Slovenija

Pahor: Noben problem ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti

Ljubljana, 24. 06. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru na proslavi ob dnevu državnosti pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. Kot je uvodoma povedal, se danes premalo zavedamo moči demokracije, ki premošča razlike v skupno dobro. Kot predsednik pogreša demokratični zanos, je poudaril. "Noben problem ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti," je izpostavil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Osrednja proslava ob državnem prazniku
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Osrednja proslava ob državnem prazniku
  • Iz 24UR: Osrednja državna proslava
    02:47
    Iz 24UR: Osrednja državna proslava

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru na proslavi ob dnevu državnosti pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. "Tega si ne zaslužimo. Nič od tega nam ne bo koristilo. Dovolj in preveč je bilo tega," je bil jasen. Potruditi se je treba, "da znova zmaguje, kar nam je skupno".

Pahor je v govoru na osrednji državni proslavi na Kongresnem trgu spomnil, da praznujemo rojstvo slovenske države, ko "smo v svoje roke in svojo pamet dobili odločilen vzvod našega narodnega in državnega razvoja".

Izpostavil je, da smo do samostojne države prišli v času slovenske politične pomladi, na valu velikih demokratičnih sprememb. Brez demokracije pa tudi ne bo njene svetle prihodnosti.

Ob tem je dejal, da danes pogreša ta demokratični zanos. "Pogrešam zaupanje in samozavest, da smo se odkrito, nežaljivo sposobni pogovoriti o vsem in se o marsičem tudi dogovoriti. Noben problem sodobne Slovenije ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti. Razdvojeni pa verjetno ne," je opozoril. Ob tem je dejal, da ne kliče politične enotnosti iz osamosvojitvenih časov, pač pa dialog in sodelovanje. "Tega je odločno premalo. Zdaj pa ju zelo potrebujemo," je bil jasen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po predsednikovih besedah se v zadnjem času vsiljuje neprijeten, celo nadležen občutek, da se mora vsak od nas opredeliti za ali proti vladi ali opoziciji. "Kot bi grablje vlekle vsake k sebi in ne bi puščale veliko prostora za drugačen premislek ali zadržek. Skuša se ustvariti splošen vtis, da je sramotno, če nisi opredeljen in slepo lojalen enemu ali drugemu. To razhajanje političnih duhov radikalno oži prostor dialoga, v sodelovanju pa vidi šibkost, nemoč," je opisal in opozoril, da gre "za nevarno kratkovidnost".

Ob tem je "tvegal oceno, da je v naši domovini precej velika molčeča večina ljudi, ki si želi videti aktualne razprtije kot zgolj prehoden pojav in upa, da bo na pragu nove prihajajoče dobe znova zmagovalo tisto, kar nam je skupno".

Zato je pozval vse, da se potrudijo slišati drugega in se skušajo upoštevati. "Da se prepiramo na spoštljiv in kulturen način, spoštujoč dostojanstvo slehernega izmed nas. Oživimo moč demokracije, demokratične politične kulture in demokratičnega duha v naši domovini. Izpovejmo pošteno in naglas še tako različna stališča, a brez žalitev in izključevanja. Hkrati pa skušajmo med temi razlikami iskati tisto, kar nam je vendarle skupno," je naštel.

Dodal je še, da je "pogumnim ljudem, odločnim, a strpnim, z močnim značajem in lastnim prepričanjem iskanje pametnih kompromisov častno in odgovorno ravnanje".

Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev koronavirusa, ki število ljudi na javnih krajih omejujejo na 500, so bili sicer organizatorji primorani zmanjšati število nastopajočih in vabljenih, odpovedali so tudi udeležbo praporščakov. Ti so dan državnosti obeležili v Trzinu.

Janša ob dnevu državnosti: Moč enotnega naroda je neustavljiva

Predsednik vlade Janez Janša je sicer v poslanici ob dnevu državnosti, ki jo je naslovil 'Slovenija domovina moja', državljanom med drugim sporočil: "Želim si, da bi ob našem največjem prazniku z vseh domov naši ljubi domovini v poklon ponosno plapolale slovenske zastave. Da bi v poletnih dneh, ki so pred nami, odkrivali njene doslej skrite lepote in spoznali, kako čarobna je."  Želi si, da bi samostojno državo razumeli kot velik dar in priložnost za vse. "Moč naroda, ki je enoten, je moč, ki je neustavljiva," je prepričan.

