Klenovšek.

Mladi čebelar je imel nekoliko poškodovan kljun, krila pa ne.
Mladi čebelar je imel nekoliko poškodovan kljun, krila pa ne. FOTO: Dušan Klenovšek

'Obsedel je, poslušal vrstnike, se odzival, nato pa poletel'

Reševalno ekipo so ob prihodu v bližino Sotle pozdravili čebelarji v zraku. Fleki, kot sta ga poimenovala Klenovškova sinova, je takoj reagiral na svojo vrsto."Iz boksa sem ga prestavil na količek na robu travnika. Obsedel je, poslušal vrstnike in se odzival. Tako je bilo kakšno minuto ali dve. Potem je razprl peruti in odletel v smeri krošenj dreves, na katerih je bilo videti in slišati okoli deset čebelarjev. Velika verjetnost je, da sta bila med njimi tudi starša, ki ga bosta po potrebi še hranila in izurila v lovljenju," je povzel srečni konec Klenovšek in se ob tem zahvalil najditeljici Nataši Dobravc Škof, ki je hitro in pravilno ukrepala, ter Zlatku Golobu.

Čebelarja so ob izpustu prestavili iz boksa na količek na robu travnika. Od tam je odletel med svoje vrstnike.
Čebelarja so ob izpustu prestavili iz boksa na količek na robu travnika. Od tam je odletel med svoje vrstnike. FOTO: Dušan Klenovšek

Ob tej priložnosti so v Kozjanskem parku prvič uporabili enega od dveh podarjenih boksov za transport živali. Letošnjo pomlad - ob vračanju lesnih sov v naravo - jim jih je podarila Komunala Sevnica, je še povedal Klenovšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
16. 08. 2020 19.42
Pomemben podatek tu je, da je človekova dejavnost peskokop, ki je bil verjetno črnega nastanka, omogočila oblikovanje ustreznega habitata za to vrsto ptice. To bi morali imeti v mislih na ministrstvu za okolje in prostor ter pri raznih okoljevarstvenih društvih, ki kričijo čez vsakršno predvsem delovanje, ki je v prostoru trajalo stoletja pa ni škodovalo določenim vrstam.
Zikepike
16. 08. 2020 12.26
+8
To je to. A ni lepa novička?
Iztok Draksler
16. 08. 2020 11.14
-5
in to v dezeli diktatorja....ne mores verjet...
RdecaZvezda
15. 08. 2020 19.59
+1
Mnogo kaj se dogaja v kar bi človek še pred par leti ne verjel pa se dogaja,zgodilo in dogaja se da je postal FB dvotarifen,ne moreš verjet,moraš doživet,Slovenci smo v svoji domovini služabniki.
Janez_53
16. 08. 2020 08.43
+5
O čem pa ti bluziš??? Si sploh prebral vsaj naslov članka?
Diegol14
15. 08. 2020 18.45
+2
Naša Micka, je tud rešila ptića Franceljnu iz sosednje vasi...😁😁😁
brabusednet
15. 08. 2020 18.23
-24
Kot naši levičarji,koristen glih ni je pa čudovit in sem ga videl v Pišecah v peskokopu.
pravakritika
15. 08. 2020 19.05
-4
...lep, ves v barvah, ko fajmušter ali pa škof al pa kardinal....Koristen pa ni...
kaktusar1
16. 08. 2020 08.52
+1
Tud od tebe očitno nobene koristi socialo....
Firnk
15. 08. 2020 18.18
+37
lepo dejanje bravo
Wahl
15. 08. 2020 18.17
+38
Zelo lepa ptica.
Ticexm
15. 08. 2020 17.55
-35
Js sem enkrat v afriki resil opico iz palme
Apostol1
15. 08. 2020 18.20
+29
Verjetno takrat ,ko si sam splezal s palme in si rekel "To je majhen korak za opico toda zelo velik zame in za moje potomce."
RdecaZvezda
15. 08. 2020 20.01
+4
Neverjetno resnično,Apostol polepšal si mi večer.
DirtySanchez
15. 08. 2020 17.39
+8
Bravo. Naj mi prosim en ptičoznanstvenik razloži zakaj se mu reče čebelar? Nabira med ali se hrani s čebelami?
brusilec
15. 08. 2020 17.42
+17
dajno
15. 08. 2020 17.50
+19
Hrani se z vsemi letečimi žuželkami, od os, sršenov, kašjih pastirjev (te ima posebej rad) do seveda čebel. Čebelarja so ljudje najpogosteje videvali v bližini panjev kamor je hodil lovit predvsem ob deževnih dnevih in ker so videli, da se hrani s čebelami, je dobil takšno ime. Marsikje pa so ga zaradi tega, ker se hrani tudi s čebelami, imeli za škodljivca.