Slovenija

'Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj'

Ljubljana, 14. 07. 2022 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Bitenc
Komentarji
2

Do sredine julija je Agencija za varnost prometa zaradi neprilagojene hitrosti zabeležila 1591 prometnih nesreč, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Agencija se je zato v sodelovanju z nekaterimi občinami odločila za terensko akcijo, s katero bodo voznike o nevarnostih hitre vožnje opozarjali kar z napisi na parkirnih mestih.

Na nekaterih parkiriščih v občinah Celje, Kranj, Krško, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Ptuj ste morda že opazili nove talne označbe, ki opozarjajo na posledice objestne in tvegane vožnje. Z napisom "Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj" želi AVP opozoriti, da lahko zaradi neprilagojene vožnje povzročimo prometno nesrečo, ki našo pot predčasno zaključi, cilja pa tako sploh ne dosežemo. Napisi so del nove terenske akcije po Sloveniji Z divjanjem ne pridobiš ničesar, lahko pa veliko izgubiš.

Neprilagojena hitrost vožnje je bila leta 2021 drugi najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč ter najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom. Po podatkih AVP je lansko leto zaradi prehitre vožnje umrlo 49 oseb. 

"Največje povečanje števila umrlih v primerjavi z letom 2020 beležimo pri neprilagojeni hitrosti, saj je število naraslo s 27 umrlih na 49 umrlih," je še zapisano v pregledu stanja varnosti v cestnem prometu.

Letos manj kršitev s področja hitrosti

Kljub višji letošnji statistiki prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, so policisti v tem času, torej do 13. julija, zabeležili nekaj manj smrti zaradi neprilagojene hitrosti. Umrlo je 16 oseb, kar pa je dobra tretjina manj kot leto poprej, ko je v istem časovnem obdobju umrlo 26 potnikov. Slovenska policija je letos do 13. julija zabeležila 69.731 kršitev s področja hitrosti, v enakem obdobju lani pa 73.684 kršitev.

"Agencija za varnost prometa ob tej priložnosti izreka zahvalo občinam, ki so se odločile za aktivno sodelovanje v akciji, in ob tem znova poziva tudi vse ostale slovenske občine, naj se akciji pridružijo," so na AVP še povedali ob začetku akcije.

Prav tako vsem udeležencem v prometu svetujejo, da vožnjo vedno prilagodijo omejitvam in razmeram na cesti. Le tako bo pot do cilja varnejša za vse.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
14. 07. 2022 19.46
+2
Tudi najpocasnejsi ne pridejo vedno na cilj.Sploh tisti,ki po prehitwval em pasu do onemoglisti vozijo s 100km/h,pa tisti s prizganimi meglenkami v koloni ali podnevi,pa tisti,ki imajo v tunelu le dnevne luci,ker sploh ne vedo,da nimajo zadnjih prizganih,ce gorijo le dnevne,pa tisti,ki po krožiscih okoli in okoli vozijo po zunanjem pasu......ja mnogo je teh,ki bi jih bilo nujno kaznovati,ker ovirajo in igrizajo soudelezence v prometu.Kdaj bo to kaznovanje?Jaz pac z uzitkom vozim hitro.
Cene Novak
14. 07. 2022 19.31
+1
Povejte to frajerjem ki se naganjajo z temnimi Nemci tam kjer je omejitev 40!