"Svobodo naroda smo morali že takoj na začetku zato braniti z orožjem. To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo vse na kocki. Samostojna in evropska prihodnost Slovencev, demokratična ureditev, naša vera in postave, blaginja in naša življenja. To so bili dnevi, ko se je – maja 1990 razoroženi – narod znova postavil za svoje pravice, razglasil samostojno Slovenijo in se mogočno uprl agresiji JLA," se ob dnevu državnosti spominja Janša.

"Ko se ozremo nazaj na prehojeno pot, na vse, kar smo kot nacija dosegli v teh devetindvajsetih letih, kar je za državo resnično kratek čas, smo lahko ponosni. Dosegli smo veliko, smo pa tudi marsikatero priložnost zamudili. Tudi zato, ker smo dopustili, da so stare zamere, sovraštvo, cinična distanca in razdeljenost spet dobili svojo moč. Ker je tisto, kar je dobro v vsakem človeku, molčalo, ko je slabo spet začelo svoj pohod in ustavljalo ustvarjalni zanos," je zapisal.

A nas preizkušnje, ki nam jih nalaga življenje, po navedbah Janše vedno znova učijo, da smo le povezani in enotni tudi močni ter lahko kot družba premagamo še tako hudo preizkušnjo.

"Zadnja izkušnja v vojni s koronavirusom je to potrdila. Čeprav z razdeljeno politiko, kot v obdobju osamosvajanja, smo z enotnim narodom, ki je razumel, da je zdravje zgolj eno, nedeljivo in vsem enako dragoceno, prvo bitko z virusom dobili. Verjamem, da skupaj zmoremo z odgovornim ravnanjem premagati tudi vse naslednje izbruhe okužb," je prepričan Janša.

Predsednik republike na predvečer dneva državnosti sprejel svojce padlih v vojni za Slovenijo

Predsednik RS Borut Pahor je sicer že ob 14. uri v spremstvu predstavnikov policije in obrambe položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah, ob 16. uri pa je v Vili Podrožnik pripravil sprejem za svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo.  

Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91
Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91 FOTO: Bor Slana STA

Uvodoma se je predsednik republike skupaj z navzočimi z minuto molka poklonil padlim. V nagovoru svojcem je izrazil zadovoljstvo, da so se znova sešli na tradicionalnem sprejemu na predvečer dneva državnosti in se tako skupaj poklonili spominu na padle v osamosvojitveni vojni. Predsednik Pahor je poudaril, da je bila razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije vrhunec naše ljudske volje, ki ga je utemeljila enotna plebiscitarna odločitev naroda, ta pa je dala zanos za suveren in odločen odziv na agresijo. "Danes je dan praznovanja in tudi dan spominjanja," je dejal predsednik republike in ob tem izrazil sočutje do svojcev tistih, ki so v osamosvojitveni vojni dali življenja za domovino. Padlim se je predsednik republike poklonil z besedami, da gre njim zasluga, da skoraj trideset let živimo v miru, zato si moramo v počastitev spomina nanje prizadevati, da bomo živeli v miru, enotnosti in medsebojnem spoštovanju. 

Predsednik republike je sprejel svojce padlih v vojni za Slovenijo.
Predsednik republike je sprejel svojce padlih v vojni za Slovenijo. FOTO:

Kovšca ob dnevu državnosti: Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine

Uro pred osrednjo državno proslavo se je na slavnostni seji sestal DZ. Slavnostni govornik je bil predsednik DZ Igor Zorčič. Poudaril je, da v vsakodnevnih polemikah tudi o zgodovini in ideologijah iz nekega drugega časa pozabljamo, da imamo državo, ki nam jo lahko večina svetovnega prebivalstva zavida. Zato moramo "s pogumom in visoko politično kulturo preseči zgodovino in narediti več", je pozval.

Dnevu državnosti so se poklonili tudi v državnem svetu. Njegov predsednik Alojz Kovšca je v govoru na slavnostni seji med drugim pozval k ohranjanju vrednot slovenske osamosvojitve. "Naj nam ne bo nerodno negovati ljubezni do domovine," je pozval.

V zadnjih 29 letih so Slovenci po besedah Kovšce doživeli veliko lepega in naprednega, pa tudi hudega in kritičnega. Danes nas je več in živimo dlje, kot smo ob začetku samostojne poti, je poudaril. Tudi življenjski standard je bistveno višji in s tem precej večji kupna moč in splošna blaginja, slovensko gospodarstvo pa v vseh teh desetletjih okreva in raste s polno močjo. Ugotavljal je tudi, da živimo "svobodno in ponosno v lastni državi Sloveniji, v samostojni in neodvisni državi, ki zagotavlja varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem svojim prebivalcem. V državi, ki skrbi za varnost svojih državljanov, za večjo blaginjo in trajnostni razvoj."

Slavnostne seje so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič ter nekdanji predsedniki DS.

Dan državnosti praznujemo 25. junija kot spomin na 25. junij 1991, ko je takratna slovenska skupščina sprejela temeljne dokumente za osamosvojitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1644)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Sotlar
26. 06. 2020 08.28
Vsi problemi so rešljivi, ... samo če se hoče.
Realistt
26. 06. 2020 08.23
+5
Večni problem razdeljenosti te države oz. družbe je ta, in bo , da se poraženci Velike vojne niso pokesali in opravičili za svoja izdajstva ter nagnusna dejanja proti lastnemu narodu. Nemci so to naredili, ter so si s priznanjem svojih napak trr zločinov utrli možnost za nov začetek, vsaj deloma oprani krivde. Pri nas je pa ravno nasprotno, desničarji še vedno poveličujejo svoje zločine, in dokler bo tako ne bo sprave! Prav nasprotno..
User416781
25. 06. 2020 21.56
+4
Vsi problemi se začnejo in končajo pri volilcih in državljanih in njihovi zaplankanosti. Pišete, da se jih ne morete znebiti 30 let, ampak jih izvolite vsakič ponovno. Za delitve ni kriva politika, ampak vi, ki nasedate manipulacijam politike in medijev, levih in desnih. Najlažje je krivce iskati drugje in se prepirati po forumih. Vsi skupaj ste patetični. Dajmo se malo pogovarjat o partizanih in domobrancih, ovce...
son?ek11
25. 06. 2020 21.39
+9
ko maneken začne reševati probleme, takrat šele nastanejo resni problemi!!!!!!!!!!! Ko bo sam sebe odstranil,bo tudi večino problemov izginilo.
Principat
25. 06. 2020 21.21
+8
osnovni problem sta te države sam pahor in njegov kronani lider koalicije, ko položaj izrabljata za lastne frustracije
User416781
26. 06. 2020 08.49
Osnovni problem je tako razmišljanje, kot tvoje. Stalno jamranje in pritoževanje.
riss
25. 06. 2020 21.16
-5
Sem zasledil pogovor o olimpijki Petri Majdič in nezlomljivem duhu. Tudi za Zlatka Ćordića so rekli, da je (bil) doma iz najbolj olimpijskega naselja. Ne vem pa, če je bil včeraj na uradni proslavi v trenirki, ko je hotel nekaj vprašati po megamikrofonu. Olimpijci so sicer junaki, Zlatko se mi je pa zdel včeraj popolnoma prestrašen in če si bi kaj takšnega dovolil na jugu, bi jih "propisno tudi pokasiral". Pri nas je pa še kar naprej snemal in se pogovarjal s policaji. Res smo še preveč demokratični, pa protestirajo za še več,..., česa, kaj, za vodo, zrak, sonce, svobodo??? Meje so odprte,...
Berenika
25. 06. 2020 21.05
+11
"Noben problem ni tako velik, da ga ne bi bili sposobni skupaj rešiti," zapoje Miška, sam pa na megalomansko problematično vprašanje Zlatka ni možen odgovoriti. Sam ni zmožen odgovoriti. Zato je rekel, da ga "skupaj ne bi bili sposobni rešiti." Zlatkovega vprašanja. No, sem vesela, ga bodo vprašanje skupaj rešili. Razen, če jim je problem - vprašanje - pre-velik.
ZIPPO
25. 06. 2020 21.00
+13
Od osamosvojitve do danes so vse vlade, leve in desne, njihovi ministri in vladni priskledniki, ki jih ni bilo malo, okradli, gospodarsko uničili, osramotil to državo. Še najhuje pa je, da jim je uspelo razdvojiti ta mali Slovenski narod. ŽALOSTNA, NE ZASLIŠANA SRAMOTA JE TO....
zmago56
25. 06. 2020 20.31
-5
Upam, da so predsednikove besede našle pravo mesto tudi med tistimi, ki so proti sodelovanju v korist vseh Slovencev, naprimer pri Zlatku, ki živi na račun poštenih, delovnih Slovencev in je sramota za Slovensko kulturo, vse poštene priseljence in njihove potomce, ki so v Sloveniji nov dom našli. Čudi me, da se še ni našel kdo, ki bi se z Zlatkom v stilu njegove kulture pogovoril in dal vedeti, da je večino priseljencev poštenih, Sloveniji lojalnih in so zaradi takih kot je Zlatko vsi na slabem glasu.
leond1
25. 06. 2020 21.00
-4
bravo zmago da imam somišljenika ta južna nesnaga bi nas kar poteptala in je treba narediti enkrat konec ne dat državljansva in ne socjalne brez pravic kot imajo tujci v bosni
gripson
25. 06. 2020 20.27
+8
Tebe, Borut se ne moremo rešit...in to že 30 let...Pa Janeza...Pa Milana.... Pa Lojzeta... Ah, spisek je predolg...
bysaRD
25. 06. 2020 20.19
+9
Ze 30 let delate probleme vsi in desni in levi in to iz nepomembnih stvari. Tak, da ne tumpaj Pahor.
Betuul
25. 06. 2020 20.17
+5
Najprej skup v YU, potem vsak svojo republiko, zdaj vsak svojo karanteno, s l e d i nazaj v Karantanijo ; od kod smo prišli
TistoPravo
25. 06. 2020 19.59
+1
Vreme ije...imamo celih 16 stopinj :)
borjac
25. 06. 2020 19.45
+6
Na uradni proslavi v Slovenskem parlamentu so pa bili prisotni praporščaki, verjetno je parlamentarna dvorana večja kot kongresni trg, kajti Hojs, Janša, Predalič in še kdo so izbris nekaterih praporščakov opravičeval,i da zaradi kovid virusa niso bili na uradni proslavi, ta virus je bil v Sloveniji že v letu 2012 pod Janševo vlado, ko niso bili povabljeni ti isti praporščaki, mogoče bi pa za državo Slovenije kovid virus preimenovali v SDS virus. Ne morem pa , da ne bi omenil centralno figuro Proslave v Parlamentu, to je bila predsednica DeSUS-a gospa Pivec, imela je oblečen čudovit kostim na katerem je bila na levi strani ogromna roža, če primerjamo, večja kot je njena glava, kar se tudi pozna v njenih političnih nastopih.
gripson
25. 06. 2020 19.44
+8
Ajde miška mala, pejt spat že enkrat ....
M teorija
25. 06. 2020 19.20
+8
Borut jst nisem opredeljen. Le kleptokracijo ne morem gledat!?
štrekeljc
25. 06. 2020 19.06
+16
Kaj je naš predednik republike ljubitelj Alana Forda? Tam je Grunf rekel: imeli smo že hujše probleme, pa jih nismo rešili!
Smešno
25. 06. 2020 18.45
+3
Generali GO HOME. .. gen. Lipič držite govore raje pri vas v Prekmurju, Prlekiji in z gen. Štejnerjem vrnita 300-400 mio Slovenski Vojski.
DER PROMETHEUS
25. 06. 2020 18.41
+3
borutpahor Po 36ih letih sem si kupil nove kotalke. Kotalkati sem začel pri štirih letih, prej kot govoriti. Potem me je ta šport in hobi obsedel za naslednjih 14 let. Malo pred koncem sem prijateljem razlagal, da bi bilo super, če 4 kolesca ne bi bila postavljena 2x paralelno, temveč 1x vzporedno. To sem celo narisal. Leta kasneje so prišli na trg rolerji, ki so bili natančno to. Prisežem.
Smešno
25. 06. 2020 18.41
+7
G. Predsednik, nujno potrebna je legalizacija Konoplje.
Uporabnik1095190
25. 06. 2020 19.03
+7